sloggi 17.01.04, 22:41 fakty.interia.pl/news?inf=462912 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
altu Re: Czy ktoś jeszcze pamięta dawne święto Warszaw 19.01.04, 10:24 Tak, w sobote obudziły mnie o 7 rano syreny. Wyly 5 minut. Od razu wiedzialam, ze to rocznica wyzwolenia Warszawy (moze to dlatego, ze dzien wczesniej Czestochowa sie wyzwolila?) Po śniadaniu jadąc na wieś wstąpiłam na Plac Pilsudskiego i zapaliłam znicz. Wieczorem na wsi (za Wyszkowem) na cmentarzu też zapaliłam znicz dla Żołnierzy AK biorących udzial w wyzwoleniu Warszawy. A., rodowity Warszawiak, zdziwil sie, że ja pamiętam o tym dniu i się zdziwil moim gestem. Dla mnie to naturalne... Odpowiedz Link
malidar Re: Czy ktoś jeszcze pamięta dawne święto Warszaw 19.01.04, 10:38 Gdzie wyło? Bo u mnie cisza była a syrena jest na sąsiednim bloku i w rocznicę wybuchu Powstania zawsze wyje. Tylko, że ja na Pradze, Praga była wyzwolona w sierpniu ... A o rocznicy pamiętam, osobistych wspomnień nie mogę mieć ale rodzice i dziadkowie sporo mi opowiadali o pierwszych dniach w wyzwolonej Warszawie. Pradziadek wrócił do miasta 19 stycznia a w kilka dni po nim cała rodzina. Odpowiedz Link
sloggi Re: Czy ktoś jeszcze pamięta dawne święto Warszaw 19.01.04, 10:59 Moja Babcia opowiadała o tym co działo się w Warszawie po upadku powstania, o obozie w Pruszkowie, o glinkach na Woli gdzie wrzucano zwłoki znalezione na ulicach, o zupie z brukwi. Wrócili na Bródno 20 stycznia, praprababcia jak zobaczyła zgliszcza to umarła na serce. Stąd wiem kiedy wrócili. Nie było co jeść, ludzie chodzili na pola dawnego folwarku Bródno i kopali z ziemi korzenie chrzanu, zmarznięte ziemniaki, korzenie tataraku, korę z brzozy. Nikt się nie wstydzi powiedzieć, że w piecach palono krzyżami z cmentarza Bródnowskiego, bo było minus 20 stopni. W domu na Julianowskiej nie było szyb, więc okna zasłonięte były starymi siennikami, wszyscy z całej kamienicy spali w jednym pomieszczeniu, żeby było cieplej, mojemu Ojcu katar zamarzał pod nosem. Odpowiedz Link
altu Re: Czy ktoś jeszcze pamięta dawne święto Warszaw 19.01.04, 11:32 Wyło w Ursusie, Wlochach, Ochocie... to na pewno, sprawdzone... Może, jak wylo to spałaś? i nie słyszałaś? albo uwagi nie zwróciłaś? Odpowiedz Link
malidar Re: Czy ktoś jeszcze pamięta dawne święto Warszaw 19.01.04, 11:41 Raczej tego się przespać nie da. Rozmawiałam z koleżanką, ona też twierdzi, że u nas nie wyła syrena. Ursus, Włochy, Ochota, wszystko blisko siebie ale strasznie daleko ode mnie. Sloggi, Ty chyba wiesz o Bródnie? Wyło? Odpowiedz Link
sloggi Jest Warszawa 19.01.04, 11:03 Jest Warszawa po prostu jest W nocnej ciszy, porannej mgle W świetle słońca, w spokojnym śnie W szczęściu matek, w stukocie serc Jest Warszawa bo jesteś ty Żyje dla nas a dla niej my Jest Warszawa imiona dwa Wars i Sawa to ty i ja I wciąż w pamięci tamte dni Niełatwo w grunt wsiąkają łzy To przeciw tym co grożą jej Syrena ma wzniesiony miecz Kiedyś chcieli zetrzeć ją w proch Już krzyczeli Warszał is dot Zdruzgotana przemogła śmierć Jest Warszawa na zawsze jest I wciąż w pamięci...itd. Jest Warszawa po prostu jest W srebrne lata , w spokojny dzień Chociaż chcieli zetrzeć ją w proch Już krzyczeli Warszał is dot Zdruzgotana przemogła śmierć Jest Warszawa po prostu jest Wars i Sawa , sława i krew Jest Warszawa na zawsze jest Odpowiedz Link