pia.ed 24.10.09, 11:42 deser.pl/deser/1,83453,7181491,Sedzia__nazywanie_zony_partnerka_degraduje_malzenstwo.html "To nie tylko obraźliwe, ale i niedokładne." George Bathurst-Norman zasiada w sądzie w Chelmsford. Prawdopodobnie nigdy byśmy o nim nie usłyszeli, gdyby nie jego diagnoza problemów społecznych. Należy dodać - bardzo oryginalna diagnoza. Otóż jego zdaniem jedną z przyczyn kryzysu instytucji rodziny są nieodpowiednie słowa. Sędziego zdenerwowało, że kurator sądowy określił żonę "partnerką". W Wielkiej Brytanii w oficjalnych dokumentach coraz częściej używa się określenia "partner" zamiast pisać "mąż " i "żona". Sędziego popiera Dr Adrian Rogers z organizacji Family Focus: - Małżeństwo to ważna instytucja, należy je uwzględniać w publicznych dokumentach - stwierdza. - Być żoną i mężem to coś zupełnie innego niż chłopakiem i dziewczyną - dodaje. No a najbardziej ubliza instytucji malzenstwa, ze przypomina o zwiazkach gejow ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anoagata Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 14:46 Partner i partnerka to mi się kojarzy z bocianami,co przylatują wiosną na gniazdo ,troszczą się o siebie a szczególnie partner i potem mają małe bocianiątka. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 15:33 Ja jestem tradycyjna, i dla mnie to bocian bocianica bocianiatka anoagata napisała: >troszczą się o siebie a szczególnie partner i potem mają małe bocianiątka. Odpowiedz Link
purchawkapuknieta Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 16:10 > No a najbardziej ubliza instytucji malzenstwa, ze przypomina o > zwiazkach gejow ... kto, lub co ubliża instytucji małżeństwa? jak dla mnie facet ma rację. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 18:40 W artykule podano, ze nazwanie zony partnerka jest dla niej obrazliwe ... i dla instytucji malzenstwa tez. Nasunęlo więc mi się, ze w większosci krajow geje i lesbijki nie moga brac slubu, tylko wlasnie wstępowac w zwiazki partnerskie i stawac sie partnerami... Byc moze sedziemu tez się nasunęla ta mysl??? purchawkapuknieta napisała: > kto, lub co ubliża instytucji małżeństwa? > jak dla mnie facet ma rację Odpowiedz Link
skiela1 Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 16:17 a coz w tym obrazliwego? jak najbardziej jestem partnerka mojego meza,a moj maz moim zyciowym partnerem. Odpowiedz Link
paninata Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 17:29 A jednak użyłaś określenia mąż i to aż 2 razy. Nie wystarczyło partner? Moim zdaniem argumentacja sędziego jest logiczna. Komentarz Wyborczej natomiast poprawny polityczne, zresztą innego się nie spodziewałam. Odpowiedz Link
leon.leo Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 17:42 paninata napisała: > A jednak użyłaś określenia mąż i to aż 2 razy. I to w tak krótkim zdaniu. Gratuluję otwartości umysłu i logicznego myślenia. Nie zawsze mąż = partner i nie zawsze partner = mąż. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 20:29 paninata napisała: > A jednak użyłaś określenia mąż i to aż 2 razy. Nie wystarczyło partner? ale dla mnie to nie jest obrazliwe,wiec dlaczego mam nie uzywac? Przeciez to zrozumiale,ze dla mnie moj maz jest jednoczesnie partnerem. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 20:33 A dla mnie mąż jest mężem Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 20:50 Czepianie się słówek.Normalny czlowiek zrozumie znaczenie słowa partneri nie bedzie sie czepiał. Odpowiedz Link
paninata Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 22:26 iryska2604 napisała: > Czepianie się słówek.Normalny czlowiek zrozumie znaczenie słowa partner > i > nie bedzie sie czepiał. A dlaczego normalnemu człowiekowi przeszkadzają określenia mąż, czy żona? Dlaczego chce je na siłę zastępować określeniami typu partner,partnerka, które nie precyzują dokładnie relacji między dwojgiem ludzi. Czemu ma to służyć? Używając słów żona, mąż w prosty sposób informujemy o rodzaju związku, który łączy tych 2. W przypadku partner,partnerka musimy albo drążyć temat dalej, albo snuć domysły ponieważ możliwości partnerstwa są praktycznie niewyczerpalne .Po co więc ta szopka? Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 22:39 Po to ta cała szopka,żeby ci co z różnych powodów nie mogą wziąć ślubu czuli się dowartościowani. Odpowiedz Link
paninata Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 22:56 Z tego wynika, że jednak żona, mąż to wyższy poziom partnera, partnerki, bo nie jest możliwy do osiągnięcia dla wszystkich partnerów. Czyli mąż, żona mają prawo mają prawo obrażać się , gdy koś nazywa ich partner, partnerka- bo to degradacja ich związku Odpowiedz Link
skiela1 Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 23:01 "Z tego wynika, że jednak żona, mąż to wyższy poziom partnera, partnerki" Maslo maslane. Odpowiedz Link
paninata Re: Partnerka? To obraźliwe ... 24.10.09, 23:21 skiela1 napisała: > "Z tego wynika, że jednak żona, mąż to wyższy poziom partnera, partnerki" > > > Maslo maslane. hehe, to się nazywa teza ( to tak na marginesie) Odpowiedz Link
skiela1 Re: Partnerka? To obraźliwe ... 25.10.09, 00:06 paninata napisała: > hehe, to się nazywa teza ( to tak na marginesie) > Taka sama jak o wyzszosc B.N nad Wielkanoca. Odpowiedz Link