zzrobert 05.07.04, 16:22 www.nkm.iw.pl/inne/uwaga!!/1.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 05.07.04, 16:24 Zabrać prawko? Mandat? Prace społeczne? -- "Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą" Odpowiedz Link
zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 05.07.04, 16:34 Może od podstaw? Wtedy nie będzie tylu dużych problemów. Za złamanie przepisów: stała podstawowa kara 10zł i 30 minut postoju + ew. dodatkowe wg tabelki przewinienia. I zasada 1 mandat 10zł kolejny zawsze wartość poprzedniego razy 2. Po roku bez mandatu najwyższe 2 spadają z historii delikwenta. Po maksimum roku będzie u nas bezpiecznie jak w Niemczech w mieście. To uważam że wystarczyłoby o ile policja łapałaby nie jak dotad głównie za prędkość. NIE MAM NIC DO ŁAPANIA ZA PRĘDKOŚĆ. Do tego kamery które mamy już na mieście powinny być używane także do wyłapywania i karania zachowań niebezpiecznych. Teraz nie są: stale jeżdzę szybko na wielu skrzyżowaniach gdzie są kamery i nic. A powinno mnie już dawno utemperować. Odpowiedz Link
zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 05.07.04, 16:40 Tak się zastanowiłem jakbym był teraz na miejscu tego sprawcy: To oprócz siebie o współudział oskarżałbym także Państwo które ignoruje łamanie prawa. Deprawując w ten sposób. Każdy kto dostałby "strzał ostrzegawczy" w postaci mandatu za "pierdołę" nie zrobiłby potem większej i większej. Odpowiedz Link
zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 05.07.04, 23:33 No to będą jeździli bez prawka. Odpowiedz Link
kokolores Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 05.07.04, 23:38 Moje propozycje: Jazda po alkoholu Prawko + duuuuuza kasa(oczywiscie w zaleznosci od zarobkow!!!) Za jazde bez prawka , duuuuza kasa + wiezienie + prawko na 5 lat !!! Odpowiedz Link
eulalija Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 06.07.04, 09:36 W pierwszej kolejności dopuściłabym jakiś kawałek promila, bez przesady, są kraje dopuszczające nawet do 0,5 promila, a i chyba we Włoszech, nawet 0,8 promila ale nie przesadzajmy, zostańmy na 0,5 promila bo to nasze 0,0 to jakaś paranoja (nawiasem mówiąc jak mam prowadzić za kilka godzin samochód to nie wącham nawet korka, kilka razy z żalem zrezygnowałam ze spróbowania jakiś egzotycznych alkoholi). I po wprowadzeniu podniesionego progu zabierałabym prawo jazdy dożywotnio. Co do mandatu upierałabym się, że powinien być bardzo wysoki, jazda po pijanemu to potencjalna próba morderstwa, pozdrawiam Odpowiedz Link
zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 06.07.04, 09:47 Każdego boli kasa i czas. Więc kara powinna obejmować karę więzienia i karę finansową. Rozbieżnośc kwoty według zarobkó nie jest zgodna z rónością wg prawa i może byc skutecznie zaskarżony taki wyrok. Dodatkowo bogats rzadko płacą kary z "własnej" kasy. Przeważnie z tej która miała iść na inwestycje. Wiec to społeczeństwo traci najwięcej także w miejscach pracy. Oni dla siebie i tak zostawią tyle ile mieli zostawić. Odpowiedz Link
zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 06.07.04, 09:50 No i taki "drobizag" za próby oszustwa i ukrywania (lekarze, policjanci, świadkowie, ...) tego faktu kara jak za pomoc w zbrodni. W tym koniecznie dożywotnie odebranie uprawnień (lekarz, policjant, ...). Odpowiedz Link
zaciszanin Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 06.07.04, 16:56 Tak na prawdę nie ma kary, która mogłoby zadośćuczynić zniszczone życie, stracone marzenia Odpowiedz Link
zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 06.07.04, 21:14 Ale są kary odstraszające i zlewcze. W Polsce panują zlewcze (gówno mi zrobią jakoś się wyłgam, a jak nie to będę jeździł bez prawka a jak nie to zapłacę lub poczekam i olać....) A u nas ani prewencji ani jasnych reguł ani informacji że są tacy karani - przeważnie to odwrotne informacje mamy. Odpowiedz Link