kreskator 19.11.03, 14:21 lubicie jeśc jaja???? pod jaką postacią--czyli w jakim wcieleniu? ja pod każdą -szczególnie z dodatkiem kozieratki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kreskator Re: Jajowanie 19.11.03, 14:27 kozieratka to jest takie ziółko/przyprawa(?) trońke gorzkawe i bardzo aromatyczne, w sam raz podkreśla smak żółtka--trzeba spróbować Odpowiedz Link
maniek2000 Re: Jajowanie 19.11.03, 15:02 kozieratki uzywalem dotychczas do dan z dynia, no ale do jajeczka tez moze byc OK! Trze bedzie sprobowac mnie jaja najbardziej smakuja na kromalu dobrego chleba z dobrym maslem na to gorace jeszcze jajeczko tak na poltwardo, z przypraw pieprzyk preferuje i troche soli ewentualnie czasem te jajeczko pomidorem se pokryjem mam tez przepis z newsow na jaja po turecku, ale jest dosc dlugi... wiec nie bede go umieszczal, jakby co poprosze kontakt na @, to przesle. Odpowiedz Link
frunze Re: Jajowanie 19.11.03, 14:26 Zacznę, jako ta, co nie lubi Toleruję w następujących konfiguracjach: 1. Ciapciane ze szczypiorkiem, na kanapkę 2. Omlet 3. Ciasto 4. Jajecznica w drodze wyjątku i tylko jak robi G. W innych nie cierpię. Odpowiedz Link
kreskator Re: Jajowanie 19.11.03, 14:33 aha.. myślałem że jakieś specjały jajeczno - ciastowe istnieją... Odpowiedz Link
kreskator Re: Jajowanie 19.11.03, 14:35 no tak, a pomyslec że niektórzy piją jaja wprost ze skorupki...tu ja tyż uczynię : br4rrrrrrrrrrr... Odpowiedz Link
frunze Re: Jajowanie 19.11.03, 14:38 Kiedyś moja nieoceniona babunia robiła mi jajco w szklance, roztrzepywała je, nie pamiętam, ugotowane, czy nie, i mówiła, żebym piła, fuj. Chociaż jak sobie przypominam, to wtedy się tak nie krzywiłam. Odpowiedz Link
dorota.28 Re: Jajowanie 19.11.03, 14:42 moja siostra piła takie ze skorupki słabo mi się robiło Mamula robi taką jajecznicę, że... ojojo szkoda, że Jej w domu nie ma bo pewnie by mi usmażyła Odpowiedz Link
kreskator Re: Jajowanie 19.11.03, 14:47 no ale formą jaja na surowo jest też kogel-mogel co prawda to tylko żółtko ale zawsze--tyle ze oczywiście przepadam Odpowiedz Link
jeremy27 Re: Jajowanie 19.11.03, 14:49 ja tam łykam jajka w prawie każdej postaci...oprócz wspomnianego picia na surowo...sąłtki jajeczne, jajko z rybka, jajko na ół twrdo, pół miękko, omlet, tzw. grzybki - czyli też omlety troszke inne, jajeczniczki ze szczypiorkiem...mniam, mniam... Odpowiedz Link
kreskator Re: Jajowanie 19.11.03, 14:51 no tak ,że przypomnę o wątku innym czyli o diecie..w sumie to nawet rozmowa o jedzeniu bedzie strasznym dla Cię przeżyciem.... Odpowiedz Link
jeremy27 Re: Jajowanie 19.11.03, 14:59 ZNIKNE Z FORUM NAJZWYCZAJNIE, ŻEBY SIĘ NIE NAKRĘCAĆ)) Odpowiedz Link
kreskator Re: Jajowanie 19.11.03, 15:02 nie no na ten czas po prostu zrobimy szlaban na wątki kulinarne pokątnie będziemy się oblizywać ze smakiem Odpowiedz Link
frunze Re: Jajowanie 19.11.03, 14:54 I jeszcze na Wielkanoc połówki jajek w skorupkach, pycha )) wychodzi, ze ja nie lubię tylko jajek na miękko i sadzonych... Odpowiedz Link
frunze Re: Jajowanie 19.11.03, 14:52 Oooo, to lubię )) Ale sto lat nie jadłam...nie ma mi kto zrobić Odpowiedz Link
kreskator Re: Jajowanie 19.11.03, 14:55 eh to ja mogę Ci ukręcic kogla-moglataki z pianką ażto jest cos delikates albo z dodatkiem kakao Odpowiedz Link
kreskator Re: Jajowanie 19.11.03, 15:06 )))) czyżbyśmy umawaili się na bicie kogla mogla????? Odpowiedz Link
jeremy27 Re: Jajowanie 19.11.03, 15:09 ja tam przypominam co niektórym o obiecanym obiedzie Odpowiedz Link
jeremy27 Re: Jajowanie 19.11.03, 15:13 nie dziękuje...tylko pamiętajcie o szybkim umyciu łyżeczek po...bo jak jajo sie zaschnie to trzeba powalczyć ostro Odpowiedz Link
frunze Re: Jajowanie 19.11.03, 15:17 No masz A na deser kogel-mogel I umyjemy po sobie kubeczki Odpowiedz Link
altu Re: Jajowanie 19.11.03, 14:48 uwelbiam... mój Tatinek specjalizuje się w takim "el dante" - pół miekkie, pol twarde.. pycha.. rozkosz w paszczy.... na twardo - z majonezikiem lub pastą... a moj ulubiony alkohol to "jaja trzepane" - czyli ajerkoniak... mozna popijac i nie wiadomo kiedy ma się fazę.. jajecznica - tylko i przede wszystkim z pieczarkami.... <znowu sie robie glodna...> Odpowiedz Link
kreskator Re: Jajowanie 19.11.03, 14:50 o właśnie przypomniałas mi o jedynej formie przzyządzania jaj której nie znoszę: czyli krem jajeczny pitny.......boshe jak mnie to kiedyś zemdliło....nigdy nie zapomnę-trauma i zgroza Odpowiedz Link
candycandy Re: Jajowanie 19.11.03, 15:00 Kolego K., nie róbcie sobie z nas jaj! Pewnie, że lubię. Z tą kozieratką nie próbowałam - można to coś dostać w wersji suszonej, zapakowane przez Kamis'a lub Ducros'a? Odpowiedz Link
kreskator Re: Jajowanie 19.11.03, 15:04 zupełnie nie wiem Candy czy to można dostać gdzieś indziej niż poza apteką... wiem to się moze źle kojarzyć , ale po prostu tam zawsze kozieratke nabywam z przyzwyczajenia--nawet nie weim co to leczy ...... ale możliwe że nabyć od kamisa można-jeżeli byś sprawdziła to prosze o info Odpowiedz Link
maniek2000 Re: Jajowanie 19.11.03, 15:15 jakby nie bylo w aptece, to popatrz w sklepach sklepach zielarskich, ja kozieratke tam nabylem. Odpowiedz Link
candycandy Re: Jajowanie 19.11.03, 15:35 Czy wy wiecie, co spożywacie?? Ta wasza kozieratka to ziółko na wykurzanie pasożytów z organizmu i rekonstrukcję "pożądanej flory bakteryjnej" - strach posypać nią jajko, nawet takie w skorupce! Odpowiedz Link
frunze Re: Jajowanie 19.11.03, 15:37 No to chyba dobrze, ze wykurza pasożyty...chyba że zakładasz hodowlę Odpowiedz Link
candycandy Re: Jajowanie 19.11.03, 15:48 No nie wiem, czy tak dobrze, bo najpierw trzeba te pasożyty mieć, żeby później je wykurzać Odpowiedz Link
maniek2000 Re: Jajowanie 19.11.03, 16:02 hehe mysle, ze profilaktycznie mozna trosze kozieratki uzyc bez obaw... ogolnie ma tez wlasciwosci pobudzajace apetyt i chyba wzmacniajace organizm szczegolnie na jesien - tak mi pani ze sklepu powiedziala Odpowiedz Link
dorota.28 wracając do tematu 19.11.03, 16:06 będę dzisiaj jadła na twardo z sardynkami tatus zanabędzie i zrobi Odpowiedz Link
geograf Re: Jajowanie 19.11.03, 18:57 jaja? oczywiście moja siostra robi przepyszne omlety...lubię również jajka na miękko, a mama robi najlepsza jajecznicę.. w dzieciństwie podobno potrafiłem pochłonąc kilkanaście jajek polanych majonezem-pycha do dziś Odpowiedz Link
gacus2 Re: Jajowanie 20.11.03, 10:09 Kiedyś jadałem- teraz jako ze powinieniem nie jesc rzeczy cięzkostrawnych musze sie ograniczać. A pamietacie kogel-mogel? Ekh robiła mi go babcia... Odpowiedz Link
geograf Re: Jajowanie 20.11.03, 22:50 pamiętam,że kiedyś przepadałem.. pamiętam też,że kiedyś zrobiłem sobie sam..spóbowałem..odruch wymiotny zadziałał. wylałem. póxniej wiadomości o salmonelli...już więcej nie jadłem...ale wspomnienie zostało. Odpowiedz Link
gacus2 Re: Jajowanie 20.11.03, 10:10 Aha jaja w majonezie- jedyuna forma jaką pochałaniam półmiskami.... Odpowiedz Link
brookie Re: Jajowanie 20.11.03, 11:50 Ja lubie jajka w majonezie, sadzone, gotowane na miekko i twardo, smazone na masle lub na bekonie. Czesto tez robie jajka faszerowane. Mam dwa przepisy ktore swietnie sie sprawdzaja. Odpowiedz Link