Dodaj do ulubionych

Jazda po alkoholu

05.07.04, 16:22
www.nkm.iw.pl/inne/uwaga!!/1.htm
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 05.07.04, 16:24
      Zabrać prawko?
      Mandat?
      Prace społeczne?
      --
      "Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą"
      • zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 05.07.04, 16:34
        Może od podstaw? Wtedy nie będzie tylu dużych problemów.

Za złamanie przepisów: stała podstawowa kara 10zł i 30 minut postoju + ew.
        dodatkowe wg tabelki przewinienia.
        I zasada 1 mandat 10zł kolejny zawsze wartość poprzedniego razy 2. Po roku bez
        mandatu najwyższe 2 spadają z historii delikwenta. Po maksimum roku będzie u
        nas bezpiecznie jak w Niemczech w mieście.

To uważam że wystarczyłoby o ile policja łapałaby nie jak dotad głównie za
        prędkość. NIE MAM NIC DO ŁAPANIA ZA PRĘDKOŚĆ. Do tego kamery które mamy już na
        mieście powinny być używane także do wyłapywania i karania zachowań
        niebezpiecznych.

Teraz nie są: stale jeżdzę szybko na wielu skrzyżowaniach gdzie są kamery i
        nic. A powinno mnie już dawno utemperować.
      • zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 05.07.04, 16:40
        Tak się zastanowiłem jakbym był teraz na miejscu tego sprawcy:
        To oprócz siebie o współudział oskarżałbym także Państwo które ignoruje łamanie
        prawa. Deprawując w ten sposób. Każdy kto dostałby "strzał ostrzegawczy" w
        postaci mandatu za "pierdołę" nie zrobiłby potem większej i większej.
        • klidusbajdus Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 05.07.04, 21:55
          Prawko
          • zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 05.07.04, 23:33
            No to będą jeździli bez prawka.
            • kokolores Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 05.07.04, 23:38
              Moje propozycje:
              Jazda po alkoholu
              Prawko + duuuuuza kasa(oczywiscie w zaleznosci od zarobkow!!!)
              Za jazde bez prawka , duuuuza kasa + wiezienie + prawko na 5 lat !!!
              • eulalija Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 06.07.04, 09:36
                W pierwszej kolejności dopuściłabym jakiś kawałek promila, bez przesady, są
                kraje dopuszczające nawet do 0,5 promila, a i chyba we Włoszech, nawet 0,8
                promila ale nie przesadzajmy, zostańmy na 0,5 promila bo to nasze 0,0 to jakaś
                paranoja (nawiasem mówiąc jak mam prowadzić za kilka godzin samochód to nie
                wącham nawet korka, kilka razy z żalem zrezygnowałam ze spróbowania jakiś
                egzotycznych alkoholi). I po wprowadzeniu podniesionego progu zabierałabym
                prawo jazdy dożywotnio. Co do mandatu upierałabym się, że powinien być bardzo
                wysoki, jazda po pijanemu to potencjalna próba morderstwa, pozdrawiam
              • zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 06.07.04, 09:47
                Każdego boli kasa i czas. Więc kara powinna obejmować karę więzienia i karę
                finansową.
                Rozbieżnośc kwoty według zarobkó nie jest zgodna z rónością wg prawa i może
                byc skutecznie zaskarżony taki wyrok.
                Dodatkowo bogats rzadko płacą kary z "własnej" kasy. Przeważnie z tej która
                miała iść na inwestycje. Wiec to społeczeństwo traci najwięcej także w
                miejscach pracy. Oni dla siebie i tak zostawią tyle ile mieli zostawić.
                • zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 06.07.04, 09:50
                  No i taki "drobizag" za próby oszustwa i ukrywania (lekarze, policjanci,
                  świadkowie, ...) tego faktu kara jak za pomoc w zbrodni. W tym koniecznie
                  dożywotnie odebranie uprawnień (lekarz, policjant, ...).
                  • zaciszanin Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 06.07.04, 16:56
                    Tak na prawdę nie ma kary, która mogłoby zadośćuczynić zniszczone życie,
                    stracone marzenia sad
                    • zzrobert Re: Jazda po alkoholu - jaka kara? 06.07.04, 21:14
                      Ale są kary odstraszające i zlewcze.
                      W Polsce panują zlewcze (gówno mi zrobią jakoś się wyłgam, a jak nie to będę
                      jeździł bez prawka a jak nie to zapłacę lub poczekam i olać....)

A u nas ani prewencji ani jasnych reguł ani informacji że są tacy karani -
                      przeważnie to odwrotne informacje mamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka