26.08.10, 16:34

"Po protestach Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska zlecił badania. Nie
stwierdzono jednak żadnych nieprawidłowości.

Uciążliwe, ale nieszkodliwe

Wyniki badań nie potwierdzają obaw mieszkańców. - To co czują ci ludzie może
być uciążliwe i nieprzyjemne, ale nie jest szkodliwe – przekonuje Maria Suchy,
specjalista ds. komunikacji społecznej Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony
Środowiska.

- Zmierzyliśmy szczególnie stężenie fenolu. Wokół całej stacji ustawiliśmy
dziesięć mierników. Stężenia nie przekraczały norm - dodaje."

Poniżej cały artykuł:

www.tvnwarszawa.pl/-1,1670624,wiadomosc.html
Jak dla mnie sprawa jest prosta: pewna grupa chce powstrzymać rozwój miasta i
wymusić albo jakieś wydumane odszkodowanie nie wiadomo za co albo zastosowanie
takiej technologii, która zapewne da zarobić jednemu albo kilku protestującym.
Sprawą powinna zająć się prokuratura a metro powinno olać protestujących.
Obserwuj wątek
    • domi_33 Re: Metro 26.08.10, 18:09
      już nawet nie chce się tego komentować. zapraszam do siebie na wieczorną
      herbatkę. przy wtórze kaszlu, szczypania oczu, pieczenia w gardle, bólu głowy,
      mdłości i wymiotów w oparach totalnego smrodu nie do wytrzymania. i wtedy na
      pewno stwierdzisz kimowcu, że nasze objawy są bezpodstawne i że wyniki są w
      'normie'. już nawet pisać się nie chce, ten kto tego nie czuje co wieczór (i
      noc) nie ma po prostu moralnego prawa aby się w tym temacie wypowiadać!
      • kimowiec Re: Metro 26.08.10, 19:36
        Mam sporo znajomych na kabatach, także w okolicy STP i dosłownie żadna z tych osób nie ma takich objawów o jakich piszesz. Dodatkowo Ci ludzie z jednej strony się z Was śmieją a z drugiej są wściekli bo utrudniacie rozbudowę bazy, co może się ujemnie odbić na budowie całej drugiej linii metra. Dodatkowo ludzie są wściekli bo ta rozbudowa jest ukończona w 90% a teraz została zatrzymana i istnieje ryzyko, że zostanie wszystko rozebrane. Kto za to zapłaci? Kto zwróci państwu pieniądze wydane na rozbudowę i na ponowną budowę przy użyciu innych materiałów? Cała Warszawa będzie za to płaciła bo jakaś banda oszołomów miała taki kaprys i zablokowała ukończenie rozbudowy. Zwrócicie nam za to kasę?? No odpowiedz! Zwrócicie??

Poza tym co powiesz na taką oto wypowiedź z innego forum:

"Ja mieszkam przy zajezdni, miedzy zajezdnia a Tesco, na samym końcu, o
        uciążliwym smrodzie dowiedziałem się z tego postu, nigdy nie czułem nic
        nieprzyjemnego, nie wiem w ogóle co o tym myśleć..."

Ta wypowiedź dowodzi tego, że kłamiecie i robicie z ludzi idiotów. Taka jest prawda i wasze skomlenie niczego w tej materii nie zmieni.
        • wela3 Re: Metro 27.08.10, 16:02
          Ja mieszkam na Kabatach w okolicach KEN Jeżewskiego i niestety w ostatni
          weekend tj 21-22 sierpnia tak zajeżdżało tym smrodem że nie można było otworzyć
          okien a co gorsze cała okolica parku przy Bażantarni tam gdzie bawią się nasze
          dzieci również. Okropne, Rozumiem mieszkających bliżej budowanej stacji
          metra!!! WIELKIE WYRAZY WSPÓŁCZUCIA
        • chingachgook Re: Metro 27.08.10, 21:39
          Chyba mieszkam w tym samym bloku co Twoi znajomi - mam okna na południe, jedno z
          wyższych pięter. U mnie nic nie czuć. Ale wystarczyło, że się raz wybrałem na
          pocztę na Ekologiczną - i w pełni rozumiem ludzi, u których ten smród czuć.
          Smród to mało powiedziane. Co do małej grupy: ponad 1000 podpisów, to nie znowu
          taka małą grupka. To że kilkoro z Twoich znajomych nic nie czuje nie dowodzi
          jeszcze, że "kłamiecie i robicie z ludzi idiotów". Ja u siebie nie czuję, ale
          wiem że śmierdzi kilkaset metrów dalej - miałem okazję przekonać się na własnym
          nosie.

Zanim powtórzysz personalne argumenty o oszołomach, kaprysach i innym śmianiu
          się, rzuć okiem na tekst poniżej (oryginał na stronie Państwowego Inspektora
          Sanitarnego w Łodzi: www.pis.lodz.pl/akt_100423.htm).

------------------
          2010-04-23
          SZKODLIWE PODKŁADY KOLEJOWE

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Łodzi informuje, iż w sprzedaży,
          również w Internecie, na popularnych portalach aukcyjnych, pojawiły się podkłady
          kolejowe impregnowane szkodliwym dla zdrowia kreozotem.

Zgodnie z zapisami rozporządzenia Komisji (WE) nr 552/2009 z dnia 22 czerwca
          2009 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego
          i Rady w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych
          ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH) w odniesieniu do załącznika XVII (Dz.
          Urz. WE L 164 z 26.6.2009) kreozot, CAS: 8001-58-9 nie jest wprowadzany do
          obrotu lub stosowany jako substancja przeznaczona do impregnacji drewna. Drewno
          poddane takiej impregnacji również nie może być wprowadzone do obrotu. Powyższy
          zakaz dotyczący wprowadzania do obrotu nie ma zastosowania do drewna, które
          poddano obróbce kreozotem przed dniem 31 grudnia 2002 r. i które jest
          wprowadzone na rynek wtórny do ponownego użycia. Niemniej jednak, drewno
          impregnowane, wprowadzone na rynek wtórny do ponownego użycia, nie może być
          stosowane:
          – wewnątrz budynków, niezależnie od ich przeznaczenia,
          – w zabawkach, na placach zabaw,
          – w parkach, ogrodach oraz otwartych obiektach rekreacyjnych i wypoczynkowych, w
          przypadku gdy istnieje ryzyko częstego kontaktu ze skórą,
          – w produkcji mebli ogrodowych, takich jak stoły piknikowe,
          – do produkcji i stosowania oraz wszelkiej ponownej obróbki pojemników
          przeznaczonych do stosowania w uprawach, opakowań, które mogą wejść w kontakt z
          surowcami, półproduktami lub wyrobami gotowymi przeznaczonymi do konsumpcji
          przez ludzi i/lub zwierzęta oraz innych materiałów mogących zanieczyścić wyżej
          wymienione wyroby.

Informuję również, iż odpady drewna, szkła i tworzyw sztucznych zawierające lub
          zanieczyszczone substancjami niebezpiecznymi (także podkłady kolejowe) zgodnie z
          rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 27 września 2001 r. w sprawie katalogu
          odpadów (Dz. U. z 2001 r., Nr 112, poz. 1206) zostały sklasyfikowane jako odpady
          niebezpieczne pod symbolem 17 02 04.
    • rubeus Re: Metro 26.08.10, 18:49
      Specjalnie się przejechałem dziś w okolice bazy metra i uciążliwy zapaszek 'podkładowy' czuć mimo stosunkowo chłodnej pogody.
      Najmniej przy Kabackim Dukcie, najbardziej przy ul. Wilczy Dół.
      A jak to musiało zajeżdzać przy upałach... Więc nie przychylę się
      do twierdzenia, że to 'pieniacze', a ludzie, którym naprawdę to dało w kość i nie są w stanie tego tolerować.
      Mój kilku minutowy pobyt nie jest równoważny z codzienną wielogodzinną ekspozycją na uciążliwy i drażniący zapach. To co przez chwilę odbieramy jako irytującą niedogodność po pewnym czasie, przy stałej ekspozycji staje się czynnikiem działającym drażniąco i organizm sam z siebie zaczyna się buntować - i nie musi, to być nawet substancja sama z siebie tak działająca - np. na podobne dolegliwości skarżą się osoby pracujące długi czas w szklarniach z kwiatami.

• kimowiec Re: Metro 27.08.10, 00:34
        Ja byłem wczoraj wieczorem na Kabatach w Tesco i żadnego smrodu podkładów nie
        czułem więc naprawdę dla mnie cały ten protest to pic na wodę i kolejna próba
        zagarnięcia kasy miejskiej dla siebie. Poza tym na Kabatach bywam przynajmniej
        raz w tygodniu i jakoś nie chce mi się wierzyć, że akurat wtedy nic nie
        śmierdzi. Albo śmierdzi cały czas albo nie śmierdzi.
        • domi_33 Re: Metro 27.08.10, 19:51
          no to wyobraź sobie że całkowicie nie masz racji. nie jest tak, że albo śmierdzi albo nie śmierdzi. ten intensywny smród pojawi się pojawić w ciągu sekundy. tak, że człowiek nie zdąży zamknąć okna w dopiero co wywietrzonej sypialni dziecka. i dokładnie tak samo nagle potrafi zniknąć (niestety rzadko ostatnimi czasy) i wyobraź sobie, że jest jest to uwarunkowane wiatrem (jego kierunkiem bądź jego brakiem) oraz tym czy to nakrywają czy nie.
          a co do znajomych to albo mają wielkie szczęście, że do nich nie dochodzi albo powinni się udać do laryngologa. bo jeśli ktoś nie czuje czegoś tak okropnie śmierdzącego i duszącego to znaczy że całkowicie stracił zmysł węchu.
          zapraszam w tej chwili właśnie smród nadciągnął, zamykałam okna choć deszcz i zimno.
          i już kończę dyskusję bo szkoda czasu na trolle. życzę ci aby i tobie zaśmierdziało na osiedlu wtedy zrozumiesz innych człowieku bez krztyny empatii....
        • rubeus Re: Metro 27.08.10, 20:25
          kimowiec napisał:

> Ja byłem wczoraj wieczorem na Kabatach w Tesco i żadnego smrodu
          > podkładów nie czułem

To się pofatyguj w bezpośrednie sąsiedztwo budowy - najlepiej koło podstawówki przy Wilczym Dole.
          Bo przy TESCO nic nie czuć - kapkę za daleko i za dużo innych aromatów i 'zapaszków' atakuje twój nos.

więc naprawdę dla mnie cały ten protest to pic na wodę i kolejna próba
          > zagarnięcia kasy miejskiej dla siebie. Poza tym na Kabatach bywam przynajmniej
          > raz w tygodniu i jakoś nie chce mi się wierzyć, że akurat wtedy nic nie
          > śmierdzi. Albo śmierdzi cały czas albo nie śmierdzi.

A gdzie dokładnie bywasz. Bo Kabaty to pojęcie bardzo względne.
        • tommen Re: Metro 27.08.10, 22:39
          > Ja byłem wczoraj wieczorem na Kabatach w Tesco i żadnego smrodu
          podkładów nie
          > czułem więc naprawdę dla mnie cały ten protest to pic na wodę i
          kolejna próba
          > zagarnięcia kasy miejskiej dla siebie. Poza tym na Kabatach bywam
          przynajmniej
          > raz w tygodniu i jakoś nie chce mi się wierzyć, że akurat wtedy
          nic nie
          > śmierdzi. Albo śmierdzi cały czas albo nie śmierdzi.

Wykonawca ?
        • fuzzy7 Re: Metro 28.08.10, 01:19
          Wynajmij, albo kup mieszkanie w kwadracie Wilczy Dół, Pod Strzechą,Wąwozowa, Rybałtów, tedy inaczej będziesz gadał, a tak to ciekawe kto tu jest oszołomem...? Wtrącasz się w nie swoje sprawy, a może reprezentujesz interesy producenta tego oleju...
    • allija Re: Metro 28.08.10, 03:27
      kimowiec napisał:

>
      > "Po protestach Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska zlecił
      badania. Nie
      > stwierdzono jednak żadnych nieprawidłowości.
      >
      > Uciążliwe, ale nieszkodliwe....

Na sąsiednim forum cię nie chcieli to teraz tu przyszedłeś marudzić?
      Jeśli przeszło 1000 osób twierdzi, że coś jest białe to ja jednak
      nie upierałabym się, że jest czarne. A przynajmniej zastanowiłabym
      się co jest na rzeczy.
      Chyba, że ty z tych którym nikt nie wmówi, że białe jest białe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka