Dodaj do ulubionych

Młoda babcia

16.05.11, 15:32
"Ze statystyk wynika, że z roku na rok w Polsce przybywa babć poniżej... 35. roku życia. Jest już ich osiemset.
Ja nie chcę być babcią! – wykrzyknęła 38-letnia Patrycja na wieść o ciąży swej 20-letniej córki Beaty. "
www.styl.pl/uczucia/jak-zyc/news-mloda-babcia,nId,331127
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Młoda babcia 16.05.11, 17:44
      Jak ktoś nie chce być babcią niech sam nie zachodzi w ciążę.
      • chlodne_dlonie Re: Młoda babcia 16.05.11, 18:02
        No cóż..trudno odmówić temu stwierdzeniu pewnej logiki..wink

• jedzoslaw Re: Młoda babcia 16.05.11, 18:46
          "38-letnia Patrycja na wieść o ciąży swej 20-letniej córki Beaty".Czyli miała lat 18, gdy urodziła swoją córkę... Zatem sądzić należy, że pewne postawy są dziedziczne. I nie tylko ta córka, ale jej matka ponosi w tym względzie połowę odpowiedzialności, skoro nie przekazała swojej córce odpowiedniej życiowej mądrości.
          • czarnaandzia Re: Młoda babcia 16.05.11, 22:34
            Bardzo to uprościłeś Jedzosławie.Można przekazywać wiele mądrości a i tak hormony niestety zrobią swoje niestety.Właśnie dziś dowiedziałam się,że moja koleżanka zostanie babcią.Ona nie jest poniżej 35 ale przyszła mama ma niecałe 18 lat.Ja moją córkę urodziłam z pełną odpowiedzialnością mając lat 20 i potrafiłam jej wytłumaczyć żeby jeszcze poczekała.
            • jedzoslaw Re: Młoda babcia 16.05.11, 23:29
              czarnaandzia napisała:

> Bardzo to uprościłeś Jedzosławie.Można przekazywać wiele mądrości a i tak hormo
              > ny niestety zrobią swoje niestety.Właśnie dziś dowiedziałam się,że moja koleżan
              > ka zostanie babcią.Ona nie jest poniżej 35 ale przyszła mama ma niecałe 18 lat.
              > Ja moją córkę urodziłam z pełną odpowiedzialnością mając lat 20 i potrafiłam je
              > j wytłumaczyć żeby jeszcze poczekała.

Jeśli kobieta rodzi dziecko w wieku 20 lat w wyniku swojej samodzielnej i odpowiedzialnej decyzji to nie ma problemu. Ten artykuł jednak wskazywał na sytuację, gdy dziecko rodzi się wbrew planom młodej matki jak i młodej babki smile
          • skiela1 Re: Młoda babcia 16.05.11, 23:03
            jedzoslaw napisał:

, ale jej matka ponosi w tym względzie połowę odp
            > owiedzialności, skoro nie przekazała swojej córce odpowiedniej życiowej mądrośc
            > i.
            >
            Z przekazywania madrosci zyciowych nie powinni byc zwolnieni rodzice ojca dziecka,jakos oni nie sa brani pod uwage w tej calej odpowiedzialnosci.
            • jedzoslaw Re: Młoda babcia 16.05.11, 23:26
              Z przekazywania madrosci zyciowych nie powinni byc zwolnieni rodzice ojca dzie
              > cka,jakos oni nie sa brani pod uwage w tej calej odpowiedzialnosci.
              >

Tego nie neguję. Kto jednak wie, ile lat ma ojciec. Może jest dużo starszy i samowystarczalny? Może on właśnie stanął na wysokości zadania, podczas gdy jego 20-letnia dziewczyna niezbyt poważnie całą sprawę traktowała i traktuje? Dzisiaj urodzenie dziecka w tym wieku niezwykle rzadko jest rzeczą planowaną i pożądaną. Przynajmniej w naszej kulturze.
              • skiela1 Re: Młoda babcia 17.05.11, 03:25
                jedzoslaw napisał:

> Kto jednak wie, ile lat ma ojciec. Może jest dużo starszy i sa
                > mowystarczalny?

i zrobil mlodej dziecko?
                gdzie rozum..?
                • czarna9610 Re: Młoda babcia 17.05.11, 08:24
                  Różnie się w życiu zdarza, czasem jest to przypadek a czasem wielka miłość dwojga młodych ludzi, którym wydaje się, że dzięki dziecku ich związek będzie trwały i zaakceptowany przez dorosłych. Mam w pracy kontakt z kilkoma babciami-mamami. Przyznaję ze jak zobaczyłam panie z wnuczkami, to w kilku przypadkach byłam pewna, że to późne mamy.
                • jedzoslaw Re: Młoda babcia 17.05.11, 18:00
                  i zrobil mlodej dziecko?
                  > gdzie rozum..?
                  >

A czy zmusił ją do tego? Sam mógł być gotowy na ojcostwo, nie wiedząc, że dziewczyna jest mniej dojrzała od niego i że przyszła teściowa inaczej widziała przyszłość córki.
            • chlodne_dlonie Re: Młoda babcia 17.05.11, 08:45
              skiela1 napisała:

> Z przekazywania madrosci zyciowych nie powinni byc zwolnieni rodzice ojca dziecka,jakos oni nie sa brani pod uwage w tej calej odpowiedzialnosci.

Jedna z moich koleżanek tak wytłumaczyła wyższość posiadania potomka płci męskiej - 'ja najwyżej będę płacić za niego alimenty a Ty będziesz wnuka bawić'..
              heh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka