Dodaj do ulubionych

Cytat na dzis

14.07.14, 01:17
" Cywilizacja, w której na wszystko są leki, procedury, prawa, nie umie się pogodzić z tym, że nie ma leku na cierpienie i śmierć."
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: Cytat na dzis 14.07.14, 12:37
      skiela1 napisała:

> " Cywilizacja, w której na wszystko są leki, procedury, prawa, nie umie się pog
      > odzić z tym, że nie ma leku na cierpienie i śmierć."

Nie ma, a pogodzenie się z tym faktem oznacza dla mnie wyższy poziom człowieczeństwa.
      Tydzień temu umarł jeden z upośledzonych Klientów w mojej pracy. Oczywiście jest to ciągłym tematem, tym bardziej, że jutro mamy pogrzeb. Podejście innych Klientów do tego tematu zadziwia mnie zawsze. Spokój, zrozumienie, naturalność, wdzięczność, że ten, co odszedł mógł gościć między nami. I moja wdzięczność Losowi, że mogę się tego od nich uczyć.
      Ładnie się to wpisuje w Twój cytat, Skielosmile
      • sorel.lina Re: Cytat na dzis 14.07.14, 12:54
        Czy pogodzenie się z nieuchronnością śmierci powinno oznaczać zaniechanie działań ratujących życie, odsuwających moment jej nadejścia dopóki to jest możliwe bez przysparzania niepotrzebnych cierpień?
        Czy pogodzenie się z koniecznością cierpienia powinno oznaczać zaniechanie działań mających
        to cierpienie zmniejszyć, skrócić, złagodzić?
        • skiela1 Re: Cytat na dzis 14.07.14, 22:03
          Znasz odpowiedz na te pytania ?
          • sorel.lina Re: Cytat na dzis 14.07.14, 22:32
            skiela1 napisała:

> Znasz odpowiedz na te pytania ?

Sądzę, że tak. Ale to jest odpowiedź skażona bardzo dużym ładunkiem subiektywnych emocji. smile
            Dlatego zadałam te pytania.
      • dwa-filary Re: Cytat na dzis 14.07.14, 18:59
        Szamanko, nie oburzaj się na moje pytanie, nie chcę cie obrazić, a kieruje mną to, czy klient = pacjent.??? Czy te osoby niepełnosprawne są w jakimś ośrodku, szpitalu??? czy innej placówce np przychodni i są dochodzący???
        • al-szamanka Re: Cytat na dzis 14.07.14, 20:30
          dwa-filary napisała:

> Szamanko, nie oburzaj się na moje pytanie, nie chcę cie obrazić, a kieruje mną
          > to, czy klient = pacjent.??? Czy te osoby niepełnosprawne są w jaki
          > mś ośrodku, szpitalu??? czy innej placówce np przychodni i są dochodzący???

A dlaczego miałabym się oburzać? Zadajesz normalne pytanie bez wycieczek osobistych.
          Klient, słowo to z szacunku dla osób niepełnosprawnych piszę zawsze z wielkiej litery, to obowiązujące nazewnictwo w kraju, w którym mieszkam i w ośrodku(zachowawczo-rehabilitacyjnym), w którym pracuję. Podobnie jak w szpitalu pacjent.
          • dwa-filary Re: Cytat na dzis 14.07.14, 20:32
            Dziękuję
            • al-szamanka Re: Cytat na dzis 14.07.14, 20:40
              dwa-filary napisała:

> Dziękuję

A proszę bardzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka