06.04.13, 19:44
witam, chciałabym się dowiedzieć czy ktoś wie jaki był próg punktowy w tym liceum do klasy społecznej i biol-chem ? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: menodo Re: lo Czacki IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.13, 20:19
      Trudno powiedzieć, bo od ubiegłego roku do Czackiego było do wyboru chyba kilkanaście kombinacji profilowo językowych, a nie jak zwykle 5 profili. Przynajmniej to to wyglądało w kseonie.
      Ale od kilku lat progi do społków i biolchemów były bardzo wysokie ( najwyższe w Czackim) i poniżej 165 pkt. raczej nie schodziły.
      • hankam Re: lo Czacki 07.04.13, 21:41
        W zeszłym roku do biol-chemu próg punktowy wynosił 168,5.
        (Wiadomość z dnia otwartego.)
        • milka336 Re: lo Czacki 08.04.13, 21:48
          Uważacie że w tym roku też można spodziewać tak wysokich progów, czy raczej niższych ? Podobno rocznik '98 był rocznikiem wyżowym...
          • joa66 Re: lo Czacki 08.04.13, 22:10
            Moim zdaniem nie ma co liczyć na cuda. Kilka lat temu, kiedy do punktacji nie wliczano jeszcze wyników z języka obcego (które jednak średnią egzaminacyjną podwyższają) do klasy społecznej w Czackim było ponad 170 pkt.

A Czacki staje się coraz popularniejszy. Różne punktowane konkursy też. Myślę, że jeżeli uzyska się 150-160 punktów można ryzykować Czackiego jako liceum pierwszego wyboru, ale bez zbędnych nadziei. Raczej się nie uda, ale kto wie. I warto wtedy wybrać sensownie i starannie liceum 2 wyboru, żeby naprawdę możliwie odpowiadało naszym możliwościom i oczekiwaniom.
          • jakw Re: lo Czacki 08.04.13, 22:23
            2 lata temu , w 2011 , do Czackiego progi były takie:

[1A] biol-chem-fiz (ang-franc) 163.2
            [1BI] hist-wok-wos (ang-franc) 154.2
            [1BII] hist-wok-wos (ang-hiszp) 156.13
            [1CI] hist-geogr-wos (ang-franc) 160.44
            [1CII] hist-geogr-wos (ang-niem) 164.94
            [1D] fiz-mat (ang-niem*) 171.33
            [1E] mat-inf-fiz (ang-niem*) 164.47
            Egzamin był w starej formule, po egzaminie był lament jaki to egzamin był straszliwy bo było tak dużo historii, średnia ilość punktów za egzamin w rekrutacji w woj mazowieckim była najniższa w ciągu ostatnich 6 lat i niższa o 15 punktów niż w zeszłym roku.
            W każdym razie nie liczyłabym na wielki cud.
          • Gość: menodo Re: lo Czacki IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.13, 11:06
            czy raczej niż
            > szych ?"

Nie spodziewałabym się, że będą niższe.
            Mam jeszcze inną uwagę.
            Wcześniej pisałaś, że interesuje Cię klasa humanistyczna w Czackim, teraz piszesz o klasie społecznej i biolchemie.
            Bierzesz pod uwagę wszystkie te trzy profile? Jest Ci wszystko jedno, czy uczysz się biologii czy historii, chemii czy języka polskiego? Pamiętaj, że przedmiotów w konkretnym profilu będziesz się uczyła na poziomie rozszerzonym...
            Jeśli wybierasz się do Czackiego czy innego wymagającego liceum - radzę bardzo starannie przemyśleć swoje mocne i słabe strony, bo niewłaściwy wybór szkoły/profilu to trzy zmarnowane lata, które gdzie indziej można by spędzić miło i z wieloma korzyściami dla siebie.

• joa66 Re: lo Czacki 09.04.13, 11:11
              Masz rację, ale w sumie mogła się pytac w imieniu koleżanki:)
              • Gość: menodo Re: lo Czacki IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.13, 11:53
                mogła się pytac w imieniu koleżanki:)

No fakt :)
                Niemniej, znam kilka przypadków totalnego rozczarowania Czackim - i własnie dotyczy to osób, które wybrały tę szkołę trochę na wyrost (mocno naciągnięte oceny ) lub profil - np. ktoś wygrał olimpiadę z geografii, ale poszedł do mat-inf, bo przecież informatyka to zapewniona przyszłość :); ktoś startował do biolchemu, ale w kseonie zaznaczył również klasę humanistyczną - i w niej niestety "wylądował'...I tak dalej...
                Moim zdaniem ta szkoła jest naprawdę przyjazna uczniom, ale bez przesady - ktoś, kto lekturowo nie wyszedł poza Zmierzch, nie ma łatwo w humanie ; tak samo jak uczeń klasy informatycznej, którego fascynacja informatyką sprowadza się do uzależnienia od gier komputerowych...
                • Gość: milka336 Re: lo Czacki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 16:37
                  progi biol-chemu były mi potrzebne dla koleżanki, która też jest zainteresowana Czackim, ja natomiast myślę o społecznej, ew. humanistycznej. Byłam na dniu otwartym i szkoła wydała mi się przyjazna, atrakcyjna, dla mnie z łatwym dojazdem więc się nią zainteresowałam. Wychodzę z założenia że jeśli dostałabym się do społka to raczej bym sobie poradziła, w końcu osoba która uzyskuje daną liczbę punktów z egzaminu wie czego chce i czuje że jest na swoim miejscu. :)) w każdym razie dzięki za opinię. :)
                  P. S z egzaminu próbnego w grudniu miałam ok. 150 pkt, teraz doszło wiele powtórek, testów, zajęcia przygotowujące do egzaminu więc mam nadzieję że się dostanę. ;)
                  • Gość: loblog Re: lo Czacki IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.14, 22:00
                    Nie radzę interesować się tą szkołą. Niestety niewiele się tu można nauczyć. Są nawet dodatkowe zajęcia, ale też dodatkowo trzeba za nie zapłacić. Ja jestem głęboko rozczarowana. Kiedyś to była podobno bardzo dobra szkoła, słyszałam bardzo dobre opinie od byłych uczniów, aż dziwne, że tak się zmieniła.
                    • Gość: menodo Re: lo Czacki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.14, 22:35
                      żal :(
                      • Gość: kennedy_m Re: lo Czacki IP: *.dynamic.vectranet.pl 21.03.14, 22:43
                        To raczej ktoś zapobiegliwy ale bardzo nieudolny próbuje zniechęcić konkurencję :)

O różnych szkołach słyszy się różne opinie, ale o Czackim tylko dobre, bardzo dobre, aż miło posłuchać :)
                        • Gość: menodo Re: lo Czacki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.14, 23:12
                          Bo to jest świetna szkoła :)
                          • Gość: ja Re: lo Czacki IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.14, 00:57
                            Najlepiej spędzone 3 lata mojego życia ;) Aż chciałoby się wrócić...
                    • Gość: . Re: lo Czacki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.14, 16:32
                      Nie wiem, skąd takie informacje - w Czackim rzeczywiście jest wiele działalności pozanaukowych - takich jak festiwal teatralny, CSS, które mają nas nauczyć organizacji i dobrej zabawy z pracy, ale broń Boże nie odbywa to się kosztem nauki! Szkoła stoi na bardzo wysokim poziomie i trzeba w naukę włożyć niemało wysiłku. Polecam wybrać się na dzień otwarty i samemu posłuchać uczniów, nauczycieli, rodziców - szkoła jest niesamowita właśnie w tym, że łączy wysoki poziom nauczania z przyjazną atmosferą i otwartością na różne inicjatywy.
                      • Gość: Maroo Re: lo Czacki IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.14, 22:08
                        Czy mam jakieś szanse na dostanie się do Czackiego(mat-geo z ang-nie lub ang-his) ze 156 punktami ze względu na ZNACZNIE mniejszą ilość laureatów w tym roku w stosunku do poprzedniego? Z góry dzięki za szczerą odpowiedź.
                        • agata0 Re: lo Czacki 27.03.14, 10:17
                          Może być ciężko, aczkolwiek jestem zdania, że trzeba walczyć o marzenia i na twoim miejscu wybrałabym Czackiego na pierwszym miejscu.

Z moich notatek - może to coś pomoże, choć przyznam, iż kompletnie tego nie rozumiem:

Progi 2010/2011:
                          Liczba punktów w postępowaniu rekrutacyjnym
                          (2/3 uczniów zostało przyjętych z liczbą punktów pomiędzy typowym wynikiem minimalnym i maksymalnym)
                          minimalny wynik typowy 155
                          średnia 177
                          średnia od-do 161-170
                          maksymalny wynik typowy 185

Progi 2011/12:
                          minimalny wynik typowy średnia średnia od-do maksymalny wynik typowy
                          biol-chem-fiz (ang-franc) 164 181 powyżej 170 198
                          hist-wok-wos (ang-franc) 151 164 160-169 178
                          hist-geogr-wos (ang-franc) 157 173 powyżej 170 189
                          fiz-mat (ang-niem*) 173 188 powyżej 170 200
                          mat-inf-fiz (ang-niem*) 163 176 powyżej 170 190
                          hist-wok-wos (ang-hiszp) 153 167 160-169 180
                          hist-geogr-wos (ang-niem) 168 181 powyżej 170 194

2012/13:
                          średnia liczba punktów 185
                          (nie publikowali progów, można je znaleźć tu lub na forum Gimnazjum w odrębnym wątku z informacji od rodziców)

Mam też jakieś wcześniejsze dane, jakby co ;-)
                          • jakw Re: lo Czacki 27.03.14, 19:44
                            Ja dodam, że ten minimalny wynik typowy to chyba minimalny wynik po "odcięciu" od dołu 1/6 przyjętych - czyli powyżej progu. A ten maksymalny wynik typowy to maksymalny wynik po "odcięciu" 1/6 uczniów z najwyższą punktacją. Ale też fakt, że po wprowadzeniu egzaminu z języka progi w Czackim chyba wzrosły ( prawdopodobnie dlatego, że spora grupa uczniów "zadbanych edukacyjnie" ( a raczej tacy startują do Czackiego) pisze bardzo dobrze egzamin z angielskiego).
                            Moim zdaniem z taką ilością punktów można jak najbardziej próbować - a nuż się uda. Najwyżej zastanowić się dobrze nad liceum 2-go wyboru - żeby nie było strasznej tragedii gdy się jednak odpadnie.
                        • Gość: menodo Re: lo Czacki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.14, 00:08
                          "Z góry dzięki za szczerą odpowiedź."

No to szczerze: klasy społeczne w Czackim od lat są niestety wysoko "upunktowione".
                          ALE jeżeli w tym roku laureatów i finalistów różniastych konkursów jest rzeczywiście znacznie mniej w stosunku do ubiegłych roczników - jak najbardziej masz szanse.
                          Poza tym doradziłabym Ci większą elastyczność w kwestiach preferencji językowych, chyba że francuskiego naprawdę nie cierpisz:) oraz rozejrzenie się za innymi szkołami/klasami po to, aby mieć jakieś atrakcyjne alternatywy dla Czackiego, na którym naprawdę świat się nie kończy :)

• Gość: aaa Re: lo Czacki IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.14, 19:37
                            Wręcz przeciwnie! Absolutnie przestrzegam wszystkich przed Czackim. To wyjątkowo nieprzyjazna szkoła. Żeby dobrze przygotować się do matury, trzeba samemu o to zadbać, w szkole się tym nie przejmują.
                            Nauczyciele i dyrekcja ciągle tylko powtarzają, że jak się komuś nie podoba, to można wybrać inną szkołę,a do Czackiego jak na razie chętnych nie brakuje.
                            Może jednak warto zastanowić się nad szkołą w której szanuje się uczniów i dba o ich przygotowanie do matury.
                            • menodo Re: lo Czacki 27.04.14, 10:27

Nauczyciele i dyrekcja ciągle tylko powtarzają, że jak się komuś nie podoba, to
                              > można wybrać inną szkołę,a do Czackiego jak na razie chętnych nie brakuje.
                              > Może jednak warto zastanowić się nad szkołą w której szanuje się uczniów i dba
                              > o ich przygotowanie do matury."

Nie podejmę się dyskusji z "aaa" - dawno się tak nie uśmiałam :D:D:D

• Gość: rodzic ucznia LO Re: lo Czacki IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.14, 19:40
                        Ciekawe czy ten post pochwalny o Czackim pisała pani Dyrektor, czy któryś nauczyciel?
                      • Gość: rodzic ucznia LO Re: lo Czacki IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.14, 19:46
                        "Nie wiem, skąd takie informacje - w Czackim rzeczywiście jest wiele działalnośc
                        > i pozanaukowych - takich jak festiwal teatralny, CSS, które mają nas nauczyć or
                        > ganizacji i dobrej zabawy z pracy, ale broń Boże nie odbywa to się kosztem n
                        > auki!
                        Szkoła stoi na bardzo wysokim poziomie i trzeba w naukę włożyć niemał
                        > o wysiłku. Polecam wybrać się na dzień otwarty i samemu posłuchać uczniów, nauc
                        > zycieli, rodziców - szkoła jest niesamowita właśnie w tym, że łączy wysoki pozi
                        > om nauczania z przyjazną atmosferą i otwartością na różne inicjatywy."
                        Dziękujemy za te cenne informacje o dniu otwartym.
                        Lepiej jednak, żeby na forum wypowiadali się raczej uczniowie i rodzice, a nie pracownicy szkoły.
                        • menodo Re: lo Czacki 27.04.14, 10:04
                          Dziękujemy za te cenne informacje o dniu otwartym.
                          > Lepiej jednak, żeby na forum wypowiadali się raczej uczniowie i rodzice, a nie
                          > pracownicy szkoły."

Ja jestem rodzicem byłej uczennicy Czackiego i potwierdzam to, co zostało napisane powyżej: "szkoła jest niesamowita właśnie w tym, że łączy wysok
                          > i poziom nauczania z przyjazną atmosferą i otwartością na różne inicjatywy."
                          Sama prawda.
                        • Gość: E#W Re: lo Czacki IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.14, 15:50
                          Jestem matka absolwenta.
                          Jestem absolwentka Czackiego.
                          Nie jestem nauczycielką.
                          Jestem matka uczennicy tej szkoły.
                          Może więc moja ocena będzie dla Ciebie, Rodzicu ucznia LO, obiektywna? Więc się o nia pokuszę:
                          # szkoła jest dobra i przyjazna uczniom
                          # w szkole nie ma patologii co nie oznacza, że ktos gdzies nie zapali papierosa, gdzieś na imprezie ( czy wycieczce) nie wypije piwa czy nie zapali skręta. Nie jest to jednak problem taki jak w innych szkołach. Jesli ktos twierdzi, że "u nas to sie nie zdarza" mija sie z prawda
                          # nauczyciele są z zasady przyjaźni, kadra stabilna co nie oznacza, że 5 i 6 stawia się za nic - przeciwnie na takie oceny trzeba sie napracować, ale nie są niemożliwe do otrzymania
                          # od lat 100% uczniów zdaje maturę i studiuje na prestiżowych kierunkach, prestiżowych uczelni
                          # szkoła dość dobrze uczy języków obcych, ale trzeba pamiętać, że po szkolnej nauce trudno wymagać cudów, jednak FCE jest osiągalne
                          # w szkole jest sporo atrakcji pozanaukowych i bardzo dobrze. Trudno zyc tylko nauką zwłaszcza w tym wieku
                          # szkoła stoi na wysokim poziomie a to wiąże się z tym, ze dostaje i dobrych uczniów ( progi) i dobrze "obrabia" diamenty. A w każdym razie daje mozliwości do obróbki a jesli ktos z tego nie skorzysta to jego strata.
                          # jesli się chce coś osiagnąć pracować trzeba - w każdej szkole, bo nikt nikomu oleju do głowy nie naleje. Jak dotąd nie ma takich mozliwości
                          # z roku na rok jest coraz więcej olimpijczyków, choć szkoła mogłaby włożyć więcej wysiłku w ich przygotowanie
                          # jest mnóstwo kół zainteresowań i konsultacji - kto chce skorzystać może
                          # szkoła ma dobre położenie "geograficzne" ( metro, autobusy), i....jest w jej okolicy w miarę ( jak na Śródmieście) zielono i cicho
                          # prawie 140 ( dokładnie 138) letnia tradycja zobowiązuje - jest Izba Pamięci i kultywowanie znanych absolwentów ( a jest ich duzo)
                          # W Czackim uczy się nie tylko w klasie są wyjazdy naukowe ( np. CERN), sportowe Stożek czy sensowne integracyjne
                          # Prężnie działa Rada Rodziców współpracując z Dyrekcją
                          Czy jest to szkoła idealna? Nie, idealnych szkoł ( podobnie jak mężów, samochodów czy lekarzy) nie ma. Każdy ma wady. Z tym, ze to co dla jednego jest wadą dla innego zaletą.
                          I prawdą jest, że jeśli komuś nie odpowiada "misja" ( inne określenie nie przychodzi mi do głowy) niech wybierze inną. Jest przeciez taka mozliwość.
                          • Gość: Renata Re: lo Czacki IP: *.ichf.edu.pl 05.05.14, 14:50
                            Moja córka w tym roku wybiera liceum, zdecydowanie biol-chem, ale gdzie?
                            Czy dobrze rozumiem, że w Czackim nie ma 3 rozszerzenia z matematyki lub fizyki tylko z języka?
                            Na razie celem jest zdecydowanie medycyna, ale wiadomo, różnie to bywa i jakoś dziwnie brzmi tylko godzina fizyki i tylko w pierwszej klasie...jak tu uczyć chemii bez fizyki? jaki jest poziom i wymagania na przedmiotach rozszerzonych, ale ciekawe też jak stoi matematyka w tym profilu?
                            Rozważamy jeszcze Hoffmanową i bardzo ciekawa jestem opinii również o tej szkole. W sieci mało jest jakichkolwiek wypowiedzi, a jeśli już są to raczej pozytywne - ale chętnie dowiemy się czegoś jeszcze. W grę wchodzi też Kopernik (bardzo blisko). Do Staszica moje dziecię nie chce iść, a we Władku grasuje młodsza siostra; też odpada. Batory po dniu otwartym zniechęcił nas skutecznie, choć to właśnie była szkoła, którą córka wybrała sobie na samym początku i ominęła wiele dni otwartych, twierdząc, że jest zdecydowana.
                            Może ktoś ma porównanie różnych biol-chemów? Będę bardzo wdzięczna za uwagi i informacje.
                            • menodo Re: lo Czacki 05.05.14, 15:21
                              Czy dobrze rozumiem, że w Czackim nie ma 3 rozszerzenia z matematyki lub fizyki
                              > tylko z języka?"

Przypuszczam, że dobrze rozumiesz.
                              Na medycynę w WUM, poza rozszerzeniem z biologii i chemii, wymagana jest matematyka lub fizyka na poziomie podstawowym; rozszerzenie "nic nie daje", więc to chyba rozsądna taktyka szkoły? Niemniej, jak znam tę szkołę - podejrzewam, że rozszerzenie z matmy czy fizyki jest w biolchemie możliwe:)
                            • Gość: E#W Re: lo Czacki IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.14, 16:39
                              Akurat o biochemie w Czackim mogę powiedzieć dużo dobrego. A porównać z innymi szkołami nie moge, bo nie wiem z autopsji jak tam jest. I mysle, ze niewiele osób taka wiedze posiada.
                              Przy proponowanych przez szkołe rozszerzeniach możliwa jest nie tylko medycyna, ale także prawie każdy kierunek przyrodniczy. Matematyka w "naszym" roczniku w profilu biol-chemowskim była na przyzwoitym poziomie - kto chciał, mógł się nauczyć. Była bardzo porządna nauczycielka, która uczyła także w profilach "Scisłych".
                              • kontra.punkt Mam trochę inne zdanie 18.05.14, 00:01
                                obserwując syna mojej kuzynki. W tym roku kończy medycynę na WUM, wcześniej był w ambitnym gimnazjum. Maturę w klasie biol-chem w Czackim zdał z bardzo dobrymi wynikami (chemia, biologia i fizyka > 90%) ale... fizyki douczał się samodzielnie, a chemii douczał się na kursach przygotowawczych. W Warszawie jest sporo szkół, które swoją czołową pozycję w rankingach zawdzięczają głównie temu, że ambitni uczniowie i zapobiegliwi rodzice szukają wiedzy poza szkołą. Jednak chyba nie o to chodzi...
                                • jakw Re: Mam trochę inne zdanie 18.05.14, 10:42
                                  Ja się tak zastanawiam na ile te , chyba dość powszechne korki czy pozaszkolne kursy, powodują tak naprawdę przyrost wiedzy w stosunku do samodzielnych powtórek, a na ile ich fundowanie jest wynikiem ataków przedegzaminacyjnej paniki. Mam bowiem nieodparte wrażenie, że spora część uczniów (przynajmniej ci bez zaległości i ogarniająca te zdawane przedmioty) spokojnie dałaby radę równie dobrze zdać te egzaminy i bez dodatkowych kursów i korków (co nie znaczy, że bez przygotowania).
                                  • Gość: Renata Re: Mam trochę inne zdanie IP: 178.235.119.* 18.05.14, 11:04
                                    Problem, czy raczej zjawisko korepetycji i kursów występuje nie tylko w najlepszych szkołach, ale chyba wszystkich. Jedni chcą, jedni nie, jednych stać innych nie. Słyszy się opinie jak to wszyscy przygotowujący się na WUM siedzą na kursach, ale znam wiele osób, które dobrze zdały maturę (a dla mnie dobrze to >90%) bez takich kursów. Przekonana jestem, że do lepszych liceów trafiają zdolniejsi uczniowie, dla których nauka to nie męka, bo inteligentni ludzie muszą się uczyć, żeby się dobrze czuć. I zgadzam się, że ci uczniowie i bez korków poradziliby sobie, a rodzice często chcą mieć pewność, że zrobili dla swojego dziecka wszystko (ale czy to źle?).
                                • Gość: menodo Re: Mam trochę inne zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.14, 14:45
                                  Twój zarzut miałby sens, gdyby chodziło o szkołę, której uczniowie zmuszeni są do chodzenia na kursy, ponieważ szkoła nie robi dla nich nic, jednocześnie zaniżając im samoocenę bardzo wysokimi wymaganiami.

Czacki taką szkołą nie jest. Moja córka na żadne kursy nie chodziła, korzystała wyłącznie z tego, co oferowała jej szkoła - a było tego dużo. Jeden z przedmiotów zdawała jako jedyna w szkole - nauczycielka pracowała z nią indywidualnie.
                                  Wychowawczyni wielokrotnie prosiła rodziców, aby nie opłacali drogich kursów, na których młodzież spędza całe weekendy - bo to tylko powoduje zmęczenie i spadek efektywności nauki... Ale niektórzy rodzice są nieprzemakalni, w dodatku wzajemnie się nakręcają - na zasadzie: skoro "wszyscy chodzą", to i ja swoje dziecko zapiszę.
                                • Gość: E#W Re: Mam trochę inne zdanie IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.14, 20:09
                                  Korki czy też jak kto woli "kursy przygotowawcze" sa najczęściej dla uspokojenia sumienia rodziców. Oczywiście mam tu na mysli dobre szkoły i dobrych uczniów. Czasem owe "kursy" bardziej szkodzą niż pomagają. Nie tak dawno widziałam gdzies reklame NOCNYCH powtórek przed maturą. Nawet nie chce mi sie tego komentować.
                                  W przypadku WUM ( lekarski, stomatologia, farmacja) liczy się każdy ułamek punktu. Więc zapobiegliwi rodzice wysyłają dzieci na korki.
                                  O profilu biol-chemu naprawdę wiem duzo. Zarówno biologia jak i chemia uczone są przez znakomite nauczycielki, sa tez konsultacje, koła. Kursy tylko zabierają czas. Jesli chodzi o fizyke to w tym profilu też nauczana jest całkiem przyzwoicie. Może więc zapobiegliwi rodzice trochę sie zapędzają..........
                              • Gość: Renata Re: lo Czacki IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.05.14, 11:06
                                Dziękuję za opinie z pierwszej reki. Te zawsze są najcenniejsze.
    • gimnazjumtrzecia Re: lo Czacki 11.05.16, 17:35
      Jestem w 3gim. Interesuję się klasą biol-chem. Liczę na ok. 155pkt Warto iść do Czackiego? Jakie szkoły polecacie? Zastanawiałam się nad Kochanowskim, Poniatowskim i Czackim... ale nadal nwm co dać na 1 wybór. PROSZĘ O OPIINIE
      • Gość: Lelek Re: lo Czacki IP: *.146.6.237.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.05.16, 22:39
        155 pkt raczej nie starczy do Czackiego i Poniatowskiego i do Kochanowskiego też może nie starczyć.

W ub. roku próg do Czackiego w pierwszej rekrutacji do klasy biol-chem wyniósł jak niżej:
        1A1(O) - biol, chem (ang (K)-fr (K), fr (P), hisz (K), hisz (P), niem (K), niem (P), ros (P)) 180.367
        1A2(O) - biol, chem (fr (K), hisz (K), niem (K)-ang (K)) 168.743

Próg do klasy biol-chem w Poniatowskim z ub roku to ponad 170 pkt.

Progi do klasy biol-chem w Kochanowski w ub. roku:
        d(O) - biol, chem, mat (ang (K)-fr (P)) 156.5
        d(O) - biol, chem, mat (ang (K)-niem (K)) 155.0

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka