mk968 24.04.13, 17:05 Bolesna data - 6 lat odeszła Barbara Blida Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Re: 25.04 24.04.13, 18:16 Przyjmij moje najserdeczniejsze wyrazy współczucia. Czas mija, Twój ból po odejściu ś.p. Barbary nie. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 25.04 24.04.13, 19:07 znales ja? Bo ja tak.... Przykre.mk968 napisał: > Bolesna data - 6 lat odeszła Barbara Blida Odpowiedz Link
mk968 Re: 25.04 24.04.13, 19:17 jest ofiarą 4 RP ps Marcin jutro jest jeszcze jedna rocznica zgadni jaka ? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 25.04 24.04.13, 19:18 sukinsyna Ziobry. Zgadza sie,. mk968 napisał: > jest ofiarą 4 RP > > ps Marcin jutro jest jeszcze jedna rocznica zgadni jaka ? Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 25.04 24.04.13, 21:14 mk968 napisał: > jest ofiarą 4 RP > > ps Marcin jutro jest jeszcze jedna rocznica zgadni jaka ? Tak, Blida poległa na szańcu demokracji, zamordowana przez siepaczy Ziobry. Na szczęście faszyści z PiS już nigdy nikogo nie zamordują. Niech żyje rewolucja, amen. Odpowiedz Link
marcin_rz Re: 25.04 28.04.13, 23:26 Normalnie, zero współczucia Jedzoslaw!! wstydź się!! Odpowiedz Link
mk968 Re: 25.04 24.04.13, 19:18 1zorro-bis napisał: > znales ja? Bo ja tak.... > Przykre.mk968 napisał: > > > Bolesna data - 6 lat odeszła Barbara Blida > słońce ty moje nie nie znałem ale sznowałem jako polityka > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 25.04 24.04.13, 19:20 a ja znalem ja jako polityka i kobiete. Fajno dziolcha byla.... Odpowiedz Link
matt.j Re: 25.04 26.04.13, 20:42 mk968 napisał: > Bolesna data - 6 lat odeszła Barbara Blida Ani jej nie znałem osobiście ani jako polityka. Nie mam zielonego pojęcia co, i czy coś, konkretnego zawdzięczam jej działalności politycznej. Nazwisko kojarzę jedynie w kontekście jej tragicznej, samobójczej śmierci oraz z silną pozycją na śląsku (o czym wspomina się w kontekście oskarżeń związanych z jej aresztowaniem). Przykra sytuacja ale mówiąc szczerze to ciężko żebym w takim kontekście własnej (nie)znajomości osoby traktował tę datę jako bolesną dla mnie. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 25.04 26.04.13, 23:30 Smutna rocznica, ale... lewica traktuje jej śmierć tak samo politycznie, jak prawica śmierć poprzedniego prezydenta. Odpowiedz Link
matt.j Re: 25.04 26.04.13, 23:39 jedzoslaw napisał: > Smutna rocznica, ale... lewica traktuje jej śmierć tak samo politycznie, jak pr > awica śmierć poprzedniego prezydenta. Przesadzasz. Nie słyszałem aby w każdą miesięcznicę zbierała się, nawet jakaś mała, grupa i paliła znicze pod jej miejscem pracy, czy w jakimkolwiek innym miejscu. Też nie przypominam sobie aby każdego roku 25 kwietnia w tv był prawie tylko i wyłącznie poświęcony śmierci tej pani i wystąpieniom działaczy SLD tak jak 10 kwietnia w mediach jest dniem monotematycznym. Na szczęście w tym roku wspominki nie ciągnęły sie miesiąc czy tydzień ale w zasadzie ograniczyły się do jednego dnia, no i jeszcze do informacji następnego dnia, na tym się skończyło. Ludzi temat widocznie męczy i nuży dlatego media już go tak nie pielęgnują. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 25.04 27.04.13, 00:04 I dobrze, że krótko, ale miałem wrażenie, że do owego rozpamiętywania zmierza. Jednak jeszcze do niedawna traktowało się jej postać jak dziewicę orleańską, która zginęła na ołtarzu cnoty. Odpowiedz Link
matt.j Re: 25.04 27.04.13, 10:06 jedzoslaw napisał: > Jednak jeszcze do niedawna traktowało się jej postać jak dziewicę orleańską, kt > óra zginęła na ołtarzu cnoty. No co ty Biznes + polityka lub też polityka + biznes to zazwyczaj mało święte powiązanie. A jeszcze na śląsku, gdzie "znajomości" oraz powiązania klanowo-rodzinne wrosły w tradycję i kulturę... eh... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: 25.04 27.04.13, 13:21 MK rozpacza równie mocno po Wandzie Wasilewskiej i ojcu Kolbe. Odpowiedz Link
mk968 Re: 25.04 27.04.13, 14:19 sibeliuss napisał: > MK rozpacza równie mocno po Wandzie Wasilewskiej i ojcu Kolbe. Jest mi miło kochany przyjacielu że z taką troską wypowiadasz się ale tu muszę cie zmartwić polscy patryjoci jak Władysław '' Wiesław '' Gomułka czy Maria Dąbrowska wypowiadali się negatywnie na jej temat. pozdrawiam najerdeczniej ps nie zapomni że środa za 4 dni Odpowiedz Link
mk968 Re: 25.04 27.04.13, 23:09 sibeliuss napisał: > MK rozpacza równie mocno po Wandzie Wasilewskiej i ojcu Kolbe. nie zapomni że sejm 28.04 .1990 uchwalił żę 22.07 nie jest świętem Narodowym tylko 3 maja. 1 maja święto klasy robotniczej \początek nabożeństw majowych/ Odpowiedz Link
sibeliuss Re: 25.04 28.04.13, 23:22 Nie można siedzieć okrakiem na barykadzie, bo Cię zestrzelą. Odpowiedz Link
marcin_rz Re: 25.04 28.04.13, 17:29 Tia, moje kondolencje. Dla pocieszenia powiem ci, że życie członków mafii, często bywa krótsze. I tak sobie pożyła. Odpowiedz Link
matti.x Re: 25.04 28.04.13, 17:42 marcin_rz napisał: > życie członków mafii, często bywa krótsze. I tak sobie pożyła. Jak to pięknie konweniuje z okrzykami o tym, iż Prezydent pod Smoleńskiem "poległ". I namiętnym a medialnie koniecznym dodawaniem "ś.p." przed wszystkimi członkami PiS'u, którzy takoż "polegli". Ujmujące. Odpowiedz Link
sorel.lina Re: 25.04 28.04.13, 17:48 marcin_rz napisał: >...) życie członków mafii, często bywa krótsze. I tak sobie pożyła. Marcinie, niepiękne jest to, co napisałeś, czyli pomyślałeś... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 25.04 28.04.13, 18:50 o! Jakie to chrzescijanskie, katolickie..... marcin_rz napisał: > Tia, moje kondolencje. > Dla pocieszenia powiem ci, że życie członków mafii, często bywa krótsze. I tak > sobie pożyła. > Odpowiedz Link
matt.j Prawdziwi miłują inaczej... 28.04.13, 21:34 marcin_rz napisał: > Tia, moje kondolencje. > Dla pocieszenia powiem ci, że życie członków mafii, często bywa krótsze. I tak > sobie pożyła. Dla przeciętnego człowieka czyjaś śmierć nie jest szczególnie radosna a raczej przykra, nawet jeśli się tej osoby bezpośrednio nie znało. Normalnym odruchem jest współczucie, współczucie rodzinie i innym, którzy byli z nieboszczykiem związani emocjonalnie. Jak widać na przykładzie Marcina, prawdziwi katolicy i oczywiście jednocześnie najgorliwsi polscy patrioci (jedno z drugim jest przecież nierozerwalne i osobno nie występuje), żałują straszliwie i szlochają latami, jedynie swoich własnych polityków. Śmierć innych ludzi jest im najwidoczniej obojętna. Natomiast ze śmierci, również tej tragicznej, polityków każdej z innej opcji politycznej wręcz wygląda na to jakby się cieszyli. Ciekaw jestem Marcinie jak swoje podejście w tym temacie godzisz logicznie z wytycznymi religii katolickiej, której ponoć jesteś wyznawca, z nauczaniem JPII, z Katechizmem i Biblią... Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Prawdziwi miłują inaczej... 28.04.13, 23:18 Był wcześniej temat dot. Blidy, w którym wyraziłem swoją opinię. Podtrzymuję ją, a w skrócie - musiała być silnie zdeterminowana, aby odebrać sobie życie. Odebrać z obawy....na pewno nie z obawy przed Ziobrą, Kaczyńskimi ani nawet mrocznym widmem IV RP. Po latach wiemy jedno, że....stała się symbolem (opoką), niczym Chrystus "nowego" SLD, czystego, pięknego i niczym nie skalanego. Męczennica która oddała swe życie na ołtarzu, walcząc bohatersko o wolność naszą i waszą. Czekam, aż SLD dojdzie do władzy i zacznie stawiać jej pomniki. Odpowiedz Link
matt.j Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 07:31 marcin_rz napisał: > Był wcześniej temat dot. Blidy, w którym wyraziłem swoją opinię. > Podtrzymuję ją, a w skrócie - musiała być silnie zdeterminowana, aby odebrać so > bie życie. Odebrać z obawy....na pewno nie z obawy przed Ziobrą, Kaczyńskimi an > i nawet mrocznym widmem IV RP. O, osobisty psycholog Blidy się znalazł. Czasem ludziom do dużej determinacji wystarczy zwyczajne zaszczucie i olbrzymie poczucie bezsilności związane z niesprawiedliwością ze strony np. państwa. Taka sytuacja bezsilności potrafi silnie zdeterminować człowieka... Ale ty wiesz przecież jak było na 100% i że na pewno tak jak ty i twoja ukochana, nieomylna opcja polityczna uważa. > Po latach wiemy jedno, że....stała się symbolem (opoką), niczym Chrystus "noweg > o" SLD, czystego, pięknego i niczym nie skalanego. Męczennica która oddała swe > życie na ołtarzu, walcząc bohatersko o wolność naszą i waszą. Czekam, aż SLD do > jdzie do władzy i zacznie stawiać jej pomniki. To chyba tylko w umysłach PiS'owców stała się opoką SLD. Dlatego, że strasznie drażni, że mówi się o niej jako ofierze IV RP, medialnych show Ziobry i Kaczyńskiego. Nie słyszałem aby SLD mówiło o niej, że "poległa". Abstrahując od jej win to ofiarą IV RP i całego układu polityczno-prokuratorsko-specjalnosłużbowego tamtych czasów była niezaprzeczalnie. Podobnie jak doktor G, p. Sawicka i jeszcze, jak widać po wyrokach sądowych, kilka kolejnych osób na których PiS, Ziobro i Kaczyński przy użyciu służb specjalnych, kamer oraz ręcznego sterowania wymiarem sprawiedliwości chcieli utrzymać się na szczytach władzy. To nie był jakiś wyimaginowany układ czy kondominium, którymi od lata straszy Kaczyński. To był realny układ, który cały czas teraz wychodzi na światło dzienne. Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 11:24 > O, osobisty psycholog Blidy się znalazł. Czasem ludziom do dużej determinacji w > ystarczy zwyczajne zaszczucie i olbrzymie poczucie bezsilności związane z niesp > rawiedliwością ze strony np. państwa. Taka sytuacja bezsilności potrafi silnie > zdeterminować człowieka... Dalej piszemy o Blidzie? - działaczce, posłance, minister. Czy ty uważasz, że taka "baba w spodniach" tak łatwo sie poddaje i strzela sobie w łeb z powodu omyłkowego aresztowania, bądź na podstawie dowodów z palca wyssanych? Że taką osobę tak łatwo można zastraszyć przez organa państwa? Panią Baron z licznymi koneksjami i układami? Czy taka osoba może czuć się bezsilna, wiedząc, że ma silne wsparcie? Moim zdaniem jedyny powód, że sobie palnęła w skorumpowany łeb, to taki, że miała pewnośc, że to już koniec jej dotychczasowego życia w takiej postaci. Wie że nie wybroni się już. >Ale ty wiesz przecież jak było na 100% i że na pewno > > tak jak ty i twoja ukochana, nieomylna opcja polityczna uważa. a jaka to opcja? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 11:28 widze, ze z Ciebie prawnik-fachowiec pelna gemba! Odpowiedz Link
matt.j Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 11:39 marcin_rz napisał: > Czy ty uważasz, Nie wiem, staram się być człowiekiem i zachowywać w sobie ludzkie odruchy niezależnie o śmierci osoby z jakiej opcji politycznej jest mowa. Wiem natomiast, że każdego można złamać jak się bardzo chce i ma duże możliwości. > Moim zdaniem jedyny powód, że sobie palnęła w skorumpowany łeb, to taki, że mia > ła pewnośc, że to już koniec jej dotychczasowego życia w takiej postaci. Wie że > nie wybroni się już. Cóż, ty naprawdę uważasz, że masz taką pewność... Z tego co pamiętam to sąd uniewinnił tą drugą kobietę, Aleksis Śląską, oskarżona w tej samej sprawie... > a jaka to opcja? A co? Wydaje ci się, że jesteś mało wyrazisty politycznie? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 11:49 Alexis zostala UNIWINNIONA. A ona byla w "areszcie wydobywczym" glownym oskarzycielem Blidy.... Wiec gdyby nie "areszt wydobywczy" dla Alexis to....... Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 11:53 > A co? Wydaje ci się, że jesteś mało wyrazisty politycznie? ułatwię ci - jestem anarchistą > Cóż, ty naprawdę uważasz, że masz taką pewność... Z tego co pamiętam to sąd uni > ewinnił tą drugą kobietę, Aleksis Śląską, oskarżona w tej samej sprawie... co nie znaczy, że BLida była niewinna I szczerze ci powiem Ci którzy krzyczą najgłośniej, to aż im ten Czerwony kaszkiet na Głowie płonie. Przypomnij mi która opcja polityczna tymi samymi metodami zniszczyła Romana Kluskę? Czy to nie czasem ci sami co najgłośniej lamentują po Blidzie? Tak w skrócie, mamy do czynienia z jednym wielkim kurestwem we władzach, a jak mówi stare przysłowie "Kurwa kurwie głowy nie urwie" niestety tu głowa poleciała i mamy teraz wielkie darcie paszczy. Odpowiedz Link
matt.j Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 12:32 marcin_rz napisał: > > A co? Wydaje ci się, że jesteś mało wyrazisty politycznie? > > ułatwię ci - jestem anarchistą To mnie teraz rozbawiłeś. Zupełnie co innego wybrzmiewa w twoich wypowiedziach. Cóż, może nie wiesz co anarchizm oznacza > > > Cóż, ty naprawdę uważasz, że masz taką pewność... Z tego co pamiętam to s > ąd uni > > ewinnił tą drugą kobietę, Aleksis Śląską, oskarżona w tej samej sprawie. > .. > > co nie znaczy, że BLida była niewinna Ale jest to jeden z faktów, który poddaje pod wątpliwość 100% pewność jej winę. Oczywiście tylko wtedy jeśli się do sprawy podchodzi obiektywnie a nie politycznie. > I szczerze ci powiem Ci którzy krzyczą najgłośniej, to aż im ten Czerwony kaszk > iet na Głowie płonie. Kurcze, co za metafora Choć szczerości to ciężko się w powyższej twojej wypowiedzi doszukać, prędzej jakieś rozgoryczenie, złość, być może zawiść albo i nawet nienawiść. A ci co krzyczą najgłośniej o "poległym w Smoleńsku prezydencie" to jaki kaszkiet im na głowie płonie? Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 12:44 > Kurcze, co za metafora Choć szczerości to ciężko się w powyższej twojej wypo > wiedzi doszukać, prędzej jakieś rozgoryczenie, złość, być może zawiść albo i na > wet nienawiść. masz rację rozgoryczenie i złośc na ostatnie kilkanaście lat władzy, w tym SLD, PO i PIS AWS, AWS, i przydupników każdej władzy - PSL zawiść ? dlaczego zawiść, że to oni się uwłaszczyli na majątku i rozdrapywali ten kraj, a nie ja? ja bym nie potrafił byc takim chytrym i pazernym, więc nie mogę być o to zawistnym z czasem moja niechęc to może się jeszcze przerodxić w nienawiśc, wszak tylko człowiekiem jestem Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 12:55 nie zalapales sie na pociag? Niestety, tak to wyglada.... Podobnie jak u Czarka... Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 13:09 nie załapałem, co więcej, dymam jak głupi osioł, aby ten burdel z podatków utrzymać nie wiem, jak ty tam u bauera masz, ale ja nie lubię jak ktoś mnie wyzyskuje wmawiając mi przy tym że robię do dla chwały i bogactwa tego kraju ale to już offtop Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 13:13 ano....."u Bauera" podatki sie placi. Jesli ktos w Polsce mysli, ze "u Bauera" jest RAJ, to dlaczego nie probuje? 2 miliony Polakow (glownie mlodych i odwaznych) sprobowalo i nie narzeka.... Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 13:21 Skoro taki raj w Polsce, to dlaczego te 2 miliony polaków woli bauera? Sam sobie odpowiedz, skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle w tym kraju, gdzie pracuje się za 300 ełro na rękę, gdzie połowe wypłaty sie oddaje na emeryturę i ubezpieczenie, które niczego nie gwarantują na przyszłośc. Gdzie z tych 300 ełro polak musi oddac 1/5 w postaci kolejnego podatku robiąc zakupy. itd...... ale...nie o tym był temat Odpowiedz Link
sorel.lina Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 13:26 Trzeba wprowadzić anarchię i od razu w państwie nastanie raj! Ups! Nie w państwie, bo anarchiści państwo przecież zlikwidują. I to dopiero będzie raj! Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 14:33 widzę, że mnie przestudiowałaś - to dobrze Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 13:45 to wytlumacz mi dlaczego rowniez niemcy emigruja? Do Australii, USA, Kanady, Norwegii.... Masz jakis RAJ na ziemi? Ciesz sie, ze mlodzi ludzie maja dzisiaju prawo wyboru kraju do zycia, pracy i studiowania. 30 lat temu tego nawet w marzeniach nie mieli.... marcin_rz napisał: > Skoro taki raj w Polsce, to dlaczego te 2 miliony polaków woli bauera? > Sam sobie odpowiedz, skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle w tym kraj > u, gdzie pracuje się za 300 ełro na rękę, gdzie połowe wypłaty sie oddaje na em > eryturę i ubezpieczenie, które niczego nie gwarantują na przyszłośc. Gdzie z ty > ch 300 ełro polak musi oddac 1/5 w postaci kolejnego podatku robiąc zakupy. > itd...... > ale...nie o tym był temat > Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 14:35 nie znam statystyk niemieckich mogę jedynie przypuszczać, że ilośc imigrantów przewyższa ilość emigrantów, czyli per saldo i tak niemcy jako kraj jest na plusie Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 14:47 a chcialbys zeby w Polsce bylo wiecej imigrantow....z Ukrainy, Bialorusi, Wietnamu, Syrii, Afganistanu......niz emigrantow? umarcin_rz napisał: > nie znam statystyk niemieckich > mogę jedynie przypuszczać, że ilośc imigrantów przewyższa ilość emigrantów, czy > li per saldo i tak niemcy jako kraj jest na plusie Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 15:07 Dlatego tak Niemcy cenią Polaków, bo to blisko kulturowo i zwykle fachowo. Pozostałymi nacjami to będzie się Niemcom odbijać długo, oj długo. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 15:27 a skad wiesz? marcin_rz napisał: > Dlatego tak Niemcy cenią Polaków, bo to blisko kulturowo i zwykle fachowo. > > Pozostałymi nacjami to będzie się Niemcom odbijać długo, oj długo. > Odpowiedz Link
matt.j Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 13:55 marcin_rz napisał: > Sam sobie odpowiedz, skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle w tym kraj > u, gdzie pracuje się za 300 ełro na rękę, gdzie połowe wypłaty sie oddaje na em > eryturę i ubezpieczenie, które niczego nie gwarantują na przyszłośc. Gdzie z ty > ch 300 ełro polak musi oddac 1/5 w postaci kolejnego podatku robiąc zakupy. > itd...... > ale...nie o tym był temat Widzę, że nie tylko z wiedzą z zakresu gospodarki ale jak się okazuje też i z matematyką kiepsko u ciebie. Marcin, najniższa stawka płacy za pracę na umowę o pracę, na pełny etat w 2013r to 1600 zł brutto - Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 września 2012 r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2013 r. (Dz. U. poz. 1026). Z 1600zł brutto pracownik otrzymuje 1181,38 netto (czyli "na rękę" jakbyś nie wiedział). To jednak 1/4 a nie 1/2 pensji/płacy (nie wypłaty!) oddaje się na podatki i składki. Nawet jeśli wzięlibyśmy pod uwagę całkowity koszt jaki ponosi pracodawca zatrudniający pracownika za najniższą krajową, czyli 1600zł brutto to wynosi on 1931,84zł co nadal nie zgadza się z twoimi wyliczeniami, że połowa idzie na podatki i składki. Chociaż sadząc po tym co piszesz to nawet nie widziałeś, że pracodawca ma jeszcze jakieś koszty poza pensją brutto. Rozumiem, że najbardziej odpowiadałby ci grecki model pobierania podatków - 12tys E kwota wolna od podatku, do tego masa odliczeń podatkowych począwszy od opłat za naukę, zdrowotnych, skończywszy na remoncie mieszkania. Jednak jak zapewne zdarzyłeś zauważyć z przekazów w mediach model grecki nie jest samowystarczalny i jest szybką drogą do upadku finansów państwa. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 14:03 ......i ten "grecki raj" tez dlugo nie trwal.... Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 15:04 > Widzę, że nie tylko z wiedzą z zakresu gospodarki ale jak się okazuje też i z m > atematyką kiepsko u ciebie. kiepsko, bo nie miałem ochoty grzebać, żeby się czepiać szczegółów, skoro sam widzisz, że napisałem 300 euro, a nie 1181, czy ile tam ma byc, - i tak już znacznie zawyżając najniższą krajową, to znaczy, że uogólniałem, ale każdy przecinek jest istotny, aby udowodnić komuś, że nie ma racji. Mi odpowiada taki model, że płace za to, za co korzystam. A że np. korzystam z usług specjalisty lekarza to i tak muszę zapłacić, bo "państwowo" mam na pół roku kolejkę", wtedy pozostanie mi pójśc śladem agenta Tomka i wręczyć łapówkę, albo śladem Blidy i palnąć w łeb. Okazuje się, że płacę 2x za to samo, raz w ubezpieczeniu za...niezrealizowaną usługę i drugi z kieszeni własnej. Znowu odbiegam od głownego tematu, ale wkurwia mnie pitolenie o Blidach i Sawickich, kiedy są istotniejsze problemu w tym pięknym, okradanym kraju. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 15:06 a kto ten piekny kraj okrada? Obywatele, ktorzy nie placa podatkow. Odpowiedz Link
marcin_rz Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 15:08 dlaczego uważasz że nie płacą? Ja własnie puściłem przelew za PITa, a ty się rozliczyłeś? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 15:29 u mnie to idzie automatycznie.... Zadnych PITow i CITow wypelniac nie musze.... Robie to raz w roku. I to tez nie ja.... marcin_rz napisał: > dlaczego uważasz że nie płacą? > Ja własnie puściłem przelew za PITa, a ty się rozliczyłeś? Odpowiedz Link
matt.j Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 15:40 marcin_rz napisał: > kiepsko, bo nie miałem ochoty grzebać Ale to wcale grzebać nie trzeba, to są ogólnie dostępne i znane dane. Rzec można, że podstawowe informacje o krajowej gospodarce. > to znaczy, że uogólniałem, ale każdy przecinek jest istotny, aby udowodnić komuś, że nie ma racji. Przecinak raczej nie jest szczególnie istotny. Jednak widzę różnice pomiędzy składkami i podatkami wysokości 25% pensji a 50 % pensji o czym pisałeś. Jeśli 25% jest dla jedynie "przecinkiem" to spoko, faktycznie przepraszam za czepianie się. > Mi odpowiada taki model, że płace za to, za co korzystam. Tak, a za szkołę swoją czy swoich dzieci płaciłeś, za gotowość straży pożarnej aby mogła ugasić twoje płonące miejsce zamieszkania gdyby jakieś nieszczęście się zdarzyło, za jazdę po każdej drodze płacisz, za policjantów którzy jakoś starają się powstrzymać bandziorów żebyśmy nie byli przy każdym powrocie z pracy napadani i rabowani też płacisz, i za wiele, wiele jeszcze innych społecznych rzeczy, z których korzystasz często ale nie doceniasz ich, chociażby takich jak oświetlenie ulicy, chodnik itd. już nie wspominając o społecznej solidarności i równości. Ktoś w końcu musi zapłacić za tych, których nie stać na płacenie za szkołę, opiekę zdrowotną i inne tego typu "luksusy". A solidarność międzyludzka to przecież domena anarchizmu, czyż nie? Odpowiedz Link
matt.j Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 13:25 1zorro-bis napisał: > ano....."u Bauera" podatki sie placi. Jesli ktos w Polsce mysli, ze "u Bauera" > jest RAJ, to dlaczego nie probuje? 2 miliony Polakow (glownie mlodych i odwazny > ch) sprobowalo i nie narzeka.... Nie wszyscy są odważni i otwarci na świat. Szczególnie taki gdzie religia katolicka nie jest najważniejsza, gdzie geje mogą śluby brać, a co najgorsze, gdzie nawet ludzie bez szczególnego wykształcenia ale solidnie pracujący są w stanie udźwignąć finansowo ciężar utrzymania rodziny na przyzwoitym poziomie... Przecież w takich warunkach życie straciłoby sens dla wielu rodaków, nie byłoby usprawiedliwienia dla narzekactwa, nie można byłoby pielęgnować w sobie zgorzknienia i rozczarowania, że po upadku komunizmu nie nastał nagle raj gdzie wszystko jest dużo ale po równo i dla wszystkich tak samo dostępne, gdzie można nic nie robić a i tak po równo się dostaje... Homo sovieticus broni się rękami i nogami, ale wraz z kolejnym pokoleniem jest szansa, że i w tym narodzie ulegnie samozagładzie i zapomnieniu. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 13:47 zgadza sie ! matt.j napisał: > 1zorro-bis napisał: > > ano....."u Bauera" podatki sie placi. Jesli ktos w Polsce mysli, ze "u Ba > uera" > > jest RAJ, to dlaczego nie probuje? 2 miliony Polakow (glownie mlodych i o > dwazny > > ch) sprobowalo i nie narzeka.... > > ......." Homo sovieticus broni się rękami i n > ogami, ale wraz z kolejnym pokoleniem jest szansa, że i w tym narodzie ulegnie > samozagładzie i zapomnieniu......." > Odpowiedz Link
mk968 Re: Prawdziwi miłują inaczej... 29.04.13, 21:43 tak czy owak siostry i bracia wyznawajmy wolną miłość Odpowiedz Link