Dodaj do ulubionych

ciekawostki

• mycha Re: ciekawostki 13.12.06, 08:39
      hiehiehiesmile))
      dziękuję dziewczyny za miłe słowasmile
      przyznam bez bicia, że jako dziecko i to wcale nie takie już małe, chciałam być
      archeologiemsmile)) potem z różnych przyczyn zmieniłam zdanie, ale ciekawość i
      zainteresowanie zostałosmile

no dobrzesmile popatrzcie na ten link. dostałam go od koleżanki. zdjęcia psa są
      rewelacyjne, a już te biegnącego po jesiennych liściach... aż zaniemówiłam. ale
      facet jest profesonalnym fotografem, co widać po fotkach.
      sidelinesportsphotography.smugmug.com/gallery/2202488
      • slo-onko Re: ciekawostki 13.12.06, 09:12
        cudny pies,wspaniale zdjecia. pieknie uchwycil aparat takie ciekawe momenty. co
        znaczy nowoczesna technika i doskonala precyzja. a pies wyglada na slodkiego
        szczegolnie na ostatnim zdjeciu.
    • mycha Re: ciekawostki 13.12.06, 08:51
      i jeszcze to
      www.gazetawyborcza.pl/1,75476,3787556.html
      • slo-onko Re: ciekawostki 13.12.06, 09:14
        no prosze tym razem klify nam Mycha wykopalawink
        • kendo Re: ciekawostki 13.12.06, 09:30
          psiun sliczny,
          a wedrowka ludow nader ciekawa,napewno wzglebia jeszcze inne tajniki .
    • slo-onko Re: ciekawostki 13.12.06, 10:52
      img205.imageshack.us/my.php?image=kamisvr5.jpg
      • kendo Re: ciekawostki 13.12.06, 11:26
        smile))))))))))))))))))))))))))))))))),oj,biedne sa onewink)
        ja tam swojej wole co innego poserwowac,to co lubismile)
        • kendo Re: medytacja-czy to mozliwe??????????? 10.01.07, 11:58
          znalazlam ten watek na innym forum,bardzo ciekawe,
          wiem,ze mozna medytowac ,ale czy na tak dlugo ??????????????????poczytajcie..
          • kendo Re: najstarsza zkochana para swiata 07.02.07, 11:37
            www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,993872,00.html
            archeolodzy wykopali w polnocnych Wloszech niedaleko Mantowa,kosci ,jak szcuja
            na 5000-6000lat z okresu neolitu,to para obejmujacych sie ,dalsze badania
            wykaza,czy to odminne plcie,al wstepne oszacowanie,to mlodzi ludzie byli.
            • slo-onko Re: najstarsza zkochana para swiata 07.02.07, 13:51
              od razu widac jacy zakochani. patrza sobie prostow oczywink)
              a tak na serio to gdy widze takie szkielety to zastanawiam sie kim naprawde byli ci ludzie? co robili,gdzi mieszkali,jacy byli,bo to,ze kochali to nie ulega watpliwosci.
              • kendo Re: najstarsza zkochana para swiata 07.02.07, 19:25
                mysle podobnie sloo,
                a jeszcze sie zadziwiam,ze zachowali sie szczatki w tak dobrym stanie przez
                tyle tysiecy lat,
                ciekawam do czego dojad naukowcy,/co odkryja nowego/w obecnych osiagnieciach
                techniki moga stwierdzic nawet choroby.
                • kendo Re: czterolapkowe kaczatko 18.02.07, 22:38
                  kolo Londynu przyszlo na swiat kaczatko z czterema lapkami,
                  chodowca zadziwiony cudem natury i zarazem pocieszony,bo "tastucha" swietnie
                  sobie radzi na czterechsmile)))))))))))
                  www.expressen.se/content/1/c6/88/36/66/5ab3f5c0.jpg
    • mycha Re: ciekawostki 02.03.07, 08:32
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,3957095.html
      jestem sceptykiem, aczkolwiek...
      • kendo Re: ciekawostki 02.03.07, 09:01
        jestem mycha podobnego zdania,
        niemniej "wykopywacze" w dalszym ciagu poszukuja i byc moze ktoregos dnia
        odnajda i swierdza od razu ,ze to jest to....
        • kendo Re: kartki Wielkanocne 04.04.07, 17:57
          niesamowita rzecz,bo dostalam trzy jednakowe z kraju wlasnie od vistulan-badzo
          zatem dziekuje Wszystkim.
          po swietach w koperte wloze i chyba jakis "album" zakupie czy cus podobnego(bo
          rozne formaty)by miec pamiatke,,a zaczelam zbierac chyba od dziesieciu lat z
          BN. i Wielkanocy.
          • mycha moc atrakcji;) 04.04.07, 20:24
            wiecie? Bardzo chciałam się wybrać na inscenizację bitwy pod grunwaldem. ale za
            3 lata wypada okrągła rocznica - 600 - setna. Pewnie będzie z wielką pompą. i
            tak sobie myślę, że może wtedy pojadę. namawiam kasikka akurat Natka będzie
            starsza i dla niej teo też może być atrakcjasmile może i wy się kusicie?smilefajnie
            by było się soptkać razemsmile poznaćsmile a do tego uczestniczyć w takich
            obchodachsmile pomyślciesmile
            • kendo Re: moc atrakcji;) 04.04.07, 20:41
              mysia,oferta kuszaca,
              ale wiesz ile bedzie narodu??????????,a my takie gaduly to bysmy przeszkadzaly
              innym,moze cos wymyslimy niedlugo ,by sie wszyscy spotkac gdzies na mini
              wczasach .
    • mycha ciekawostki - 11 kwietnia 11.04.07, 10:44
      znalazłam kilka ciekawostek dotyczących dzisiejszej daty:
      * w 146 roku urodził się septymiusz sewer (cesarz rzymski)
      * w 570 roku urodził się mahomet
      * w 1573 roku na pierwszej wolnej elekcji henryk III walezy został wybrany
      królem polski
      * w 1864 roku - powstanie styczniowe: w nocy z 10 na 11 kwietnia rosyjska
      policja aresztowała dyktatora powstania romualda traugutta
      * w 1970 roku wystartowała misja apollo 13

• kendo Re: ciekawostki - 11 kwietnia 11.04.07, 10:47
        o! ciekawe,
        tu nieraz mozna zakupic podobne kartki urodzinowe z wydar(z)eniami danego :dnia
        i roku.
        • mycha Re: ciekawostki - 11 kwietnia 11.04.07, 10:57
          właśnie z ciekawości czytam co takiego wydarzyło się w dniu moich narodzinsmile
          pl.wikipedia.org/wiki/14_lutego
          pod tym linkiem można sprawdzić ważne wydarzenia w każdym dniu w rokusmile
          • kendo Re: ciekawostki - 11 kwietnia 11.04.07, 11:00
            kiedys,kiedy pronumerowalam Kurier,zawsze byla notisa nawiazujaca do wydazen
            tego dnia z pokolen.

dzieki za linka mycha.
          • nick000 Re: ciekawostki - 11 kwietnia 11.04.07, 11:02
            wikipedię mozna uaktualniać, w zwiazku z tym, kiedy znajdę chwilkę;D, opisze
            jedno z najwazniejszych wydarzeń minionego stulecia, czyli urodziny myszybig_grin
            Biedne szkolne dzieci będą musiały nauczyć sie tej daty na pamieć;D
            • mycha Re: ciekawostki - 11 kwietnia 11.04.07, 11:04
              niiiick ;p
      • nick000 Re: ciekawostki - 11 kwietnia 11.04.07, 10:59
        mycha napisała:

> znalazłam kilka ciekawostek dotyczących dzisiejszej daty:
        > * w 146 roku urodził się septymiusz sewer (cesarz rzymski)
        > * w 570 roku urodził się mahomet
        > * w 1573 roku na pierwszej wolnej elekcji henryk III walezy został wybrany
        > królem polski
        > * w 1864 roku - powstanie styczniowe: w nocy z 10 na 11 kwietnia rosyjska
        > policja aresztowała dyktatora powstania romualda traugutta
        > * w 1970 roku wystartowała misja apollo 13
        >

skromnie dodam, ze o maly wlos, na powyższej liscie mogłbym znaleźć sie i
        ja;DD, ale matka natura powołala mnie na świat dzień wczesniej;DD
        • kendo Re: ciekawostki - 11 kwietnia 11.04.07, 11:06
          czekam w napieciu...i gotowam do "zakuwania"wink)
          • mycha Re: ciekawostki - 11 kwietnia 11.04.07, 11:10
            aaaaa, chyba jestem dumna ze swojej daty urodzeniabig_grin

"44 p.n.e. - Gajusz Juliusz Cezar, zostaje obwołany przez senat Republiki
            Rzymskiej dyktatorem wieczystym (dictator in perpetuum) najwyższym kapłanem,
            imperatorem i "ojcem ojczyzny" "
            • kendo Re: ciekawostki - 11 kwietnia 11.04.07, 11:12
              mycha,
              historia lubi sie powtarzac,sprez sie pod jakims katem i trafisz na szpalty wink)
        • mycha Re: ciekawostki - 11 kwietnia 11.04.07, 11:08
          oj, nic, żebyś się na ten świat tak nie spieszył to widzisz...big_grin
          • kendo Re: blizniaczka Ziemi 25.04.07, 09:59
            trabia u nas od rana,ze odkryto planete podobna do Ziemi,temperatura ma byc
            miedzy 0-40 stopi,moze jest szansa na przeprowadzke,tylko ze strasznie dalekosmile
    • mycha Re: ciekawostki 09.05.07, 18:39
      www.gazetawyborcza.pl/1,75476,4115716.html
      nareszcie mam spokojną chwilkę, żeby poprzeglądać gazetę i nadrobić zaległości.
      z chęcią poszukam czegoś więcej na ten temat, bo mnie zaintrygowałsmile
      • kendo Re: ciekawostki o Herodzie 09.05.07, 19:44
        jednego nie rozumie,jezeli zrownali wszystko z ziemia,jak mogli odnalesc cos?
        • mycha Re: ciekawostki o Herodzie 09.05.07, 20:41
          może cosik pod ziemią...
          • kendo Re: ciekawostki o Herodzie 09.05.07, 20:48
            tak pomyslalam,bo wtedy tak sie budowalo a zwlasza dla krolewskich budowli.
            • mycha Re: ciekawostki o Herodzie 09.05.07, 20:53
              a pewnie jeszcze wiatry i inne siły, może nawet nie naturalne naniosły piasku,
              ziemi, itp.
      • greis52 Chrystus gigant ... 05.11.10, 12:31
        TAKI POMNIK

* Wysokość: 33 metry (tyle lat żył Chrystus).
        * Pozłacana korona: 3 metry (tyle lat działał publicznie).
        * Kopiec z gruzu i ziemi: 16,5 metra. Do budowy przywieziono 1.500 wywrotek materiału (zbudowany z pięciu kręgów symbolizujących kontynenty).
        * Głowa: 4,5 metra, waży 15 ton. Rysy twarzy zostały specjalnie przerysowane, by były widoczne z ziemi.
        * Dłonie: 6 metrów.
        * Rozpiętość ramion: 25 metrów.
        * Całkowity ciężar: około 440 ton.

moze i przycmi tego z Rio,
        moze i miasto sie rozsławi
        ale czy Chrystus chciałby byc taki wielki,
        jako człowiek był bardzo skromny.....
        • jaga_22 Re: Chrystus gigant ... 06.11.10, 18:02
          Już całość stoi.

https://i.wp.pl/a/f/jpeg/25655/chrystus_pomnik.jpeg
          • jaga_22 Re: Chrystus gigant ... 07.11.10, 12:41
            Świebodzin zaistniał w świecie.

deser.pl/deser/1,83452,8624994,Caly_swiat_pisze_o_Jezusie_ze_Swiebodzina.html
            • greis52 Świebodziński Chrystus Król zdetronizowany 10.11.10, 13:58
              przez figurę Jezusa Cristo de la Concordia,
              stojąca na wzgórzu w pobliżu Cochabamba w Boliwii,
              mierzy 34,2 metra.
              "Jeśli nie liczyć korony jego świebodzińskiego odpowiednika (33 metry), jest on w takim razie najwyższym pomnikiem Jezusa na świecie. Jeśli natomiast wziąć pod uwagę trzymetrową koronę to jednak Chrystus Król jest zwycięzcą, osiągając wysokość 36 metrów".

• mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 10:16
      tak trochę szperam i znalazłam o gdańsku:
      Bulla papieska Aleksandra IV przyznała miastu od 1260 prawo organizowania
      dorocznych jarmarków św. Dominika. Prawa miejskie na prawie lubeckim miasto
      otrzymało w 1263.

• mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 10:46
      i jeszcze to:
      pl.wikipedia.org/wiki/Wolnomularstwo
      • nick000 Re: ciekawostki 14.06.07, 11:11
        nadzwyczaj ciekawe stowarzyszenie. Nie rozumiem jednego, dlaczego współczesnie
        są oni tak bardzo atakowani przez rodzimych polityków i panów w sukienkach.
        Moze wynika to z braku zrozumienia masońskich ideałów, moze dziala spiskowa
        teoria dziejów, a moze wszystko po trochu.
        Jako ciekawostke polecam treść wolnomularskiej przysiegi, wieje grozą;D
        "Przysięgam w imię Najwyższego Architekta Wszystkich Światów nie ujawniać nigdy
        sekretów, znaków, sposobów dotykania, słów i nauk używanych przez wolnomularzy
        i zachowywać co do tego wieczne milczenie. Ślubuję i przysięgam na Boga nie
        wyjawiać nigdy żadnej rzeczy z tych, które mi powierzono do chwili obecnej i
        które powierzy mi się w przyszłości. Zobowiązuję się i poddaję się następującej
        karze, jeśli złamię swoje słowo: niech mi spalą wargi rozpalonym żelazem, niech
        mi utną rękę i przetną szyję, i wyrwą język, a mój trup niech wisi w loży w
        czasie przyjmowania nowego brata, aby służył za odrażający dowód mojej
        niewierności i był przestrogą dla innych. Niech zostanie potem spalony, a
        popioły rzucone na wiatr, aby nie został żaden ślad po mojej zdradzie. Tak mi
        dopomóż Bóg i jego święta Ewangelia. Niech się tak stanie."

• mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 12:15
          a może dlatego, że tak mało wiadomo na temat ich działalności, funkcjonowania.
          zgadzam się z tobą nick, bardzo interesujące stowarzyszenie.
          • nick000 Re: ciekawostki 14.06.07, 12:31
            nieznane kusi, ale też przeraża. Myśle jednak, ze nie w tym lezy problem. Czy
            to masoni, czy Zydzi lub cykliści, każdy kto nadaje sie na kozła ofiarnego,
            mitycznego szkodnika jest im przydatny. Zauważ, ze mało kto wie cokolwiek na
            temat wolnomularstwa, wielu jednak z zarliwoscią wartą lepszej sprawy wypowiada
            sie na ich temat. W ustach, co poniektórych osób z tak zwanego świacznika,
            mason brzmi jak obelga oraz oskarżenie o wszelkie zło tego swiata. Działa tu
            syndrom "łap złodzieja", jesli ja ukradlem a krzycze najgłośniej, uwaga
            swiadków zajścia skupia sie na kims zupełnie innym. Gdyby masoneria nie
            istniała, pewni ludziewink, dla zagwarantowania sobie alibi, zrobiliby szystko by
            ją stworzyc.
            • mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 13:06
              dokładnie taksmile
              skoro nikt nie wie, czym się tak naprawdę zajmują, jak funkcjonują, to można
              wymyślać do woli i przyczepiać im przeróżne łatki, bo prawda i tak nie ujrzy
              światła dziennego, więc nikt nie odkryje kłamstwa.
              poza tym tajemniczość działalności, jak i samego stowarzyszenia doprowadziła do
              tego, że obrosło ono w gigantyczny płaszczyk legend. ostatnio właśnie
              usłyszałam gdzieś, że morderstwa kubu rozpruwacza przypisuje się masonerii.
              • mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 13:23
                a tak w temacxie, to na historii polski XX wieku na egzaminie odpowiadałam z
                tej książki:
                www.poczytaj.pl/index.php?akcja=czytaj_wiecej&ksiazka=44540
                rany! ciekawe, ale ciężko się czytałosmile
                • nick000 Re: ciekawostki 14.06.07, 13:28
                  wydaje sie interesujaca. A tak przy okazji, do ulubionych dodałem jeszcze
                  jedną netową ksiegarnie.
                  • mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 13:32
                    ja równieżsmile
                    a tak na marginesie. jest taka strona, na której możesz porównać ceny danej
                    książki w różnych księgarniach netowych. bardzo fajna sprawasmile
                    • nick000 Re: ciekawostki 14.06.07, 13:41
                      podaj link do tej stronki.
                      • mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 13:52
                        chociażby:
                        www.ceneo.pl/Historia
                        • nick000 Re: ciekawostki 14.06.07, 13:54
                          aaaa gapa ze mnie, znam ten adres, ale i tak dzieki wielkiesmile
                          • mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 13:55
                            nie ma problemu, cała przyjemność po mojej stroniewink
                            z tego co się teraz zorientowałam, to takich stron jest kilkasmile
              • nick000 Re: ciekawostki 14.06.07, 13:25
                mycha napisała:
                ostatnio właśnie
                > usłyszałam gdzieś, że morderstwa kubu rozpruwacza przypisuje się masonerii.

oraz jakiemuś naszemu rodakowibig_grinD Podobno ten biedaczyna był krwawym kubą.
                Z konspiracją, z tajemnicą bywa tak, ze trwa ona doputy dopóki jest to komuś na
                rękę. Przychodzi moment i jak diabeł z pudełka nagle wyskakuje coś, co wszyscy
                uważali juz za zapomniane i pogrzebane na wieki. Mamy precedensy;D
                • mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 13:30
                  a o tym również czytałam. zadziwiające jednak w tym wszystkim jest to, że nie
                  złapali tego kogoś, kto dokonał zbrodni.
                  • nick000 Re: ciekawostki 14.06.07, 13:41
                    i dlatego dzisiaj mozna sobie gdybac do woli i oskarżac kazdą nacje z
                    Eskimosami włącznie.
                    • mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 13:54
                      chyba odezwał się we mnie Sherlock Holmes w szpilkachwink
                      ja to lubię takie dziwne podejrzane i niewyjaśnione sprawysmile
                      • nick000 Re: ciekawostki 14.06.07, 13:59
                        a kto nie lubi. Nadal mnie zadziwiasz. Poważnie mówię, jestes renesansową
                        mysząsmile Czy jest coś czym sie nie interesujesz?
                        • mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 14:05
                          nick jeszcze chwila i się bedę czerwienić od tych komplementówsmile)
                          napewno są rzeczy, którymi się nie interesuję typu pichcenie, CHEMIA!!!! -
                          stanowczowink - oczywiście mówimy o tej organicznej i nieorganicznej, ta inna
                          jest całkiem, całkiemwink
                          • nick000 Re: ciekawostki 14.06.07, 14:11
                            o matko!!! Chemia była moja zmorą w liceumsad, nie tyle przedmiot, co psorka.
                            Czasami jak o niej pomyslę, cały drętwieję.
                            • mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 14:13
                              to chyba możemy sobie ręce podaćsmile moją również, również w liceum, również
                              psorka, ale i sam przedmiot. a do tego mój ojciec chemik...smile
                              • nick000 Re: ciekawostki 14.06.07, 14:18
                                i tak miałas lepiejwink, w razie biedy jakies ojcowskie sugestie, podpowiedzi,
                                itp;D Ale w zajeciach praktycznych, np. produkcja prochubig_grinD, byłem dobrybig_grin Jego
                                moc odczułem na własnej skórze;DDD
                                • mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 14:24
                                  proszę cię! mój tatko nie wiedział o moim braku zdolności w tym kierunku, chyba
                                  by mi nóżki powyrywał, że jak to, z chemią tak cienko, jak on chemik i powinnam
                                  genetycznie odziedziczyć. nawet namawiał mnie na chemię na polibudzie - prawie
                                  zemdlałam, jak to usłyszałamwink
                                  a po co był ci proch??? czyżby miało to związek z wspomnianą psorką?wink
                                  • nick000 Re: ciekawostki 14.06.07, 14:26
                                    o tym tez kiedyś opowiem, bedzie bombowo;DDD
                                    • mycha Re: ciekawostki 14.06.07, 14:30
                                      trzymam cię za słowowink
                                      • kendo Re: bardzo smutna ciekawostka:-(( 24.06.07, 07:56
                                        jak podaje nasz gazeta,
                                        w Anglii,zostala skazana na 12 lat wiezienia matka,ktora przyczynila sie
                                        swiadomie do gwalcenia swojej corki z jeszcze jedna dziewczynka,
                                        powstala,jakby "liga pedofilow".
                                        uwazam,ze zadne wiezienie nie jest adekwatna kara dla osob,ktore dopusily sie
                                        takieg czynu,dziewczyny obecnie majac po 26 lat,maj zycie zdruzgotanesad(
    • slo-onko Re: ciekawostki 24.06.07, 10:37
      co kieruje ludzmi, by posuwac sie do takich czynow? co siedzi w ich glowach,ze maja odwage popelniac takie okrutnosci? ile w nich siedzi zla i nienawisci do ludzi? swiat przerwraca sie do gory nogami! nie mam zrozumienia dla nich i kazda kara bedzie za mala kara w takim wypadku.
      • mycha Re: ciekawostki 25.06.07, 08:25
        wiele z osób, które dopuszczają się tak bestialskich czynów jest chorychsad i
        sądzę, że więzienie im nie pomoże.
        a tak swoją drogą, przecież tego typu rzeczy dzieją się odkąd człowiek pojawił
        się chyba na ziemi. czy da się to wyplenić?
        • kendo Re: ciekawostki 25.06.07, 10:19
          ja mysle,ze ci ludzie musieli miec podobne dziecinstwo lub sami nie zaznali
          milosci rodziceielskiej albo po prostu spaczenie jakies psychiczne.
          powinni w wiezieniu odbyc jakas terapie psychologiczna,ale czy panstwo ma na to
          rezurse?,podejzewam,ze wspolwieziniowcy,ktorzy nie dopusili sie tego czynu,
          beda sie mscic na nich.
    • mycha kto powiedział, że płeć piękna jest słaba???:))) 28.06.07, 11:00
      www.smolec.pl/kobiety/kobiety_u_wladzy.htm
      • mycha Re: kto powiedział, że płeć piękna jest słaba???: 28.06.07, 11:06
        a ona jest moją faworytką. jak słowo, podziwiam jąsmile
        www.smolec.pl/kobiety/eleonora_akwitanska.htm
        • kendo Re: kto powiedział, że płeć piękna jest słaba???: 28.06.07, 11:52
          nigdy nie patrze na piekno zewnetrzne,tylko wewnetrzne,
          historia ciekawa z wagi ,ze zachowala sie w szczogolach od tak wczesnych lat.
          • mycha Re: kto powiedział, że płeć piękna jest słaba???: 28.06.07, 11:59
            ta kobieta była niesamowita, mądra, odważna. była królową francji i anglii.
            wzieła udział w wyprawie krzyżowej.
            • kasikk_29 Re: kto powiedział, że płeć piękna jest słaba???: 28.06.07, 15:11
              noooo... ciekawe, kim my byśmy były w tamtych czasach, jeśli byłybyśmy "dobrze
              urodzone"
              bo jak nie... no to chyba nikt o nas by nie pisał wink
              mnie pewnie spalono by na stosie... eh, chyba za bardzo lubię koty wink
              • mycha Re: kto powiedział, że płeć piękna jest słaba???: 28.06.07, 15:19
                mnie również, ale pewnie nie za koty, choć czarnego posiadamwink
                wiem jedno, żyjąc w tamtych czasach chciałabym być brzydką, zapyziałą
                dziewuchą. nawet kilka zębów bym poświęciła sprawiewink
                dlaczego?
                ponieważ to jedyna nadzieja, żeby mnie nikt palcem nie tkną. w tych czasach to
                męska część społeczeństwa czy to arystokracja, czy chłopstwo, że tak
                napisze "brała to co chciała" i niczym się nie przejmowała, a już napewno nie
                zdaniem zainteresowanej.
                • kasikk_29 Re: kto powiedział, że płeć piękna jest słaba???: 28.06.07, 15:48
                  nic tylko trzeba by się zapisać na kurs karate...
                  • kendo Re: kto powiedział, że płeć piękna jest słaba???: 28.06.07, 20:52
                    nosilybysmy "kosik" pod spodnica dla wlasnej obrony.
              • nick000 Re: kto powiedział, że płeć piękna jest słaba???: 28.06.07, 20:52
                takiej ekipie nikt by nie podskoczył;D, a jesli juz stos, to tylko ciał
                naszych wrogów. Na niby oczywiście;D
                • kendo Re: kto powiedział, że płeć piękna jest słaba???: 28.06.07, 21:02
                  dalibysmy sobie rade ,
                  zalozylibysmy jakas "bande wzajemnej pomocy",jak trzej muszkieterowiewink
    • mycha Re: ciekawostki 29.06.07, 08:36
      kurka! zgubiłam zaproszenie i nie mogłam pojechaćwink
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4275428.html
      • kendo Re: ciekawostki 29.06.07, 09:11
        ech,mycha,
        moze i dobrze,ze tak sie stalo...inaczej bys nas wszystkich tu zaczarowywala
        codzienwink)
      • nick000 Re: ciekawostki 29.06.07, 09:12
        nic straconegowink, mozesz poleciec na miotle klasy biznes;D
        • mycha Re: ciekawostki 29.06.07, 09:21
          z darmowymi drinkamiwink)))
          • kendo Re: ciekawostki 29.06.07, 09:28
            smile))))))))))))))))))))))))
            dobre,dobre,a te drinki to chyba bylyby krople deszczuwink)
            • mycha Re: ciekawostki 29.06.07, 10:08
              nie będę opisywać tych drikówsmile biorąc pod uwagę, że to czarci bizsnesklasawink
              kenduś dosiadasz się?wink
              • kendo Re: ciekawostki 29.06.07, 10:13
                oczywiscie dosiadam sie ,z Toba mycha nie bedzie sie czlek nudzil,
                moze jakiego MAGA uda nam sie upolowacsmile)
                • mycha Re: ciekawostki 29.06.07, 10:28
                  to my takie czarownice amazonki jesteśmybig_grinDDDD
                • nick000 Re: ciekawostki 29.06.07, 14:27
                  szczęściarz wink
              • nick000 Re: ciekawostki 29.06.07, 14:26
                czarci drink płonie nie tylko w szklance, ale i w gardlebig_grin Najlepszy jest taki
                na 96voltbig_grin
                • kendo Re: ciekawostki 29.06.07, 20:05
                  po dzisiejszych eskapadach miastowych wlasnie taki drink na pokrzepienie ducha
                  i czegos innego by sie przydalsmile)
                  • kendo Re:syberyjskie mamuciatko 12.07.07, 21:53
                    sydsvenskan.se/varlden/article251010.ece
                    okresilaja,ze pochodzi zprzed 10 000lat,polroczny bebis mamutek,ma byc
                    odeslane do Japonii,gdzie naukowcy maja pobrac DNA i sperme,i "odtworzyc"
                    mamuta,
                    znalezisko zachowane w bardzo dobrym stanie,

ja wiedze,ze to male sloniatko.
    • greis52 o buziakach:) 08.08.07, 08:34

"Chcesz, by twój partner dłużej żył, więcej zarabiał i nie miał
      wypadku samochodowego? To daj mu buziaka, zanim wyjdzie z domu!
      Nigdy nie wypuszczaj więc swojego chłopa z domu bez pożegnalnego
      buziaka. Tobie też to wyjdzie na zdrowie. Podczas wymiany śliny (bo
      tym jest w istocie głęboki pocałunek) uodparniasz swój organizm na
      różne bakterie i drobnoustroje. Podobno kto często się całuje, ten
      rzadziej choruje na grypę i choroby układu pokarmowego. A już na
      pewno pocałunek poprawia krążenie krwi. Dotlenia organizm. Usprawnia
      serce i przemianę materii."
      • kendo Re: o buziakach:)-kofeina 08.08.07, 10:13
        wiec zaczne chyba swego chlopa caluskowac przy kazdym opuszczeniem
        wlosciwink)

dodam,ze wczoraj czytalam,ze wypicie trzech garnuszkow kawy lub
        herbaty,kobiety w wieku po65 lat(tak grupe kobiet w liczbie 7 000
        naukowcy "badali")poprawia pamiec do poznej starosci,
        naukowcy sie zastanawiaja,dlaczego na mezczyzn nie dziala ta ilosc
        wypitej kofeiny??,nastepny wlasnie projekt o zbadanie tej grupy.
    • mycha Re: ciekawostki 21.08.07, 10:49
      zacznijmy od początku:
      www.zamek.malbork.com.pl/index.php?m=01
      na deser proponuję:
      www.zamkipolskie.com/gniew/gniew.html
      smile)))
      • kendo Re: ciekawostki 21.08.07, 20:42
        ma sie rozumiec,ze bylas caly czas pod wrazeniem ogladajac te
        budowle,zawsze jestem nimi zauroczona i zafascynowana zarazem,ze
        takie kiedys umieli wybudowac objekty,
        dzieki za wrazenia,
        • mycha Re: ciekawostki 22.08.07, 08:27
          wrażenie niesamowitesmile))
          polecam wszystkim, bo warto i jakby nie było kawałek historismile
          • kendo Re: ciekawostki 22.08.07, 09:38
            kiedys sie tak niezachwycalam wszystkimi budowlami ,jak teraz,to
            chyba wiek "dojzaly" to czyni,ze ma sie ine zainteresowanie.

PS;..w sobote bylam na jarmarku i oczywiscie zakypilam za 10 SKR
            nastepna lampe na miedzianej nodze nawet z abazorkiem jasno
            fioletowymsmile)-slodziasto wygladasmile)
            • mycha Re: ciekawostki 22.08.07, 10:27
              ja mam słabość, szczególnie do tych w stylu romańskim, gotyckimsmile))

jej, suuupersmile)) taki jarmark to świetna sprawa - svenssony miały
              genialny pomysłsmile staram się wyobrazić tą lampkęsmile napewno jest
              śliczniutkasmile
    • mycha Re: ciekawostki 22.08.07, 10:32
      w letniej środzie wspominałam o nocnej, a właściwie to wczorajszo
      wieczornej burzy. na końcu w poniższym wątku są zdjęcia z niej:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,66245980,67821293,0,2.html?v=2
      zresztą wszystkie robią niesamowite wrażenie. cóż to za potężny
      żywioł! a jak potrafi zahipnotyzować, jak się patrzy na te błyski.
      coś w tym chyba jest, bo ogień również potrafi zahipnotyzować.
      uwielbiam patrzeć na palące się ognisko i po jakiś czasie wszystko
      co jest dookoła mnie odpływa, staje się takie coraz dalsze i dalszesmile

kenduś mam nadzieję, że cię nie wystraszyłam tymi zdjęciami i
      trzymam kciuki, zeby się wycieczka udałasmile
    • mycha Re: ciekawostki 28.08.07, 14:00
      mała, czerwona i straszna ciekawostkawink
      aortamagazine.net/artykul,88.html

• kendo Re: ciekawostki 29.08.07, 08:48
        i wlasnie czytajac podobne ciekawostki zastanawiam sie zawsze,ze
        musial byc taki przypadek, z ktorego stworzono legede,
        brrrrrrrrrrr,az niechce mi sie wierzyc,ze moze tak bylo naprawdesad
        • kendo Re: ciekawostki - ochrona srodowiska:)))))))) 29.08.07, 08:51
          dzis przeczytalam w gazecie,ze mezczyzni zanieczyszczaja go
          najwiecej,
          naukowcy ,motywuja to tym,ze mezczyzni uzywaja czesciej aut,a
          spzywajac wiecej dan miesnych przyczyniaja sie do naturalnych
          gazowwink)
          • nick000 Re: ciekawostki - ochrona srodowiska:)))))))) 29.08.07, 13:47
            że taż ci naukowcy nie mogą zająć sie czymś konkretnym;D Z tą
            konkretną tezą nie zgadzam sie w najmniejszym stopniu.
      • nick000 Re: ciekawostki 29.08.07, 13:45
        fajne, opowieści o tych stworach nie sa mi obce, znam je od
        dzieciństwa. W moich stronach ludzie nadal wierzą w najróżniejnsze
        wampiry, wilkołaki czy południce. Fajny element folkloru, szkoda, ze
        powoli odchodzi w przeszłość.
        • mycha Re: ciekawostki 29.08.07, 13:54
          dlatego nie można pozwolić na to, żeby odeszły w niepamięć. blade
          lico powinno wyjrzeć zza zakurzonego kredensuwink
          • nick000 Re: ciekawostki 29.08.07, 14:08
            racja, wszelkiej masci konopielki, wilkołaki, południce czy macnice
            powinny zostac objete ustawową ochroną państwa;D, a domy stare,
            pałace, zamki, lochy czy inne nawiedzaone miejsca zostawione same
            sobie. Niech rzadzą tam zaświaty i ich mieszkańcysmile
            • mycha Re: ciekawostki 29.08.07, 14:29
              ale od czasu do czasu można je odwiedzić??? prawda???
              ja naprawdę nie będę im przeszkadzać, schowam się w kąciku i
              popatrzę. a wilkołaka podrapie za uszkiemwink
              • nick000 Re: ciekawostki 29.08.07, 14:38
                sytuacja wymaga powagi;D Coż to bedzie za wilkołak, ktory da sie za
                uszkiem drapać;DD Lwy wolne wyglądają i czują sie dobrze, te w
                klatce zamkniete są żałosne i biedne. Wilkołak ma gryźć i kasać,
                straszyć i przerażać;D, oddany w niewieście rące stanie się strachem
                na wroble raczej, niż przerażenie budzacym potworem;D Prawdę mówiąc
                powinniśmy jego zapytać, co woli;D Odpowiedź jest oczywista;DD
                • mycha Re: ciekawostki 29.08.07, 14:51
                  nick, no jak to!
                  ja go podrapię przed północą. a o północy ucieknę i się schowam.
                  gdzieś w starej szafie, przytulę się do wampirkawink
                  a nietoperzom wytłumaczę, ze jesteśmy rodziną tylko ja nie mam
                  skrzydeł;p
    • mycha Re: ciekawostki 29.08.07, 15:09
      republika.pl/blog_gb_3579006/4297016/tr/wilkolak.jpg
      czyż nie jest śliczny???smile
    • nick000 Re: ciekawostki 31.08.07, 10:09
      www.gazetawyborcza.pl/1,75476,4428833.html
      coś jest na rzeczy. Nie wiem czy pamietacie pewna ciekawą sztuczkę
      z lat dziecięcych. Z zawiazanymi oczami, stawało sie na krzesle i
      opierało się ręce na ramionach stojacych obok kolegów. Na ich hasło
      należało wykonac skok z tego mebla. W czasie skoku, koledzy robili
      przysiad, a skaczącemu wydawało się, ze leci w bardzo głęboką
      przepaść. Wrazenie niesamowite;DD
      • kendo Re: ciekawostki 31.08.07, 10:15
        nicku,
        oj,faktycznie,uczucie musi byc porazajace,
        czytajac opis ,nie odwazylabym sie tego zrobicsmile
        • mycha Re: ciekawostki 31.08.07, 11:27
          bardzo ciekawy artykuł!
          • henryk245 oczysc kraj 13.09.07, 08:06
            Oczyść kraj

Kiedy przyjdą przeszukać dom
            wiernopoddańczy dranie,
            gdy ustawią kamery zoom,
            by sfilmować twoje mieszkanie,
            i pod drzwiami staną trójkami,
            i zadzwonią ci kajdankami -
            ty, ze snu podnosząc skroń,
            otwórz drzwi
            i życie swe chroń
            Szkoda krwi

Unieś głowę i pozwól się skuć,
            choćby z domu ci wszystko wynieśli -
            wszak tu przyszli, by w twarz ci pluć,
            więc im pozwól - niech plują! A jeśli
            nakazują ci nawet spróbować
            jak smakuje więzienny "raj" -
            pójdziesz przecież kiedyś głosować:
            Oczyść kraj

Satyryku, nie szczędź swych słów,
            poeto, idą wybory
            Twoje pióro - strzelecki rów:
            bij w układ chory
            Oczyść kraj

Oczyśćmy kraj
            A gdyby nam to nie wyszło,
            niechaj rządzą przez wieczny czas,
            wymieniając naród nad Wisłą.

Dziadek Kociuba
    • mycha Re: ciekawostki 31.08.07, 11:24
      www.gazetawyborcza.pl/1,75476,4437798.html
      zastanawiam się kidy się w końcu skończą spekujacje, domysły i
      plotki.
      • kendo Re: ciekawostki 13.09.07, 08:32
        tez sie zastanawiam,
        do tej pory regularnie do Anastazji przyznaje sie jeszcze zyjaca
        kobieta,
        w znalezisku nie wspominaja o cczaszkach,tylko o kosciach,ktore
        wyslano do dalszych badan,
        bo gdyby mieli czaszki ,mogliby przeciez odtworzyc autentyczny
        wizerunek "Osoby", i sprawa bylaby rozwiazana do konca.
    • slo-onko Pippi Langstrump 19.09.07, 18:23
      Jej role odegrala Inger Karen Nilsson, ktora goscila w jednym z polskich wywiadow. Fajna ,apetyczna aktorka szwedzkiego teatru.
      znasz ja ze szw.tv Kendo?smile
      • kendo Re: Pippi Langstrump 19.09.07, 19:56
        hej sloo,
        tez ogladalam ten program,
        niestety ,nie pamietam jej z doroslych filmow,jakos szwedzkie filmy
        mi nie "leza"sad,ale ,zobaczylam ,jak sie zmienila z czasow
        dziecinnych,moze gra duzo w teratrze?

miej sobie udany wieczorek.
        • slo-onko Re: Pippi Langstrump 19.09.07, 20:20
          tak,sama mowila,ze gra w teatrze totez takich aktorow malo widac na ekranie telewizora.
          • kendo Re: Pippi Langstrump 19.09.07, 20:24
            odebralam ja ,jako mila osobe,bo nieraz sie czuje,ze siedza w
            TV,jakies same nadete Madonnysmile)
            • slo-onko Re: Pippi Langstrump 19.09.07, 20:28
              bardzo mi sie podoba taka uroda jak u niej. lekko puszysta,ladna pani, z cera na buzi jak platek rozysmile a juz nie jest pierszwej mlodosci.takim tylko mozna pozazdroscic.
              • kendo Re: Pippi Langstrump 19.09.07, 20:34
                ej sloo,
                Ty tu nie nazekaj,sama tez masz piekna zadbana cere,my nie mozemy
                sie porywnywac z cera do skadynawow,to dwie odminne cery.
                ale trzba przyznac delikatniutka na twarzy,zreszta tu dbaja o siebie
                a zwlaszcza te ,ktore sa "wystawione" na publike.
    • mycha Re: ciekawostki 14.11.07, 09:24
      w związku z tym, że tak ciężko pracuję, znalazłam coś ciekawego:
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80355,4661694.html
      niesamowite! 4 tysiące lat temu!!
      • slo-onko Re: ciekawostki 14.11.07, 09:31
        no widzisz Mysia ile dobrego wynika z nicnierobienia? dalas nam
        ciekawostke do poczytania. a tak swoja droga jest to nie do
        uwierzenia,zeby ogladac ludzkie szczatki , ktore zachowaly sie do
        naszego wieku, tyyyle tysiecy lat.
        • mycha Re: ciekawostki 14.11.07, 09:40
          ile można się z nich dowiedzieć. o ich życiu, o tym, jak wyglądali,
          o naszej historii...
          a swoją drogą nie wiadomo, jak to z nami będzie. czy za 2 tysiące
          lat ktoś nas nie odkopie i czy nie będziemy sęsacją, czy nie
          staniemy się sławniwink
          • slo-onko Re: ciekawostki 14.11.07, 09:44
            my juz jestesmy slawne smile a kto widzial vistulanki? do tej pory
            nikt,jestesmy jedynymi egzemplarzami i jedyne w swoim rodzajuwink
            malo tego razem zwiedzalysmy pewne zakamarki tej ziemismile
            • mycha Re: ciekawostki 14.11.07, 09:46
              oczywiściesmile)))
              straszyłyśmy wikingówwink))ech... przypomniały mi się te murki z
              otoczakówsmile))
              • slo-onko Re: ciekawostki 14.11.07, 09:53
                a wiesz na co wowczas zwrocilam uwage, szczegolnie gdy jechalysmy
                pociagiem do Danii?te polacie soczystej nieskazonej zieleni.
                uwielbiam chlonac ten kolor,ale tamta zielen byla jakas inna,jakby
                ladniejsza,lepsza. no moze to zludzenie,ale bardzo mi sie podobala i
                te wielkie kamulce rozrzucone po polach.
                lece na spacer,przewietrze zszarzale komorki,zeby nie zwariowac
                z "nawału pracy" big_grinDD
                do potemsmile
                • mycha Re: ciekawostki 14.11.07, 10:00
                  racja i ta czystość. śliczne domki, zupełnie jak z bajkismile
    • mycha Re: ciekawostki 14.11.07, 09:29
      i jeszcze to:
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80355,4627910.html
      bardzo mnie motywują do odwiedzenia tamtych stron, tylko nie wiem,
      czy uda mi się przed końcem lutego.
      • slo-onko Re: ciekawostki 14.11.07, 09:46
        a czy Ty wiesz,ze w przyszlym roku latem moge miec okazje zwiedzic
        m.in.zamek w Książu i inne atrakcyjne miejsca i zabytki? jesli
        wszytsko pojdzie po mojej mysli to bede szczesliwa z tego powodu,a
        jak nie pojdzie to bede zla strzsznie !!
        • mycha Re: ciekawostki 14.11.07, 09:53
          ooo, super!!
          mnie nęci ganiezno i biskupin i tamte okolice. Już tak chodzi za mną
          od długiego czasu.
          • slo-onko Re: ciekawostki 14.11.07, 09:55
            w Biskupinie bylam w wieku szkolnym,tylko,ze nie mam stamtad zadnej
            pamiatki,szkodasad
            • mycha Re: ciekawostki 14.11.07, 10:04
              ja również byłam tam, jak chodziłam do szkoły i to podstawówki.
              najwyższy czas odnowić wspomnieniasmile
              • kendo Re: ciekawostki 14.11.07, 10:46
                no,ciekawostki z ciekawoscia poczytalam i chyba na na nsze kostusie
                nie patrzec,to najlepiej mona dac rodzinie prykaz by skremowac nas,
                choc to w kraju bardzo temat tabu,tu cczeto tak robia.
                reszte dopisze,jak od frycki wrocilam,dzis obcinaniesmile)
    • greis52 Re: ciekawostki 07.01.08, 14:18
      www.dziennik.pl/nauka/article103458/Ogrzeja_budynek_cieplem_ludzkich_cial.html
      • kendo Re: ciekawostki 07.01.08, 20:34
        moze osiagna swoj cel,
        okarze sie gdy projek ruszy ,czy ludziska niepomarzna.
        • kendo Re: zacmienie ksiazyca 20.02.08, 20:15
          dzis noca o godz.4 bedzie calkowite zacmienie ksiazyca,
          bedzie trwac 51 minut,
          natepne bedzie w 2010 roku.
          • kendo Re: dzien ciszy 19.03.08, 12:13
            cisza jest poszukiwana i na wage zlota ostanimi czasy,
            dziennikarak przypomniala dzis,ze kiedys w szwecji byl taki
            dzien,gdzie nawet dzwony koscielne cichly.
            oj,czasami czlowiek potrzebuje totalnej ciszy by wsluchac sie w
            swoje mysli .
            • mycha Re: dzien ciszy 20.03.08, 10:11
              popieram kenduś. co jakiś czas przydaje się oderwanie od wszystkiego
              co człowieka otacza i wyciszenie się. najlepiej chyba iść do lasu,
              tam tylko dźwięki przyrody będą nas otaczać. albo na plażę, nad
              morze, ale na taką plażę, gdzie jest się kompletnie samemu. i wtedy
              położyć się, zamkąć oczy i pozwolić swoim uszom chłonąć szum wody,
              cichy świst wiatru, krzyki mew...
              • slo-onko Re: dzien ciszy 20.03.08, 10:41
                a ja uwielbiam cisze lesna i łóżkowąbig_grin łózkową wtedy gdy rano
                zostaje sama w lozku,a w nim cieplo, cicho i półmrocznie. slucham
                wtedy tylko wlasnych mysli,odpoczywam....
                • kendo Re: dzien ciszy 20.03.08, 11:05
                  dziewczyny,
                  dokladnie lubie to co Wy,lesna cisza jest jednak sama przyjemnoscia,
                  bo spiew ptakow nie jest taki glosny,slychac tylko dusze lasu,
                  plaza natomiasta jest wspanialoscia,uwielbiam ponad
                  wszystko,zwlaszcza szum fal i mewy u gory krzyczace.

lozeczko tez ma swe wlory ciche,,oczywiscie gdy sie budze,nie
                  otwierajac oczu wsluchuje sie w dusze domu,czasami slysze Bobego,a
                  gdy otworze oczy patrze w okno i podziwiam dzionek,myslac,ze napewno
                  bedzie laskawy dla mnie.
                  • nana_c Re: dni ciszy... 20.03.08, 11:49
                    A ja nie lubie ciszy z powodów oczywistych sad((
                    11 dni grudniowych bylam kompletnie glucha... nie lubie sobie tego przypomninac.

Dzisiaj pierwszy dzien wiosny- jako ze rok przestepny, jest bon dzien wczesniej wink
                    • kendo Re: dni ciszy... 20.03.08, 11:53
                      no, taka ciesze tez nie lubie,bo mialam czasami,
                      ale mowa o ciszy"duchowej/ogolnej wokol nas"takiej gdzie mozemy
                      poupajac sie wlasnymi myslami bez zadnych odglosow
                      brutalnych,zklucajacych.

tak,wiosna przywitala nas sniegiem,dobrze,ze nie wieje,
                      po switach ma byc gwaltowne ocieplenie i wtedy na plaze podjade.
                    • mycha Re: dni ciszy... 20.03.08, 12:10
                      nana, miałam na myśli wyciszenie się. odpoczynek od gwaru miasta,
                      domu, od odgłosów telewizji, radia, od szumu tysięcy głosów wokoło.
                      nie chodziło mi o całkowite nic niesłyszeniesad raczej o naturę,
                      przyrodę, coś co relaksuje i uspokaja.
    • mycha Re: ciekawostki 20.03.08, 12:29
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80355,5021073.html
      no proszęsmile
      • kendo Re: ciekawostki 20.03.08, 12:52
        i jak to sie oplaca kajakiem plync w nieznane....
        ciekawe "krasnoludki"..no ciekawe co jeszcze znajad tak kajaku
        uzywaajac.
    • greis52 Urodziny komórki. na juz 35 lat... 04.04.08, 06:53
      Dzisiaj jest "wszystkomającą" zabawką, którą posługują się nawet
      dzieci, ale kiedyś była atrybutem człowieka biznesu.
      Komórka kończy dziś 35 lat.
      technologie.gazeta.pl/technologie/1,81013,5085007.html
      trudno sobie dzis wyobrazic zycie bez niejsmile
      jak ten czas szybko mijasmile
      • kendo Re: Urodziny komórki. na juz 35 lat... 06.04.08, 17:18
        faktycznie,
        cenie sobie ta "zabaweczke"
        a pamietam,jak od dawna rodzina chciala mi ja dac ,a ja sie bronilam
        przed nia.
        praktycznie ja jest posiadac.
    • mycha Re: ciekawostki 16.04.08, 09:11
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4318671.html no proszę!smile