20.05.11, 18:57
Jestem ciekawa jak u Waszych dzieci wyglada kwestia ocen. Są już znane propozycje ? Są sprawiedliwe ?

U mojego syna są znane. I tak jak z tych istotnych przedmiotów są bardzo fair, ani nie naciągane, ani nie jakieś obniżone (mimo obietnicy że będą lepsze, no cóż...). Tak z drugorzednych przedmiotów, jest jakaś masakra. Mój syn ma póki co 4 z religii, informatyki, plastyki, techniki. Bez sensu bo to powoduje że i średnia będzie niższa (co jest jeszcze do przeżycia, bo to są dziesiętne pkt), ale też decyduje o czerwonym pasku (a to już 2 pkt), bo nawet przy bardzo dobrych ocenach z tych "ważnych" przedmiotów, gdzie syn naprawde się starał i ostro pracował zeby były 5 i 6, te "głupie" ciągną w dół. Z religii np ma 1 ocene 5, i propozycja 4. Dziwne to bo do tej pory miał z tych przedmiotów 5 (poza plastyką, ale to już w zeszłym roku dostał 4, nic nie zrobił aby się poprawic bo uważał ze to ponizej godności, w tym nie ma plastyki). Paradoksalnie jego pasek moze zależec od....religii.

To nie jest jakaś super ważna rzecz (tak obiektywnie), ale w sytuacji gdy liczą się dziesiętne, czy setne to naprawde idiotyczne. Troche głupio nie dostac się do wymarzonej klasy przez religie i plastyke, mówiąc górnolotnie "cała jego przyszłośc zależy od religii" ;-))))

Mam wrażenie, że to kompleksy nauczycieli od tych mało waznych przedmiotów....

Aha z góry przepraszam osoby dla których problem paska jest abstrakcją.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Oceny 20.05.11, 19:14
      Mój syn ma póki co 4 z religii, informatyki, plastyki, techniki.

Ale 4 z czterech przedmiotów raczej nie zaważą na średniej tak bardzo?
      Pasek jest od 4,75 .

U nas to zalezy od nauczyciela. Nie ma większych różnic w postawach nauczycieli w stosunku do lat poprzednich. Jedyną róznicą jest poinformowanie uczniów o proponowanych ocenach plus kto i w jaki sposób może ocenę sobie podnieśc jeżeli stopien jest na granicy. Do tej pory była to sprawa uczniów, musieli sami się dopytywać czy mogą sie poprawic czy nie, a stopnie proponowano najwczesniej na początku czerwca.
      • agatka_s Re: Oceny 20.05.11, 19:19
        joa66 napisała:

> Mój syn ma póki co 4 z religii, informatyki, plastyki, techniki.
        >
        > Ale 4 z czterech przedmiotów raczej nie zaważą na średniej tak bardzo?
        > Pasek jest od 4,75 .
        >

spoko ma też kilka 4 które są absolutnie SPRAWIEDLIWE, nawet jedną 3 też ma sprawiedliwą, bo to są przedmioty z których jest mało kumaty (historia, biologia). No ale z religii ? Z informatyki ? (dodam że 2 chłopców jest z informatyki zagrozonych, więc 4 wydaje się jakimś super stopniem). z plastyki ?
        > U nas to zalezy od nauczyciela. Nie ma większych różnic w postawach nauczycieli
        > w stosunku do lat poprzednich. Jedyną róznicą jest poinformowanie uczniów o pr
        > oponowanych ocenach plus kto i w jaki sposób może ocenę sobie podnieśc jeżeli s
        > topien jest na granicy. Do tej pory była to sprawa uczniów, musieli sami się do
        > pytywać czy mogą sie poprawic czy nie, a stopnie proponowano najwczesniej na po
        > czątku czerwca.
        • joa66 Re: Oceny 20.05.11, 19:27
          A te stopnie (z religi, plastyki, etc) są mniej więcej takie same jak w poprzednich latach (i za to samo) ?

Mój syn w sumie będzie miał prawie takie same stopnie jak w poprzednich klasach (z jednym wyjątkiem - szansa na staranie się o 6 z przedmiotu, z którego "z zasady" szóstek nie ma), nie jesteśmy specjalnie zaskoczeni.
          • agatka_s Re: Oceny 20.05.11, 19:44
            joa66 napisała:

> A te stopnie (z religi, plastyki, etc) są mniej więcej takie same jak w poprzed
            > nich latach (i za to samo) ?
            >
            > Mój syn w sumie będzie miał prawie takie same stopnie jak w poprzednich klasach
            > (z jednym wyjątkiem - szansa na staranie się o 6 z przedmiotu, z którego "z za
            > sady" szóstek nie ma), nie jesteśmy specjalnie zaskoczeni.

Z plastyki to OK, na własne życzenie w zeszłym roku sobie gola strzelił, bo nie "poprawiał" rysunków...OK jego wybór.

Z informatyki miał 5, z religii mial 5, z techniki miał 6 do tej pory. Może się mylę ale chyba ci nauczyciele też chcą aby się u nich "wyciagac", tak to na taką złośliwośc wyglada....

Ja nie jestem zaskoczona, tyle że dla mnie to głupie, czy wrecz tragikomiczne "polec" przez religie, plastyke i informatyke. Miec gorsze stopnie z tych przedmiotów niz z matematyki, fizyki, chemii itp (co np naprawde jest mistrzostwem świata i wymaga sporego wysiłku aby miec u tej akurat pani 5 z matematyki....). U nas informacje o ocenach prognozowanych reguluje statut szkolny, zawsze tak jest, muszą byc podane i dzieciom i rodzicom do danego dnia.
            • joa66 Re: Oceny 20.05.11, 19:50
              Z informatyki miał 5, z religii mial 5, z techniki miał 6 do tej pory. Może się mylę ale chyba ci nauczyciele też chcą aby się u nich "wyciagac", tak to na taką złośliwośc wyglada....

Niestety , trochę to tak wygląda. A wychowawca reaguje?

co np naprawde jest mistrzostwem świata i wymaga sporego wysiłku aby miec u tej akurat pani 5 z matematyki....).

Stopni "międzyprzedmiotowo " nie da sie porównać. Mój syn zawsze miał lepsze stopnie (mniejszym kosztem) z religi niż z matematyki,a przecież z matematyki jest o niebo lepszy niż z religii ;)
              • agatka_s Re: Oceny 20.05.11, 20:00
                joa66 napisała:

> Z informatyki miał 5, z religii mial 5, z techniki miał 6 do tej pory. Może si
                > ę mylę ale chyba ci nauczyciele też chcą aby się u nich "wyciagac", tak to na t
                > aką złośliwośc wyglada....
                >
                >
                > Niestety , trochę to tak wygląda. A wychowawca reaguje?
                >
                >
                > co np naprawde jest mistrzostwem świata i wymaga sporego wysiłku aby miec u
                > tej akurat pani 5 z matematyki....).

>
                > Stopni "międzyprzedmiotowo " nie da sie porównać. Mój syn zawsze miał lepsze st
                > opnie (mniejszym kosztem) z religi niż z matematyki,a przecież z matematyki jes
                > t o niebo lepszy niż z religii ;)

Ale to nie o to chodzi. Wiadomo przecież że z tych przedmiotów ma się zazwyczaj dobre stopnie. No cóż taka "świecka tradycja", 4 z religii to tak jak 2 z jakiegoś innego przedmiotu, moim zdaniem trzeba się jakoś specjalnie postarac aby zostac "pokaranym" 4 z religii....To samo z informatyką, to powinny byc miłe i fajne lekcje, akurat u syna jest to największy horror-informatyka urosła do głównego tematu, z żadnego przedmiotu (chyba) nie ma zagrożeń tylko z informatyki....to co nagle te dzieciaki takie głupie są ? leniwe ? (jedynką z infy jest zagrożony finalista konkursu z innego przedmiotu, raczej finalisci nie są głupi i leniwi aż tak aby 2 z infy nie miec, raczej mieści to się w ich predyspozycjach intelektualnych....). Mój syn mimo ze informatyka urosła do głównego zjadacza jego czasu, ma tylko 4, a też ani głupi, ani leniwy nie jest...

Tak mi to razem na takie złośliwe wyglada. Trudno
                • joa66 Re: Oceny 20.05.11, 20:07
                  religii....To samo z informatyką, to powinny byc miłe i fajne lekcje, akurat u syna jest to największy horror-informatyka urosła do głównego tematu, z żadnego przedmiotu (chyba) nie ma zagrożeń tylko z informatyki

to pewnie jakas epidemia (jak Anioł Pański ;) ) Rok temu czy dwa połowa klasy syna była zagrożona jedynką z informatyki na koniec roku (w tym on).

:D
                  • selerr Re: Oceny 22.05.11, 15:42
                    U nas sporo osób ma też słabe oceny z informatyki (a klasa nastawiona matematycznie, więc głąbów tam raczej nie ma), ale to wynika raczej z tego, że gros dzieciaków dość mało poważnie (w przeciwieństwie do nauczyciela) traktuje ten przedmiot i notorycznie "olewa" np. terminy oddania zadań domowych czy tych długoterminowych (które można zrobić w domu i np. przesłać na email czy przez moodle). Z tym że u nas w rekrutacji nie ma to o tyle znaczenia, o ie nie wpływa na posiadanie tzw. paska - punkty w rekrutacji są za pasek oraz z kilku przedmiotów wiodących do danej klasy w liceum, średnia jako taka nie ma żadnego znaczenia (o ie jest osiągnięty poziom "paska").
                    Oceny końcowe - to się zobaczy, bo teraz to jest okres nagromadzenia różnych sprawdzianów (kończą ostatnie działy, ew. poprawy jakichś wcześniejszych - jest u nich zasada, że w semestrze jeden większy sprawdzian można ew. poprawić), a sytuacja się będzie klarować gdzieś za tydzień-dwa, ale na ogół większych zmian w stosunku do ubiegłych lat nie ma, w sensie, że nie ma jakiegoś naciągania ani obniżania.
                    • joa66 Re: Oceny 22.05.11, 22:54
                      nas sporo osób ma też słabe oceny z informatyki (a klasa nastawiona matematycznie, więc głąbów tam raczej nie ma), ale to wynika raczej z tego, że gros dzieciaków dość mało poważnie (w przeciwieństwie do nauczyciela) traktuje ten przedmiot i notorycznie "olewa"

Z tego co wiem u" nas " ponad połowa klasy (przypadkowej, a więc nie nastawionej matematycznie) poległa na algorytmach, raczej nie wynikało to z lekcewazenia "mało waznego" przedmiotu.

Najważniejsze jednak, że system oceniania sie nie zmienił w całym gimnazjum i nikt do nikogo nie ma żalu. W przypadku agatki, o ile dobrze zrozumiałam, oczekiwania zmieniły się w III klasie, a to nie jest fair .
                • jakw Re: Oceny 21.05.11, 20:56
                  Wiesz, jak sobie przypominam informatykę w podstawówce córki - to było to płacz i zgrzytanie zębów. Bo połowa klasy miała jakieś 2 i 3.
                  Nauczyciele stawiający pały za niewypełnione ćwiczenia z plastyki też się zdarzają. O "rzeziach niewiniątek" na klasówkach z religii też już słyszałam.
                  • morekac Re: Oceny 22.05.11, 00:18
                    u młodszej więcej złych ocen typu 1 i 2 mieli z religii niż z matematyki...
        • Gość: gość Re: Oceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 15:56
          P. S. Co z tego, że dla rodzica taka informatyka czy religia jest mało ważna i dlatego nauczyciel powinien robić taryfę ulgową dla ucznia? Informatyka jest ważna, ponieważ teraz coraz częściej jest potrzebna wiedza z obsługi komputera i trzeba robić różne rzeczy (nawet robienie prezentacji na komputerze jest potrzebne, bo np. w szkole średniej kazano nam robić prezentacje na ocenę, więc taka wiedza z podstawówki/gimnazjum jest potrzebna, albo nauczyciele ze szkoły średniej i wykładowcy na studiach często każą sobie podać adresy mailowe uczniów/studentów, żeby przesłać materiały według których trzeba się przygotować do sprawdzianu/egzaminu, a część dzieci nie ma komputerów w domu albo mają komputer (prezent na komunię), ale nie mają internetu, bo rodziców nie stać na to, żeby co miesiąc opłacać rachunki za internet, więc sami nie mogą się nauczyć jak zakładać skrzynkę mailową i jedyne co zostaje, to nauczenie się tego w szkole. Przykłady mogę mnożyć, a wiele podstawowych rzeczy ze szkoły przydaje się w życiu, więc to jest bardzo potrzebne, a jak ktoś sobie nie radzi, to ma słabszą ocenę. A religia się przydaje w życiu, chociażby dlatego, że ma się informacje przygotowujące do bierzmowania itp. A jak rodzic uważa, że religia to niepotrzebny przedmiot, to zawsze może wypisać dziecko z lekcji religii i po sprawie. Plastyka też się przydaje, bo pomaga rozwijać talenty i dzieciak będzie potrafił sobie dobrać np. kolor ścian do całego pokoju jak będzie chciał zrobić remont czy ogólnie jedno do drugiego dobrać itp. Albo dzieciak będzie umiał własnoręcznie robić zaproszenia na urodziny, więc to nie jest takie głupie. A taka historia to nie jest w sumie taka ciężka, bo to przedmiot do wykucia.

P. S. Nie ma czegoś takiego jak osoba o umyśle humanistycznym czy ścisłym, ja sama miałam 6 i z polskiego, historii, WoS-u, plastyki czy muzyki jak i z matmy, techniki, chemii itp., więc jak ktoś systematycznie wszystko przerabia, to może mieć świadectwo z czerwonym paskiem
          • Gość: menodo Re: Oceny IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.11, 22:38
            > P. S. Nie ma czegoś takiego jak osoba o umyśle humanistycznym czy ścisłym, ja s
            > ama miałam 6 i z polskiego, historii, WoS-u, plastyki czy muzyki jak i z matmy,
            > techniki, chemii itp., więc jak ktoś systematycznie wszystko przerabia, to moż
            > e mieć świadectwo z czerwonym paskiem"

Ojej, jestem pod wrazeniem:D
            Nadal wszystko "systematycznie przerabiasz"?
          • jakw Re: Oceny 24.05.11, 02:29
            Gość portalu: gość napisał(a):
            >
            > P. S. Nie ma czegoś takiego jak osoba o umyśle humanistycznym czy ścisłym, ja s
            > ama miałam 6 i z polskiego, historii, WoS-u, plastyki czy muzyki jak i z matmy,
            > techniki, chemii itp., więc jak ktoś systematycznie wszystko przerabia, to moż
            > e mieć świadectwo z czerwonym paskiem
            Świadectwo z czerwonym paskiem zaczyna się od 4,75, więc nie trzeba mieć samych 6, żeby mieć czerwony pasek. Ale jednak się nie zgodzę, że nie ma osób o umyśle humanistycznym czy ścisłym. Np. mnie nudziło straszliwie pisanie wypracowań ( i strasznym orłem w tym nie byłam), za to przyjemność sprawiało mi rozwiązywanie zadań z matematyki. Jak widzę po starszej córce - interesuje ją matematyka, fizyka i chemia. A jak ma napisać wypracowanie z polskiego to biadoli tak jakby zaraz miał nastąpić koniec świata. Inne osoby z kolei matematykę w szkole, owszem, tolerują, i nawet nienajgorzej im to wychodzi, ale za to są genialne w pisaniu wypracowań - jest to dla nich po prostu łatwe i przyjemne.
      • Gość: gość Re: Oceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 15:42
        Jak ja byłam w gimnazjum, to dużo zależało od nauczyciela. Jeden z nauczycieli przykładowo robił średnią ze wszystkich ocen. Ja na koniec roku miałam średnią ocen z geografii: 4,50, a facet twierdził, że jak ktoś chce mieć 5 na koniec, to musi mieć przynajmniej średnią 4,51 z ocen z całego roku. Pytałam czy może mnie dopytać na 5 (chociaż z jego 4 i tak miałam czerwony pasek i wzorowe zachowanie, a jego ocena nie liczyła się w trakcie rekrutacji, ale po prostu chciałam mieć lepszą średnią, a na świadectwie miałam tylko jedną 4, a z reszty miałam 5 i 6 i po prostu wstydziłam się, że mam jedną ocenę 4 na świadectwie, bo nawet z plastyki, muzyki, techniki, matmy, historii, WoS-u, niemieckiego, chemii, biologii czy polskiego miałam 6, a z reszty miałam 5 i to trochę głupio wyglądało, że miałam masę 6, dużo 5, a tylko jedną 4). Ale facet mi powiedział, że jego to nie obchodzi i on nigdy nie dopytywał uczniów na lepsza ocenę, nawet jak brakowało 0,01 do wyższej oceny robiąc średnią. A w rodzinie mam nauczycieli i po prostu wiem, że wystawiając ocenę końcową nie powinno robić się średniej, bo same oceny się nie liczą, ale patrzy się też na to, czy ktoś się stara, odrabia wszystkie lekcje, czy robi jakieś dodatkowe rzeczy itp. (może być osoba mająca same 5 z przedmiotu, olewa wszystko itp. i nauczyciel ma prawo postawić 4, a komuś wychodzi 1 na koniec, a widać, że się stara i zależy tej osobie, robi dodatkowe rzeczy, robi jakieś plakaty czy coś jako pomoce naukowe dla całej klasy itp. i nauczyciel ma prawo postawić 2 czy 3 na koniec), więc takie wystawianie oceny końcowej tylko na podstawie średniej jest złe, ale co ja miałam zrobić temu nauczycielowi?
        • morekac Re: Oceny 25.05.11, 13:24
          Sposób wystawiania oceny rocznej z cząstkowych czasami jest zapisywany w WSO.
    • Gość: ina Re: Oceny IP: 81.219.63.* 22.05.11, 21:52
      Oceny zależą od gimnazjum i nauczyciela, chyba najmniej od ucznia. Z taka samą wiedzą jeden bedzie miał 6 a inny w innym gimnazjum 4. Moj syn chyba nie "wyciagnie" paska. Plastyka niestety 3- ale fakt że zdolnosci (dysgrafia itp) brak. Oczywiscie w domu nie wolno kończyc wszystko na lekcji. Bez wyjątków. Z chemii niestety nie został laureatem tylko finalista konkursu kuratoryjnego. Z resztą w poprzednim roku też i z ocen wychodzi mu 5,ale 6 nie bedzie- bo pani po prostu nie daje. Bedzie miał za to 6 z biologii- tez tylko finalista. i w zamian za prowadzenie lekcji z informatyki z akcesa może 6 z informatyki. Ale z religi 3 bo twiedzi że katachetka jest idiotką. IHMO ma rację :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka