agatka_s
20.05.11, 18:57
Jestem ciekawa jak u Waszych dzieci wyglada kwestia ocen. Są już znane propozycje ? Są sprawiedliwe ?
U mojego syna są znane. I tak jak z tych istotnych przedmiotów są bardzo fair, ani nie naciągane, ani nie jakieś obniżone (mimo obietnicy że będą lepsze, no cóż...). Tak z drugorzednych przedmiotów, jest jakaś masakra. Mój syn ma póki co 4 z religii, informatyki, plastyki, techniki. Bez sensu bo to powoduje że i średnia będzie niższa (co jest jeszcze do przeżycia, bo to są dziesiętne pkt), ale też decyduje o czerwonym pasku (a to już 2 pkt), bo nawet przy bardzo dobrych ocenach z tych "ważnych" przedmiotów, gdzie syn naprawde się starał i ostro pracował zeby były 5 i 6, te "głupie" ciągną w dół. Z religii np ma 1 ocene 5, i propozycja 4. Dziwne to bo do tej pory miał z tych przedmiotów 5 (poza plastyką, ale to już w zeszłym roku dostał 4, nic nie zrobił aby się poprawic bo uważał ze to ponizej godności, w tym nie ma plastyki). Paradoksalnie jego pasek moze zależec od....religii.
To nie jest jakaś super ważna rzecz (tak obiektywnie), ale w sytuacji gdy liczą się dziesiętne, czy setne to naprawde idiotyczne. Troche głupio nie dostac się do wymarzonej klasy przez religie i plastyke, mówiąc górnolotnie "cała jego przyszłośc zależy od religii" ;-))))
Mam wrażenie, że to kompleksy nauczycieli od tych mało waznych przedmiotów....
Aha z góry przepraszam osoby dla których problem paska jest abstrakcją.