Dodaj do ulubionych

Czy ktoś jeszcze pamięta dawne święto Warszawy?

17.01.04, 22:41
fakty.interia.pl/news?inf=462912
Obserwuj wątek
    • altu Re: Czy ktoś jeszcze pamięta dawne święto Warszaw 19.01.04, 10:24
      Tak, w sobote obudziły mnie o 7 rano syreny.
      Wyly 5 minut.
      Od razu wiedzialam, ze to rocznica wyzwolenia Warszawy (moze to dlatego, ze
      dzien wczesniej Czestochowa sie wyzwolila?)
      Po śniadaniu jadąc na wieś wstąpiłam na Plac Pilsudskiego i zapaliłam znicz.
      Wieczorem na wsi (za Wyszkowem) na cmentarzu też zapaliłam znicz dla Żołnierzy
      AK biorących udzial w wyzwoleniu Warszawy. A., rodowity Warszawiak, zdziwil
      sie, że ja pamiętam o tym dniu i się zdziwil moim gestem.
      Dla mnie to naturalne...
      • malidar Re: Czy ktoś jeszcze pamięta dawne święto Warszaw 19.01.04, 10:38
        Gdzie wyło? Bo u mnie cisza była a syrena jest na sąsiednim bloku i w rocznicę
        wybuchu Powstania zawsze wyje. Tylko, że ja na Pradze, Praga była wyzwolona w
        sierpniu ...
        A o rocznicy pamiętam, osobistych wspomnień nie mogę mieć ale rodzice i
        dziadkowie sporo mi opowiadali o pierwszych dniach w wyzwolonej Warszawie.
        Pradziadek wrócił do miasta 19 stycznia a w kilka dni po nim cała rodzina.
        • sloggi Re: Czy ktoś jeszcze pamięta dawne święto Warszaw 19.01.04, 10:59
          Moja Babcia opowiadała o tym co działo się w Warszawie po upadku powstania, o
          obozie w Pruszkowie, o glinkach na Woli gdzie wrzucano zwłoki znalezione na
          ulicach, o zupie z brukwi.
          Wrócili na Bródno 20 stycznia, praprababcia jak zobaczyła zgliszcza to umarła
          na serce. Stąd wiem kiedy wrócili.
          Nie było co jeść, ludzie chodzili na pola dawnego folwarku Bródno i kopali
          z ziemi korzenie chrzanu, zmarznięte ziemniaki, korzenie tataraku, korę
          z brzozy. Nikt się nie wstydzi powiedzieć, że w piecach palono krzyżami
          z cmentarza Bródnowskiego, bo było minus 20 stopni. W domu na Julianowskiej
          nie było szyb, więc okna zasłonięte były starymi siennikami, wszyscy z całej
          kamienicy spali w jednym pomieszczeniu, żeby było cieplej, mojemu Ojcu katar
          zamarzał pod nosem.
        • altu Re: Czy ktoś jeszcze pamięta dawne święto Warszaw 19.01.04, 11:32
          Wyło w Ursusie, Wlochach, Ochocie... to na pewno, sprawdzone...
          Może, jak wylo to spałaś? i nie słyszałaś? albo uwagi nie zwróciłaś?
          • malidar Re: Czy ktoś jeszcze pamięta dawne święto Warszaw 19.01.04, 11:41
            Raczej tego się przespać nie da. Rozmawiałam z koleżanką, ona też twierdzi, że
            u nas nie wyła syrena. Ursus, Włochy, Ochota, wszystko blisko siebie ale
            strasznie daleko ode mnie. Sloggi, Ty chyba wiesz o Bródnie? Wyło?
    • sloggi Jest Warszawa 19.01.04, 11:03
      Jest Warszawa po prostu jest
      W nocnej ciszy, porannej mgle
      W świetle słońca, w spokojnym śnie
      W szczęściu matek, w stukocie serc
      Jest Warszawa bo jesteś ty
      Żyje dla nas a dla niej my
      Jest Warszawa imiona dwa
      Wars i Sawa to ty i ja

I wciąż w pamięci tamte dni
      Niełatwo w grunt wsiąkają łzy
      To przeciw tym co grożą jej