sloggi 30.09.03, 13:39 Co i rusz czytam, że toś kicha, pociąga nosem, pobolewa go gardło i głowa. To typowe objawy przeziębienia wczesnojesiennego. A może ktoś ma sprawdzony sposób na walkę z tym pospolitym choróbskiem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolczatka Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 14:23 Faza pierwsza to końska dawka wit.C 1000 mg, przed snem gorąca kąpiel, gorący fervex, gorące piwo z jajem. Jeśli nie zlekceważę tego etapu, wojna jest wygrana. Jeśli jednak budzę się i czuję, że zostałam pokonana, to krople do noska (w moim przypadku tylko krople i muszą być nawilżające), fervex i syropek na kaszel (najlepiej swojski pini) i wódka miodowa, mleko z miodem i z cynamonem (dla nielubiących czosnku). Odpowiedz Link
jasmintea Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 15:36 Na poczatek - "dwaka uderzeniowa" wit C - ok 600mg i ze cztery rutinoscorbiny I tak trzy razy dziennie Wapno do tego na katar. Grip Heel - swietny srodek homeopatyczny - naprawde pomaga - stosowac zgodnie z ulotka) Na noc- wysmarowac sie rozgrzewajaca nalewka bursztynowa , szczegolnie stopy, grube sparpety i do lozka Jesli dochodzi otumanienie grypowe i dreszcze - gripex. Jesli nie - a boli gardlo - homeogene i tusipect < tylko po nim nie wolno prowadzic samochodu>. Powinno pomoc I nie przemeczac sie prosze)) A najlepiej jesc profilaktycznie duzo czarnej porzeczki <naturalna wit C> i zielonej pietruszki. Sama czosnku nie lubie ale jesli ktos chce - to podobno pomaga Pozdrawiam. Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:30 Dużo vit C, na ból głowy paracetamol, mleko z masłem i z miodem, sole emskie w mleku, na katar polecam inchalacje z olejków.Ewentualnie na kaszel pastylki z tymiankiem i podbiałem. Herbata z sokiem malinowym, rewelacyjna Gripovita i ciepłe łóżeczko. Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:34 A zapomniałam o dwóch ważnych sposobach: cebula (na kanapce chociażby) i ogromne ilości czosnku - niekoniecznie na kanapce - może być w spaghetti. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:41 Przypomniałaś mi o tych tabletkach do ssania z tymiankiem i podbiałem, są rewelacyjne, a przy tym smaczne i fajnie wyglądają, takie mroczne )) Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:46 Ale naprawdę pomagają w przeciwieństwie do syropów, które działają tylko chwilowo. A na katar są takie tabletki - tylko nazwy nie pamiętam - pomagają tyle że koszmarnie wysuszają śluzówkę. Dziwne uczucie. Ale jak trzeba pozbyć się kataru natychmiast to polecam. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:49 Na mnie to chyba nic nie działa. Przysłowiowe 7 dni to u mnie 7 dni, ani dnia krócej Lekarstwa w moim przypadku tylko łagodzą dolegliwości. Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:50 Tak to jest z katarem.U mnie podobnie. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:53 Ostatni raz byłam chora w sierpniu, na urlopie. Z gorączką, katarem, kaszlem i tym podobnymi przyjemnościami. Narzeczony wsadził mnie do łóżka, zamknął okno (30 stopniowy upał!!!) i zakazał wychodzić. Masz się wygrzać, powiedział...Nigdy więcej, nic nie pomogło, a wymęczyłam się koszmarnie. Chorowałam oczywiście 7 dni Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:58 Ja wolę chorować kiedy jest zimno. Miałam kiedyś anginę też jak były upały. Okropne!!! Ostatnio też dorwały mnie podejrzane wirusy i odpuszczają dopiero teraz. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:00 Ja o dziwo ostatnio nie choruję (odpukać). A szczepisz się? U mnie w pracy były ostatnio szczepienia, ale nie zdecydowałam się. Ostatni (i pierwszy) raz szczepiłam się dwa lata temu. Dziwne, od tamtej pory naprawdę mniej choruję. Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:09 Na grypę? Nie, nie szczepiłam się nigdy i jakoś mnie ta zaraza omija. Szczepiłam się tylko na żółtaczkę. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:15 Ja tyż. Na wściekliznę moi rodzice szczepień poniechali, no i teraz mają rezultaty Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:16 Hi hi mnie też na wścieklinę nie szczepili i jak się wścieknę... Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:19 Tylko nie mam sardonicznego uśmiechu ponoć charakterystycznego dla tej choroby ) Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:22 Ja jestem wścieklica bez uśmiechu i nie łaszę się jak to zwykłe czynić wściekłe zwierzaki, wręcz przeciwnie nawet... Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:24 Oj coś wiem o tym. To Ty chyba nakrzyczałaś na mnie kiedyś tam z powodu dziewczęcia z forum kobieta. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:33 Oj ja...niestety bywam zołzowata, pocieszam że chyba bardziej w necie niż w realu Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:38 Było-minęło. Ja też w wersji on-line bywam przykra.Na żywo zreszto też - chociaż się staram. Mówię Ci - to ta wścieklizna ;/ Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:42 Mnie raczej trudno wyprowadzić z równowagi, niestety najbliżsi znają mnie już kupę lat i wiedzą gdzie nadepnąć, żeby obudzić potwora A w necie często moja wybuchowość wynika z niezroumienia intencji tudzież ogólnego niedogadania. Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:48 Wszystko przez to, że posługujemy się na ogół skrótami myślowymi. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:54 I przez to że nie słychac tonu głosu i nie widać uśmiechu Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:58 Dokładnie. I wkradają się szumy komunikacyjne. Stąd dużo pomyłek i awantur. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:01 No właśnie, a ja niby o tym wiem, a i tak zawsze się konfliktuję..Ech, taka stara, a taka głupia A właśnie, z innej beczki, dzisiaj jest "7 lat w Tybecie", widziałaś może, warto? Bo nie wiem czy zasiadać do tv, mam awersję i bardzo wybieram sobie jak już mam coś obejrzeć Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:11 Tytuł obił mi się o uszy (chyba ze względu na obsadę), ale nie pamiętam filmu, może jak się zacznie to skojarzę. Recenzje ma zachęcające. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:25 To chyba zaryzykuję..to z bratem pitem, tak? Chyba dobrze pamiętam..to chociażby dla niego obejrzę, był niezły w wampirze jak już o czosnku mowa Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:31 Ano tak. Najlepszy był w Thelmie i Luise ) Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:33 Ty wiesz, że ja nigdy tego nie widziałam?? Zasadzałam się kilka razy, ale jakoś nigdy nie było ku temu pomyślnego czasu Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:36 Obejrzyj koniecznie!!!! Zajebisty film!! Niesamowity. Nie będę Ci streszczać bo popsuję Ci wrażenia. Jeden z moich ulubionych filmów. Zawsze na nim łzy kapią Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:40 To ja nie wiem czy chcę...jak jest coś łzawego to staram się omijać, jak dobre by nie było Ale T i L trzeba obejrzeć, wiem, ja w ogóle mam okropne zaległości, filmowe, książkowe, ostatnio tylko na forum jestem na bieżąco Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:44 Łzawe to na samym końcu. I tylko przez chwilę. 2 godz. oglądania a później 2 tygodnie przemyśleń. Naprawdę polecam gorąco! Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:47 Przekonałaś mnie Ja poluję teraz w wypożyczalniach na pociąg życia, chcę jeszcze raz zobaczyć, ale niestety ni ma Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:51 Mam dar przekonywania ) a pociąg życia? To na pewno taki tytuł? Bo nie znam... Jakieś haniebne przeoczenie z mojej strony. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:57 Był niedawno w telewizji. Film jest po prostu REWELACYJNY Natomiast widziałam niedawno Lyncha prostą historię...chyba wolę filmy w jego tradycyjnym klimacie Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 20:59 Ostatnio telewizor omijam z daleka. A Lynch - Lost Highway, Twin Peaks, Blue Velvet? Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 21:02 Jakiś czas temu M. Drive...dziwny co najmniej Do dzisiaj nie bardzo wiem o co w tym filmie chodziło... Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 21:07 To podobno wie tylko sam reżyser ale sam M.D. zebrał nienajlepsze recenzje. Lynch przesadził z fabułą. Ja nie oglądałam więc się nie wypowiadam. Gdzieś w necie jest strona, na której D.L. opisuje na jakie sceny i szczegóły zwracać uwagę aby zrozumieć jego zamierzenia. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 21:17 Ale za to jak fajnie wyjść potem z kina i się zastanawiać o co tak właściwie chodziło Kiedyś widziałam taki film, za cholerę nie mogę sobie przypomnieć tytułu. Opowiedziany od tyłu, bohaterem jest facet z amnezją, robi zdjęcia, na pewno słyszałaś o nim lub widziałaś. Widziałam go trzy razy, bo byliśmy jedynymi posiadaczami filmu na wideo, znajomi wpadali, więc jakby z musu oglądałam tyle razy. I za każdym razem dostrzegalam nowe rzeczy w tym filmie. Fajny, polecam. Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 21:33 Teraz nie kojarzę. Za to PI albo Cube - wstrząsające. Zobacz, zaczęłyśmy od przeziębienia, poprzez czosnek i przepisy, kawę i akcesoria do kawy, filmy Lyncha i tyłek Brada Pitta. Jak się dwie baby dorwą to przegadają 3000 tematów w ciągu 1,5 godziny ) Zaraz film!! Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 21:35 Cube widziałam, był przerażający. A do tego oglądałam go w takim małym kinie na Jezuickiej, sala 2x2, ekran przy twarzy, wrażenie mocne A co do tematów fakt, pląsamy sobie nieźle Uciekam na film, dobrej nocy V_F, uczty kinowej, papa Odpowiedz Link
frunze Re: ten film to MEMENTO 01.10.03, 15:13 Dzięki, dzięki!!!! Nie mogłam sobie przypomnieć, muszę chyba kupić bilobil Odpowiedz Link
ceper_pepper Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:45 Ja jak tylko czuję że coś mnie bierze, biorę wieczorem aspirynę/polopirynę i do łóżka. Jeśli są jakieś problemy z gardłem - pastylki olbas. To działa. Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 18:48 Ja na aspirynę mam alergię. Olbas jest rewelacyjny tylko drogi. Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:03 Jeszcze jeden przepis - tyle że wymaga pewnych składników. Ananas z puszki pokrojony na kawałki, żółty słodkawy ser - też pokrojony w kostkę, duuuuuużo posiekanego czosnku (nie zmiażdżonego bo wtedy jest ostrzejszy), wymieszać, dodać majonez. Jeść.PYcha!!!! Lecznicze ze względu na czosnek oczywiście. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:05 Tylko jak po takiej ilości czosnku iść następnego dnia do pracy...)) Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:18 Eee tam - chodzi o to aby zdrowym być. Tym pisaniem narobiłam sobie smaka na kanapki z serem żółtym, pomidorem i cebulą. Całość posypię białym pieprzem. Odpowiedz Link
frunze Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:20 Ja przed chwilą zrobiłam obiad, koleżanka podrzuciła przepis na kotta pilafi. Śmieszne połączenie ostrego z cynamonem. Niezłe, niezłe Ty mi narobiłaś smaka na czosnek...niestety, nie mogę sobie pozwolić na oddech smoka Odpowiedz Link
very_famous Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 30.09.03, 19:21 Podrzuć ten przepis ))) uśmiecham się o to Odpowiedz Link
frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 19:30 2 piersi kurczaka duża cebula 3 łyżki masła łyżka oleju roślinnego 10 dkg ryżu długoziarnistego 30 dkg pomidorów (średnio 2) łyżka koncentratu pomidorowego 2 kostki bulionu z kurczaka pół litra wody 1,5 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Mięso pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, ryż umyć na sicie. Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki posiekać na kawałki. W rondlu (na patelni) rozgrzać olej i masło, włożyć cebulę i kuraka, smażyć na dużym ogniu mieszając, 3-4 minuty. Dodać osączony ryż (nie ugotowany) i smażyć go póki nie wchłonie tłuszczu (2 min.) Wlać wodę, wrzucić pomidory i rozkruszone kostki bulionowe. Zagotować, wymieszać z konentratem i przyprawami (cynamon, sól i pieprz. Z solą uważaj, całość już na tym etapie jest dość słona, ja oczywiście przesadziłam). Kotte gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ryż wchlonie caly płyn i będzie miękki (20 minut). SMACZNEGO Odpowiedz Link
very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 19:46 To jest pilav?! Kiedyś zrobiłam takie jedzonko tylko przepis był trochę inny. Wyszła mi ohyda!! Dlatego że źle dobrałam proporcje bulionu. Gdybym nie znalazła w lodówce tzatzyków to nie byłoby obiadu. Odpowiedz Link
frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 19:53 Myślałam, że to będzie wlaśnie ohyda. Ale jest naprawdę niezłe Spróbuj, a w zapasie miej tzatziki, jakby Ci smaki nie podpasowały Odpowiedz Link
very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 19:56 Hi hi-będę pamiętać. Tamten przepis był specyficzny. Do kurczaka i papryki oraz ryżu trzeba było wrzucić rodzynki. Jak one nasiąkły tym bulionem to ....ble Odpowiedz Link
frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 19:59 No rzeczywiście, drobiowe rodzynki haha )) A ja widzę, że Ty bardzo czosnkowa jesteś, tu ananasy z czosnkiem, tu tzatziki..ale rozumiem Cię, ja też wszędzie gdzie się da walę czosnek Odpowiedz Link
very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:05 Do spaghetii też i to dużo, do salsy przeogromne ilości. Ale to dobry sposób na wampiry )) Cebulę też uwielbiam. Generalnie wszystko co ostre. Idę teraz zrobić kawę bo zaraz padnę na klawiaturę i zobaczysz co najmniej dziwne literki. Zaraz będę. Odpowiedz Link
frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:07 Ja chyba też strzelę sobie małą, ale za to szatańską I chyba się ubiorę, bo mi ręcę przymarzają do klawiatury. Nie cierpię takiej pogody. Jeszcze nie grzeją, ale za oknem już lodowato. Ja chcę mieszkać w cegle!!! Odpowiedz Link
very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:15 Senny dzień, zimny dzień - ja do pracy założyłam 2 swetry w tym jeden góralski - wywołał sensację w pracy - a ja go tylko z szafy po kilku latach wyciągnęłam no i 3 metrowy szalik. Brakowało mi rękawiczek. Nie cierpię jak ręce przymarzają mi do poręczy. Brrr... Odpowiedz Link
frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:24 U mnie już na stałe w szafie zagościły golfy, wczoraj przytargałam od rodziców biret, szalik i rękawice I marznę, marznę! Zaraz chyba zrobię sobie ciepłą, rozgrzewającą kąpiel, z olejkami, zapalę kominek aromaterapeutyczny z olejkiem ylang-ylang (afrodyzjak podobno i wezmę poczytam w tej wannie książkę, o! Odpowiedz Link
very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:24 Kawa wypita w piorunującym tempie. Czekam na efekt. Odpowiedz Link
frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:27 Ja siorbię, siorbię Ostatnio kupuję kawę w ziarnach, mielę ją sobie po bożemu, w młynku i taką superpachnącą zaparzam. Bomba Odpowiedz Link
very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:33 A ja jakoś do fusów się nie mogę przyzwyczaić. Choć wiem że takie kawy sa dobre, np. rumowa z rumem. Odpowiedz Link
frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:35 Ja piję różne, eksperymentuję sobie W pracy z konieczności piję rozpuszczalną (raz że nie mam młynka a dwa, że mogę sobie kilka kaw wypić w tym samym kubku bez konieczności mycia go, ot, takie lenistwo), szaleję w domu. Marzy mi się ekspres ciśnieniowy, ale jakoś nie możemy się z moim G. zdecydować na model, różnica poglądów Odpowiedz Link
frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:43 Chyba po równo, niestety Ale ja jestem większą smakoszką, to na pewno, on sobie ciapnie 3 łychy cukru, dowali mleka, zamiącha i jest ok, dla mnie to musi być specjalna kawa i bez żadnych dodatków. Poza tym dla niego liczą się funkcje i cena, dla mnie wygląd takiego cuda i tu jest konflikt interesów, bo nie chce mi kupić takiego pięknego delonghi za 600 złotych )) Odpowiedz Link
very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:47 Na jakimś wątku napisałam, że jak mam wybierać to kupuję 2 egzemplarze. Kosztowne podejście. Ale później mogę spać spokojnie. A przede mną druga kawa, bo jedna to za mało jak mam oglądać film. Odpowiedz Link
frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:49 Na dwa ekspresy do kawy nie mam miejsca Na kilka swetrów, kilka par butów, kilka słoiczków kremu znajdzie się, dwóch ekspresów nie umiejscowię nijak No i jakbym miała dwa to spóźniałabym się do pracy, bo zastanawiałabym się z którego dzisiaj zrobić sobie kawę Odpowiedz Link
very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:54 To kup ten, który będzie Tobie służył. A jak G. niewybredny pod względem picia kawy to wypije i z tego ) Rety! Mam nadzieję, że tego nie czyta! Bo mam przerąbane wirtualnie . Odpowiedz Link
frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 20:57 I tak postawię na swoim, kropla drąży skałę A forum nie czyta, ja miałabum przerąbane realnie )) Odpowiedz Link
very_famous Re: Kotta pilafi 30.09.03, 21:03 Tak. Nie ma jak wiercenie dziury w brzuchu Odpowiedz Link
frunze Re: Kotta pilafi 30.09.03, 21:08 Tylko trzeba to robić umiejętnie. Ja niestety zwykle stawiam sprawę na ostrzu noża, albo teraz albo nigdy. Mało korzystne podejście na dłuższą metę. Odpowiedz Link
ulalka Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 01.10.03, 18:24 napój: gorącą wodą zalewa się łyżkę miodu, łyżeczkę imbiru i wciska sie do tego cytryny pół... ) dobre to nawet ) Odpowiedz Link
abigail_g Re: Sprawdzone sposoby na przeziębienie? 02.10.03, 00:17 gorace mleko z miodem i czosnkiem do sniadania i kolacji. Paskudne, ale dziala. Profilaktycznie grzane wino Odpowiedz Link