Dodaj do ulubionych

89% firm ma problem ze znalezieniem pracowników

27.03.08, 08:24
Wyniki badań przeprowadzonych przez PSZK i SGH pokazują zdecydowane
odwrócenie trendu z zeszłego roku. Problem z obsadzeniem
podstawowych stanowisk jest obecnie bardziej dokuczliwy dla firm niż
brak specjalistów.
praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,5043577.html
Obserwuj wątek
    • kirkwall Re: 89% firm ma problem ze znalezieniem pracownik 27.03.08, 08:26
      No prosze - a w Londynie i Edynburgu nie ma z tym najmniejszych problemow tongue_out
      • sibeliuss Re: 89% firm ma problem ze znalezieniem pracownik 27.03.08, 08:38
        W Polsce podobno się nie opłaca (żenada).
        • kirkwall Re: 89% firm ma problem ze znalezieniem pracownik 27.03.08, 09:20
          Nie znam realiow na tyle, aby sie wypowiadac, ale za kazdym razem, kiedy dostaje
          rachunek w restauracji etc w Polsce mysle to samo: jak ludziom wystarcza, aby
          zyc? Proporcje ceny/zarobki bardzo sie zmienily w ostatnich latach, to tylko
          moja obserwacja, moze byc kompletnie mylna.
          • mi.ka.n Re: 89% firm ma problem ze znalezieniem pracownik 27.03.08, 13:31
            Kirkwall "ludzie"po restauracjach nie chodzą.Starają sie wlasnym
            sumptem pichcic w domu za te swoje grosiki najtaniej jak tylko
            można.Wychodza im calkiem,c ałkiem smaczne i jadalne dania.Nie wiem
            nawet czy nie smaczniejsze jak te drogie w restauracjach.
            • kirkwall Re: 89% firm ma problem ze znalezieniem pracownik 27.03.08, 13:43
              Mikan, nie wiem, czy musza zaraz byc te drogie, cokolwiek 'drogie' znaczy. W
              zeszlym roku w Gdyni w tawernie nad zatoka bylo mnostwo najnormalniejszych
              wlasnie ludzi, rodzin, studentow, turystow.
              Nie wiem, jak dla mnie przynajmniej wygladali na calkiem przecietnych ludzi,
              takich jak i ja.
              Chodzi mi o to, jak nieproporcjonalny to wydatek do przecietnych zarobkow.
    • debest3 Re: 89% firm ma problem ze znalezieniem pracownik 27.03.08, 13:44
      a ja się wcale nie dziwię,polscy "pracodawcy" tylko płakać potrafią ze ludzie
      pracować nie chcą tylko na zasiłkach siedzą,niestety nikt za bardzo nie uwypukla
      tego na jakich warunkach oni chcą zatrudniać,ja tam ich wcale nie żałuję,jeszcze
      niedawno na każdą próbę poskarżenia sie na pracodawce była tylko jedna
      odpowiedź"Jak sie nie podoba,to na twoje miejsce za bramą czeka 10
      chętnych",ciekawe,czy im też by pasowała pensja 1000 zł brutto,składka ZUS
      oczywiście minimalna,bilet miesięczny 240-250 zł ,to ile zostaje na życie?Tylko
      ja się zastanawiam gdzie te podwyżki płac nastąpiły?ja w tamtym roku dostałem 8
      zł..słownie osiem złotych miesięcznie,w tym roku żadnej,obiad w restauracji to
      moge sobie przy okazji jakiejś premii zjeść,czyli mniej więcej raz na pół roku
    • zo_h No cóż ... 27.03.08, 15:59
      89% firm ma problem ze znalezieniem pracownik ... czyli mamy niesamowite
      eldorado na rynku pracy. Niestety jeśli przyjrzeć się innym statystykom to
      okazuje się że nie do końca jest tak różowo ... 30% pracowników może poszczycić
      się "kombinowanymi" umowami (o dzieło, samozatrudnienie i inne ciekawe wybiegi
      pozwalające uciekać pracodawcy z kosztami). Ciekawe ile z tych 89% firm oferuje
      właśnie tego typu atrakcyjne posady.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka