Dodaj do ulubionych

Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie......

07.06.13, 09:26
tylko Polacy nie. Nawet dla Rumuni Polska jesz przykladem super rozwoju gospodarczego. Polskie malkontenctwo maja Palacy we krwi?big_grin
wyborcza.pl/1,75477,14053052,Premier_Ponta____Rumunia_chce_byc_jak_Polska.html
Obserwuj wątek
    • jedzoslaw Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 07.06.13, 10:11
      To tylko świadczy o poziomie rozwoju Rumunii.
      • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 07.06.13, 10:31
        Niemiec tez? Bo Niemcy tez......chwala.big_grin
        jedzoslaw napisał:

> To tylko świadczy o poziomie rozwoju Rumunii.
        >
        • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 07.06.13, 16:31
          a to?!big_grin
          Przyszlosc narodu? O Boze.....smirk
          wyborcza.pl/1,132486,14049957,_Mamy_ambicje__wiec_studiujemy__Skoro_skonczylismy.html
          • jedzoslaw Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 07.06.13, 23:00
            Wiesz, daleki jestem od dzielenia świata na świat GW i TVN oraz świat patriotów nieskalanych, ale nie rozumiem, jak długo GW zamierza bombardować nas takimi niusami. Problem jak zwykle leży w interpretacji. Tzw. Zachód ocenia nas dobrze opierając się na statystykach napędzanych przez kapitał największych ośrodków, ale nie zapominajmy, że niezmiennie od lat krytykuje się za to niską wydolność polskiego wymiaru sprawiedliwości i biurokrację. Co do zaś Rumunii to wiesz dobrze, że wśród ślepych jednooki jest królem. Nie opowiadaj zatem, że "wszyscy" widzą nasz rozwój pozytywnie, zresztą, co to w ogóle znaczy? Rozwój sam w sobie jest pozytywny, można jedynie oceniać jego prędkość. A to wszystko wciąż nie zmienia faktu, że z owoców tego rozwoju wciąż korzysta jedynie mniejszość.
            • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 07:05
              korzysta mniejszosc, powiadasz? Chyba nie masz pokecia o czym mowisz. Z "owocow socjalizmu" - wtedy korzystala naprawde mniejszosc.
              Wyobraz sobie ze oprocz GW i NTV sa jeszcze inne media. Zachodnie. Wszystkie bzdury pleta?smirk
              Przestancie w koncu narzekac!smirk
              • purchawkapuknieta Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 08:49
                A te "media zachodnie" skad czerpia informacje na temat Polski?
                • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 13:02
                  a jak myslisz skad czerpaly 30 lat temu? Z "Trybuny Ludu?smirk
                  purchawkapuknieta napisała:

> A te "media zachodnie" skad czerpia informacje na temat Polski?
              • jedzoslaw Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 13:48
                1zorro-bis napisał:

> korzysta mniejszosc, powiadasz? Chyba nie masz pokecia o czym mowisz. Z "owocow
                > socjalizmu" - wtedy korzystala naprawde mniejszosc.

A co ma do tego PRL? Ja mówię o tym, co teraz.

> Wyobraz sobie ze oprocz GW i NTV sa jeszcze inne media. Zachodnie. Wszystkie bz
                > dury pleta?smirk

Nie bzdury, tylko ogólniki i statystyki.
                • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 14:18
                  Jedzoslaw.....przestan narzekac, tylko wez swoj los w swoje rece.
                  No, chyba ze chcesz do tego "towarzycha" dolaczyc...big_grinbig_grinsmirk
                  wyborcza.pl/1,75478,14062454,Trwa_kongres_narodowcow___Tworzymy_armie__ktora_przywroci.html
                  • jedzoslaw Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 15:39
                    1zorro-bis napisał:

> Jedzoslaw.....przestan narzekac, tylko wez swoj los w swoje rece.
                    > No, chyba ze chcesz do tego "towarzycha" dolaczyc...big_grinbig_grinsmirk
                    > rel="nofollow">wyborcza.pl/1,75478,14062454,Trwa_kongres_narodowcow___Tworzymy_armie__ktora_przywroci.html

Bardzo chętnie wezmę los w swoje ręce, jeśli tylko Najjaśniejsza Idiotopazernolita mi pozwoli. I nie, nie opowiadaj mi, że mogę "se" gdzieś jechać. To w żadnym razie nie rozwiązuje problemów tego kraju.
                    • izydor88 Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 16:18
                      jedzoslaw napisał:

> Bardzo chętnie wezmę los w swoje ręce, jeśli tylko Najjaśniejsza Idiotopazernol
                      > ita mi pozwoli. I nie, nie opowiadaj mi, że mogę "se" gdzieś jechać. To w żadny
                      > m razie nie rozwiązuje problemów tego kraju.
                      >

smile
                    • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 16:40
                      to siedz dalej i placz. Jak Ci zle....big_grin
                      jedzoslaw napisał:

> 1zorro-bis napisał:
                      >
                      > > Jedzoslaw.....przestan narzekac, tylko wez swoj los w swoje rece.
                      > > No, chyba ze chcesz do tego "towarzycha" dolaczyc...big_grinbig_grinsmirk
                      > > rel="nofollow">wyborcza.pl/1,75478,14062454,Trwa_kongres_narodowcow__
                      > _Tworzymy_armie__ktora_przywroci.html
                      >
                      > Bardzo chętnie wezmę los w swoje ręce, jeśli tylko Najjaśniejsza Idiotopazernol
                      > ita mi pozwoli. I nie, nie opowiadaj mi, że mogę "se" gdzieś jechać. To w żadny
                      > m razie nie rozwiązuje problemów tego kraju.
                      >
                      • izydor88 Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 17:00
                        1zorro-bis napisał:

> to siedz dalej i placz. Jak Ci zle....big_grin

Myślę Zorro,że jest odwrotnie - to dobrze,że są jeszcze tacy młodzi ludzie,jak Jedzosław smile
                        Bo wyjechać jest najłatwiej.
                        Oczywiście - nawet nie pisnę,jeżeli Dziecko wyjedzie z kraju - jej sprawa.
                        Ale liczę na Jedzosławów smile
                        • jedzoslaw Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 19:18
                          >
                          > Myślę Zorro,że jest odwrotnie - to dobrze,że są jeszcze tacy młodzi ludzie,jak
                          > Jedzosław smile
                          > Bo wyjechać jest najłatwiej.

Jestem bliski tej decyzji, ale jak na razie jakoś sobie radzę. Ale nie wyobrażam sobie zakładać w tym kraju rodziny.
                          • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 09.06.13, 08:52
                            ......"Jestem bliski tej decyzji, ale jak na razie jakoś sobie radzę. Ale nie wyobrażam sobie zakładać w tym kraju rodziny......."
                            To miliony Polakow maja odwrotne niz Ty zdanie. Inaczej ten kraj szybko by sie wyludnil.....smirk
                    • loczek62 Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 17:34
                      jedzoslaw napisał:

> ita mi pozwoli.

Jakoś innym "pozwoliła" tylko Tobie nie pozwala? A może zwyczajnie nie potrafisz i oczekujesz że jak to nazwałeś "Najjaśniejsza Idiotopazernolita" ma za Ciebie wszystko zrobić?
                      • jedzoslaw Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 19:17
                        > Jakoś innym "pozwoliła" tylko Tobie nie pozwala? A może zwyczajnie nie potrafis
                        > z i oczekujesz że jak to nazwałeś "Najjaśniejsza Idiotopazernolita" ma za Ciebi
                        > e wszystko zrobić?
                        >
                        >

Oczywiście, jak zwykle imputujesz mi homo sovieticusa, ale w innym wątku napisałem już kiedyś, czego oczekuję, a czego nie oczekuję. Nie będę się powtarzał. Natomiast odpowiadam Zorrowi, że możliwość emigracji w żadnym razie nie jest receptą na sytuację w tym kraju. Gdy boli ząb to nie ucina się głowy.
                • grzech_o_1 Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 20:32
                  Wszystko na podstawie danych EUROSTATU, który posługuje się danymi GUS.
              • grzech_o_1 Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 20:30
                Niestety. Pletą, pletą. Takie bzdety, że się mózg lasuje i rynce opadają.
            • matt.j W Polsce żadnego rozwoju nie ma, nie było i nie... 10.06.13, 18:06
              ... będzie. A jeśli nawet jest, co oczywiście jest nieprawdziwą propagandą wrogich mediów, to i tak go nie ma.

Ech Jedzosławie, otwórz oczy i myśl chłopie samodzielnie a nie dawaj się mamić i nie powtarzaj bezmyślnie oklepanych, rażąco nieprawdziwych bredni.

jedzoslaw napisał:
              > Rozwój sam w sobie jest pozytywny, można jedynie oceniać jego prędkość.

Rozumiem Jedzosławie, że jeśli chodzi o wyznaczniki w tym kontekście to myślałeś raczej o "poziomie dobrobytu". Wiesz przecież doskonale, że prędkość rozwoju jest największa w krajach rozwijających się czyli biednych i dopiero ponoszących się z nędzy. Również doskonale wiesz, że Polska już od lat nie jest zaliczana do grona krajów rozwijających się a rozwiniętych. Właśnie dzięki rozwojowi.

> A to wszystko wciąż nie zmienia faktu, że z owoców tego rozwoju wciąż korzysta jedynie mniejszość.

Wszyscy korzystamy z owoców rozwoju. W różnym stopniu, tak samo jak w różnym stopniu na ten rozwój pracujemy, jak w ogóle mamy chęci do pracy. Domyślam się, że pisząc powyższe zdanie kierowałeś się jedynie kwestią zasobności prywatnych portfeli jako mierniku rozwoju i stąd ten osąd, który w moim odbierze, nawet przez pryzmat portfeli prywatnych, też nie jest prawdziwy.
              Jedzosławie najzwyczajniej przyłączasz się do grona malkontentów i narzekaczy. Nie chcesz widzieć wielu rzeczy, a nawet jeśli na co dzeń się z nimi stykasz to traktujesz je już jako coś zupełnie zwyczajnego a nie skutek rozwoju.
              Rozwój kraju nie przejawia się tylko tym co możesz sobie kupić albo gdzie na wakacje pojechać. To, ze Polska rajem nie jest zgodzę się, ale raju nie ma w żadnym kraju. Przypomnij sobie jak w latach 80' wyglądały półki sklepowe, budynki, ulice, chodniki, samochody a jak teraz, jaki jeszcze w latach 90' przeżywało się szok wyjeżdżając na Zachód Europy. Ile osób w ogóle wyjeżdżało, mogło wyjechać, i jaka część z nich wyjeżdżała tylko w celach zarobkowych a na zwiedzanie za bardzo nie było ich stać.
              Teraz przekraczając granice Polski nic szczególnie się nie zmienia w krajobrazie. A dokładnie wszyscy Jedzosławie korzystamy z infrastruktury, którą zmienił właśnie rozwój naszego kraju. Wszyscy korzystamy z wielu rzeczy, które mamy dzięki rozwojowi, nawet jeśli nie chcesz tego widzieć.
              • jedzoslaw Re: W Polsce żadnego rozwoju nie ma, nie było i n 10.06.13, 20:31
                matt.j napisał:

> ... będzie. A jeśli nawet jest, co oczywiście jest nieprawdziwą propagandą wrog
                > ich mediów, to i tak go nie ma.
                >
                > Ech Jedzosławie, otwórz oczy i myśl chłopie samodzielnie a nie dawaj się mamić
                > i nie powtarzaj bezmyślnie oklepanych, rażąco nieprawdziwych bredni.

Brednią jest raczej hurraoptymizm Zorra. Nigdzie nie mówiłem o wrogiej propagandzie, dziwi mnie tylko, ile razy można powtarzać, że jest super. Wciąż jednak nie ma żadnych konkretnych reform, na które wszyscy czekaliśmy. Kilkunastoprocentowe bezrobocie, emigracja- czy naprawdę jest tak fajnie?
                wyborcza.pl/1,75478,13924143,6_mln_Polakow_zmaga_sie_z_bieda___niedostatkiem__brakami_.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
                > Rozumiem Jedzosławie, że jeśli chodzi o wyznaczniki w tym kontekście to myślałe
                > ś raczej o "poziomie dobrobytu". Wiesz przecież doskonale, że prędkość rozwoju
                > jest największa w krajach rozwijających się czyli biednych i dopiero ponoszącyc
                > h się z nędzy. Również doskonale wiesz, że Polska już od lat nie jest zaliczana
                > do grona krajów rozwijających się a rozwiniętych. Właśnie dzięki rozwojowi.

Dlatego właśnie sam rozwój jest pozytywny. Jesteśmy już "rozwinięci" i to, że jest to pozytywem jest oczywiste. A oczywistość nie jest rzeczą, która powinna szczególnie nas cieszyć.

> Wszyscy korzystamy z owoców rozwoju. W różnym stopniu, tak samo jak w różnym st
                > opniu na ten rozwój pracujemy, jak w ogóle mamy chęci do pracy. Domyślam się, ż
                > e pisząc powyższe zdanie kierowałeś się jedynie kwestią zasobności prywatnych p
                > ortfeli jako mierniku rozwoju i stąd ten osąd, który w moim odbierze, nawet prz
                > ez pryzmat portfeli prywatnych, też nie jest prawdziwy.
                > Jedzosławie najzwyczajniej przyłączasz się do grona malkontentów i narzekaczy.
                > Nie chcesz widzieć wielu rzeczy, a nawet jeśli na co dzeń się z nimi stykasz to
                > traktujesz je już jako coś zupełnie zwyczajnego a nie skutek rozwoju.
                > Rozwój kraju nie przejawia się tylko tym co możesz sobie kupić albo gdzie na wa
                > kacje pojechać. To, ze Polska rajem nie jest zgodzę się, ale raju nie ma w żadn
                > ym kraju. Przypomnij sobie jak w latach 80' wyglądały półki sklepowe, budynki,
                > ulice, chodniki, samochody a jak teraz, jaki jeszcze w latach 90' przeżywało si
                > ę szok wyjeżdżając na Zachód Europy. Ile osób w ogóle wyjeżdżało, mogło wyjecha
                > ć, i jaka część z nich wyjeżdżała tylko w celach zarobkowych a na zwiedzanie za
                > bardzo nie było ich stać.
                > Teraz przekraczając granice Polski nic szczególnie się nie zmienia w krajobrazi
                > e. A dokładnie wszyscy Jedzosławie korzystamy z infrastruktury, którą zmienił w
                > łaśnie rozwój naszego kraju. Wszyscy korzystamy z wielu rzeczy, które mamy dzię
                > ki rozwojowi, nawet jeśli nie chcesz tego widzieć.
                >
                >

Nie powiedziałeś niczego, co by mnie zaskoczyło i czego bym nie podzielał. Infrastruktura i dostępność dóbr to są niewątpliwe produkty naszego obecnego stopnia rozwoju. Ale to wciąż są oczywistości, które zawdzięczamy nie tyle obecnej dobrej koniunkturze, ile raczej przejściu na wolny rynek oraz akcesji do UE. Wydaje mi się, że zasobność portfeli także jest ważnym elementem, jeśli oceniamy kondycję ekonomiczną Polski. Przecież, w przenośni, są to naczynia połączone, które zgodnie z regułami fizyki powinny utrzymywać równy poziom zawartości i tym samym nie jest dziwnym oczekiwanie, że zasobność portfeli stanowi jeden z ważnych elementów świadczących o kondycji finansowej kraju. Oczywiście, nie oczekuję wcale, aby wszystkie elementy, tj. infrastruktura, dostępność dóbr i bogactwo mieszkańców były na równym poziomie, bo to zwyczajnie niemożliwe, ale obserwujemy jednak zbyt wielkie różnice pomiędzy poziomem rozwoju infrastruktury i dostępnością dóbr, a statusem materialnym przeciętnego Polaka. Zorro uznaje emigrację za lek na wszystko, a ja jednak oczekuję reform- i to tak liberalnych, jak nam to obiecywano. Owszem, jestem malkonentem, jestem niecierpliwy, ale to dlatego tylko, że rozdmuchiwane pozytywne opinie za granicą powinny być dla nas bardziej życzliwą zachętą do dalszego rozwoju niż dowodem na to, iż naprawdę jest dobrze i właściwie lepiej nie będzie. Czekam na reformy, ale takie, których nam potrzeba wymagają narażenia się paru grupom uprzywilejowanych, a to mogą zrobić tylko politycy z jajami.
                • sorel.lina Re: W Polsce żadnego rozwoju nie ma, nie było i n 10.06.13, 21:13
                  "Jesteśmy już "rozwinięci" i to, że jest to pozytywem jest oczywiste. A oczywistość nie jest rzeczą, która powinna szczególnie nas cieszyć."

A właściwie, dlaczego nie? wink
                  Bo martwić chyba też nie powinna?
                  • jedzoslaw Re: W Polsce żadnego rozwoju nie ma, nie było i n 10.06.13, 21:41
                    sorel.lina napisała:

> "Jesteśmy już "rozwinięci" i to, że jest to pozytywem jest oczywiste. A oczy
                    > wistość nie jest rzeczą, która powinna szczególnie nas cieszyć."

>
                    > A właściwie, dlaczego nie? wink
                    > Bo martwić chyba też nie powinna?

Obawiam się, że większość z nas na tym forum skażona jest jednak skłonnością do prostych dychotomii: jest super-jest fatalnie. Tymczasem mamy różne odcienie szarości. Otóż, ja się cholernie cieszę z tego, co mamy. Od 500 lat nie było tak spokojnych dla nas czasów. Jesteśmy w UE i NATO, jakoś sobie radzimy. I naprawdę, ogólnie rzecz biorąc, jest dobrze. Nie jesteśmy przedsionkiem Azji, a coraz bardziej przechodzimy z przedsionka Europy na jej pokoje. Tylko, że wciąż jeszcze wiele nam zostało do zrobienia. I dobre słowa naszych sąsiadów powinny być nam tylko potwierdzeniem, że robimy dobrze i idziemy w dobrym kierunku, a nie radosnym przyklaśnięciem, że jest super i już nie ma co narzekać. Moje narzekania to troska o równomierny rozwój i oczekiwanie reform, które są konieczne. Bo nasza modernizacja musi być kontynuowana. Co nie zmienia faktu, że naprawdę cieszę się z tego, co już udało nam się osiągnąć. Chciałbym, abyśmy jak najpełniej wykorzystali ten szczególny moment w naszej historii, w której od kilkuset lat nie było choćby ćwierćwiecza spokoju. Mamy najlepsze warunki w całej naszej nowożytnej historii- trzeba reformować i nie zatrzymywać się. I absolutnie wystrzegać się myśli, że skoro jesteśmy już w UE i NATO to już nic nie musimy zmieniać, bo w razie czego i tak można emigrować, a bezpieczeństwo zapewnią nam Amerykanie.
                    • sorel.lina Re: W Polsce żadnego rozwoju nie ma, nie było i n 10.06.13, 21:46
                      Jedzosławie, pod tym Twoim postem podpisuję się obiema rękami! smile
                    • matt.j Re: W Polsce żadnego rozwoju nie ma, nie było i n 10.06.13, 23:08
                      I w końcu piszesz o stanie Polski rozsądniej. Obrót zupełnie w przeciwną stronę niż poprzednie: "A to wszystko wciąż nie zmienia faktu, że z owoców tego rozwoju wciąż korzysta jedynie mniejszość.".

Nie wiem skąd ci przyszło do głowy, że ktoś tu uważa, iż w PL jest tak super, że zmieniać i rozwijać się dalej już nie trzeba? Nikt tak nie napisał ani nie twierdzi.
                      Fakt, że dostrzegamy (ciężko nie dostrzegać) i cieszymy się z przeskoku jaki dokonał się w naszym kraju przez ostatnie 20 lat nie uprawnia do wyciągania wniosków, że uważamy iż teraz na laurach możemy spocząć.
                      Tak jak napisałem wcześniej: żaden kraj nie jest rajem. Nawet te najbardziej rozwinięte kraje, gdzie poziom życia i zadowolenia obywateli jest bardzo wysoki cały czas się rozwijają. A jeśli chodzi o PL to chyba jedyna poważna reforma jakiej mi brakuje to w energetyce - wybudowanie w końcu elektrowni atomowej i odejście od koszmarnie zanieczyszczającego środowisko węgla jako podstawowego i jedynego liczącego się źródła energii.
                      • jedzoslaw Re: W Polsce żadnego rozwoju nie ma, nie było i n 11.06.13, 00:46
                        matt.j napisał:

> I w końcu piszesz o stanie Polski rozsądniej. Obrót zupełnie w przeciwną stronę
                        > niż poprzednie: "A to wszystko wciąż nie zmienia faktu, że z owoców tego ro
                        > zwoju wciąż korzysta jedynie mniejszość.
                        ".

Czy tak zupełnie odwrotnie? Może powinienem uściślić: tak, wszyscy korzystamy z infrastruktury i możliwości, jakich dawniej nie było, ale owocami tego rozwoju powinna być także poprawa warunków materialnych u obywateli. Akurat z tego rodzaju owoców rozwoju korzysta mniejszość. Reszta kombinuje, zapożycza się lub emigruje. Co do zaś infrastruktury, dostępu do dóbr i systemu politycznego to rzeczywiście są one egalitarne.

> Nie wiem skąd ci przyszło do głowy, że ktoś tu uważa, iż w PL jest tak super, ż
                        > e zmieniać i rozwijać się dalej już nie trzeba? Nikt tak nie napisał ani nie tw
                        > ierdzi.
                        > Fakt, że dostrzegamy (ciężko nie dostrzegać) i cieszymy się z przeskoku jaki do
                        > konał się w naszym kraju przez ostatnie 20 lat nie uprawnia do wyciągania wnios
                        > ków, że uważamy iż teraz na laurach możemy spocząć.

Zorro, jak dla mnie, nie po raz pierwszy sugeruje, że jest fajnie i że właściwie wszystkie problemy zaleczy UE. Że mamy za duże oczekiwania- owszem, mam. Oczekuję dalszych reform i nie zgadzam się z poglądem, że emigracja to sposób na wszystko.

> Tak jak napisałem wcześniej: żaden kraj nie jest rajem. Nawet te najbardziej ro
                        > zwinięte kraje, gdzie poziom życia i zadowolenia obywateli jest bardzo wysoki c
                        > ały czas się rozwijają. A jeśli chodzi o PL to chyba jedyna poważna reforma jak
                        > iej mi brakuje to w energetyce - wybudowanie w końcu elektrowni atomowej i odej
                        > ście od koszmarnie zanieczyszczającego środowisko węgla jako podstawowego i jed
                        > ynego liczącego się źródła energii.
                        >

Jak najbardziej popieram. Ale to długofalowa inwestycja. W międzyczasie trzeba oczywiście, zająć się też szeregiem innych spraw, z reformą ZUS na początek.
                    • 1zorro-bis Re: W Polsce żadnego rozwoju nie ma, nie było i n 11.06.13, 06:38
                      no, Jedzoslaw....!big_grin
                      To pierwszy logiczny i do rzeczy tekst, ktory napisales. Akurat prawie to to samo co ja ciagle tutaj na forum pisze.big_grinbig_grinsmirk

......"
                      Obawiam się, że większość z nas na tym forum skażona jest jednak skłonnością do prostych dychotomii: jest super-jest fatalnie. Tymczasem mamy różne odcienie szarości. Otóż, ja się cholernie cieszę z tego, co mamy. Od 500 lat nie było tak spokojnych dla nas czasów. Jesteśmy w UE i NATO, jakoś sobie radzimy. I naprawdę, ogólnie rzecz biorąc, jest dobrze. Nie jesteśmy przedsionkiem Azji, a coraz bardziej przechodzimy z przedsionka Europy na jej pokoje. Tylko, że wciąż jeszcze wiele nam zostało do zrobienia. I dobre słowa naszych sąsiadów powinny być nam tylko potwierdzeniem, że robimy dobrze i idziemy w dobrym kierunku, a nie radosnym przyklaśnięciem, że jest super i już nie ma co narzekać. Moje narzekania to troska o równomierny rozwój i oczekiwanie reform, które są konieczne. Bo nasza modernizacja musi być kontynuowana. Co nie zmienia faktu, że naprawdę cieszę się z tego, co już udało nam się osiągnąć. Chciałbym, abyśmy jak najpełniej wykorzystali ten szczególny moment w naszej historii, w której od kilkuset lat nie było choćby ćwierćwiecza spokoju. Mamy najlepsze warunki w całej naszej nowożytnej historii- trzeba reformować i nie zatrzymywać się. I absolutnie wystrzegać się myśli, że skoro jesteśmy już w UE i NATO to już nic nie musimy zmieniać, bo w razie czego i tak można emigrować, a bezpieczeństwo zapewnią nam Amerykanie........" smirk
                      • jedzoslaw Re: W Polsce żadnego rozwoju nie ma, nie było i n 11.06.13, 10:54
                        1zorro-bis napisał:

> no, Jedzoslaw....!big_grin
                        > To pierwszy logiczny i do rzeczy tekst, ktory napisales. Akurat prawie to to sa
                        > mo co ja ciagle tutaj na forum pisze.big_grinbig_grinsmirk
                        >
                        > ......"

Zawsze tak uważałem i twierdziłem. Tylko, że jeszcze wciąż nie jest tak dobrze, jak powinno być.
    • purchawkapuknieta Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 08:52
      No, skoro nawet dla Rumunii jesteśmy przykładem, to zmienia postać rzeczy.

p.s. jeżeli Niemcy (dla których racja stanu jest ponad wszystko) nas chwalą, to dla Polski (jej racji stanu) dobrze, czy źle?
      • jedzoslaw Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 13:50
        purchawkapuknieta napisała:

> No, skoro nawet dla Rumunii jesteśmy przykładem, to zmienia postać rzeczy.

No, duma mnie rozpiera big_grin
      • grzech_o_1 Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 20:29
        A ja Karakanku wielkich wymagań już nie mam. Chciałbym tylko mieć tak, jak mają w Czechach czy na Slowacji. Spokojne życie. I dostatnie.
        Nikt tam ciągle nie wywala z uporem maniaka, dawno szeroko pootwieranych drzwi.
        Pozdro.smile
    • figa.faga Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 16:23
      Zorro założywszy kilka tysięcy wątków o tym jak to źle żyć w Polsce, bo nędza tu, ciemnota, złodziejstwo, bezprawie, dewiacje - przeszedł przemianę osobowości.
      Teraz zakłada wątki mówiące o raju Polska.
      Charakterystycznym jest dla osób o niskim intelekcie widzenie świata na czarno/biało,
      nie przyjmują do wiadomości, że świat jest różnokolorowy.
      • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 16:43
        figo-fago.....czytajac takich jak Ty, to stwierdzam, ze w Polsce jest do dupy. Ale....na szczescie nalezysz tylko do tych 25-30 % wierynych prezesowi i TRWAM. Wiec trwaj dalej.....big_grin....przy swoim jednodniowym nicku, cwaniaczku....big_grinsmirk

figa.faga napisała:

> Zorro założywszy kilka tysięcy wątków o tym jak to źle żyć w Polsce, bo nędza t
        > u, ciemnota, złodziejstwo, bezprawie, dewiacje - przeszedł przemianę osobowości
        > .
        > Teraz zakłada wątki mówiące o raju Polska.
        > Charakterystycznym jest dla osób o niskim intelekcie widzenie świata na czarno/
        > biało,
        > nie przyjmują do wiadomości, że świat jest różnokolorowy.
        • figa.faga Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 17:55
          Osoby o niskim intelekcie często chcąc "odpalić" rozmówcy wmawiają mu jakieś poglądy, zwyczaje, wygląd, narodowość. Bez dowodów, byle "odpalić" Tu mamy przykład. Zorro chcąc się wybronić z zarzutów moich twierdzi, że jestem zwolennikiem PiS i Trwam.
          Życzę Ci zdrowia Zorro, zdrowia fizycznego, bo psychika nie odbuduje się, oj nie.
          • izydor88 Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 08.06.13, 19:39
            figa.faga napisała:

> Osoby o niskim intelekcie często chcąc "odpalić" rozmówcy wmawiają mu jakieś po
            > glądy, zwyczaje, wygląd, narodowość. Bez dowodów, byle "odpalić" Tu mamy przykł
            > ad. Zorro chcąc się wybronić z zarzutów moich twierdzi, że jestem zwolennikiem
            > PiS i Trwam.
            > Życzę Ci zdrowia Zorro, zdrowia fizycznego, bo psychika nie odbuduje się, oj ni
            > e.
            >
            Skąd ja znam ten styl?
            • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 09.06.13, 08:53
              wlasnie.....big_grin
              Mnie tez on jest dziwnie znajomy....big_grinbig_grinbig_grin
              izydor88 napisała:

> figa.faga napisała:
              >
              > > Osoby o niskim intelekcie często chcąc "odpalić" rozmówcy wmawiają mu jak
              > ieś po
              > > glądy, zwyczaje, wygląd, narodowość. Bez dowodów, byle "odpalić" Tu mamy
              > przykł
              > > ad. Zorro chcąc się wybronić z zarzutów moich twierdzi, że jestem zwolenn
              > ikiem
              > > PiS i Trwam.
              > > Życzę Ci zdrowia Zorro, zdrowia fizycznego, bo psychika nie odbuduje się,
              > oj ni
              > > e.
              > >
              > Skąd ja znam ten styl?
              >
          • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 09.06.13, 08:50
            a ja Tobie zycze mniej tchorzostwa i wiecej odwagi. big_grin
            Bo trzeba byc niezlym tchorzem, zeby wtracac sie do dyskusji pod jednodniowym nickiem. FAKT. Do tego trzeba miec super intelekt i wysokie IQ.big_grinbig_grinsmirk
            figa.faga napisała:

> Osoby o niskim intelekcie często chcąc "odpalić" rozmówcy wmawiają mu jakieś po
            > glądy, zwyczaje, wygląd, narodowość. Bez dowodów, byle "odpalić" Tu mamy przykł
            > ad. Zorro chcąc się wybronić z zarzutów moich twierdzi, że jestem zwolennikiem
            > PiS i Trwam.
            > Życzę Ci zdrowia Zorro, zdrowia fizycznego, bo psychika nie odbuduje się, oj ni
            > e.
            >
            • popzpr [...] 09.06.13, 14:37
              Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
              • loczek62 Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 09.06.13, 14:39
                O jak się Cezary rozbrykał...
                • popzpr Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 09.06.13, 14:55
                  Tak masz na imię ? Cezary Loczek ? ładnie smile
              • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 09.06.13, 14:59
                a kto tutaj i kogo ma przepraszac? I za co?big_grin
                popzpr napisał(a):

> No i pomyliłeś się synu. Przeproś osobę jeśli masz honor i odwagę.
              • loczek62 Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 09.06.13, 20:53
                popzpr napisał(a):

> No i pomyliłeś się synu. Przeproś osobę jeśli masz honor i odwagę.

Czy przypadkiem z tym "przepraszaniem" to nie jakaś fobia?
                • 1zorro-bis Re: Wszyscy widza rozwoj Polski pozytywnie...... 09.06.13, 21:37
                  za duzo tych procentow dzisiaj w krzokach bylo.......big_grinbig_grinsmirk
                  loczek62 napisał:

> popzpr napisał(a):
                  >
                  > > No i pomyliłeś się synu. Przeproś osobę jeśli masz honor i odwagę.
                  >
                  > Czy przypadkiem z tym "przepraszaniem" to nie jakaś fobia?
                  >
                  >
                  • popzpr [...] 09.06.13, 21:40
                    Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                    • izyrider a bold answer.. 10.06.13, 08:06
                      Oj,oj..niemcy nas chwala..ci chwala kazdego kto da im 1eu. (po gospodarczym fiasku DDR) ale beda musieli nas chwalic gdy zredukujemy ujemny bilans handlowy i ograniczymy ich export o 3-5 mld.Rozwoj kraju to ,,zaluga,,komuny ktorzy zrojnwali kraj do zera ,planu Barcelowicza,NATO,EU i polakow.. Politycy nie robia nic,a Tusk od dawna maluje statystyki na wlasny uzytek i partii..Faktu ze 1.5mil polakow szuka pracy i pracuje poza Polska nie zamaluje !To slabeusz ktory nie potrafi lub nie jest w stanie,,ustawic kaczki w rzedzie,,polepszyc nastroje z Rosja i na czele z przedstawicielami polskiej gospodarki rozmawiac z ruskimi o mozliwosci zarabiania pieniedzy dla wspolnego dobra,inaszego i ich..Poniewaz tego nie robi , to powinien ustapic miejsca komus kto to zrobi.Ja nie widze roznicy miedzy niemieckimi ,,przyjaciolmi,, i ,,odwiecznymi,,wrogami ruskimi ..tak dlugo jak placa..ale placic musza !,,Pieniadze nie smierdza,, glupota,nieudolnosc,egoizm polskich politykow smierdzi i bedzie coraz gorzej..lepiej wygonic ich dzisiaj i jutro zastapic kompetentnymi az do skutku . Dopieto teraz(po 20l.pracy) widac jak daleko jestesmy od kraju ,,dobrobytu,,a to co osiagnelismy jest bez znaczenia - czy nas chwala czy nie tez nic nie zmienia(co za idiotyczny argument) - poniewaz to JUZ jest nasze ,cene ustalamy my i jezeli ktos nie paci a chce..to musi zaplacic !..najlepiej zaczac od wlasnych politykow ci sa najtansi ..
                      • 1zorro-bis Re: a bold answer.. 10.06.13, 09:08
                        widziales sie z Czarkiem? W krzokach?big_grinbig_grinbig_grinsmirk
                      • sorel.lina Re: a bold answer.. 10.06.13, 10:07
                        izyrider napisał:

> Politycy nie robia nic, a Tusk od dawna maluje statystyki na wlasny uzytek i partii

Śmiać się czy płakać na takie dictum?
                        Mam pomysł: Izyrider na premiera! Chyba, że wolałby na prezydenta... wink
                        • 1zorro-bis Re: a bold answer.. 10.06.13, 10:12
                          albo na Führera.....big_grinbig_grinsmirk
                          • izyrider Re: a bold answer.. 10.06.13, 13:42
                            dzieki .. zostane kim jestem ,szczesliwym cyganem..moj niedzwiedz po poczatkowych trodnosciach tanczy znakomicie , jest szczesliwy i niema pchel - na wawel nie mamy ochoty..
                            • 1zorro-bis Re: a bold answer.. 10.06.13, 13:43
                              no, to mnie uspokoiles.....smirk
                          • izyrider Re: a bold answer.. 10.06.13, 13:54
                            1zorro-bis napisał:

> albo na Führera.....big_grinbig_grinsmirk
                            > ja z przekonania jestem demokratem ,powinnes to zauwazyc..przyjacielu mlecznej krowy..jezeli nie lubisz tego co napisalem to ok.ale nie staraj sie obrazac ludzi tylko dlatego ze sie z nimi nie zgadzasz.
                            • 1zorro-bis Re: a bold answer.. 10.06.13, 14:25
                              nie badz taki wrazliwy. Nikt Ciebie nie obraza.smirk
                              To byl moj komentarz do tego:

zyrider napisał:

> Politycy nie robia nic, a Tusk od dawna maluje statystyki na wlasny uzytek i partii

Śmiać się czy płakać na takie dictum?
                              Mam pomysł: Izyrider na premiera! Chyba, że wolałby na prezydenta... wink
                              • izyrider Re: a bold answer.. 10.06.13, 15:29
                                1zorro-bis napisał:

> nie badz taki wrazliwy. Nikt Ciebie nie obraza.smirk
                                > To byl moj komentarz do tego:
                                >
                                > zyrider napisał:
                                >
                                > > Politycy nie robia nic, a Tusk od dawna maluje statystyki na wlasny uzyte
                                > k i partii
                                > to zadne diktum..,,sukces,, politykow sam sie wyregulowal migracja w poszukiwaniu pracy !.5 mil.polakow wyjezdzajac umozliwilo polityka wrazenie sukcesu(gdzie ich zasloga?) ci zmiast to wykozystac kreuja potencjalnego partnera gospodarczego Rosje na wroga,to juz irytuje naszych partnerow i zacznie niepokoic inwestorow a wowczas na bruku wyladuja pracownicy i producenci towarow bez mozliwosci zbytu..takiej horror wizji mozna zapobiec podpozadkowujac polityke rozwojowi gospodarczemu kraju (tez bez gwarancji i tutaj przykladem sa niemcy ktorzy kosekwentnie to stosuja) a nie historii..a na koniec: 300 lat tragedi spowodowali niekontrolowani politycy..sasiedzi tylko wykozystali mozliwosc ,kazdy by to zrobil - obecnie politycy moga byc kontrolowani i musza to odczuwac ..bo chwalic tych niedorajdow niema powodu.
                                • 1zorro-bis Re: a bold answer.. 10.06.13, 15:31
                                  5 milionow wyjechalo?smirk
                                  Te informacje to chyba z Gazety Polskiej.....big_grin
                                  • izyrider Re: a bold answer.. 10.06.13, 17:11
                                    1zorro-bis napisał:

> 5 milionow wyjechalo?smirk
                                    > Te informacje to chyba z Gazety Polskiej.....big_grin
                                    > jakie 5 mln? 1 i pol mln. to wystarczy + liczba niemajacych pracy w kraju + 10 -ki tys. robotnikow sezonowych w calej europie..ktorym brakuje pieniedzy na zycie w pelnej sukcesow rozwijajacej sie Polsce/ ja po polsku nie czytam od 14 lat..nic ! ani gazet ani ksiazek moje informacje to niemieckie,angielsko jezyczne zrodla..rosyjskie rowniez he,he./po polsku interesuja mnie tyko lokalne ogloszenia.
                                    • 1zorro-bis Re: a bold answer.. 10.06.13, 18:11
                                      nie czytasz? To widac. Stad te 5 milionow.....smirk
                                      • izyrider Re: a bold answer.. 10.06.13, 19:45
                                        1zorro-bis napisał:

> nie czytasz? To widac. Stad te 5 milionow.....smirk
                                        > 1.5 milona pracuje za granica + bezrobotni w Polsce ,nie wiem ile 4-6 %+ 10-ki tys.zbierajacych,pomidory,szpargei,oliwki,pomarancze,truskawki,jablka,winogrona + kilka tys polskich prostytutek od tokio do barcelony przez bliski wschod te tez sla pieniadze do Polski ..z ,,bialych,,tyko rosjanki sa lepsze..poczytaj o tym w polskiej prasie.he,he
                                        • marcin_rz Re: a bold answer.. 11.06.13, 11:22
                                          Nie przekonasz, jak widzisz, dla wielu jedynym źródłem wiedzy o świecie jest Gazeta Koszerna.

Wiesz, płaczę, jak widzę swoje miasto, w którym są puste ulice. Gdzie, 1/3 moich znajomych jest w świecie. Cóż....pozostaje mi powtarzać mantrę....jest dobrze...będzie lepiej....
                                          • 1zorro-bis Re: a bold answer.. 11.06.13, 12:50
                                            to wyjdz z forum Gazety Koszernej i wejdz na forum......no wlasnie jakie?
                                            Panie....wszydzie te paskudne Zydy!big_grinbig_grinbig_grin
                                            marcin_rz napisał:

> Nie przekonasz, jak widzisz, dla wielu jedynym źródłem wiedzy o świecie jest Ga
                                            > zeta Koszerna.
                                            >
                                            > Wiesz, płaczę, jak widzę swoje miasto, w którym są puste ulice. Gdzie, 1/3 moic
                                            > h znajomych jest w świecie. Cóż....pozostaje mi powtarzać mantrę....jest dobrze
                                            > ...będzie lepiej....
                                            >
                                            • marcin_rz Re: a bold answer.. 11.06.13, 13:04
                                              "Idźcie! Oto Posyłam Was jak owce między wilki "
                                            • izyrider Re: a bold answer.. 11.06.13, 13:20
                                              1zorro-bis napisał:

> to wyjdz z forum Gazety Koszernej i wejdz na forum......no wlasnie jakie?
                                              > Panie....wszydzie te paskudne Zydy!big_grinbig_grinbig_grin
                                              > marcin_rz napisał:
                                              >
                                              > > Nie przekonasz, jak widzisz, dla wielu jedynym źródłem wiedzy o świecie j
                                              > est Ga
                                              > > zeta Koszerna.
                                              > >
                                              > > Wiesz, płaczę, jak widzę swoje miasto, w którym są puste ulice. Gdzie, 1/
                                              > 3 moic
                                              > > h znajomych jest w świecie. Cóż....pozostaje mi powtarzać mantrę....jest
                                              > dobrze
                                              > > ...będzie lepiej....
                                              > > zorro- bis ,zwariowal od polania swiecona woda.
                                              >
                                              >
                                            • sorel.lina Re: a bold answer.. 11.06.13, 13:24
                                              > Zejdź na ziemie Zorro, słuchaj takich ludzi jak Jedzosław i nie czytaj propagandy. Czas spędzony w PRLu i obowiązkowa lektura Trybuny Ludu negatywnie wpłynęła na Twoje postrzeganie rzeczywistości.

A nie pomyślałeś, Marcinie, że może być odwrotnie? Że ten, któremu przyszło żyć za PRL-u, może właśnie ostrzej postrzegać rzeczywistość, chociażby dlatego, że ma możliwość porównania świata komuny ze światem wolnym, w jakim teraz żyjemy?

> Nie przekonasz, jak widzisz, dla wielu jedynym źródłem wiedzy o świecie jest Gazeta Koszerna.

A źródłem wiedzy powinna być "Gazeta Polska", bo taka "narodowa, taka patriotyczna. Albo "Nasz Dziennik", bo taki katolicki. No, tak - to oczywista oczywistość!

Wiesz, płaczę, jak widzę swoje miasto, w którym są puste ulice. .

A można wiedzieć, co to za miasto, w którym są puste ulice?
                                              Dużo ludzi wyjeżdża na stałe lub czasowo, ale żeby aż 1/3 ???
                                              • loczek62 Re: a bold answer.. 11.06.13, 13:42
                                                Akurat w tamtym rejonie to jest stara tradycja nawet powiedzenie było "Chicago rozwiązuje wszystkie problemy" z tę różnica ze Chicago zamieniło się w Londyn...
                                                • sorel.lina Re: a bold answer.. 11.06.13, 13:49
                                                  loczek62 napisał:

> Akurat w tamtym rejonie to jest stara tradycja nawet powiedzenie było "Chicago
                                                  > rozwiązuje wszystkie problemy" z tę różnica ze Chicago zamieniło się w Londyn...

Aha, rozumiem. Dziękuję, Loczku.
                                                  • izyrider Re: a bold answer.. 11.06.13, 14:37
                                                    sorel.lina napisała:

> loczek62 napisał:
                                                    >
                                                    > > Akurat w tamtym rejonie to jest stara tradycja nawet powiedzenie było "Ch
                                                    > icago
                                                    > > rozwiązuje wszystkie problemy" z tę różnica ze Chicago zamieniło się w Lo
                                                    > ndyn...

>
                                                    > Aha, rozumiem. Dziękuję, Loczku.
                                                    oboje ignorujecie fakt ze z rozwijajacego sie kraju nikt nie wyjezdza w poszukiwaniu pracy.. a emigracja dot.ludzi mieszkajacych w kazdym miescie polskim..np. wroclawianie nigdy nie mieli tradycji wyjazdu do chicago..a sa zmuszeni obecna sytuacja wyjezdzac (gdziekolwiek !) Polska jest krajem ktory sie zwija ..by przezyc.
                                                  • loczek62 Re: a bold answer.. 11.06.13, 14:47
                                                    Odnośnie przywołanego Wrocławia to pamiętam z odległych czasów (i tych niewłaściwych) że u większości młodego pokolenia było wielkie parcie by wyjechać do "reichu". Każdy region w Polsce ma inne tradycje migracji.
                                                  • loczek62 Re: a bold answer.. 11.06.13, 14:49
                                                    Integracja europejska sprawiła że, słowo ( w tym wypadku pragnienie wyjazdu) ciałem się stało...
                                                  • sorel.lina Re: a bold answer.. 11.06.13, 15:08
                                                    izyrider napisał:

>crying...) oboje ignorujecie fakt ze z rozwijajacego sie kraju nikt nie wyjezdza w poszukiwaniu pracy..

Nieprawda! Nawet Niemcy wyjeżdżają, choć ich kraj do biednych nie należy.

> (...) emigracja dot.ludzi mieszkajacych w kazdym miescie polskim..

Możliwe, ale w każdym razie w moim mieście ulice nie są puste.
                                                    Pieszych full i samochodów full. A jakie korki na jezdniach! big_grin
                                                  • izyrider Re: a bold answer.. 11.06.13, 15:40
                                                    z niemeic wyjezdzaja mlodzi ludzie z idea i pieniedzmi na jej realizacje lub emeryci ktorych nie stac na zycie w kraju (niemczech)/ samochody sa wszedzie ,korki tez..a kawalek blachy na kolkach juz dawno przestal byc symbolem dobrobytu../ wroclawianie od dawna wiedza ze wyjazd i praca w niemczech to zajecie dla idiotow..a jada poniewaz sytuacja ich zmusza..brak pracy w Polsce/ ja nie sadze ze szukanie pracy w obcym kraju jest marzeniem kogokolwiek.. a w rozwinietych krajach europy od kilku lat niechec do obcych rosnie../ przystapienie doEU to zadna zaluga polskich politykow to byla wola przewazajacej liczby polakow co do dzis jest aktualne,procentowo bardziej niz gdziekolwiek w europie.
                                                  • 1zorro-bis Re: a bold answer.. 11.06.13, 16:30
                                                    Izyrider.....podobno nie ma Cie w Polsc kilkanascie lat? To chlopie...na co czekasz?!big_grin
                                                    Pakuj manatki, zabieraj "ojro" i smigaj ratowac upadajacy w nedzy zyjacy kraj!big_grinbig_grinsmirk
                                                  • izyrider Re: a bold answer.. 11.06.13, 19:06
                                                    1zorro-bis napisał:

> Izyrider.....podobno nie ma Cie w Polsc kilkanascie lat? To chlopie...na co cze
                                                    > kasz?!big_grin
                                                    > Pakuj manatki, zabieraj "ojro" i smigaj ratowac upadajacy w nedzy zyjacy kraj!:
                                                    > Dbig_grinsmirk
                                                    > ja nie daje pieniedzy idota..wole biegac po plazach,plywac ,lub nie robic nic..
                                              • marcin_rz Re: a bold answer.. 11.06.13, 16:39
                                                > A nie pomyślałeś, Marcinie, że może być odwrotnie? Że ten, któremu przys
                                                > zło żyć za PRL-u, może właśnie ostrzej postrzegać rzeczywistość, chociażby dlat
                                                > ego, że ma możliwość porównania świata komuny ze światem wolnym, w jakim teraz
                                                > żyjemy?

nie mam pojęcia co kieruje zorrem, który dzieli świat na czarno-biały
                                                JA nie zachwalam, anie PRL ani tego co III/IV RP, bo wszędzie są słabe punkty. Ja tylko wytykam, żeby się rozejrzał, (on i podobni jemu) i popatrzył, że świat, to nie dane GUS, ani podobne badania statystyczne, równiez nie serial na TVN i szczęśliwych lekarzach.

Mówię po sobie, że 1/3 moich znajomych wyjechała, nie ma ich, nie wróca, nie ma do czego. Nawet z pracą za 1200 zł na podkarpaciu jest nie łatwo. Pojechali ludzie, którzy byli zaradni, chcieli coś zmienić, a zarazem nic ich nie wiąząło z Krajem i wiązać ich oraz ich dzieci będzie mniej coraz. BRak tych ludzi odczujemy za parę lat.
                                                Zapraszam do Jasła, Krosna, Sanoka, Leska, Przemyśla, Jarosławia, Brzozowa - wszędzie jest podobnie.
                                                • 1zorro-bis Re: a bold answer.. 11.06.13, 17:34
                                                  zapraszam do Gorlitz, Zwickau, Meißen.....
                                                  wszystko piekne a ludzi i pracy brak.big_grin
                                                  Szukasz raju na ziemi?smirk
                                                  • izyrider Re: a bold answer.. 11.06.13, 19:02
                                                    1zorro-bis napisał:

> zapraszam do Gorlitz, Zwickau, Meißen.....
                                                    > wszystko piekne a ludzi i pracy brak.big_grin
                                                    > Szukasz raju na ziemi?smirk
                                                    > przyczyny problemow gospodarczych niemiec sa calkowicie rozne od polskich.(niemcy sa nasycone)..ale niemcy korkuja szampany wracajac z rosji gdzie szukaja mozliwosci dla wlasnego przemyslu, a w Polsce propaganda wrogosci do rosji uniemozliwia nawiazanie normalnych stosunkow gospodarczych z ogromnym krajem ktorego potrzeby sa jeszcze wieksze niz polskie,zabierajac mozliwosci wlasnego rozwoju i zatrudnienia polakow w kraju..jako przyklad interesow partyjnych przed potrzebami kraju i ludzi
    • marcin_rz Połowa obywateli Bangladeszu..... 11.06.13, 11:15
      ...stanęła w kolejce po wizy do POlandi po lekturze artykułu zalinkowanego przez Zorra.
      Jak pokazały badania statystyczne wśród tamtejszych obywateli, jesteśmy krajem dobrobytu i wiecznej szczęśliwości.

Zejdź na ziemie Zorro, słuchaj takich ludzi jak Jedzosław i nie czytaj propagandy. Czas spędzony w PRLu i obowiązkowa lektura Trybuny Ludu negatywnie wpłynęła na Twoje postrzeganie rzeczywistości.
      • 1zorro-bis Re: Połowa obywateli Bangladeszu..... 11.06.13, 12:43
        badz spokojny o moja wiedze! Za to Ty pojawiajc sie ciagle na forum Gazety koszernej - jak sam piszesz - plujesz sobie sam w twarz.big_grin
        I kto Ci husteczke nowa sprawi? Kobylanski?big_grinbig_grinsmirk
        marcin_rz napisał:

> ...stanęła w kolejce po wizy do POlandi po lekturze artykułu zalinkowanego prze
        > z Zorra.
        > Jak pokazały badania statystyczne wśród tamtejszych obywateli, jesteśmy krajem
        > dobrobytu i wiecznej szczęśliwości.
        >
        > Zejdź na ziemie Zorro, słuchaj takich ludzi jak Jedzosław i nie czytaj propagan
        > dy. Czas spędzony w PRLu i obowiązkowa lektura Trybuny Ludu negatywnie wpłynęła
        > na Twoje postrzeganie rzeczywistości.
        >
        >
        • marcin_rz Re: Połowa obywateli Bangladeszu..... 11.06.13, 13:00
          Pojawiam się smile
          TY swojej wiedzy o świecie (mam nadzieję) nie czerpiesz tylko od jednej sąsiadki, tylko opierasz ją o różne źródła.
          • 1zorro-bis Re: Połowa obywateli Bangladeszu..... 11.06.13, 13:16
            od sasiadki? Nie! Sasiad mi codziennie donosi....big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka