Dodaj do ulubionych

Dobiszewski czy Królówka - Warszawa

09.04.14, 15:22

Byłam na Dniu Otwartym w LO Dobiszewskiego. Bardzo mi się podobało. Surowy acz jakiś taki miły pan dyrektor, kompetentna pani Vice dyrektor.
Zadowolona młodzież. Wydaje się, że zaangażowani nauczyciele. Podobało mi się to, że w trakcie Dnia Otwartego do dyspozycji rodziców, w klasach czekali nauczyciele poszczególnych przedmiotów i odpowiadali na wszystkie pytania. Tylko, czy tym się sugerować? Przecież wiadomo, że nauczyciele czekali na pytania rodziców, bo tak im dyrekcja kazała.....
Wiem, że nie jest to LO z górnej półki, ale moje dziecko nie dostanie się wyżej. Można je brać pod uwagę?

Byłam także na spotkaniu w Królówce. Szkoła zrobiła na mnie wrażenie mrocznej. Pan dyrektor bardzo oficjalny, przypomniający mi mojego dyrektora z LO sprzed 100 lat ;). Atmosfera jakaś taka jak za czasów PRL....
Na spotkaniu był tylko dyrektor, nie było nauczycieli. Młodzież szkołę chwaliła.
Chwaliła też pana dyrektora jako świetnego matematyka. Szkoła przygotowała także lekcje otwarte dla uczniów, co uważam za plus.

Dziecko wybiera się do klasy mat-geo-wos-ang (któreś z rozszerzeń).
Szkoły mają podobne progi punktowe, podobne wyniki matur. Dojazd dla nas lepszy do Królówki ale do Dobisza też nie ma dramatu.
Macie jakieś opinie o tych szkołach? Gdzie lepsza atmosfera, gdzie więcej się dzieje, gdzie bardziej zaangażowani nauczyciele?

Reasumując. Bliższy memu sercu jest Dobiszewski. Czy słusznie? Dzieciak będzie sam decydował, ale pyta mnie o opinię. I co radzić?
Obserwuj wątek
    • morekac Re: Dobiszewski czy Królówka - Warszawa 09.04.14, 18:08
      To może kierujcie się językami? I innymi rzeczami, które byłyby dla was ważne (boisko, sala sportowa itp.).
      N/t Królówki jest w wątku
      Liceum Warszawa - proszę o radę
    • Gość: Olll... Re: Dobiszewski czy Królówka - Warszawa IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.14, 12:36
      Ja bym doradzała Dobiszewskiego. Atmosfera jest wspaniała,nauczyciele i uczniowie również. Każdemu starają się pomóc. Rozumieją problemy uczniów i starają się temu zaradzić. Nie ma żadnego wyścigu szczurów. O Królówce słyszałam od mojej pani od dodatkowej chemii... Zdecydowanie odradziła. Miała z tej szkoły dwie dziewczyny z biol-chemu. W ostatnim roku zmieniły szkołę,bo nauczycielka chemii nie chciała dopuścić nikogo do matury. Dobiszewski nie jest w prawdzie z tej "górnej półki", ale ze swojego doświadczenia wiem, że wyniki w nauce w 85 % zależą od ucznia i jeżeli czegoś naprawdę chce to cel swój osiągnie. I nie ważne czy szkoła jest na 9,czy na 45 miejscu.
      • Gość: Kkk Re: Dobiszewski czy Królówka - Warszawa IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.14, 21:20
        Tak ale na medycynę z królówki dostało się 9 osób a z dobisza nikt wiec coś to znaczy. Informacja z perspektyw 2011.
        • Gość: menodo Re: Dobiszewski czy Królówka - Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.14, 23:04
          na medycynę z królówki dostało się 9 osób"

Mało to prawdopodobne. Może chodzi o WUM jako całość - Perspektywy nigdy nie podawały liczby przyjętych na konkretne kierunki.

• Gość: Kkk Re: Dobiszewski czy Królówka - Warszawa IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.14, 21:25
            Tak to WUM a perspektywy podają liczbę przyjętych licealistów. Prosze link
            www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3585&Itemid=804
            • jakw Re: Dobiszewski czy Królówka - Warszawa 13.06.14, 21:11
              Tu podział na kierunki:

www.perspektywy.pl/DB/Ran_Lic_Warszawskich_2011/PDF/WUM_2011.pdf
        • Gość: gość Re: Dobiszewski czy Królówka - Warszawa IP: 217.153.134.* 12.06.14, 09:07
          Osoby zdające na UM i tak w przynajmniej 90% biorą korpetycje przed maturą więc moim zdaniem szkoła nie ma tu większego znaczenia.
          • 77lui Re: Dobiszewski czy Królówka - Warszawa 12.06.14, 09:25
            A jeśli chodzi o naukę w klasie mat-geo-ang/wos, to którą szkołę byście polecali? A jeśli o mat fiz, którą?

Królówka wydała mi się bardziej surową, wymagającą szkołą. Dobisz bardziej na luzie?
          • Gość: menodo Re: Dobiszewski czy Królówka - Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.14, 10:24
            Moim zdaniem ma znaczenie, bo na niektóre kursy są egzaminy wstępne i uczniowie lepiej przygotowani w szkole mają większe szanse, aby załapać się do bardziej zaawansowanej grupy:)
            • Gość: Olll... Re: Dobiszewski czy Królówka - Warszawa IP: *.dynamic.vectranet.pl 21.06.14, 00:16
              W Dobiszu jest po prostu dużo leni,ale nie oznacza to,że są głupi. Ja akurat trafiłam do klasy,która wie czego chce i jest pełno osób,które dążą do celu. Korepetytorka mówiła mi,że ma paru uczniów z tych "lepszych" szkół i to wcale nie oznacza,że poziom w tych szkołach jest niewiadomo jak wysoki. ;)
              • 77lui Re: Oll 21.06.14, 10:30
                Pod jaki adres mogę do Ciebie napisać?
                • Gość: Olll... Re: Oll IP: *.dynamic.vectranet.pl 22.06.14, 00:02
                  szkolnamlodziez9x@wp.pl
                  • Gość: Olll... Re: Oll IP: *.dynamic.vectranet.pl 22.06.14, 00:36
                    A i proszę pamiętać,że wystarczy jeden laureat i od razu szkoła idzie bardzo w górę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka