Dodaj do ulubionych

Villardczyków 8 i 10

15.05.07, 20:21
poszukuję kontaktu ze spółdzielcami "Idealne Mieszkanie" - jakoś głupio mi
zaczepiac na dziedzińcu. celem moich działań jest oddolna inicjatywa co do
zagospodarowania terenu. Sąsiedzi! Prosze o kontakt zarówno Szanownych
Rodziców jak i osoby nie będące na tym etepiesmile
nie chodzi mi o Wasze zaangażowanie fizyczne (nie mam na myśli kopania rowów
czy murowania) chodzi mi wyłlącznie o zapoznanie się z ideą i ewentualny
podpis pod petycją. pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • wsamrazek Re: Villardczyków 8 i 10 16.05.07, 10:46
      To może by tak przedstawić najpierw tą ideę ?
      • vesper77 Re: Villardczyków 8 i 10 16.05.07, 12:35
        chodzi o altankę. jest pomysł na wybudowanie altany na terenie naszego osiedla.
        z ławeczkami, stołem. żeby można było usiąść, poczytać w cieniu książkę lub
        nawet zrobić delikatnego grilla. spółdzielnia ma na ten cel pieniądze tylko
        potrzebuje oddolnego sygnału od mieszkańców. Poza tym na naszym osiedlu kręcony
        jest serial i jako mieszkańcy dostajemy za każdy "wjazd" rekompensatę w
        wysokości 500 pln (na konto spółdzielni). należy to jakoś wykorzystać bo
        inaczej spółdzielnia wyda to na inne cele - nie koniecznie nasze. czy to nie
        słuszna sprawa?
        • qmc Re: Villardczyków 8 i 10 18.05.07, 12:30
          Czesc. Zagladam tu poprzez forum Ursynow.

Gdzie ta altanka mialaby stanac? Podworko jest ladnie zagospodarowane i bardzo
          zadbane, zielen jest naprawde swietna, cos trzeba by usunac. Dlaczego nie
          wystarczaja Ci laweczki, ktorych jest duzo?

I po drugie: zdecydowanie nie wyobrazam sobie "delikatnego" grilla pod czyimis
          oknami. Mowie to, wiedzac, ze grill na 99,9% nie stanie pod moim oknami. Grilla
          mozna sobie robic na dzialce lub pod wlasnym domem a nie pod oknami innych
          ludzi. Masz patent na kierunek wiatru? Na nastroj ludzi, ktorzy obok mieszkaja?
          Prosze, nie bierz tego do siebie, tylko do grilla pod blokiem smile
          • vesper77 Re: Villardczyków 8 i 10 19.05.07, 22:56
            Gdzie ta altanka mialaby stanac? Podworko jest ladnie zagospodarowane i bardzo
            > zadbane, zielen jest naprawde swietna, cos trzeba by usunac. Dlaczego nie
            > wystarczaja Ci laweczki, ktorych jest duzo?

Idea zrodziła się po rozmowie z p. markiem i p. Mariolą (czyli osobami
            dbajacymi o nasz uroczy zakątek). oboje sukcesywnie przenosząc krzaki i inne
            rośliny wygospodarowali miejsce na skraju od strony al. kasztanowej.

po drugie: zdecydowanie nie wyobrazam sobie "delikatnego" grilla pod czyimis
            > oknami. Mowie to, wiedzac, ze grill na 99,9% nie stanie pod moim oknami.
            Grilla

> mozna sobie robic na dzialce lub pod wlasnym domem a nie pod oknami innych
            > ludzi. Masz patent na kierunek wiatru? Na nastroj ludzi, ktorzy obok
            mieszkaja?

każdy na podstawie własnych doświadczeń inaczej rozumie pojęcie "delikatnego
            grilla". jeśli chodzi o mieszkańców z najbliższego otoczenia "skażonego terenu"
            to nasi gospodarze przeprowadzili rozmowy i nie zarejestrowali oznak sprzeciwu.

dwa lata temu na Dzień Dziecka mieszkańcy zorganizowali sobie na terenie placu
            zabaw grilla, dzieci przygotowały jakieś występy czy coś w tym stylu (trąci
            socjalistyczną imprezą integracyjną?). wszyscy mieli dobry czas. skarg od
            pozostałych mieszkańców nie było.

pozostawiam do przemyślenia i serdecznie pozdrawiam

• angie44 Re: Villardczyków 8 i 10 22.05.07, 10:01
              Witam!

Gratulacje - bardzo mi się podoba ta inicjatywa! Uważam, że warto coś z tym
              zrobić - głównie ze względu na to, by się lepiej poznać... Mieszkamy tu już 2,
              5 roku, a sąsiadów, z którymi witamy się na patio, można policzyć na palcach
              jednej ręki. Nie mamy jeszcze dzieci, więc może z tego powodu omijają
              nas "piaskownicowe" znajomości - dlatego taka altanka - jako miejsce spotkań
              również niedzieciatych jest dla mnie super! Grill również. wink

• vesper77 Re: Villardczyków 8 i 10 25.05.07, 19:24
                dzięki za tak optymistyczny list! lista do podpisu u ochrony (z moich oststnich
                informacji). takich jak my jest już około 15 osób
                • qmc Re: Villardczyków 8 i 10 26.05.07, 11:54
                  Moim zdaniem grillowanie pod blokiem nie rozni sie od grillowania na balkonie.
                  Zamieszczam kilka opinii na ten temat:

•Grill na balkonie sad( machiatto 25.05.07
                  Co myślicie o grillowaniu na balkonach? Od weekendu majowego stało się to
                  plagą osiedli. Za każdym razem kiedy odwiedzam swoich rodziców w niedziele,
                  sąsiedzi z piętra niżej grillują po kilka godzin. Zapach smażonego jedzenia i
                  dym z grilla roznosi się nad całym blokiem. Oczywiście zwracanie uwagi nie
                  przynosi żadnego skutku, a co gorsza ich przykład dał natchnienie kilku innym
                  sąsiadom którzy na mikroskopijnych balkonach instalują coraz to większe
                  grille.

Zapach sażonych potraw i dym roznoszący się po mieszkaniu nie należy do
                  przyjemności.

Po pierwsze przeszkadza to innym mieszkańcom, a poza tym nie jest zbyt
                  bezpieczne. Nie wspomnę już że dym z grila i podpałek osmala ściany budynku.
                  Jest tyle miejsc gdzie można zrobić piknik, nie trzeba nawet jeżdzić poza
                  miasto. W lasku Bielańskim, na Białołęce czy Powsinie jest wiele miejsc
                  gdzie można rozłożyć grila, koc i zrobić majówkę.

Ja uważam to za szczyt buractwa i wiochę!!

• Re: Smród i tyle. Chamstwo wobec innych. sad( jhbsk

• Re: Grill na balkonie sad( leon.leo 25.05.07,
                  Zabronić. Nie każdy chce czuć smród i boczku. Spadać z grillami na działki!

• Re: Grill na balkonie sad( dorsai68 25.05.07,
                  Nie ma przepisów wyraźnie zakazujących takiego procederu, ale czytałem kiedyś,
                  że za takiego grilla Straż Pożarna może odchudzić portfel o pięć stów.

• Wieśniactwo, w dodatku zagrożone mandatem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                  Gość: warszawski cwaniak 25.05.07, 16:57 + odpowiedz

• Re: Wieśniactwo, w dodatku zagrożone mandatem. legwan4 25.05.07,
                  Koszmar sad((((((((

• Re: Grill na balkonie sad( IP: *.aster.pl Gość: mieszkaniec okolic
                  Ja nie mam z tym problemów,od momentu kiedy zamieszkałem w nowym budownictwie
                  (bo na starych smieciach,takie sytuacje nie miały miejsca,sie nie ma co
                  dziwic wink)

• To zwyczaj z murzyńskich dzielnic NY. Gość: Tamka 25.05.07
                  • antyszmaciak Re: Villardczyków 8 i 10 26.05.07, 14:39
                    Sprawa grillowania na balkonie jest oczywista - jest to niezgodne z przepisami
                    dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej. W moim bloku na Wańkowicza, zgodnie z
                    uchwałą mieszkańców, robimy Klientom zdjęcia cyfrówką i wzywamy Straż Miejską.
                    Grillowanie balkonowe ustało smile
                    Grillowanie pod blokiem uważam za pomysł chybiony - nie każdy jest fanem
                    zapachu grillowanego jadła i głośnych rozmów biesiadników. Poza tym na Polanie
                    w lesie Kabackim jest sporo miejsca i nie za bardzo rozumiem dlaczego nie można
                    się tam wybrać z grupą chętnych
                    • vesper77 Re: Villardczyków 8 i 10 28.05.07, 08:49
                      zadziwia mnie fakt, ze wszyscy piszą elaboraty na temat grillowania. mogę
                      jedynie wnioskować , że każdy mierzy własną miarką. nikt nie zwrócił uwagi na
                      fakt iż altana gwarantuje odrobinę cienia dla dzieci, że można posiedzieć i
                      poczytać czy popracować na świeżym powietrzu. To smutne, że jest tylu
                      zgryźliwych, smutnych i sfrustrowanych ludzi, którzy fiksując się na jeden
                      (wybrany przez siebie) wątek nie widzą szerszego kontekstu. pozdrawiam
                      wszystkich niezadowolonych.

ps. na szczęście antyszmaciak nie mieszka na naszym osiedlu. ufff
                      • antyszmaciak Re: Villardczyków 8 i 10 28.05.07, 11:12
                        Nie za bardzo rozumiem tych Forumowiczów, którzy zamiast odosić się do idei
                        potrafią jedynie mgliście pisać o jakowyś frustracjach. Może łatwiej byłoby się
                        przyznać przed sobą i innymi, że część rzuconego pomysłu (ta dotycząca
                        grillowania) nie była za dobra.
                        Pozdrawiam
                        • vesper77 Re: Villardczyków 8 i 10 29.05.07, 21:05
                          Jeśli chodzi o frustracje to mamy doczynienia z ekspertem, jak widzę. Jeszcze
                          raz dziękuję opatrzności, że nie mieszkam na Wańkowicza (jak moi serdeczni
                          zanajoni)gdzie ludziom wszystko przeszakdza a postępu nie widać.
                          • antyszmaciak Re: Villardczyków 8 i 10 30.05.07, 00:19
                            Szanowna Pani Vesper77, Pani uwagi na temat grillowego zacofania Wańkowicza są
                            zwyczajnie śmieszne. Proszę odnieść się do meritum lub przestać pisać dyrdymały
                            o frustracji i drogach rozwoju grillowania <rotfl>, bo ja nie zamierzam tracić
                            czasu na jałową dyskusję wyłącznie z Panią.

A generalnie raz jeszcze powtórzę: grillowania na balkonie zakazują stosowne
                            przepisy, kłóci się to też ze zdrowym rozsądkiem. W zakresie grillowania pod
                            blokiem proponuje zamianę na polanę w kabackim lasku. Chyba ze wszyscy
                            mieszkańcy Villardczyków są fanami zapachu grilla wink

P:ozdrawiam
                            • vesper77 Re: Villardczyków 8 i 10 30.05.07, 21:12
                              w poprzedniej mojej wypowiedzi nie padło nawet słowo na temat grilla. chodzi
                              ogólnie o niechęć do działania i o krytykanctwo wszystkiego. nic nie poradzę,
                              że z maniakalnym uporem uczepiono się tego grilla. Nie o tym cała historia i
                              rzeczywiście szkoda czasu na polemiki z osobą, która nie ogarnia całości tekstu
                              a jedynie część. Proszę nie pisać po raz kolejny o "stosownych przepisach" bo w
                              większości mamy doczynienia z ludźmi rozumiejącymi słowo pisane bez
                              konieczności powtarzania treści.

Specjalnie dla Szanownego Antyszmaciaka - wołami: nie chodzi o budowę grilla a
                              o budowę ALTANY. W celach jakie określą mieszkańcy. Proszę dać już spokój i
                              przenieść się na inny wątek gdzie można jeszcze coś pojątrzyć. życzę spokoju,
                              głównie. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka