aleafera.pl 11.06.08, 19:55 ...Oprócz knedli ,pierogów,truskawek ze śmietaną, jakie jeszcze znacie i polecacie dania? Ostatnio jadłam truskawki zalane gorącą czekoladą.Pycha. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skiela1 Re: Truskawki 11.06.08, 21:08 Knedli i pierogow z truskawkami nie lubie. Najpyszniejsze jest ciasto biszkoptowe z budyniem,truskawkami i galaretka. ostatecznie zgniecione truskawki z cukrem Odpowiedz Link
asiouek Re: Truskawki 11.06.08, 23:10 - zmiksowane na mus i zamrożone - makaron + sos: zmiksowane truskawki ze śmietaną - lody waniliowe z pokrojonymi truskawkami - szybki sernik: podgrzać szklankę mleka z 6 łyżkami żelatyny, dodać cukru waniliowego i 2 serki homo, wylać na formę, ściąć w lodówce, na to całe truskawki - dużo, dużo, dużo, zalać galaretką truskawkową - shake truskawkowy: maślanka + truskawki, ew. cukier - zmiksowane truskawki + pół szklanki wody z żelatyną, ściąć, na to bita śmietana Ja tak mogę jeszcze długo Odpowiedz Link
info-tw Re: Truskawki 11.06.08, 23:25 W nagrzanym rondelku zrumień bez tłuszczu płatki migdałów i ostudź je. Zmiksuj część truskawek z cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z cytryny aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostałe truskawki przekrój na pół. Przełóż masę do 6 pucharków do każdego dodając po 1 kulce lodów waniliowych i pozostałe truskawki. Udekoruj ubitą Ramą Cremefine i zrumienionymi migdałami. Przed udekorowaniem Ramą Cremefine, możesz polać lody i truskawki łyżeczką koniaku lub wódki. Dodatkowo do Ramy Cremefine można dodać przetarta laskę wanilii. Odpowiedz Link
marcin_rz truskawki z limonką 13.06.08, 10:54 Polecam skropione limonką, posypane cukrem. A już absolutny hit to koktajl z truskawek i kwaśnego mleka Odpowiedz Link
sierzgu Re: truskawki z limonką 13.06.08, 13:03 Puszysty omlet z truskawkami, polany kwaśną śmietaną i posypany cukrem. Naleśniki przełożone zmiażdżonymi truskawkami, też w zestawie smietanowo - cukrowym. Ciastka z mrożonego francuskiego ciasta, złożonego w kopertki; podawane na gorąco. Mniamulek Odpowiedz Link
marcin_rz tak sobie pomyślałem, 13.06.08, 15:35 że po co psuć niepowtarzalny smak truskawek - najlepsze mimo wszystko są zbierane na słońcu prosto z krzaka, bez płukania i z ziarenkami piasku zgrzytającymi między zębami Odpowiedz Link
skiela1 Re: tak sobie pomyślałem, 13.06.08, 18:24 marcin_rz napisał: bez płukania i z ziarenkami piasku zgrzytającymi > między zębami brrrr gesiej skorki dostalam Odpowiedz Link
marcin_rz Re: tak sobie pomyślałem, 16.06.08, 12:35 Nie masz co się otrząsać, takie truskawki jadam od dzieciństwa i wiem, że są najsłodsze i najbardziej aromatyczne te prosto z krzaka. Każde płukanie powoduje, że tracą smak i słodycz. Odpowiedz Link
skiela1 Re: tak sobie pomyślałem, 16.06.08, 14:25 otrzasam sie z piasku)) piasek w zebach brrrrrrrrr Odpowiedz Link
phalaenopsis Re: Truskawki 14.06.08, 14:51 Normalnie, z sitka umyte. Jeszcze lepsze zerwane właśnie takie. Cukier i wysoka temperatura zabijają ten supersmak. Odpowiedz Link