Dodaj do ulubionych

Ostrożnie!

15.04.09, 21:17
Witam,

chciałbym uprzejmie poinformować panią o blond włosach, w niebiesko-białej
kurtce oraz jej partnera, którzy kilkanaście minut temu przyklejali naklejki
na przednie szyby samochodów zaparkowanych na wewnętrznej drodze pomiędzy
Wańkowicza 4 i Wańkowicza 4A, że ich działania są daleko nie stosowne.
Pojazdy tam zaparkowane nie zastawiają drogi ppoż, nie utrudniają ruchu ...
więc nie bardzo rozumiem dlaczego ww osoby podejmują takie działania.
Informuję, że ochrona została powiadomiona.
Nie jest się tak anonimowym jakby się mogło zdawać...
pozdrawiam,

J.
"Pomóż mi samemu to zrobić"...M.Montessori
Obserwuj wątek
    • ak-a Re: Ostrożnie! 15.04.09, 23:14
      Nie bardzo rozumiem Twój wpis. Wprawdzie niedawno zamieszkałam przy KEN ale
      samochody zaparkowane na Wańkowicza to horror w dzień i w nocy. Ludzie, czy Wy
      nie macie garaży?
      • schaetzchen Re: Ostrożnie! 16.04.09, 08:30
        Nie utrudniają ruchu? Naprawdę?
        • thorndike Ale co jest na tych nalepkach? 16.04.09, 08:52
          Nie bardzo rozumiem o co w tym wszystkim chodzi - Maurika nie
          napisala najważniejszego - co jest na tych nalepkach: reklama
          agencji towarzyskiej, promocja nowego sklepu, coś innego?

Przecież wkladanie ulotek za wycieraczkę auta to w Warszawie nic
          niezwyklego.

A że tym razem ktoś, coś, wlożyl za wycieraczki aut na Kabatach i
          to między budynkami Wańkowicza 4 i 4a
          , i że ta pani miala
          niebieską bluzkę - TO CO Z TEGO?
        • bagnarola Re: Ostrożnie! 16.04.09, 10:02
          No cóż, chyba wystarczy przeczytać, że to nie na Wańkowicza, gdzie
          faktycznie jest horror, tylko na wewnętrznej uliczce osiedlowej
          między W. 4 a 4a... a to już inna kwestia, ja nie zauważyłam, żeby
          tam jakoś utrudniały ruch osiedlowy, chyba że postawiono jakieś nowe
          znaki zakazu parkowania o których nie wiem?
          • florka72 Re: Ostrożnie! 16.04.09, 20:35

widziałam wczoraj z balkonu, że prawie wszystkie auta miały nalepki. aż chciałam
            zejść i zobaczyć, co to za cudo.
            nie wiem, co komu tu właśnie przeszkadzają samochody - przecież jest szeroko, a
            czasem, nawet mając garaż pod mieszkaniem, trzeba na chwilę zaparkować na górze.
            co na nich było napisane???
            • maurika Re: Ostrożnie! 16.04.09, 23:32
              Nalepki o treści: "NIE PARKOWAĆ. TO NIE JEST MIEJSCE DO PARKOWANIA ANI
              ZATRZYMYWANIA". Jeśli dobrze pamiętam..
              Ciekawe, że rano nie było już naklejek na samochodach, wartownik miał jedną oraz
              wpisane zgłoszenie, na kilku samochodach były pozostałości po nalepkach.
              Czyżby sprawcy się przestraszyli?

Pani nie miała biało-niebieskiej bluzki, tylko kurtkę.

J.
            • ak-a Re: Ostrożnie! 17.04.09, 18:51
              "Jest szeroko" napisała florka 72 "... a czasem trzeba na chwilę zaparkować". Ta
              chwila, jak wprawdzie od niedawna zauważam, to wzdłuż permanentnie zastawiona
              ulica. Nie będę się rozpisywać bo jest na ten temat obszerny post (sorry,
              zauważyłam dopiero po pierwszym wpisie w tym) ale florka sposobem myślenia rzuca
              na kolana. Z dotychczasowych wpisów w obu postach odnoszę wrażenie, że jak Kali
              ukraść to dobrze a jak Kalemu to źle i tylko facet z WBK jest be.
              • maurika Re: Ostrożnie! 17.04.09, 19:39
                Facet z WBK przy Wańkowicza...gdzie faktycznie jest masakryczne...a tu piszemy o
                wewnętrznej drodze pomiędzy dwoma blokami...
                BTW dziś rano już mniejsze wklejki znów były na szybach..nie wiem tylko, czy
                "harcerze" działający pod osłoną nocy nie zauważyli, że efekty są żadne - ludzie
                dalej parkują i jak sądzę, parkować dalej będą.
                Ciekawą sprawą jest również fakt, że na wniosek jednego lokatora z parteru
                spółdzielnia stawia znak zakazu, a jak kolejni lokatorzy zawnioskują o usunięcie
                znaku to co? )

Zdroworozsądkowo należny podejść do spraw miejsc parkingowych, kiedy ich i tak
                jest bardzo mało. Przesada w każdą stronę jest niewskazana.
                • thorndike Znak zakazu zatrzymywania się jest 18.04.09, 17:03
                  Faktycznie - znak "zakaz zatrzymywania się" stoi przy budynku Wańkowicza 4a.

A skoro stoi, to nikt nie ma prawa tam parkować.

Z prawem się nie dyskutuje, tylko się je respektuje. Więc cała ta dyskusja nie ma sensu.

Po prostu od czasu do czasu trzeba wezwać policję lub straż miejską, żeby wystawiła mandaty tym, którzy nielegalnie parkują w tym miejscu, ignorując znak zakazu.

I tyle.
                • ak-a Re: Ostrożnie! 18.04.09, 21:24
                  A ja dalej, może z uporem maniaka, spytam Wszystkich Kali czy nie macie garaży?
                  ..... czy jeśli nawet trafił się Wam służbowy samochód do dyspozycji a własny
                  zajmuje miejsce pod ziemią to nie stać Was na wynajęcie dodatkowego garażu?....
                  Garaże do wynajęcia są a dziadowanie i podpieranie się wymówkami jest niesmaczne.
                  • maurika Re: Ostrożnie! 18.04.09, 23:12
                    Znak zakazu stoi od dwóch tygodni...nikomu samochody od 3 lat nie
                    przeszkadzały...nagle zaczęły. Nie rozumiem "dziadowanie" i "podpieranie się
                    wymówkami.." o co chodzi?
                    Czy naklejanie na cudzych samochodach naklejek jest ok? Od respektowania
                    przepisów są odpowiednie instancje, a nie samowolka i oszołomstwo. Czy
                    społecznie akceptowalne jest naruszanie dóbr osobistych innych osób? Łatwo jest
                    zaglądać do czyjegoś portfela - "nie stać was na wynajęcie garażu"...Również
                    można powiedzieć" nie stać cię na dom za miastem gdzie tylko krowy i szum drzew...?
                    A służbowe samochody się nie trafiają jak się tu sugeruje - to narzędzie pracy
                    ew. część wynagrodzenia.....
                    pozdrawiam,
                    • jan-w Re: Ostrożnie! 18.04.09, 23:49
                      > Od respektowania
                      > przepisów są odpowiednie instancje,

Respektować prawo powinni wszyscy. Od egzekwowania przestrzegania prawa są różne
                      instytucje, ale nie zawsze chcą i potrafią to robić.
                      Czasem obywatele muszą im pomóc. Na temat nalepiania wypowiedział się sąd. To
                      nie jest nielegalne.
                      • maurika Re: Ostrożnie! 19.04.09, 22:07
                        Jaki sąd się wypowiedział? Czy miałeś na myśli opinię prawnika? Jeśli tak to
                        chyba nie jest to samo...
                        pozdr
                        • jan-w Re: Ostrożnie! 19.04.09, 23:35
                          Proponuję czytać cudze posty przed napisaniem odpowiedzi.
                    • ak-a Re: Ostrożnie! 19.04.09, 00:03
                      Mauriko, jeśli nie rozumiesz, to opadają mi ręce. Przeczytaj jeszcze raz wpisy
                      florka72 a w szczególności thorndike. Wróć pamięcią do własnych wypowiedzi
                      zawartych w "Jeżewskiego/Wańkowicza-masakra", gdzie cyt: 24.10.08 godz.19:38
                      "Pomysł z gwoździem bardzo mi się podoba..." a o godz.20:14 "ok....ale takich
                      naklejek należałoby nakleić kilka ... na przedniej szybie od strony kierowcy".
                      Proszę nie pisz, że była to ironia. Nie wynika to z kontekstu.
                      • maurika Re: Ostrożnie! 19.04.09, 00:59
                        Który sąd orzekł, że naklejanie na cudzych samochodach czegokolwiek jest
                        legalne? Chętnie poznam sprawę. Pls więc o info.

Wyjaśniając ... nie odżegnuje się od moich wpisów sprzed kilku miesięcy,
                        dotyczących - co podkreślam ulicy Wańkowicza gdzie zakaz zatrzymywania
                        się samochodów był od zawsze, a parkowanie na tej właśnie ulicy utrudnia życie
                        WSZYSTKIM użytkownikom tej drogi.
                        Sprawa wewnętrznej drogi pomiędzy blokami, gdzie znak zakazu pojawił się dwa
                        tygodnie temu, gdzie od 3 lat parkują samochody w tym samym miejscu i nikomu nie
                        przeszkadzały nie jest tą samą. Parkujące samochody nie utrudniają ruchu, nie
                        powodują kolizji i nie stwarzają niebezpieczeństwa dla pieszych i
                        zmotoryzowanych. I kulisy są inne: jeden lokator zawnioskował o postawienie
                        znaku zatrzymywania ponieważ jemu te samochody przeszkadzają. Następnie pan
                        wymierza sprawiedliwość w sposób cokolwiek wątpliwy ponieważ, jak już
                        wspomniałam wcześniej - nikomu dotychczas samochody tu parkujące nie
                        przeszkadzały. I to jest znaczna w moim odczuciu różnica...
                        Mnie również przeszkadzają parkujące samochody na Wańkowicza,hałas dochodzący z
                        KEN, sąsiad słuchający muzyki głośno i psy robiące kupę gdzie popadnie...Ale
                        czy w związku z tym powinnam zawnioskować o zamknięcie KEN, eksmitowanie sąsiada
                        i zakaz wyprowadzania psów w okolicy mojego domu? I nie o brak zrozumienia
                        chodzi , a o funkcjonowanie w społeczeństwie...
                        • jan-w Re: Ostrożnie! 19.04.09, 06:51
                          maurika napisała:

> Który sąd orzekł, że naklejanie na cudzych samochodach czegokolwiek jest
                          > legalne? Chętnie poznam sprawę. Pls więc o info.

Była taka znana sprawa. Nie prowadzę oczywiście rejestru wszystkiego co czytam. Ale zamiast tego załączam link do opinii prawnej wydanej przez 2 adwokatów: parkujesz-zdrapujesz.org/?page_id=7
                          Warto przejrzeć całą tamtą stronę dotyczącą właśnie omawianego w tym wątku tematu.

> przeszkadzały nie jest tą samą. Parkujące samochody nie utrudniają ruchu, nie
                          > powodują kolizji i nie stwarzają niebezpieczeństwa dla pieszych i
                          > zmotoryzowanych. I kulisy są inne: jeden lokator zawnioskował o postawienie
                          > znaku zatrzymywania ponieważ jemu te samochody przeszkadzają

Czy było tak, czy inaczej jest nieistotne. Prawa i znaków drogowych należy przestrzegać. Jeżeli każdy sam będzie ustalał które znaki drogowe są ważne a które nie, na podstawie ich historii, zapanuje anarchia.
                          • maurika Re: Ostrożnie! 19.04.09, 20:45
                            zacytowana strona dotyczy miejsc parkingowych przeznaczonych dla niepełnosprawnych i zajmowanych przez innych. Forma i sposób ochrony tych miejsc polegająca na umieszczaniu przez członków Stowarzyszenia oraz współpracujących z nim wolontariuszy naklejek o treści „Parkujesz – zdrapujesz” są działaniem zbliżonym do tzw. stanu wyższej konieczności określonego w art. 26 par. 1 kk. Zgodnie z tym przepisem „nie popełnia przestępstwa kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego jakiemukolwiek dobry chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone przedstawia wartość niższą od dobra ratowanego”. Dyspozycja cytowanego przepisu uprawnia również do podjęcia wszelkich działań zmierzających do przywrócenia porządku publicznego. Istotnym elementem tego porządku jest takie postępowanie użytkowników miejsc parkingowych – uczestników ruchu drogowego, w wyniku którego nie zajmują oni miejsc przeznaczonych wyłącznie dla innych uczestników ruchu, w tym przypadku osoby niepełnosprawnej. Działanie polegające na umieszczaniu w widocznym miejscu, na przedniej szybie pojazdu, naklejki o wyżej wskazanej treści nie narusza jakiegokolwiek dobra bezprawnie parkujących uczestników ruchu drogowego chronionego prawem. Nalepki te wyprodukowane są bowiem w ten sposób, że ich umieszczenie na przedniej szybie nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu nie powoduje żadnego uszkodzenia samochodu, a po usunięciu umieszczonej w ten sposób naklejki nie pozostaje na powierzchni szyby pojazdu jakikolwiek ślad.
                            Tu niestety pozostają ślady, a miejsca nie są miejscami dla inwalidów...taka naciągana analogia....
                            • jan-w Prawa należy przestrzegać. 19.04.09, 20:56
                              Bardzo to miłe że skopiowałaś i wkleiłaś treść cytowanej przeze mnie strony, ale
                              myślę że każdy jednak potrafi samodzielnie kliknąć i przeczytać - nie ma więc
                              potrzeby śmiecenia.

Nawet skopiowanie 100 stron nie zmienia faktu że:
                              1. Prawa należy przestrzegać.
                              2. Znaki drogowe obowiązują wszystkich.
                              3. Bezczelność i chamstwo należy tępić.
                              4. Zdroworozsądkowe podejście do kwestii parkowania to korzystanie z parkingów
                              podziemnych, a nie łamanie prawa w celu zaoszczędzenia paru złotych kosztem
                              wszystkich innych.
                              • maurika Re: Kto stanowi prawo? 19.04.09, 22:05
                                Drogi Janie-w,
                                wkleiłam fragment opinii prawnej ponieważ dotyczyła zgoła innej sprawy -
                                parkowania w miejscu przeznaczonym dla inwalidów więc analogii do uliczki wewn
                                pomiędzy blokami nie widzę.
                                Zgadzam się, że prawa należy przestrzegać, jednak czy prawo stanowi
                                jednostka(vide jeden lokator?) ...Czy gdyby zamknięto np. ul. Wąwozową dla ruchu
                                drogowego i zrobiono z niej deptak bez sprzeciwu zaakceptowałbyś ten fakt?
                                Ad pkt. 3 popieram...chamstwem i bezczelnością jest brak poszanowania dóbr
                                osobistych innych;

-
                                J.
                                • jan-w Re: Kto stanowi prawo? 19.04.09, 23:34
                                  Nie może jedna Maurika decydować że nie obowiązuje jej znak drogowy który jej zdaniem postawiono na wniosek jednego pana. Znaki drogowe obowiązują wszystkich niezależnie od ich historii. I Maurika ma je respektować jak wszyscy inni.
                                  Oczywiście że gdyby zamknięto Wąwozową i zrobiono z niej deptak, nie jeździłbym po deptaku. Nikt zdrowy psychicznie by tak nie robił.
                                  Chyba się trochę zagalopowałaś i zaplątałaś w sprzecznych opiniach.
                                  Dalej plącz się sama.
                      • florka72 Re: Ostrożnie! 19.04.09, 13:58

po pierwsze - florki (a nie florka - "Przeczytaj jeszcze raz wpisy
                        > florka72"). jak jest florka, to odmienia się " kogo / czego" - FLORKI.
                        po drugie, ja nie odpisywałam się w postach o facecie z wbk.
                        po trzecie - uważam, że wańkowicza od strony swej głównej (nie wewnętrznej,
                        między 2 blokami), to horror. ale tam ludzie przeginają. to ulica przejazdowa, o
                        ciągłym ruchu. natomiast odnowa między dwoma blokami takowa nie jest.
                        nie jestem radykałem, odwołuję się do zdrowego rozsądku.
                        mam garaż i nie wyobrażam sobie bez niego życia, to latem samochód mam chłodny,
                        a zimą niezaśnieżony. ale czasem i ja muszę na parę godzin postawić auto na
                        górze. rozpakować zakupy, bagaże, iść po dziecko, cokolwiek. czasem przyjeżdżają
                        do mnie rodzice czy znajomi - nie wynajmę dla takowych gości garażu na tydzień.

uważam, że odnowa wańkowiczowa jest istotnie szeroka. że nie ma tam histerii
                        przy mijaniu się (no, jak jedzie śmieciarka).

natomiast na tej drugiej stronie tak już nie jest.

rzuciłam Cię na kolana po raz kolejny?
                        zapewne, bo ja myślę. Ty natomiast wydajesz bez myślenia sądy - białe lub
                        czarne. cacy lub be.
                        • ak-a Re: Ostrożnie! 19.04.09, 16:12
                          Kończ Waść ......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka