szewc1222 26.05.08, 21:34 mam problemy z nauka a mianowicie nie potrafię zapamiętywać informacji które czytam a nauka na pamięć tez już nie pomaga nie wiem co robić a za chwile koniec roku szkolnego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sz g Re: problem z nauka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 22:10 był kiedyś taki dodatek do gw - czytam więc jestem, proponuję zawsze przed cyztaniem odp sobie na pytania, co już wiem na ten temat co mi da ten tekst co ja sam sięchcę dowiedzieć na czym owienienem sięnajbardziej skupić gdzie mogę rpzyspieszyć a gdzie zwolnić. Ja gdy czytam jak najszybciej czytam sto wyrazów na minutę, ale gdy czytam zeby się coś dowiedzieć wychodzi mi nieraz 300 a w niektórych linijkach osiągam 500 -600 dlatego warto zadć sobie takie pytania. Ponadto może pomóc kurs szybkiego czytania, neiwieele, ale zawsze, zalezy ile jest ćwiczeń na koncentrację sz Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda.wasowska Re: problem z nauka 27.05.08, 21:45 Wkuwanie to najsłabszy sposób zapamiętywania. Skutkuje tylko na krótko, bo informacja nie trafia do pamięci długoterminowej. Jeśli czytasz, staraj się rozumieć treść, potem opowiedz to komuś albo sobie, będziesz pewien, że czytałeś ze zrozumieniem. Możesz też wykorzystać marginesy i jeśli podręcznik jest Twój, rób na nich notatki. Zapisuj hasła wywoławcze, tzw. słowa - klucze, wokół których będziesz potem budował odpowiedź. Bardzo dobrą metodą czytania ze zrozumieniem jest zapisywanie przy akapitach pytań. Jeśli zapiszesz pytanie, to oznacza, że znasz na nie odpowiedź. W przyszłości pomyśl o jakimś kursie efektywnego uczenia się, na którym nauczysz się, jak się uczyć. Dobrze żeby taki kurs zawierał elementy szybkiego czytania, technik pamięciowych, kinezjologii edukacyjnej, mapy myśli. Powodzenia. Jagoda Wąsowska Odpowiedz Link Zgłoś