Dodaj do ulubionych

Nowa inwestycja Edbudu na Kabatach

26.07.06, 10:50
Dowiedziałam się niedawno, a przed chwilą potwierdziłam telefonicznie z
Edbudem, że developer nabył grunt za Tesco na nową inwestycję. Nic więcej
jednak nie wiadomo, podobno koncepcja tego co ma powstać
(mieszkania/segmenty/domki) ma się skrystalizować dopiero za około pół roku. A
może ktoś z Państwa ma jakieś "dojście" do Edbudu i może zdradzić jakieś
szczegóły?

Pozdrawiam,
Basia
Obserwuj wątek
    • mstronski Re: Nowa inwestycja Edbudu na Kabatach 26.07.06, 13:23
      budowa ma ruszyc na wiosne 2008. Juz mozna wpisywac sie na listwe tych co chca
      byc powiadomieni o sprzedazy. kolezanka ostatnio byla i wpisala sie jako 215.
      podejzewam, ze skonczy sie tak jak w Wilanowie ludzie ustawia sie o 1 w nocy a
      potem beda awantury i polcja bedzie wzywana. Boze co sie dzieje, nawet
      mieszkanaia spokojnie nie mozna kupic.
      W kazdym razie nic na stronie Edbudu na razie nie bedzie najlepiej isc na
      zwiady do biura na Kabatach.
      • helcia30 Re: Nowa inwestycja Edbudu na Kabatach 03.08.06, 15:11
        No prosze, a jak bylam tam jakies 2-3 miesiace temu to Pani mi powiedziala ze
        jeszcze nic nie wiadomo, nie ma zadnej listy i zeby dowiedziec sie za pol roku.
        Ha, ha. No to sie dowiedzialam
        Chore to wszystko
    • ol4 Re: Nowa inwestycja Edbudu na Kabatach 26.07.06, 13:23
      Hahsmile
      rubeus mial kiedys dojscia ale nie chce sie zdradzic...
      • rubeus Re: Nowa inwestycja Edbudu na Kabatach 26.07.06, 13:53
        ol - coś ci się przewidziało...
        Masz wyraźne w swoim wątku napisane, kto ma prywatne, towarzyskie kontakty
        z szefami Edbudu.
        • busia5 Re: Nowa inwestycja Edbudu na Kabatach 26.07.06, 20:11
          Wiosna 2008 to trochę abstrakcyjny, jak dla mnie termin, ceny pewnie też będą
          nie z tej ziemi. A czy wiadomo co tam ma powstać, czy zwykłe bloczyska, czy
          jakieś segmenty/bliźniaki (coś co Bouygues Immobiler ma budować przy Wełnianej)?

Dziękuję za informację,
          Basia
          • iviwawa Re: Nowa inwestycja Edbudu na Kabatach 29.07.06, 16:55
            BI ma budowac domki-bliźniaki i na wszystkie pytania odpowiadają (przez telefon
            też). Wiec żadna tajemnica. Chałupki od ok. 1 mln. Szczegółów nie znam , bo i
            tak cena dla mnie abstrakcyjna, więc sie nie dopytywałam.
            Edbud - podobno segmenty. Raczej rozejdą sie wsród "znajomych". Też jestem na
            jakiejść (bliżej nieokreslonej) liście.
            • jan-w Bliźniaki BI 29.07.06, 17:02
              Wygląda na to że tych bliźniaków będzie więcej niż początkowo planowano. Miały
              być wzdłuż KUD-16 do podstacji energetycznej, a wygolono z roślin cały teren,
              prawie do niedokończonej SBM Ustronie. W tak niską cenę jak 1 mln, raczej bym
              nie wierzył.
              • iviwawa Re: Bliźniaki BI 29.07.06, 17:25
                Taką podają cenę. Od 1 mln. za najmniejsze domki (136 m). Teren od razu miał
                byc tak duży. Nie słyszałam innej wersji.

Nawet w necie już o tym piszą:

Projekt Villa Moderne przewiduje realizację osiedla 30 domów jednorodzinnych w
                zabudowie bliźniaczej.

Powierzchnie domów to 136, 160, 200 oraz 226 m2. Budowa została podzielona na
                dwa etapy.
                • jan-w Re: Bliźniaki BI 29.07.06, 18:22
                  Za 136 m2 - 1 mln, w to moge uwierzyć. Inna sprawa że bliźniak 136 m2, to
                  zupełnie bez sensu. Początkowo, miało być tak jak piszę. Od Wełnianej do podstacji.
                  • jan-w Re: Bliźniaki BI 29.07.06, 18:40
                    Ja na tym terenie widzę miejsce dla maksimum 8 par bliźniaków. Wciśnięcie 15,
                    będzie obawiam się mało ciekawe.
                    • iviwawa Re: Bliźniaki BI 29.07.06, 20:29
                      Masz racje ale sam wiesz, że i tak ludzie kupią.
                      • jan-w Re: Bliźniaki BI 29.07.06, 22:38
                        Wiem.
                        • eldritch2 Re: Bliźniaki BI 30.07.06, 10:53
                          Zgodnie z planem zagospodarowania przestrzeni w tym miejscu na jeden bliźniak
                          musi przypadać co najmniej 750 m. działki. Ciekawę czy deweloperów obowiązują
                          jakieś inne zasady?
                          • rubeus Re: Bliźniaki BI 30.07.06, 11:08
                            Hmmm... A jest uchwalony i obowiązujący plan dla tego
                            rejonu Ursynowa?
                            • jan-w Re: Bliźniaki BI 30.07.06, 11:18
                              Nie ma.
                          • rubeus Re: Bliźniaki BI 30.07.06, 13:17
                            Nie ma obowiązującego planu zagospodarowania narzucających szczegółowe rozwiązania [a kiedyś tam uchwalony ogólny przestał z mocy prawa obowiązywac] - więc developerowi wolno... Wszystko zależy od decyzji o warunkach zabudowy.
                            Co prawda jest Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego -
                            ale nie jest to obowiązujace prawo miejscowe, a jedynie wyraz woli/planów co do
                            zagospodarowania przestrzeni.
                            • eldritch2 Re: Bliźniaki BI 30.07.06, 22:45
                              To bardzo ciekawe co piszecie bo niedawno sam chciałem budować bliźniaki w tym
                              rejonie i w biurze Naczelnego Architekta Warszawy na Szolc Rogozińskiego
                              pokazywano mi mapę z planem zagospodarowania przestrzennego tego rejonu. Być
                              może był to jeszcze projekt, ale pracujące tam urzędniczki powiedziały mi że
                              będą się trzymać tego planu i na jeden bliźniak w tym rejonie musi przypadać co
                              najmniej 750 m. działki. Pytanie zatem jakim cudem BI otrzymało pozwolenie na
                              budowę na mniejszym kawałku ziemii????
                              • jan-w Re: Bliźniaki BI 30.07.06, 23:03
                                A jakie "argumenty" przedstawiłeś ?
                                Planów zgaospodarowania, prawie nigdzie nie ma, bo póki nie ma, decydują
                                urzędnicy, na podstawie bardzo ogólnych, zasad opisujących, budynki budowane w
                                okolicy. Resztę dośpiewaj sobie sam. Np. gmina Konstancin jest bardzo uboga, ale
                                przed jej siedzibą, parkują luksusowe samochody pracowników. Dlaczego ?
                                • mrus11 Re: Bliźniaki BI 31.07.06, 13:25
                                  Na terenie Kabat rzeczywiscie sprawę "zalatwiaja" urzędnicy uznaniowo. Około 2-
                                  3 lat temu chciałem zakupić ze znajomym piekna dzialke 500 m2 doslownie na
                                  końcu nowoursynowskiej (około 100 m przed linią lasu po prawej stronie).
                                  Sprzedający i urzędnicy zgodnie twierdzili że ta działka może być zabudowana w
                                  max 25% powierzchni czyli na 125m2 a jako że chcieliśmy postawić bliźniak to
                                  takie warunki były dla nas absurdalne.
                                  Po kilku miesiącach działka zostala sprzedana a aktualnie stoi tam bliźniak lub
                                  szeregowce, ktore zająły jakies 70-80% powierzchni dzialki sad((((.
                                  Czyli jednak można - widocznie nie zastosowałem właściwych argumentów. Wsciekły
                                  jestem gdyż działka i likalizacja była piękna.
                                  • eldritch2 Re: Bliźniaki BI 31.07.06, 22:33
                                    Hmm jak czytam takie posty to zaczynam się czuć jak w jakimś afykańskim
                                    państewku gdzie urzędnik panem i władcą jest. Swoją drogą czego tu się
                                    spodziewać po ursynowskich urzędnikach kiedy Główny Architekt Warszawy sprzedaje
                                    deweloperowi kamnienicę po zawyżonej cenie a po transakcji wydaje temu samemu
                                    deweloperowi pozwolenie na budowę. Sprawę opisywała Rzeczpospolita i zero odzewusad

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka