Dodaj do ulubionych

Węzły Księżycowe

22.09.06, 10:45
ponieważ ja poczatkująca proszę o podpowiedź, gdzie szukać Węzłów
Księżycowych, co one oznaczają i jaki wpływ mają na nasze życie?
Dziękuję za info..
Obserwuj wątek
    • pani.jazz Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 11:00
      Uzyj wyszukiwarki forum. Bylo tu o tym naprawde duzo.

pozdrawiam,
      pani.jazz
    • dori7 Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 11:20
      W skrocie - polozenie wezla poludniowego wskazuje na cechy i zachowania, ktore
      masz mocno zakotwiczone, ktore daja ci poczucie bezpieczenstwa, a jednoczesnie
      twoje nadmierne przywiazanie do nich blokuje cie w dalszym rozwoju i ogranicza.
      Z kolei polnocny wskazuje na cechy, zachowania, wzorce, umiejtnosci itd., ktore
      musisz przyswoic, by sie rozwijac i wykorzystywac swoje potencjaly.

Obydwa wezly leza naprzeciwko siebie i tworza tzw. os wezlow. Wezel polnocny
      bywa nazywany glowa smoka i wezlem wstepujacym, a poludniowy - jego ogonem i
      wezlem zstepujacym. Polnocny ma ksztalt sluchawek (bardzo podobny do symbolu
      znaku Lwa), a poludniowy jest taki sam, tyle ze odwrocony do gory nogami.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=17023847&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=12282246&v=2&s=0
      Podstawowe informacje znajdziesz w podrecznikach astrologicznych dla
      poczatkujacych, np. u Konaszewskiej-Rymarkiewicz. Na polskim rynku jest tez
      dostepna znakomita ksiazka Bruno i Louise Huberow "Astrologia wezlow
      ksiezycowych", w calosci poswiecona zagadnieniu wezlow - jesli zainteresujesz
      sie bardziej astrologia, na pewno w ktoryms momencie warto bedzie po nia
      siegnac smile)

Przy okazji - zobaczcie, ile pozycji wyskakuje w Amazonie po zapytaniu o wezly:
      (nie wklejam linkow, bo za dlugie)

Karmic Astrology: The Moon's Nodes and Reincarnation by Martin Schulman
      Nodes: Life's Purpose by Helen Garrett
      The Key of Life: Astrology of the Lunar Nodes by Prash Trivedi
      Lunar Nodes: Keys To Emotions and Life Experience by Diane Ronngren
      Moon-Node Astrology by Bruno Huber
      The Lunar Nodes - Crisis And Redemption: Crisis And Redemption by Komilla
      Sutton
      Complete Node Book by Kevin Burk

a pewnie i tak sporo przegapilam big_grin
      • bw1971 Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 11:34
        Dziękuje bardzo za odpowiedź,
        mam przed sobą wyrysowane takie "ładne kółeczko z układem planetsmile " lecz nie
        wiem jak odnaleść Węzły, jak one są oznaczonesmile
        • dori7 Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 11:42
          Zainwestuj w ksiazke smile)

A wezlami na razie sie nie przejmuj, przyjdzie na nie kolej. Zacznij od
          symboliki Slonca i Ksiezyca, ascendentu, MC i planet, i tak bedziesz miala duzo
          materialu do przemyslen smile)

Wracajac do ksiazek - czesc ksiazek astrologiczynch dostaniesz bez problemu w
          kazdym Empiku, w ksiegarniach wysylkowych typu Merlin. Od jakiegos czasu
          funkcjonuje tez dobrze zaopatrzona ezoteryczna ksiegarnia wysylkowa na
          www.czary.pl

Tu sa watki o ksiazkach:

Nasze astrologiczne lektury:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=8479497
          Gdzie kupowac? Adresy
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=8479608
          Kramik z ksiazkami:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=43611315
          • bw1971 Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 11:56
            przetrawiłam symbolikę Słońca Księżyca AC MC i wszystkich planet, astrologią
            interesuje się nie od dziś, ale własnie dziś wpadły mi właśnie do głowy Węzły i
            chęć ich poznania, znam je jedynie z teorii, więc nastepny krok... chciałabym
            je bliżej poznać praktycznie, dlatego poprosiłam o wskazówki, gdzie one
            widnieją na kosmogramie i jak są oznaczone?
            • bw1971 Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 11:59
              Może inaczej, gdzie one są w moim (23.09.71 godz. 15:40 Żyrardów) będzie mi
              łatwiej je zlokalizować i porównaćsmile
              Dziękuje z góry, jeśli istnieje taka mozliwość.
              Pozdrawiam
            • dori7 Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 12:12
              bw1971 napisała:

> przetrawiłam symbolikę Słońca Księżyca AC MC i wszystkich planet, astrologią
              > interesuje się nie od dziś, ale własnie dziś wpadły mi właśnie do głowy Węzły
              i
              > chęć ich poznania, znam je jedynie z teorii, więc nastepny krok... chciałabym
              > je bliżej poznać praktycznie, dlatego poprosiłam o wskazówki, gdzie one
              > widnieją na kosmogramie i jak są oznaczone?

W takim razie spokojnie mozesz siegnac po ksiazke Huberow o wezlach - naprawde
              warto.
              Jak wygladaja symbole wezlow, napisalam w pierwszej odpowiedzi w tym watku smile)
              • bw1971 Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 12:16
                ok, dziękuję bardzo za odpowiedź
                • dori7 Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 13:31
                  I jeszcze mi sie przypomnialo - w "Astrologicznym przewodniku ku
                  samoswiadomosci" jest krotki, ale bardzo tresciwy rozdzial "Zaniedbane wezly
                  ksiezycowe". Ksiazka Donny Cunningham jest w prawie kazdym Empiku, mozesz po
                  prostu przejrzec ten fragment, ale to pozycja, ktora warto miec - moim zdaniem
                  jedna z najlepszych ksiazek o astrologii smile)
                  • lwi2 Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 14:34
                    Zainteresowało mnie jak interesując się astrologią nie od dzisiaj mogłaś
                    przeoczyć Węzły. Chyba to Neptun ci je "zamglił". Ten tranzytujacy (jest w
                    połowie znaku Wodnika teraz i tam też masz Węzeł), i Twój urodzeniowy,
                    połączony z Węzłami aspektami kwintylowymi. Czyli Neptun przesłonił ci Węzły,
                    uczynił je "niewidzialnymi", opóźnił twoje poznanie tej tematyki. Ale
                    spokojnie, jak popracujesz nad Neptunem, to będziesz "przenikać" to
                    niewidzialne.
                    Na pytanie jak szukać Węzłów na wydruku horoskopu zawsze odpowiadam - agrafki,
                    taki kształt. Na niektórych wydrukach jest tylko Węzęł Północny, a Południowy
                    trzeba sobie wyobrazić (po opozycji).
                    Pozdrawiam
                    Lwi
                    • dori7 Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 14:57
                      lwi2 napisała:

> Zainteresowało mnie jak interesując się astrologią nie od dzisiaj mogłaś
                      > przeoczyć Węzły.

smile)
                      Spokojnie mogla. Jesli ktos jest samoukiem, to ma prawo cos ominac czy odlozyc
                      na pozniej, bo trudno samemu przebrnac przez caly ten ogrom wiedzy do
                      przyswojenia. Ja tez jestem samoukiem, dopiero po latach (moge nawet
                      pompatycznie dodac: wielu) czytania o astrologii zaczelam chodzic na
                      jakiekolwiek zbiorowe zajecia, pisac na forum i latac dziury, ktore pojawialy
                      sie w zupelnie nieoczekiwanych miejscach smile) Na kursach czlowiek dostaje
                      uporzadkowana wiedze, co znacznie przyspiesza proces nauki i pozwala tych dziur
                      uniknac - ale z drugiej strony samodzielne poszukiwania maja swoj
                      niezaprzeczalny urok indywidualnej duchowej podrozy, ktorego nie jest w stanie
                      zniweczyc nawet potykanie sie co jakis czas o wlasne nogi smile)
                      • neptus Re: Węzły Księżycowe 22.09.06, 17:13
                        Nie tylko samoukiem. Niektózy mistrzowie nie uwzgledniaja w ogole wezlow. Co do
                        interoretacji wezlow jest tylko troche mniej opinii niz w kwestii domifikacji.
                        Jest szkola karmiczna (np. Huberowie) ale tez sa i inne interpretacje, np.
                        odniesienie wezlow do spraw srodowiskowych (np. Ebertin, Sar). Jedni je
                        uwzgledniaja, inni nie. Wezly to tylko punkty matematyczne w przestrzeni, nie
                        ma tam zadnych cial, wiec ich dzialanie tez jest specyficzne. To jest os
                        zwiazana z orbita Ksiezyca (punkty przeciecia orbity z Ekliptyka). Byly proby
                        interpretowania takze wezlow orbitalnych planet (m.in. Hand) ale jakos sie nie
                        przyjelo to.
                      • bw1971 Re: Węzły Księżycowe 25.09.06, 10:14
                        > Spokojnie mogla. Jesli ktos jest samoukiem, to ma prawo cos ominac czy
                        odlozyc
                        > na pozniej, bo trudno samemu przebrnac przez caly ten ogrom wiedzy do
                        > przyswojenia.
                        Dokładnie, kiedyś, dawno temu, z jakieś bite 10 lat kupiłam ksiąkę z tabelami,
                        oznaczeniami znaczeniami planet i pystym kółkiem, jak się okazało do kreślenia
                        samemu horoskopów i udało mi się, wykreśliłam znajomemu, taka byłam dumna z
                        siebie, ale później rzuciłam książkę i astrologie w kąt. Od czasu kiedy mam
                        dostęp do internetu zaczęłam znów się interesować i całą wiedzę jaką posiadam
                        zawdzięczam właśnie takim jak Wy, którzy chcą się nią podzielić z innymi, także
                        dziękujęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka