Dodaj do ulubionych

Dla tych,co tęsknią za PRL

22.12.13, 12:06
Dziecko spędzi święta na Białorusi u koleżanki ze studiów.
Podróż pociągiem - przekraczanie granicy w nocy.
Wrażenia - "MASAKRA".
"Pociąg przepełniony do granic możliwości,Białorusini wiozą mnóstwo towarów w wielkich pakach.Wpadają polscy celnicy i zachowują się,jak buce.Koleżanka Białorusinka twierdzi,że zawsze ich tak paskudnie traktują."
I dworzec białoruski.
"Nigdy nie widziałam tak wielu ludzi,którzy tak szybko biegną ze swoimi wielkimi bagażami.Bo maruderzy,w tym my - zostali zapędzeni do hangaru i poddani drobiazgowej kontroli.Badali nasze pomarańcze,czy nie są skażone"
Moim zdaniem - cenna lekcja historii dla pokolenia,które nie pamięta uroków PRL...
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Dla tych,co tęsknią za PRL 22.12.13, 13:33
      no, a polscy celnicy.....
      To szkoda gadac. Rasa panow?smirk
      • izydor88 Re: Dla tych,co tęsknią za PRL 22.12.13, 13:47
        Zorro,w czasach PRL miałam do czynienia z różnymi celnikami:polskimi,rosyjskimi,niemieckimi,czeskimi,austriackimi - innych nie wymieniam,bo mi nie podpadli.
        To sytuacja rodzi takie "pańskie" zachowania.Są ludzie,którzy lubią upokarzać innych - bez względu na narodowość.
        • izydor88 Re: Dla tych,co tęsknią za PRL 22.12.13, 14:14
          I jeszcze - wracając do lekcji historii.
          Dla naszych Młodych oczywistością jest,że upolują tani bilet lotniczy na Maltę,tam - w ramach couchsurfingu będą gościć u Maltańczyka,a za kilka miesięcy będą w Krakowie gościć tegoż Maltańczyka - w ramach rewanżu.
          To jest oczywiście fantastyczne,ale niech wiedzą,że to nie jest takie oczywiste i może być inaczej...
        • 1zorro-bis Re: Dla tych,co tęsknią za PRL 22.12.13, 14:43
          ja tez. Najgorsi byli DDRowcy i ......Czesi. Na trzecimmiejscu Polacy.
          • izydor88 Re: Dla tych,co tęsknią za PRL 22.12.13, 15:20
            Na początku sierpnia 1980 roku wpadliśmy z NL na świetny pomysł - zwiedzimy Pragę,a potem z Pragi przejedziemy pociągiem do Drezna i dalej - do Lipska,Weimaru,Gothy i Eisenach.
            Taka studencka wycieczka.
            Czescy celnicy - na granicy czesko-niemieckiej - wpadli w amok.Dlaczego z Polski,przez Czechy do DDR?
            Przetrzepali nas równo smile
            Oczywiście my,sieroty medyczne - nie mieliśmy bladego pojęcia,że "coś wisi w powietrzu".
            Bo my - musieliśmy się uczyć wink
        • loczek62 Re: Dla tych,co tęsknią za PRL 22.12.13, 16:17
          Ministerstwo Finansów postanowiło zbadać w anonimowej ankiecie ile mają "boków" celnicy. Pytają pierwszego z granicy z Niemcami. Ilem musi "zarabiać" na samochód marki BMW? Odpowiada że teraz jest ciężko po tych zmianach, ale tak ze 2 miesiące. Następny jest celnik z granicy ze Słowacją. To samo pytanie. Odpowiada że jest coraz ciężej, ale tak ok 1,5 miesiąca. Następnie zadano pytanie celnikowi z granicy z Rosją (Okręgiem Kaliningradzkim) Odpowiada że jest ciężko i zajmie mu to około roku. Tak długo dopytują się mają w pamięci dane z innych granic. No i pada odpowiedź. Cóż zrobić BMW to duża fabrykawink
        • grzech_o_1 Re: Dla tych,co tęsknią za PRL 22.12.13, 20:49
          Za czasów PRL, nasi celnicy, WOP_iści[straż graniczna], milicja, to były aniołki w porównaniu z celnikami, strażą graniczną Czechosłowacji, Austrii, Włoch, Szwajcarii, Niemiec itd.
          Miałeś kiedy w tamtych czasach do czynienia z tymi służbami w Danii, Szwecji czy innych?
          • tjbazuka Re: Dla tych,co tęsknią za PRL 23.12.13, 13:30
            >Najgorsi byli DDRowcy
            Ja mialem z nimi do czynienia jak jechalem do DDRu i kontrola paszportowa w pociagu odbyla soe bez jakis zgrzytow.
            Ale kura mac nasi celnicy to sie zachowywali jak wsciekle hieny.
            Na wschodniej stronie jeszcze gorzej. Ruska sluzba graniczna to byla najgorsza. Jak SS.
          • jhbsk Re: Dla tych,co tęsknią za PRL 25.12.13, 09:51
            Pamiętam powrót z nart. Przez wszystkie granice przejazd bezproblemowy. Dopiero nasi celnicy zaczęli przetrzepywać bagaże.
            • izydor88 Re: Dla tych,co tęsknią za PRL 25.12.13, 10:12
              Dziecko dzwoni z Kraju Łukaszenki i...już czeka na powrót do Kraju Szczęśliwych Lemingów wink
          • 1zorro-bis Re: Dla tych,co tęsknią za PRL 25.12.13, 11:46
            celnicy Austrii, Niemiec, Wloch i Szwajcarii byli gorsi od polskich w PRLu???!
            To chyba ja przez inne granice jezdzilem!big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka