sloggi 20.05.06, 18:49 Jestem wrogiem strojów kościelnych, ale dzis zobaczyłem faceta, który na komunię św.swojego dziecka przyszedł w jeansach i t-shirtcie. No przepraszam, ale to chyba trzeba mieć wytarte czoło. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarnaandzia Re: Stroje do kościoła 20.05.06, 21:43 nata82 napisała: > to w soboty są komunie? No własnie,od kiedy ? Odpowiedz Link
wadera3 Re: Stroje do kościoła 20.05.06, 21:58 dziś koło moich rodziców(na Domaniewskiej) oraz na Woli, widziałam "komunistów" chyba od zawsze komunie są w soboty i niedziele Odpowiedz Link
pep-per Re: Stroje do kościoła 21.05.06, 15:35 Może to tzw. "biały tydzień"? O ile pamiętam, po swojej pierwszej komunii, przez cały tydzień musieliśmy chodzić do kościoła. Oczywiście w odpowiednich strojach. Odpowiedz Link
frida2 Re: Stroje do kościoła 20.05.06, 18:57 No cóż, niektórzy mają fantazję. Teraz, gdy ciepło można "podziwiać" takie ewenementy. Odpowiedz Link
czarnaandzia Re: Stroje do kościoła 20.05.06, 19:00 Podawałąm kiedyś dzieciaczka do chrztu,Ojciec owego usiadł w pierwszej ławce w sztruksach i w rozpadających się "cielakach" Wstyd mi było za niego. Odpowiedz Link
sloggi Re: Stroje do kościoła 20.05.06, 19:03 Do szału mnie doprowadzają komentarze, że to jego sprawa. Moment, to jest miejsce kultu religijnego i jakieś normy obowiązuja. Odpowiedz Link
wadera3 Re: Stroje do kościoła 20.05.06, 21:32 widziałam kiedyś kobietę w kościele, której biała nieapetyczna bielizna prześwitywała przez białą, za cienką sukienkę, wyglądała idiotycznie i z pewnością nikomu nie przyszło do głowy, że wygląda intrygująco, tak bardzo było to nie na miejscu Odpowiedz Link
dimanche Re: Stroje do kościoła 20.05.06, 23:15 małó mnie obchodzi, kto w czym i gdzie... Odpowiedz Link
sloggi Re: Stroje do kościoła 20.05.06, 23:36 dimanche napisała: > małó mnie obchodzi, kto w czym i gdzie... Jeśli napiszesz, że nic Cię z otoczenia nie obchodzi to nazwę to autyzmem. Odpowiedz Link
dociek Re: Stroje do kościoła 23.05.06, 16:33 Nieapetyczna bielizna? Ki diabeł? Nigdy nie spożywałem bielizny. Odpowiedz Link
adep1 Re: Stroje do kościoła ... i nie tylko! 20.05.06, 23:30 Mnie ogólnie nie podoba się niedostosowanie stroju do miejsca i sytuacji; sprane dżinsy np. w Operze, powodują, że mi się "nóż w kieszeni otwiera". Uważam to poprostu za brak klasy, "kinder-sztuby" czyli poprostu dobrego wychowania, a także brak szacunku dla otoczenia - np. w tym kościele, inni przyszli z poczuciem, że jest to coś uroczystego i podkreślili to strojem, a taka "łajza" psuje ogólny nastrój swoją "łajzowatością". Odpowiedz Link
pep-per Re: Stroje do kościoła ... i nie tylko! 21.05.06, 15:42 Spójrzcie na to z innej strony. Dla niektórych garnitur to "strój roboczy". Przez 5 dni w tygodniu przez klika godzin pracują w garniturze, więc nie dziwię się, że uważają dżins jako stórj świąteczny. Sam chodzę do kościoa w dżinsach i nie uważam tego za coś niestosownego. Oczywiście, na rożnego rodzaju uroczystości typu śluby i komunie nie poszedłbym w dżinsach, ale to już inna sprawa. PS. Zwróćcie czasem uwagę, jakie spodnie nosi ksiądz odprawiający mszę. Spod sutanny i wszystkich szat zazwyczaj widać nogawki Odpowiedz Link
adep1 Re: Stroje do kościoła ... i nie tylko! 23.05.06, 20:09 Masz rację, ale jednak na komunię w dżinsach nie... A ja jednak chciałabym, żeby ci "garniturowcy" do opery zakładali strój mniej sztywny (jeśli już koniecznie!!) ale elegancki! A dżinsy eleganckie nie są! Odpowiedz Link
mirina1 Re: Stroje do kościoła 22.05.06, 20:14 Prawda jest taka, ze ubieramy sie dla innych ludzi, Bogu jest wszystko jedno, skądinąd wiadomo, ze stworzył człowieka gołego. Patrzy na twoje serce, a nie ubranie. Ale nie zaszkodzi ubrać sie przyzwoicie!!! Odpowiedz Link
skiela1 Re: Stroje do kościoła 22.05.06, 21:26 Ciekawa jestem czy gdyby sie tak ustroil do eleganckiej restauracji..?czy by go wpuscili? Odpowiedz Link
towita Re: Stroje do kościoła 23.05.06, 08:31 Kiedyś mój małżonek tak się wystroił do kościoła - dżinsy, glany. Powiedziałam, że może tak pójść pod warunkiem, że na spotkanie ze swoim przełożonym też się tak ubierze. Szybciuteńko się przebrał. Dla mnie Msza Św. to spotkanie z kimś ważnym, to uroczystość. Odpowiedz Link
nadinka_nadinka Re: Stroje do kościoła 23.05.06, 21:04 moj brat na chrzest swego dziecka tez tak zamierzal sie ubrac. na szczescie ulegl perswazji i zalozyl garnitur. Odpowiedz Link