Dodaj do ulubionych

Stacja transformatorowa a inwestycja BI

09.08.06, 17:06
Nasi przyjaciele rozważają kupno bliźniaka na osiedlu BI, które ma być
budowane przy ul. Welnianej. Jedyny szkopuł jest taki, że bliźniak który jest
jeszcze w miarę atrakcyjny cenowo położony jest tuż przy stacji
transformatorowej. Zastanawiamy się więc wspólnie czy można zlecić jakiemuś
specowi wykonanie ekspertyzy która jasno określi czy zamieszkanie w pobliżu
elektrowni jest bezpieczne dla zdrowia czy nie (abstrahując od buczenia, które
może być męczące, ale z pewnością nie jest niebezpieczne dla zdrowia). Mają
może Państwo jakiś pomysl do kogo można się zwrócić z prosba o wykonanie
profesjonalnej oceny ew. zagrożenia dla zdrowia stacji tr., albo może w jakiś
inny sposób można takie zagrożenie wycenić we własnym zakresie?
pozdrawiam,
Basia
Obserwuj wątek
    • rubeus Re: Stacja transformatorowa a inwestycja BI 09.08.06, 17:37
      hmmm... może sanepid ?
      • busia5 Re: Stacja transformatorowa a inwestycja BI 09.08.06, 21:06
        Hmmm....rozumiem, że brak środków finansowych na domek na Kabatach zawsze można
        zrekompensować wyrafinowaną złośliwością. Ha, można i tak.
        Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
        Basia
        • jan-w Re: Stacja transformatorowa a inwestycja BI 09.08.06, 21:23
          Chyba jesteś nadwrażliwa. Co widzisz złośliwego w podpowiedzi Rubeusa ?
          Nie wiem czy sanepid jest tu odpowiedni, ale warunki sanitarne, to nie tylko
          czystość.
          • busia5 Re: Stacja transformatorowa a inwestycja BI 09.08.06, 21:31
            OK. Zwracam honor. Do głowy mi nie przyszło, że sanepid może mieć cokolwiek
            wspólnego z problemem naszych przyjaciół, więc niewłaściwie odebrałam wypowiedź
            Rubeusa. A więc przepraszam. Jutro sprawdzę ten sanepid.
            Pozdrawiam,
            Basia
            • jan-w Re: Stacja transformatorowa a inwestycja BI 09.08.06, 21:40
              A tak już przy okazji, uzyskanie opinii może być skomplikowane. Problem wpływu
              promieniowania elektromagnetycznego na organizmy żywe, zwłaszcza długofalowego,
              nie został jeszcze z oczywistych względów przez nikogo zbadany. Istnieją tu
              tylko badania z ostatnich kilkunastu lat i przypuszczenia co będzie dalej.
              Autorytety w dziedzinie fizyki i medycyny mają zupełnie różne opinie.
              Najczęściej, że mieszkanie pod przewodami wysokiego napięcia, albo anten GSM,
              nie ma żadnego wpływu na zdrowie. Z reguły jest znacznie mniejsze niż
              promieniowanie naturalne. Są też oczywiście oponenci. Buczenie tej podstaccji
              słychać. Zwłaszcza w wilgotne dni. Mi to nie przeszkadza. Tym którzy mieszkają
              bliżej, podobno przeszkadza. "Bliżniaki" BI będą znacznie bliżej.
              • rubeus Re: Stacja transformatorowa a inwestycja BI 10.08.06, 11:54
                Ja szczerze mówiąc kapkę bym się bał mieszkać w pobliżu stacji
                transforamotorowej i linni energetycznej. Już przechodząc obok
                mam stracha, a co dopiero tam byc stale przez ileś tam godzin.
                brr.....
        • rubeus Re: Stacja transformatorowa a inwestycja BI 09.08.06, 23:35
          Rzuciłem hasłowo, bo ta instytucja mi przyszła do głowy. Oni
          zajmują się różnymi badaniami, ekspertyzami itp.

Ps.
          Jakby miał się przejmować brakiem środków na domek albo mieszkanie
          to bym sie z nikim z forum nie spotykał... Bom taki golec, że nawet 1 m2
          nie kupiłbym.
          • busia5 Re: Stacja transformatorowa a inwestycja BI 10.08.06, 07:49
            Rubeus, ja Cię bardzo przepraszam za to co napisałam.
            Miłego dnia!
            Basia
            • busia5 do Jana-W 10.08.06, 09:44
              Janie, napisałes, że tym którzy mieszkają koło elektrowni to buczenie
              przeszkadza. Czy chodzi Ci o te białe wąskie domki (segmenty i bliźniaki) zaraz
              za kościołem ? Jeśli tak, to sytuacja tych ludzi znacznie się poprawi, bo
              blizniaki BI plus ekran jaki developer ma zamiar postawić powinny bardzo
              poprawić sprawę buczenia.
              A, i mam nadzieję, że to buczenie słychać tylko z ogródków, a nie z domków?
              pozdrawiam,
              Basia

• jan-w Re: do Jana-W 10.08.06, 10:10
                W tych domkach, wogóle tego nie słychać smile
                Miałem na myśli mieszkańców SBM Ustronie - na samym końcu drogi KUD-16 (pod
                samym lasem).
                A jaki ekran ?
                • iviwawa Re: do Jana-W 10.08.06, 13:13
                  BI twierdzi, ze przy ogrodzeniu z "elektrownią" będzie ogrodzenie 4 m z funkcją
                  dźwiekochłonną + ekran od pola elektromagnetycznego. Do tego ma być zostawiony
                  pas "niczyj" (tam , gdzie jest teraz ścieżka w połowie całej działki), bo tam
                  idą kable w ziemi.
                  • jan-w Re: do Jana-W 10.08.06, 13:42
                    To smutne. Już teraz patrzę z odrazą na paskudne ekrany przy Rosoła.
                    Czterometrowe ogrodzenie (mur ? )wzdłuż całej ulicy (z tyłu domków), to dopiero
                    będzie koszmarnie wyglądać. I następne przejście do lasu znika.
                    Ciekaw jestem co powiedzą mieszkańcy tych domków na taką ścianę przed oknem.
                  • aga_wa1 bi i twierdzenia.... 10.08.06, 15:03
                    a nie twierdził BI ze przy Ogrodach bedzie paark..ogólnioe dostepny z oczkiem
                    jako atkakcja????
                    narazie sprzatnięta ich hałda ziemi..nawet trawy nie posialisad
                    • malgo19744 Re: bi i twierdzenia.... 10.08.06, 15:41
                      ja mieszkam na osiedlu ustronie, i tranformatory w ogole mi nie przeszkadzaja,
                      poki co, zobaczymy za parenascie lat czy moglo miec to wplyw na moje zdrowie.
                      • busia5 Re: bi i twierdzenia.... 13.08.06, 14:16
                        Ja dzisiaj wracając z Kościola (tego białego wyglądającego trochę jak cerkiew)
                        zobaczyłam vis a vis duży ogrodzony plac obok nowego zółtego bundynku
                        mieszkalnego przy ul. Raabego - bodajże - 2a. Plac całkiem spory, myślałam że
                        powstanie tam kolejny budynek mieszkalny. Tymczasem, z tablicy informacyjnej
                        wynika, że powstanie tam...."portiernia i stacja transformatorowa". Nadziej
                        sobie nie robię, że przeniosą tam stację z ul. Wełnianej, ale zastanawia mnie
                        lokalizacja nowej stacji transf. - tak wśród bloków?
                        Wprawdzie administracyjnie to już Natolin, ale pomysłałam że i nas, mieszkańców
                        kabat, informacja ta może zainteresować.
                        pozdrawiam,
                        Basia
                        • aniapap Re: bi i twierdzenia.... 25.09.06, 16:06
                          znalazlam ciekawy watek na temat stacji i pola ktore wytwarza:
                          groups.google.pl/group/pl.misc.budowanie/browse_frm/thread/9fd0a3d0ed4fbde9/683ca4af55a92752?&hl=pl#683ca4af55a92752
                          • fom Re: bi i twierdzenia.... 25.09.06, 18:03
                            Na studiach zdarzało mi się w ramach laborek bywać w rozmaitych stacjach
                            transformataowych i rozdzielniach. Zdecydowana i trwała ucieczka dzikiej
                            zwierzyny następowała tam gdzie były linie 700 kV. Piękna trawa i nic poza tym.
                            Pola od 15 kV, a taka linia pewnie dochodzi do tego transformatora można mieć
                            nawet za ścianą (tyle że "buczy"). Na zdrowie.
                            • jan-w Re: bi i twierdzenia.... 25.09.06, 18:37
                              Kilkadziesiąt metrów od podstacji, spotkałem sarnę. Nie jest więc chyba tak żle smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka