Dodaj do ulubionych

Gen. Jaruzelski nie zyje.....

25.05.14, 17:16
wyborcza.pl/1,75478,16031102,Wojciech_Jaruzelski_nie_zyje__Zmarl_w_wieku_91_lat.html
Obserwuj wątek
    • pam_pa_ram_pam Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 25.05.14, 21:57
      Podobno o zmarłych tylko albo dobrze, albo wcale.
      No to wcale...
      • sibeliuss Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 27.05.14, 11:26
        Już jest faza, gdzie ma zostać pochowany.
        • loczek62 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 27.05.14, 11:44
          Wylewa się szerokim strumieniem "miłosierdzie" z tych "głęboko" wierzących, a zwłaszcza w aspekcie tej informacji:
          fakty.interia.pl/polska/news-kai-gen-jaruzelski-przed-smiercia-pojednal-sie-z-bogiem,nId,1432783?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
          • loczek62 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 27.05.14, 11:44
            Bóg wybacza, ale polscy katolicy nigdy...
            • 1zorro-bis Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 27.05.14, 12:22
              DOKLADNIE!big_grin
              loczek62 napisał:

> Bóg wybacza, ale polscy katolicy nigdy...
    • marcin_rz Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 27.05.14, 20:13
      Gdyby nie Generał to mielibyśmy "pokojowa "aneksje Polski przez Związek Radziecki. Towarzysze z radością by pospieszyli z bratnia pomocą.
      • 1zorro-bis Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 07:00
        albo przyszlyby "zielone ludziki". Jak na Ukrainie.....smirk
        marcin_rz napisał:

> Gdyby nie Generał to mielibyśmy "pokojowa "aneksje Polski przez Związek Radziec
        > ki. Towarzysze z radością by pospieszyli z bratnia pomocą.
        • mk968 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 11:40
          odszedł wielki człowiek -Przewodniczący Rady Pastwa , Prezes Rady Ministrów , Prezydent . Mąż opatrznościowy Narodu Polskiego. Mam nadzieje że doczekamy czasów kiedy będą stawiane pomniki .W piątek o 14 na Cm Wojskowym oddam Hołd panu prezydentowi .

Kończy się pewna epoka odszedł przed ostatni przywódca Państw Układu Warszawskiego
          kończy epoka mojego dzieciństwa i niektórych z was . Historia oceni gen jakim był człowiekiem i jakim przywódcą .
          Zorro swoimi wypowiedziami krytykującymi wszystko i wszystkich wpisujesz się w Partię którą tak oficjalnie krytykujesz a nie oficjalnie gorąco ją popierasz
          • 1zorro-bis Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 12:27
            ......"Zorro swoimi wypowiedziami krytykującymi wszystko i wszystkich wpisujesz się w Partię którą tak oficjalnie krytykujesz a nie oficjalnie gorąco ją popierasz....."
            A mozesz teraz to.....przetlumaczyc?big_grinbig_grinbig_grin
          • mi.ka.n Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 12:33
            Z tym wielkim czlowiekiem to przesadziles.Choc jeszcze zapomniales dodac ,ze i pierwszym sekretarzem PZPR byl.I jak ktos juz powiedzial,ze jezeli ma lezec na Powazkach to między Bierutem a Marchlewskim.
            • mi.ka.n Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 12:45
              I świeczki w tym watku nikt mu nie zapalil.
              • loczek62 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 12:48
                [*]
                • jedzoslaw Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 13:28
                  Ja mam co do niego uczucia mieszane, ale niech mu ziemia lekką będzie. Jego postać wydaje mi się być podobna do Kuklińskiego, tylko że różnili się stronami barykady. Chcę wierzyć, że był patriotą, a nie zwykłym oportunistą i karierowiczem.
            • jedzoslaw Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 29.05.14, 15:53
              mi.ka.n napisała:

> Z tym wielkim czlowiekiem to przesadziles.Choc jeszcze zapomniales dodac ,ze i
              > pierwszym sekretarzem PZPR byl.

O TW Wolskim (w najgorszych stalinowskich czasach) też MK zapomniał.
          • sibeliuss Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 13:28
            Bawi mnie, że i po śmierci chcą go karać...
            • jedzoslaw Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 13:37
              Ale kara za WRON akurat mu się należała. Przynajmniej formalna. Ale nie zdziwię się, gdy ktoś zechce zbezcześcić jego grób.
              Za to SLD wchodzi w buty PiS proponując prezydentowi rozważenie wprowadzenia żałoby narodowej...
              • mk968 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 13:50
                []
                • mk968 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 13:51
                  Wieczny Odpoczynek Racz mu dać Panie
                  • mk968 NIEBIESKI ORSZAK 28.05.14, 13:57
                    Niebieski orszak niech twą duszę przyjmie . Uniesie z ziemi ku wyżynom nieba . A pieśń zbawionych niech ją zaprowadzi .Aż przed oblicze Boga najwyższego. ............
                    • sibeliuss Re: NIEBIESKI ORSZAK 28.05.14, 14:06
                      To tak jakby umarł Ci drugi ojciec. Przyjmij wyrazy współczucia.
                      • mk968 Re: NIEBIESKI ORSZAK 28.05.14, 14:39
                        sibeliuss napisał:

> To tak jakby umarł Ci drugi ojciec. Przyjmij wyrazy współczucia.
                        on był ojcem naszego narodu
                        • 1zorro-bis Re: NIEBIESKI ORSZAK 28.05.14, 15:31
                          ktorego? Tago zza Buga?big_grin
                          mk968 napisał:

> sibeliuss napisał:
                          >
                          > > To tak jakby umarł Ci drugi ojciec. Przyjmij wyrazy współczucia.
                          > on był ojcem naszego narodu
                        • jedzoslaw Re: NIEBIESKI ORSZAK 29.05.14, 08:39
                          mk968 napisał:

> sibeliuss napisał:
                          >
                          > > To tak jakby umarł Ci drugi ojciec. Przyjmij wyrazy współczucia.
                          > on był ojcem naszego narodu

Przepraszam, paliłeś coś?
                          • sibeliuss Re: NIEBIESKI ORSZAK 29.05.14, 08:48
                            I w tym mk jest lepszy od nas wszystkich - on tak ma bez zioła big_grin
                            • jedzoslaw Re: NIEBIESKI ORSZAK 29.05.14, 12:29
                              sibeliuss napisał:

> I w tym mk jest lepszy od nas wszystkich - on tak ma bez zioła big_grin

Podejrzewam, że po ziele to żądałby dla Jaruzelskiego Wawelu.
                    • loczek62 Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 29.05.14, 09:22
                      A ja znam trochę inaczej.
                      "Anielski orszak niech twą duszę przyjmie,
                      Uniesie z ziemi ku wyżynom nieba,
                      A pieśń zbawionych niech ją zaprowadzi,
                      Aż przed oblicze Boga Najwyższego...."
                      • jedzoslaw Re: Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 29.05.14, 09:44
                        loczek62 napisał:

> A ja znam trochę inaczej.
                        > "Anielski orszak niech twą duszę przyjmie,
                        > Uniesie z ziemi ku wyżynom nieba,
                        > A pieśń zbawionych niech ją zaprowadzi,
                        > Aż przed oblicze Boga Najwyższego...."

W ostatniej chwili przyjął sakramenty, a więc pieśń na miejscu.
                        • loczek62 Re: Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 29.05.14, 09:55
                          Ależ oczywiście że na miejscu. Dostrzegłem tylko różnicę w jednym słowie "anielski" w miejsce "niebieski". Dostrzegłem bo jest to jedyny tekst który wypowiadam (śpiewam?) w trakcie moich nielicznych wejść do kościołów.
                          • jedzoslaw Re: Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 29.05.14, 10:00
                            oczek62 napisał:

> Ależ oczywiście że na miejscu. Dostrzegłem tylko różnicę w jednym słowie "aniel
                            > ski" w miejsce "niebieski". Dostrzegłem bo jest to jedyny tekst który wypowiada
                            > m (śpiewam?) w trakcie moich nielicznych wejść do kościołów.

W porządku, ja chciałem za to zwrócić uwagę na fakt jego nawrócenia. Tym bardziej zatem katolicy nie powinni tak na niego pluć.
                            • loczek62 Re: Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 29.05.14, 10:04
                              jedzoslaw napisał:

> W porządku, ja chciałem za to zwrócić uwagę na fakt jego nawrócenia. Tym bardzi
                              > ej zatem katolicy nie powinni tak na niego pluć.

Katolicy, ale zamiast serca mają twardy głaz...
                              • jedzoslaw Re: Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 29.05.14, 11:23
                                > Katolicy, ale zamiast serca mają twardy głaz...
                                >
                                >

Wybaczenie to czasem bardzo, bardzo trudna rzecz. Ale akurat Jaruzelski nie był aż tak krwawym dyktatorem, żeby tak wielu ludzi miało z tym problem. Co najwyżej mogą mieć z tym problem rodziny ofiar jego działań, których nie jest chyba aż tak dużo.
                            • skiela1 Re: Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 29.05.14, 14:58
                              jedzoslaw napisał:
                              . Tym bardzi
                              > ej zatem katolicy nie powinni tak na niego pluć.
                              >

Przykre,ze wszystkich katolikow wrzucacie do jednego worka.
                              To o czym piszecie to jacys oszolomi.Wsrod moich znajomych czy rodziny nikt nie pluje czy zieje nienawiscia.Umarl czlowiek i tyle...z Panem Bogiem sie rozliczy, z nami juz nie musi.
                              • kriss67 Re: Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 29.05.14, 15:35
                                Czyli jako oszołom powiadam Ci tak: rozliczenie z Panem Bogiem to sprawa dla jego duszy ( o ile taką posiada, bo komuniści jak sami twierdzą duszy nie mają, posiadaja za to markism - leninizm, a co po niektórzy nawet stalinizmu dostąpili).

A rozliczyć się "z nami już nie musi"? Wbrew przeciwnie: O sługusie Moskwy, oszukańcu i komuniście w polskim mundurze trzeba mówic i trzeba mówic prawdę. Tak jak o innych postaciach, które odegrały znaczną role w dziejach polskiego narodu. Jedni chwalebną, a inni, jak towarzysz Jaruzelski, haniebną.

Pozdrawiam
                                Krzysztof
                                • sibeliuss Re: Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 29.05.14, 16:00
                                  Rozumiem, że posiadając przejrzysty życiorys czujesz się upoważniony to pewnych ocen?
                                  A co z Twoją głęboką wiarą?
                                • skiela1 Re: Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 29.05.14, 19:44
                                  Jestes uwiazany do przeszlosci jak pies do budy.
                                  • 1zorro-bis Re: Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 30.05.14, 07:23
                                    przepraszam ze sie w te.....katolickie rozmowy wtrace. Jaruzelski mial polska krew na rekach?smirk O.K
                                    A uwielbiany Pilsudski to jaka mial? Afrykanska?big_grin
                              • jedzoslaw Re: Anielski orszak niech twą duszę przyjmie 29.05.14, 15:38
                                skiela1 napisała:

> jedzoslaw napisał:
                                > . Tym bardzi
                                > > ej zatem katolicy nie powinni tak na niego pluć.
                                > >
                                >
                                > Przykre,ze wszystkich katolikow wrzucacie do jednego worka.
                                > To o czym piszecie to jacys oszolomi.Wsrod moich znajomych czy rodziny nikt nie
                                > pluje czy zieje nienawiscia.Umarl czlowiek i tyle...z Panem Bogiem sie rozlicz
                                > y, z nami juz nie musi.

Nie napisałem, że wszyscy katolicy na niego plują. Plują jednak najbardziej ci, którzy się ze swym katolicyzmem obnoszą.
                  • leftt Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 14:02
                    Niech mu ziemia lekką będzie, jako postać historyczną oceniam go negatywnie, nienawiści nie czuję. Szkoda tylko straconych lat 80. Niech ma pogrzeb wojskowy, przeszedł szlak bojowy, był odznaczony, był generałem, nikt mu tego nie zabierze. Mam nadzieję, że obejdzie się bez żenujących spektakli nad grobem.
                    PS. Jestem katolikiem, jak najbardziej polskim, pozdrowienia dla Loczka.
                    • mk968 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 14:40
                      jednak tych lat nie odda nikt
                      • sibeliuss Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 14:59
                        Już nie ma dzikich plaż...
                      • jedzoslaw Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 29.05.14, 09:47
                        mk968 napisał:

> jednak tych lat nie odda nikt

Na tym polega problem tego kraju.
                  • 1zorro-bis Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 15:29
                    ??????smirk
                    mk968 napisał:

> Wieczny Odpoczynek Racz mu dać Panie
                    • mk968 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 28.05.14, 15:37
                      Modlitwa za zmarłych w kościele Łacińskim
    • 1zorro-bis Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 30.05.14, 14:41
      no, a tak zegnaja Jaruzelskiego "prawdziwi" katolicy.....smirk
      wyborcza.pl/1,75478,16061772,Trwa_msza_w_intencji_gen__Jaruzelskiego__We_mszy_uczestnicza.html
      • mk968 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 31.05.14, 07:02
        byłem na pogrzebie przepiękne przemówienie Kwaśniewskiego - i jedna konkluzja gdzie mają Boga ci co krzyczeli , gdzie mają miłość w pisaną w naukę kościoła .Bardziej Jaruzelskiemu należą się Powązki jak Wawel Kaczyńskiemu . I pytanie do Krzyśka czy o taką Polskę walczyłeś bo w Ruchu Stu Czesława Bieleckiego gdzie należałeś krytycznie patrzyłeś na Ludzi o zabarwieniu Macierewicza czego ja jestem przykładem '' nieprawdaż ''

pozdrawiam mk
        • 1zorro-bis A mnie sie chce rzygac..... 31.05.14, 07:24
          patrzac na tych "Polakow", "katolikow" i "bohaterow cmentarnych"
          Rzygam, po prostu rzygam.
        • jedzoslaw Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 02.06.14, 14:37
          mk968 napisał:

> byłem na pogrzebie przepiękne przemówienie Kwaśniewskiego - i jedna konkluzja g
          > dzie mają Boga ci co krzyczeli , gdzie mają miłość w pisaną w naukę kościoła .
          > Bardziej Jaruzelskiemu należą się Powązki jak Wawel Kaczyńskiemu . I pytanie do
          > Krzyśka czy o taką Polskę walczyłeś bo w Ruchu Stu Czesława Bieleckiego gdzie
          > należałeś krytycznie patrzyłeś na Ludzi o zabarwieniu Macierewicza czego ja jes
          > tem przykładem '' nieprawdaż ''

Proszę, nie mieszaj w to Boga. Przebaczenie i wiara to co innego, a co innego upamiętnienie Jaruzelskiego poprzez takie, a nie inne miejsce pochówku. Zadam Ci proste pytanie: co dobrego dla Polski i Polaków zrobił Jaruzel? Nie, absolutnie nie dyszę do niego nienawiścią, choć znam takich, których rodzina ucierpiała w stanie wojennym i rozumiem ich ból. Możemy dyskutować o stanie wojennym, czy był potrzebny czy nie, ale ja pytam o całość kariery generała. Pytam i oczekuję odpowiedzi: na czym polegała wielkość faceta, który od samego początku piął się po szczeblach reżimu kontrolowanego przez obce mocarstwo? Bo nawet, jeśli uznamy, że stan wojenny był błogosławieństwem to dobroczynność tego kroku została zniwelowana faktem bycia klasycznym sługusem obcych przez większość jego życia. Pod tym względem nawet niektórzy staliniści byli lepsi, bo w porę zmądrzeli. On tymczasem robił karierę dalej.
          • sibeliuss Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 02.06.14, 14:48
            Rozumiem ból, ale nigdy nie zrozumiem ślepej chęci zemsty.
            • 1zorro-bis Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 02.06.14, 17:10
              bo to zemsta chrzescijan.....smirk
              Czyli - zrozumiala.big_grin
              sibeliuss napisał:

> Rozumiem ból, ale nigdy nie zrozumiem ślepej chęci zemsty.
              • mk968 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 03.06.14, 07:03
                1zorro-bis napisał:

> bo to zemsta chrzescijan.....smirk
                > Czyli - zrozumiala.big_grin
                > sibeliuss napisał:
                >
                > > Rozumiem ból, ale nigdy nie zrozumiem ślepej chęci zemsty.
                >
                >
                nie to zemsta głęboko wierzących tylko w co w Boga ?-
          • mk968 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 03.06.14, 07:01
            doprowadził nas do przemian w 1989 ,uchronił nas od bratniej pomocy -Polska była najważniejsza w jego życiu . Robił tyle na ile miał swobodę działania .
            • jedzoslaw Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 03.06.14, 10:49
              To wciąż za mało na uwielbienie, jakim go darzysz.
              Powtarzam, nawet, jeśli uznamy, że stan wojenny był błogosławieństwem i nas uchronił to dobroczynność tego kroku została zniwelowana faktem bycia klasycznym sługusem obcych przez większość jego życia. Pod tym względem nawet niektórzy staliniści byli lepsi, bo w porę zmądrzeli. On tymczasem robił karierę dalej.
              • mk968 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 03.06.14, 12:46
                a miał skończyć jak gospodarz Stolicy Bukaresztu pod murem , na wygnaniu jak szef NRD
                • jedzoslaw Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 05.06.14, 13:20
                  Nie. Wystarczy, żeby przestano uważać go za bohatera. A najlepsze miejsce pochówku to po prostu cmentarz wojskowy- w końcu był żołnierzem.
                  • sibeliuss Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 05.06.14, 14:42
                    Właśnie na takim cmentarzu został pochowany. To jedyny w Warszawie cmentarz wojskowy.
              • loczek62 Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 03.06.14, 12:46
                jedzoslaw napisał:

> To wciąż za mało na uwielbienie, jakim go darzysz.

Jedoslawie, jesteś już dużym chłopcem i powinieneś wiedzieć że uwielbienie nie wymaga żadnych racjonalnych i rozumowych dowodów na to by się w tymże uwielbieniu utwierdzać. Nie rozumiem więc dlaczego od Mk wymagasz by przedstawiał przesłanki na których jest zbudowane Jego uwielbienie.
                • jedzoslaw Re: Gen. Jaruzelski nie zyje..... 05.06.14, 13:22
                  loczek62 napisał:

> jedzoslaw napisał:
                  >
                  > > To wciąż za mało na uwielbienie, jakim go darzysz.
                  >
                  > Jedoslawie, jesteś już dużym chłopcem i powinieneś wiedzieć że uwielbienie nie
                  > wymaga żadnych racjonalnych i rozumowych dowodów na to by się w tymże uwielbien
                  > iu utwierdzać. Nie rozumiem więc dlaczego od Mk wymagasz by przedstawiał przes
                  > łanki na których jest zbudowane Jego uwielbienie.

Masz rację. Tracę czas. Tak samo, jak trudno rozmawiać z wojującymi apologetami Lecha Kaczyńskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka