kriss67 10.08.06, 20:47 Za chwile Wisła Kraków rozpocznie batalie o fazę grupową Pucharu UEFA. Pytanie do Krakusów: czy prawdą jest, że Cracovii kibicują stare dzielnice miasta, a nowe, np. Nowa Huta i blokowiska, Wiśle? Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ashek Re: Pytanie do Krakusów? 11.08.06, 02:48 nie, nie ma reguł. są terytorialne podziały, owszem. tak sobie teraz próbuje to usestymatyzować... cracovia była zawsze bardziej plebejska (w dobrym tego słowa znaczeniu) a wisła bardziej burżuazyjna (też w dobrym tego słowa znaczeniu i to się jakoś przekłada na rzeczywistość współczesną... to tylko moja teoria, ale tam gdzie socjalniej - cracovia tam gdzie bogaciej - wisła a oba kluby obchodzą swoje stuletnie jubileusze w tym roku. ja kibicuje i wiśle (coraz chyba mniej) i cracovii (coraz chyba bardziej) oczywiście jeśli mówimy o piłce nożnej Odpowiedz Link
kriss67 Re: Pytanie do Krakusów? 11.08.06, 09:12 Hejka Mam znaczek GTS Wisła z napisem 1906. Znaczek z lat 80-tych. Moja Legia młodsza o 10 lat W Wawie niepodzielnie króluje Legia. Kibice Polonii są jak tajne słuzby, w ukryciu. Na mecze na Konwiktorską przychodzi ich w sumie niewielu. Duzo osób starszych. Ale za to pamietających jeszcze Polonie z lat 50 Moje bródnowskie blokowisko to piłkarsko jedna wielka Legia. Nawet swój pub kibice "wojskowych" mają. Głównym gościem jest Wojtek Kowalczyk, klubowe bozyszcze. Bez lokalnego wazeliniarstwa muszę stwierdzić, że kibice Legii potrafią na Łazienkowskiej zrobić istny spektakl. Mówie Ci, doping, kolory, cos niesamowitego. Niedawno na derbach z Polonią ułozyli wielką podobizne prezydenta Stefana Starzyńskiego. Moim zdaniem stołeczni kibice za oprawe ligi mają pierwsze miejsce w kraju A pytanie które zadałem wzieło się stąd, że mam w pracy kolege który z Krakowa dojeżdza. I tak mi powiedział, że jego zdaniem "stary" Kraków to Cracovia, "nowy" Wisła. W Warszawie wiekszą sympatią cieszy sie Wasza Cracovia Ashek, patrz, dzisiaj wielkie derby Łodzi: Widzew - ŁKS. Ale będzie widowisko. Dobrze, że do ekstraklasy wróciły jednoczesnie te dwie, zasłuzone dla historii piłki firmy (bosze, co ja pisze, przecież mam ich nienawidzieć, Wisły zresztą też Pozdrawiam piekny Kraków i zycze awansu do fazy grupowej pucharu UEFA Krzysztof ps. Wczoraj 1-1 z tymi bucami z Austrii. Awans macie w kieszeni My raczej Szachtara nie przeskoczymy Odpowiedz Link