Dodaj do ulubionych

Plan rozwoju infrastruktury

20.01.04, 08:46
Zapraszam do przyjrzenia się co też Ministerstwo Infrastruktury wymyśliło,
mianowicie:
"Strategia Rozwoju Infrastruktury Transportu na lata 2004-2006 i lata dalsze"

www.mi.gov.pl/moduly/informacje/informacja.php?id_informacji=135&opcja=pokaz
Wbrew pozorom nie jest to plan li jedynie rozwoju aglomeracji warszawskiej,ale
CAŁEGO kraju.
Oto Polska własnie...
Obserwuj wątek
    • maniek2000 Re: Plan rozwoju infrastruktury 20.01.04, 12:43
      brzmi ciekawie, bedzie jeszcze ciekawiej jak sie urzeczywistni smile
      heh... oby do 2006 a pozniej do 2008 smile
      optymistyczne pozdrowka
      maniek
      ps
      moze zaczne w koncu odkladac na samochod... smile
      • geograf Re: Plan rozwoju infrastruktury 20.01.04, 22:50
        już teraz z Warszawy do Wrocławia szybciej jedzie sie "na około" przez Poznań,
        aniżeli prawie w prostej linii przez Łódź...
        niedługo najpewniej dworcem kolejowym Łodzi będą Koluszki,tudzież w porywach
        Warszawa...
        cóż..rzekłbym: warszawocentralizm
        • sloggi Re: Plan rozwoju infrastruktury 21.01.04, 09:34
          A swoją drogą czy nie jest dziwne, że żaden pociąg z Warszawy od Koluszek nie
          jedzie trasą obwodową na Kaliski?
          • gacus2 Re: Plan rozwoju infrastruktury 21.01.04, 11:43
            sloggi napisał:

> A swoją drogą czy nie jest dziwne, że żaden pociąg z Warszawy od Koluszek nie
            > jedzie trasą obwodową na Kaliski?

A Sudety?
            • sloggi Re: Plan rozwoju infrastruktury 21.01.04, 17:01
              Primo - miałem na myśli kończący bieg w Łodzi;
              secundo - zatrzymujący się pomiędzy Koluszkami a Kaliskim.
          • geograf Re: Plan rozwoju infrastruktury 21.01.04, 22:57
            pytam: po co?
            trasa obwodowa jest w niezbyt dobrym stanie,ostatnio wymienili na pewnym odcinku
            jedynie jeden tor...uncertain
            pociąg przetacza się-sam, o tym wiesz,bo jechałeś-przez tamte rejony Łodzi,a
            jedynym przystankem na tej trasie byłby Dworzec Łódź-Chojny (nieistniejący już).
            Zapewniam Cię,że szybciej dojedziesz na Fabryczny, a stamtąd tramwajem czy to na
            Chojny, czy to na Kaliski. Taka rzeczywistość.
            Poza tym-to Fabryczny jest dworcem właściwie w jednym kierunku-w stronę
            Warszawy. I do tego już ludzie przywykli...
            • wgfc Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 07:49
              Geograf napisał:

> Zapewniam Cię,że szybciej dojedziesz na Fabryczny, a stamtąd tramwajem
              > czy to na Chojny, czy to na Kaliski.

Wydaje mi się, że byłoby OK, gdyby odcinek Łódź Fabryczna - Łódź Kaliska można
              pokonywać tramwajem wykorzystując bliety PKP.
              A tak, jadąc przez Łódź gdzieś dalej (na przykład do Kutna smile) dostaję bilet na
              odcinek, którego nie mogę pokonać pociągiem - płacę za wirtualne 36 km
              (ewentualnie 24, gdy od Łodzi Widzew do Fabrycznej pojadę nielegalnie) i
              dodatkowo za bliet tramwajowy.

> Poza tym-to Fabryczny jest dworcem właściwie w jednym kierunku
              > -w stronę Warszawy

Brrr... Zapomniałeś o tym co na południu.
              • geograf Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 21:55
                wgfc napisał:

> Wydaje mi się, że byłoby OK, gdyby odcinek Łódź Fabryczna - Łódź Kaliska można
                > pokonywać tramwajem wykorzystując bliety PKP.
                > A tak, jadąc przez Łódź gdzieś dalej (na przykład do Kutna smile) dostaję bilet na
                >
                > odcinek, którego nie mogę pokonać pociągiem - płacę za wirtualne 36 km
                > (ewentualnie 24, gdy od Łodzi Widzew do Fabrycznej pojadę nielegalnie) i
                > dodatkowo za bliet tramwajowy.
                >

1. W Warszawie kiedyś sitniała umowa między ZTM, a PKP. Była ona wygodna,ale jak
                pokazał czas-niezbyt długa..PKP to ciężkostrwany moloch,który już dawno powinien
                być zaorany.
                a żeby jeszcze z UMŁ się dogadac..matko jedna...
                2. a skąd Ty jedziesz,że przez Łódź Fabryczną do Kutna chcesz jechać?
                (teraz możesz sprawdzić rpzesiadkę-z Fabrycznego jeździ Regio+ przez Zgierz,
                Łódż Kaliską do Sieradzatongue_out

> Brrr... Zapomniałeś o tym co na południu.

alez ja nie zapominam..przez cały dzień zdarzy się jeden,czy dwa pociagi do
                Tomaszowa, Krakowa, Gliwic...sad
                to jest naprawdę smutnesad
                • wgfc Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 22:55
                  Geograf napisał:

> a skąd Ty jedziesz,że przez Łódź Fabryczną do Kutna chcesz jechać?
                  > (teraz możesz sprawdzić rpzesiadkę-z Fabrycznego jeździ Regio+ przez Zgierz,
                  > Łódż Kaliską do Sieradzatongue_out

Jak to skąd? tongue_out
                  Z Śląska do Kutna jeździ się z biletem
                  przez: Częstochowę*Łódź Fabryczną*Łódź Kaliską
                  pokonując odcinek Łódź Fabryczna - Łódź Kaliska na własną rękę i płacąc za 36
                  km, których się nie robi, ale tak trzeba, bo przecież nie dałoby się inaczej na
                  jednym bilecie.
                  • geograf Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 23:00
                    z tego co wiem na Fabryczny w takim ukłądzie przyjeżdża jeden pociąg (ze Śląska).
                    Czy oby w Twoim przypadku nie opłaca się jechać bezpośrednio na Kaliski?
                    hę?
                    • wgfc Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 23:19
                      Geograf napisał:

> z tego co wiem na Fabryczny w takim ukłądzie przyjeżdża jeden pociąg
                      > (ze Śląska ).

Ja nie wiem ile jest bezpośrednich, ale tak jest najkrócej chyba.
                      A w praktyce tak wynika z "dogodności połączenia".

> Czy oby w Twoim przypadku nie opłaca się jechać bezpośrednio na Kaliski?
                      > hę?

A niby jak, co?
                      Zobacz Ty na te tory jak idą smile
                      Pryjeżdżam linią 150, potem 601 i teoretycznie 607, a potem 420.
    • gacus2 Re: Plan rozwoju infrastruktury 20.01.04, 23:11
      Przepraszam za określenie: KUR...A Przeciez pierwsza strona jest zerżnieta z
      Białej Ksiegi Transportowej Komisji Europejskiej!!!!!!!!!!!!
      • geograf Re: Plan rozwoju infrastruktury 20.01.04, 23:40
        hmmmmm...
        to dobrze,czy źle??
        i jeszcze jedno:
        czy tam też w projektach panuje warszawocentryzm?sad
        • sloggi Re: Plan rozwoju infrastruktury 21.01.04, 09:38
          geograf napisał:

> hmmmmm...
          > to dobrze,czy źle??
          > i jeszcze jedno:
          > czy tam też w projektach panuje warszawocentryzm?sad

Nie - tam są cztery skupiska: Poznań, Wrocek, Kraków i Wawka.
          • geograf Re: Plan rozwoju infrastruktury 21.01.04, 22:59
            eskuze mła, ale:
            1)w planie na lata 2004-06 plan ulepszania aglomeracji warszawskiej zwym
            blaskiem zagłusza pozostałe "skupiska. i to z kretesem one rpzegrywają.
            2)na planie 2007-13 (na samym dole) owszem,.widać modernizację pozostałych
            tras,ale oczywiście zapomniano o drugim co do wielkości mieście w Polsce.
            Głupota i rpostactwo urzedasów z stol(n)icy.
            3)Jak dobrze,że te plany nie zostaną zrealizowane..a bynajmniej nie w
            zamierzonej przestrzeni czasowejsmile
            • olga55 Re: Plan rozwoju infrastruktury 21.01.04, 23:23
              Warszawa,jest "wizytówką kraju,ale komunikacyjnym (mam łof kors na myśli
              komunikacje m.miastową) rajem tez nie jest.A to co sie dzieje z
              powodu "niemania" obwodnicy,to jest prawdziwy horror.Takoż i ważne drogi w
              wielu ważnych kierunkach przyprawiaja kierowcow o palpitacje.
              A tak na marginesie.Wiekszość urzędasów to "towar importowany" vide sam
              prezydent Kaczyński,W większości ministerstw ,na Bardzo Ważnych Stanowiskach
              siedzą osoby,które zostały warszawiakami z chwilą wejścia na stołek.
              • wgfc Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 07:51
                Olga55 napisał(a):

> Warszawa,jest "wizytówką kraju"

Nie przesadzajmy smile
                • sloggi Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 09:32
                  wgfc napisał:

> Olga55 napisał(a):
                  >
                  > > Warszawa,jest "wizytówką kraju"
                  >
                  > Nie przesadzajmy smile

Jaki kraj - taka wizytówka.
                  • olga55 Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 10:49
                    Nie uważam,zebym przesadzała.wiele osób niepotrzebnie zupełnie ma jakies
                    kompleksy lub uprzedzenia w stosunku do Warszawy.to,ze jakies miasto jest
                    stolica a inne nie takie sytuacje sa na całym świecie.Stołeczność miasta
                    nakłada pewne "obowiązki",mi in. dostępność komunikacyjną (tu znajduje sie
                    większość urzędów...Sądze,że te plany uwzględniały tak istotne kryterium jak
                    natężenie ruchu w danym obszarze.Imoze stąd te prirytety.Poza tym pewne plany
                    mogły uwzględniac potrzeby w skali europejskiej i zostały zgłoszone przez kraje
                    UE.

• sloggi Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 10:56
                      My w Warszawie naerzekamy na brak obwodnicy, ale czy tylko Warszawa ma taki
                      problem? W Łodzi trasa krajowa numer jeden przebiega przez środek miasta. W
                      latach 70-tych wybudowano co prawda aleję Włókniarzy oraz przebudowano układ
                      ulic w południowej części miasta, ale po 30 latach układ ten staje się
                      niewydolny. Kraków dopiero teraz otrzyma trasę obwodową w południowej części
                      miasta, nie jest to przebieg rewelacyjny i nie wiadomo czy nie będzie miał
                      wpływu na uzrowisko w Swoszowicach i Park Krajobrazowy koło Tyńca. W Poznaniu
                      też nie jest prosto pokonać miasto południkowo, Wrocław podobnie.
                      A, że Warszawa pełni funkcje stołeczne - nie mam nic przeciw przeniesieniu
                      ministerstw gdzie indziej, ale wtedy niech ktoś zabierze demonstracje, parady
                      i inne zgromadzenia utrudniające nam codzienność.
                      • geograf Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 22:06
                        weź poprawkę na to, ile miejsc pracy odpłynie wraz z ministerstwami...
                        a to może być spory uszczerbek..nie sądzisz?
                        • sloggi Re: Plan rozwoju infrastruktury 23.01.04, 09:29
                          geograf napisał:

> weź poprawkę na to, ile miejsc pracy odpłynie wraz z ministerstwami...
                          > a to może być spory uszczerbek..nie sądzisz?
                          >
                          Nie sądzę - fluktacja kadr w ministerstwach zależy od tego, skąd pochodzi dany
                          minister.
                  • geograf Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 22:01
                    sloggi napisał:

> Jaki kraj - taka wizytówka.

błądsmile
                    Jaki kraj-taka stolica.A że Polska jest krajem o nikłym stopniu rozwoju..to
                    centralizujemy,centralizujemy...

bo wizytówka..cóż..Polska bywa naprawdę pięknasmile
                    • sloggi Re: Plan rozwoju infrastruktury 23.01.04, 09:31
                      W przypadku Warszawy to nazywa się "przypadkowość działań" - przypomnij mi to
                      opowiem Ci o Sigalinie.
              • geograf Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 21:58
                a ja tylko chciałem powiedzieć,że to (prawie) przez środek Łodzi,a przez wielkie
                osiedla mieszkaniowe przebiega droga krajowa nr 1- Gdańsk-Katowicesad
                i co ja mam mówić mieszkając na jednym z tych osiedli?

właśnie: w czyjej kompetencji jest utrzymanie kawałka drogi krajowej na terenie
                danej gminy?dana gmina,czy Dyrekcja Dróg Państwowych,czy jak jej tam?
                bo Łodź doczekać się remontu Alei Włókniarzy nie możesad
                • vika411 Re: Plan rozwoju infrastruktury 22.01.04, 22:14
                  Geos!Oczep sie na chwile od tematow powaznych i chodz sie powyglupiac! Ja wiem,
                  ze taka infrastruktuktura Gdansk - katowice moze spedzac sen z oczu ale odprez
                  sie troche, cooo?.-)
                • sloggi Re: Plan rozwoju infrastruktury 23.01.04, 09:34
                  Mnie tylko zawsze zastanawiało, że na południu Łodzi ta aleja tak dziwnie się
                  kończy, czyli na Pawianickiej.
                  Jakie były plany wydłużenia jej na południe?
                  • geograf Re: Plan rozwoju infrastruktury 23.01.04, 22:56
                    na PaBianickiej..
                    od PABIANIC!
                    kończy się dziwnie,bo nie wydłużono jej w linii prostej do Rzgowskiej, przez
                    Kurak i Chojny Zatorze.
                    Tak właśnie miała biec droga krajowa nr 1 po mieście Łodzi,jednkaże nie
                    wybudowano przedłużenia i tranzyt kierowany jest przez środek osiedli
                    mieszkaniowychsad
                    • sloggi Re: Plan rozwoju infrastruktury 24.01.04, 17:49
                      Ale czy była (lub jest) rezerwa terenu pod taką inwestycję?
    • maniek2000 Re: Plan rozwoju infrastruktury 23.01.04, 15:37
      konfrontujac, zapraszam do lektury felitonu Kazika:
      www.gazeta.pl/tv/1,47865,1872469.html
      • olga55 Re: Plan rozwoju infrastruktury 24.01.04, 00:28
        Drogin geo.Z tego co wiem,droga krajowa,jesli ma taki status,to nirwe rzeczą
        gminy ją "piastować".Czyli z kiesy ogólnej.To samo jwest w naszym warszawskim
        grajdołku.Teraz to i tak nikt nic nie wie,bo kiedyś były jakieś
        gminy,powiaty,teraz jest jeno miasto,w własciwie to jp.Pan prezydent,co ma
        wszystko w swojej pieczy,w związku z czym jaja na potęge.Wiec sie nie "nerwuj"
        miasto"Óć" moze predzej wyjdzie na swoje,czego jej szczerze życzę.Ostatnio
        (jesienią to było)mialam ochote na przejażdzkę po ul.Piotrkowskiej,taką
        przecudnej urody rikszą,ale chciałam jechać jako kierowc,nie jako pasażer,ale
        pan dał mi oddpór,więc sie nie dogadaliśmy.To wina była piwa com je
        wypiła,przeciez nie moja.
        Pozdr.
        • geograf Re: Plan rozwoju infrastruktury 24.01.04, 12:50
          skoro drogi krajowe powinny być robione z "kiedy ogólnej" to czemu obie krajowe
          drogi biegnące przez Łódź (1-ka i 14-tka) remontowane sa z kasy miasta?sad
          hmm...zobaczymy kto prędzej wyjdzie na swoje..Wawa i tak idzie do przodu,bo
          inwestorzy pchają ją w kierunku przednim.
          ech...
          a co do rikszy-przybądź raz jeszcze i jakiegoś wieczora zagadaj rikszarza,na
          trzeźwo,może jak on będzie pod wpływem to się zgodiwink
    • geograf hop, nowe! 18.02.04, 18:28
      www.plk-sa.pl/MAPA_200_5F250km_h.gif
      Tak, tak Prosze Państwa..
      Drugie co do wielkości miastow Polsce nie jest W OGÓLE objęte planem remontów.
      Powiem wprost: ŻENADA!!!

NAwet linię z Wawy do Wrocka przez pola chcą prowadzić,aniżeli rpzez 1,5 mln
      aglomerację..o Yezu...
      uncertain
      • olga55 Re: hop, nowe! 18.02.04, 20:45
        Któś nie lubi Łodzi, a co na to premier-wszak łodzianin? A ja i tak przejadę
        sie rikszą po Piotrkowskiej-niech no tylko przyjdzie wiosna!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka