Dodaj do ulubionych

Chłodnik litewski

15.07.07, 02:58
Składniki:
- duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
- 2 ogórki
- pół szklanki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- 6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu (nie słodzonego!)
- pół szklanki kwaśnej śmietany

Sposób przyrządzania:

Boćwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę.
Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10
min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony
czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do
smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.
Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej boćwinki dodać można
garść liści świeżego szczawiu. W wersji klasycznej do chłodnika dodaje się
obrane szyjki rakowe lub kawałki pieczonej cielęciny, piersi z kury czy indyka.
/by Makłowicz/
Obserwuj wątek
      • sibeliuss deser 15.07.07, 03:07
        Składniki:
        - 50 dag mąki
        - 1 łyżka proszku do pieczenia
        - 3 jajka
        - 3 łyżki cukru kryształu
        - 2.5 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
        - 1 torebka cukru waniliowego
        - sól
        - sklarowane masło
        - 5 łyżek cukru pudru

        Sposób przyrządzania:

        Przesiej mąkę, połącz z proszkiem do pieczenia. Utrzyj żółtka z cukrem
        kryształem, dodaj mleko lub maślankę, cukier waniliowy i mąkę, lekko posól,
        wymieszaj. Na koniec delikatnie połącz ciasto z ubitymi na sztywno białkami.
        Smaż placuszki na rozgrzanym maśle, jeszcze gorące posypuj cukrem pudrem.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka