Dodaj do ulubionych

Moderator, czyli walczący z trollami

01.09.09, 14:15
Moderator to najgorzej opłacany człowiek w internecie. Przez cały
dzień screenuje, bo trudno to nazwać czytaniem. Wytrzymuje w tym
zawodzie nie dłużej niż rok. Potem albo odchodzi, albo awansuje. Ile
pracuje, ile zarabia, z czym walczy i co go wkurza?
gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90440,6985049,Moderator__czyli_walczacy_z_trollami.html
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Moderator, czyli walczący z trollami 01.09.09, 15:53
      To za bycie moderatorem się płaci???
      Kurczę,nie wiedziałem,myślałem,że to społeczna funkcja..
      • sibeliuss Re: Moderator, czyli walczący z trollami 01.09.09, 16:37
        Moderatorzy społeczni są za free, natomiast reszta to pracownicy
        Agora S.A.
        • gazeta_mi_placi Re: Moderator, czyli walczący z trollami 01.09.09, 16:43
          Hmmm...Marzę o pracy właśnie tam.
          Może akurat wink
          Chyba dużo programów umieć nie trzeba i w razie czego można też pracować w domu
          czy nie bardzo?
          • sibeliuss Re: Moderator, czyli walczący z trollami 01.09.09, 18:17
            Aż tak bardzo nie lubisz tego co robisz teraz?
        • cieplanata Re: Moderator, czyli walczący z trollami 01.09.09, 18:27
          Społeczni moderatorzy tez nie mają słodko
          • sibeliuss Re: Moderator, czyli walczący z trollami 01.09.09, 18:51
            cieplanata napisała:

> Społeczni moderatorzy tez nie mają słodko

I pracują społecznie - czyli za dziękuję.
            • loczek62 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 09:29
              sibeliuss napisał:
              > I pracują społecznie - czyli za dziękuję.

I czasem się zdarza że "nobilitacja" to spada na forumowicza na zasadzie "
              ciekawe kiedy się zorientuje"....
              • sibeliuss Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 15:23
                Niektórzy traktują to jako brzemię, ale odebranie - jak potwarz.
                • loczek62 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 16:37
                  Bardzo proszę OZecie byś tak jak zrobiłeś mnie modem bez mojej wiedzy i zgody
                  teraz po mojej prośbie zdjął ze mnie ten zaszczyt. Nie będzie to dla mnie żadna
                  potwarz czy inna zniewaga bo sam o to proszę. mamy chyba inne pojęcie o byciu
                  modem. Jeśli ja "wycinam" jakiś wpis bo uważam że narusza dobre imię to
                  oczekiwałbym że jeśli właściciel ten wpis przywraca drobnego słowa wyjaśnienia.
                  Ale Okazuje się że to przywrócenia tylko w celu uknucia intrygi i przykopania
                  komuś lub próbie wdeptania w glebę. Czekam tylko na Twoje OZecie "wojska
                  zaciężne" próbujące też mnie kopnąć. Zaczynam odliczanie...
                  • sibeliuss Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 16:44
                    Biedny pokrzywdzony Loczek62, taki mesjasz forumowy. Popłaczmy nad
                    jego dola, nad tym jak to wszyscy na niego czyhają i chcą go wdeptać
                    w glebę. A to w wątku o papierosach, a to w wątku o wazelinie.
                    Chłopie, ogarnij się, bo gdzieś zgubiłeś dawnego Loczka, którego ja
                    poznałem na FEN.
                    • loczek62 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 16:52
                      Nic o mnie nie wiesz, a takie odzywki w stylu:
                      ibeliuss napisał:

> Biedny pokrzywdzony Loczek62, taki mesjasz forumowy. Popłaczmy nad
                      > jego dola, nad tym jak to wszyscy na niego czyhają i chcą go wdeptać
                      > w glebę. A to w wątku o papierosach, a to w wątku o wazelinie.
                      > Chłopie, ogarnij się, bo gdzieś zgubiłeś dawnego Loczka, którego ja
                      > poznałem na FEN.
                      nie świadczą o mnie bo to tylko Twoja "fikcja literacka" z rzeczywistością nie
                      mająca nic wspólnego, a tylko o Tobie. Nie umiesz napisać by ad persona się nie
                      zwrócić? Chyba Netykieta podpowiada że to jest nieładnie i tu dziwię się Tobie
                      że będąc takim hej do przodu" zniżasz się do tak niskich chwytów. Bo niby co jak
                      mam napisać że to nie prawda bo "nie jestem wielbłądem" jak to Sibellius
                      niewybrednie sugeruje?
                      • sibeliuss Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 16:58
                        Sibeliuss sugeruje, że nie umiesz po 2008 roku stanąć na nogi i
                        płaczliwie pielęgnujesz w sobie wszystkie traumy. Jest wrzesień
                        2009, a Ty oczekujesz specjalnego traktowania. Wiem o Tobie tyle ile
                        tu napiszesz, a to jest bardzo dużo.
                        • loczek62 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 17:01
                          Jeśli już tak o mnie "dbasz" to rozumiem że to co robisz to dla mego dobra? Taki
                          rodzaj "psychodramy" na forum? Dobrze się bawisz moimi "traumami"?
                          • sibeliuss Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 17:05
                            Ciekaw jestem kiedy Ci przejdą.
                  • skiela1 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 16:59
                    no i widzisz loczku,teraz sie przekonales,ze bez wzgledu na to czy ktos jest
                    moderatorem,rezydentem czy przypadkowym gosciem, nie ma specjalnie
                    roznicy.Wszyscy sa traktowani jednakowo.
                    Jeszcze niedawno 'hierarchia salonowa Cie uwierala.Chyba teraz zrozumiales,ze
                    moderowanie na forum prywatnym to zaden przywilej .
                    • loczek62 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 17:03
                      Patrząc po Tobie jako modsie to jednak przywilej, ale widać są równi i równiejsi...
                      • sibeliuss Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 17:06
                        loczek62 napisał:

> Patrząc po Tobie jako modsie to jednak przywilej, ale widać są
                        równi i równiejsi...

Czysty kaczyzm smile
                        • loczek62 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 17:08
                          sibeliuss napisał:
                          > Czysty kaczyzm smile
                          Popatrz w lustro z odrobiną samokrytycyzmu. Ale o czym ja pisze, to dla Ciebie
                          pojęcie nieznane....
                      • skiela1 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 17:24
                        loczek62 napisał:

> Patrząc po Tobie jako modsie to jednak przywilej, ale widać są równi i równiejs
                        > i...

a moze podasz przyklad?
                        w ktorym miejscu jestem taka uprzywilejowana?
                        Moze ja nieswiadoma jestem,oswiec mnie.
    • skiela1 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 01.09.09, 17:22
      "Gazeta.pl ma filtr antywularyzmowy, który wykropkowuje brzydkie słowa. Filtr
      musi rozpoznawać także odmianę, przyrostki oraz celowe zniekształcanie pisowni
      przez internautów. Np. słowo "szczać" wygląda wg komputera tak:
      {"([^a-z,ę]w*[oy]*szcz)a+ć","$1.."}. - To pozwala automatowi wychwycić też słowa
      naszczać, obszczać itp. - wyjaśnia Siwińska."

Pierwsze slysze.
      moze i ma,ale nie dziala.
      • gazeta_mi_placi Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 10:03
        Sprawdzę:
        kurwa
        gówno
        cipa
        skurwysyn
        dupa
        • gazeta_mi_placi Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 10:03
          Aaaa,jednak nie ma...
          Jeszcze mnie zbanują sad
    • princess_of_babylon Re: Moderator, czyli walczący z trollami 01.09.09, 20:45

Bardzo fajny artykuł. Ja się często zastanawiam jak wygląda praca
      takiego moderatora. Czy oni czytają wszystko? Czasem mam wrażenie,
      że sobie odpuszczają. Ludzie czasem naprawdę przeginają pałę na
      forum, zgłasza się to do moderatora, a to wisi nadal.

Na wulgaryzmy na gazecie jest metoda z kropką wink

Jeśli chodzi o Onet... dla mnie tamtejsze forum to dno totalne.
      Często nie przechodzi normalny komentarz, a za chwilę widzę jakieś
      badziewne i głupie do granic możliwości wpisy.

• jan-w Re: Moderator, czyli walczący z trollami 01.09.09, 23:49
        Oczywiście że nie czytają wszystkiego. Do tego musiałaby być zatrudniona armia
        ludzi. Dlatego takie ważne jest zgłaszanie moderatorom kliknięciem w kosz, lub
        e-mailem zauważonych nieprawidłowości.

Cytat z nagłówka: 9839 forów 99.309.513 postów
        • dede43 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 07:27
          A na prywatnym forum moderator z Agory tez może rządzić?
          • skiela1 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 15:20
            dede43 napisała:

> A na prywatnym forum moderator z Agory tez może rządzić?

Moze.
        • princess_of_babylon Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 11:48

> Cytat z nagłówka: 9839 forów 99.309.513 postów

Brakuje Wam czytaczy? ;P Ja bardzo chętnie się zatrudnię.
          Kiedyś mi się śniło, że pracowałam w gazecie smile Wtedy stwierdziłam,
          że chyba za dużo na forum siedzę.
    • ala1-23 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 02.09.09, 21:02
      Praca jak w Call Centre.
      W gazecie chyba ciekawsza.
    • j0tj0t87 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 03.09.09, 23:14
      Sam jestem społecznym moderatorem i mogę powiedzieć (napisać), że ta "praca" ma
      dwie oczywiste strony - pozytywne jest na pewno swoista władza, którą jednak
      trzeba umieć wykorzystywać. Nieodzowna jest odpowiedzialność, ale tej nie
      wartościuję. Negatywne zaś czasochłonność i niewdzięczność. To tak w skrócie.
      • gazeta_mi_placi Re: Moderator, czyli walczący z trollami 04.09.09, 08:49
        Mam pytanie: jakie są wymagania na płatnego moderatora? Trzeba umieć obsługiwać
        jakieś konkretne programy itp.?
        Jak dostać taką pracę?
        • j0tj0t87 Re: Moderator, czyli walczący z trollami 04.09.09, 10:49
          Trzeba umieć włączyć kompa i przeglądarkę internetową, a także umieć się
          poruszać po forum oraz klikać w stosowne ikonki (edytuj, kasuj, banuj - po IP,
          na usera, etc.) Rzecz trudna nie jest, ale żmudna.
          Jak się zakręcić? Przeszukać oferty (tu np.
          praca.money.pl/praktykant;-;moderator;forum;i;tresci;spolecznosciowych,krakow,oferta,2146424.html
          ) albo walić bezpośrednio do portali swoją CV+list motywacyjny.
          • pia.ed Re: Moderator ... a co to jest admin? 04.09.09, 13:28
            Rozmawia dwóch adminów:
            - Mój kumpel wczoraj w 5 minut uszkodził główny serwer.
            - Jest hakerem ?
            - Nie, debilem...
          • gazeta_mi_placi Re: Moderator, czyli walczący z trollami 04.09.09, 15:35
            Po wyjeździe się zakręcę.Lubie takie rzeczy i jeszcze jakby mi za to płacili to byłoby super,ale ja bez doświadczenia...A może akurat wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka