Dodaj do ulubionych

schizma polska?

05.10.14, 10:15
Strategia utrzymania wiernych w KK w PL: trzeba postraszyć albo przynajmniej wskazać zagrożenie, wroga i pielęgnować strach przed nimi. Czy tak ma wyglądać polski kościół XXI w. A gdzie miłość, radość i wszystkie pozytywne rzeczy płynące od Boga do ludzi? Polski kler, ze swoimi krajowymi przywódcami, ideologicznie podąża zupełnie w inną stronę niż papież Franciszek. Czy to jest schizma polska?

Abp Stanisław Gądecki, przewodniczący KEP:
„Niektórym rodzicom podoba się uczenie chłopców, że winni po sobie sprzątać, a nie czekać, aż zrobią to za nich dziewczynki”
"lansowaną pod płaszczykiem programu równościowego ideologią genderyzmu"

Oczywiście, kobieta powinna usługiwać mężczyźnie… Przecież w kościołach i na plebaniach usługują księżom, sprzątają, gotują tylko kobiety: siostry zakonne czy inne panie z plebanii… Ci faceci w czerni naprawdę żyją odklejeni od życia zwykłych ludzi. Niczym królowie z haremem usłużnych kobiet. Mieliby żonę i dzieci to może zeszliby na ziemię.

”w imię przezwyciężania stereotypów uwarunkowanych kulturowo ukazać różne modele partnerskie jednopłciowe jako równoważne rodzinie”. To jeden z najważniejszych przykładów na "nieprawdopodobną walkę przeciw chrześcijaństwu"
„Od momentu wejścia Polski do UE w 2004 roku polska rodzina mierzy się także z agresywną propagandą wielu organizacji”
”Ponadto od 1989 roku wciąż w tych samych rękach pozostają najbardziej opiniotwórcze ośrodki. A przecież nie jest tajemnicą, że środowiska te wręcz z definicji atakują Kościół i wartości chrześcijańskie, gdyż stoją one na przeszkodzie w dążeniu tych środowisk do pełnej dechrystianizacji Polski”

Ludzie, którzy czują niedosyt emocji mają potrzebę szukać sobie wroga i zagrożenia aby wypełnić pustkę w swoim życiu i nadać mu sens. Stać się w swojej świadomości kimś ważnym, obrońcą. Najlepiej narodu albo religii, może to być również jedynie słuszna ideologia. Niekiedy, szczególnie w czasach pokoju, ze znalezieniem zagrożenia jest problem. Ale przecież można liczyć na bliźnich, zawsze znajdzie się ktoś, kto im wskaże. Wtedy będą się łączyć broniąc się, a ten, który im wskazał przed kim mają bronić zdobędzie nad nimi władzę i pokieruje ruchem obrony… Aczkolwiek na tym nie może poprzestać, musi nieustannie pracować nad poczuciem zagrożenie swoich owieczek i utwierdzać je w nieustanności zagrożenia. Inaczej owieczki zorientują się, że zagrożenie jest wyimaginowane i rozejdą się w swoje strony ignorując swojego przywódcę.

„Wspólne zamieszkiwanie młodych przed ślubem staje się coraz powszechniejsze, chociaż stanowi to samookaleczanie ich miłości”

Może ja się czepiam, ale to jest rzucanie pustych haseł. Może należałoby tak wyjaśnić z jakich powodów się tak uważa. Przykładowo ja mam problem z ich znalezieniem…

„Obserwujemy przede wszystkim rosnącą liczbę konkubinatów, małżeństw „na próbę” i małżeństw zawieranych tylko cywilnie, które spotykają się nie tylko z milczeniem, ale czasami wręcz z aprobatą ze strony rodziców, a nawet dziadków”

Tu konkubinat, tam małżeństwo tylko ze ślubem cywilnym… niestety, za te związki księża pieniążków nie dostali. A jak młodzi przełamali społeczną barierę i nie wzięli ślubu kościelnego to i pewnie nie ugną się presji i dzieci nie ochrzczą, do komunii nie poślą i na lekcje religii również… Mam dziwne wrażenie, że w tym jest tak naprawdę sedno problemu kleru.
A aprobata rodziców, dziadków… czy to, źle że rodzina cieszy się ze szczęścia i miłości młodych… dla kleru źle jeśli bo tylko ta miłość panu bogu miła co przez kler przyklepnięta i „co łaska” sowicie opłacona…

natemat.pl/119293,abp-gadecki-ostrzega-przed-uczeniem-chlopcow-ze-winni-sprzatac-a-nie-czekac-az-zrobia-to-dziewczynki
Obserwuj wątek
    • izydor88 Re: schizma polska? 05.10.14, 12:25
      30 lat temu wyszłam za mąż za poznaniaka wychowanego w tym duchu.
      Za nic nie mogłam pojąć - o co chodzi,bo w moim domu rodzinnym panowała idea genderyzmuwink
      "Docieranie się" trwało długo,bo nawet zakupy były przypisane tylko kobiecie...
      Mój teść - w wieku 85 lat zaczął chodzić do sklepu,bo teściowa zaniemogła.I co najśmieszniejsze - bardzo mu się to podobasmile
      Myślę,że dzisiaj - wynurzenia abp Gądeckiego są już tylko śmieszne.
    • jhbsk Re: schizma polska? 05.10.14, 14:07
      Sukienkowym odbija coraz bardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka