kriss67 02.04.08, 08:42 2 kwietnia 2005 roku zmarł Jan Paweł II, polski papież zasiadający od 16 października 1978 roku na Stolicy Piotrowej, czyli w Watykanie. Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Re: Zdarzyło sie dzis-2 kwietnia 2005. Jan Paweł 02.04.08, 08:55 Historia osądzi jego znaczenie dla KK, ale musi opaść kurz jarmarcznego wrzasku i wioskowe uwielbienie dla obrazków za 3.50. Mi wewnętrznie szkoda tego skromnego człowieka, że musiał stawić czoła milionowej gawiedzi, która traktowała go jak marionetę do oklaskiwania, a nie jako wybitnego myśliciela i filozofa. Bo kto czytał jakieś dzieło pióra Karola Wojtyły? Odpowiedz Link
f.lamer ja ze swej strony polecam przy tej okazji 02.04.08, 09:14 tinyurl.com/2gktws ocena JPII z którą się w dużej mierze zgadzam poza tym przewiduję że dzisiejsza rocznica będzie okazją do zrobienia sobie przez media kolejnego widowiska, szopki z której nic nie wynika. nie wiem, czy na jakikolwiek otwarty dialog w polskim kościele kiedykolwiek przyjdzie czas. a w pewnym momencie będzie już po prostu za późno Odpowiedz Link
sibeliuss Re: ja ze swej strony polecam przy tej okazji 02.04.08, 09:30 Miałem w ręku książkę o podobnym wątku, niestety z dużą częścią jej zawartości muszę się zgodzić. Pobłażliwość to nie jest recepta na uzdrowienie KK. Wojtyła lubił ludzi prostych, dobrodusznych, cieszył się przaśnym podejściem do świata i chyba dużo kosztowało Go usiłowanie nie zauważania, że świat idzie do przodu. Ludziom wykształconym taka ewangelizacja nie wystarczyła. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Zdarzyło sie dzis-2 kwietnia 2005. Jan Paweł 02.04.08, 11:19 Moje rozumowanie jest zgodne z Twoimi przemyśleniami Sibeliussie Odpowiedz Link
mk968 Re: Zdarzyło sie dzis-2 kwietnia 2005. Jan Paweł 02.04.08, 14:52 nic nowego nie będzie z mojej strony z cała sympatią dla Slogassa i Loczka ale wasze poglądy to absurdalny bełkot tygodnika Nie dla wiekrzosci naszego spoleczeństwa Jan Paweł był osoba świętą a wasz tok myślenia to tok wojujacej feministyki 21.37 Pamiętamy Odpowiedz Link
f.lamer Re: Zdarzyło sie dzis-2 kwietnia 2005. Jan Paweł 02.04.08, 15:49 > dla wiekszosci naszego spoleczeństwa Jan Paweł był osoba świętą i dlatego nie wolno się z nim nie zgadzać? czy masz świadomość że w poczet świętych przyjmowane są oficjalnie osoby których stanowiska sobie przeczą? > 21.37 Pamiętamy lepiej zapamiętaj to: Mt 5, 43-48 ma więcej ewangelicznego sensu niż czczenie śmierci starego człowieka Odpowiedz Link
loczek62 Re: Zdarzyło sie dzis-2 kwietnia 2005. Jan Paweł 02.04.08, 16:13 mk968 napisał: > nic nowego nie będzie z mojej strony z cała sympatią dla Slogassa i > Loczka ale wasze poglądy to absurdalny bełkot tygodnika Nie dla > wiekrzosci naszego spoleczeństwa Jan Paweł był osoba świętą a wasz > tok myślenia to tok wojujacej > feministyki > 21.37 Pamiętamy Oczywiście zgadzam się że jakaś część naszego społeczeństwa tak uważa. Niemniej nie odbieraj mi mozliwości własnego rozumowania wciskająć mi jakieś porównanie do tygodnika NIE. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Zdarzyło sie dzis-2 kwietnia 2005. Jan Paweł 02.04.08, 16:25 Czego nie napiszę i tak nie zrozumiesz Odpowiedz Link
mk968 Re: Zdarzyło sie dzis-2 kwietnia 2005. Jan Paweł 03.04.08, 09:28 drogi Marcinku słoneczko , kotku , misiaczku i tak cię lubię Odpowiedz Link
projek dziś w Warszawie 02.04.08, 15:00 Jadąc dziś do pracy zauwazyłem na słynnym 'Różycu' (Bazar Różyckiego) oraz fabryce Wedla wywieszone papieskie flagi (biało żółte). Zastanawiam się czy to aby nie przesada. Rozumiem że każdy ma prawo do uczczenia dnia jego śmierci ale to co zobaczyłem wygląda niepoważnie. Odniosłem wrażenie że jest to "wycieranie sobie gęby" papieżem i robienie pokazówki (zobaczcie jacy jestesmy religijni - pamiętamy o jego śmierci). Flagi papieskie mógłbym jeszcze zrozumieć na kościołach czy klasztorach, czy domach parafialnych ale nie na targowisku czy fabryce słodyczy. Chyba nie tego by sobie ś.p. papież życzył. Odpowiedz Link
projek Re: dziś w Warszawie 02.04.08, 15:30 Tak samo jakby na hipermarketach powywieszać. Czy ;udzie od tego pobożniejsi będą? Zaczną miłować bliźniego swego jak siebie samego - jakos wątpię. Odpowiedz Link
prazanka44 Re: dziś w Warszawie 02.04.08, 15:57 Podobało mi się, wyczytane w jego książce "Miłość i odpowiedzialność" stwierdzenie, że małżeństwo istnieje nie tylko w celach prokreacyjnych, ale także dla wzajemnego wspierania się i rozwoju duchowego małżonków. Odpowiedz Link
f.lamer Re: dziś w Warszawie 02.04.08, 16:07 > małżeństwo istnieje nie tylko w celach prokreacyjnych, > ale także dla wzajemnego wspierania się i rozwoju duchowego > małżonków dobrze że to napisał, bo bez oficjalnego stanowiska kościoła nikt nie byłby w stanie samodzielnie dojść do takiego wniosku Odpowiedz Link
luba91 Re: dziś w Warszawie 02.04.08, 16:19 mylisz sie ,jezeli myslisz,ze jestes dowcipny. Odpowiedz Link
f.lamer @luba9 02.04.08, 18:23 mylisz się, jeżeli myślisz że odniosłaś sie do treści mojej wypowiedzi obrażać jest zdecydowanie łatwiej Odpowiedz Link
kriss67 Re: dziś w Warszawie 02.04.08, 16:21 Czołem Prażanka To co napisałaś, wynika z posoborowej definicji małżeństwa. Dawnymi czasy w prawnej definicji małżeństwa kanonicznego zawarte były dwa cele: zrodzenie i wychowanie potomstwa (cel pierwszorzędny) oraz wzajemną pomoc małżonków i uśmierzenie pożądliwości (cel drugorzędny). Natomiast nowy kodeks, ogłoszony przez Jana Pawał II w 1983 roku mówi tak: celem małżeństwa są dobro małżonków oraz zrodzenie i wychowanie potomstwa. Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link
f.lamer Re: dziś w Warszawie 02.04.08, 15:52 > Jadąc dziś do pracy zauwazyłem na słynnym 'Różycu' (Bazar > Różyckiego) oraz fabryce Wedla wywieszone papieskie flagi (biało > żółte). może ogłosili niepodległość i oddali ja zaraz watykanowi? różne rzeczy dzieją się ostatnio na świecie... Odpowiedz Link
adam81w Re: dziś w Warszawie 02.04.08, 21:35 f.lamer napisał: > > Jadąc dziś do pracy zauwazyłem na słynnym 'Różycu' (Bazar > > Różyckiego) oraz fabryce Wedla wywieszone papieskie flagi (biało > > żółte). > może ogłosili niepodległość i oddali ja zaraz watykanowi? > różne rzeczy dzieją się ostatnio na świecie... Polska i tak niestety jest od wielu lat kolonią państwa Watykan. Smutne. Polska różnorodna światopogladowo. Odpowiedz Link
adam81w Re: Zdarzyło sie dzis-2 kwietnia 2005. Jan Paweł 02.04.08, 21:29 Nic mnie to nie obchodzi. Nie podoba mi się sraczka w mediach jaka powstała w związku z tym faktem. Odpowiedz Link