chybaja99 31.01.15, 20:30 Szukam opinii o tym LO, czy francuski może być od podstaw, jaka atmosfera, nauczyciele, poziom nauczania i progi do humanów:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morekac Re: LO Żmichowska Warszawa 31.01.15, 21:20 Są na forum wątki z progami z 2014 i 2013 . Odpowiedz Link Zgłoś
idril95 Re: LO Żmichowska Warszawa 02.05.15, 13:03 Witam, tu świeżo upieczona absolwentka tej piekielnej placówki. Błogosławię niebiosa, że zakończyłam męki tej szkoły, To najgorsza szkoła, przez jaką musiałam przejść. Jeśli chodzi o klasy dwujęzyczne, human jeszcze może trzyma poziom (trochę), ale klasa ścisła to totalne dno. W klasie maturalnej nasza świetna nauczycielka biologii poszła na macierzyński, dostaliśmy druga, która zwykle uczy gimnazjum plus jest chora przez połowę roku szkolnego. Chemia leży i płacze, wszyscy mieliśmy korki i zajęcia przygotowujące do matury. Matematyka jeszcze by uszła, ale nie jest to za wysoki poziom jak na rozszerzenie. Za to francuski wręcz wylewa mi się nosem i uszami. Mam go dosyć na resztę życia. Według naszej nauczycielki był chyba najważniejszym przedmiotem na świecie, więc nauka francuskiego w każdy wolny dzień skutecznie uniemożliwiała przygotowanie do matury. Moi znajomi z humana też nie polecają swojej klasy, ale nie jestem w stanie dokładnie opisać ich doświadczeń. Co do chłopaków, to nie ma ich za wielu, ale to nie tragedia. U nas było zwykle 7-8 na klasę, w klasie niedwujęzycznej ścisłej chyba było więcej. Myślę, że są ważniejsze rzeczy w liceum niż chłopcy, a przynajmniej TA szkoła stosuje się do tej zasady... Sama szkoła jako budynek jest całkiem spoko. Świetny dojazd z centrum, metro blisko. Obok jest galeria, trochę gastronomii, księgarnia. No i Łazienki, zawsze można wyskoczyć po lekcjach (albo zamiast nich) gdy jest ciepło. Bufet całkiem dobry, tylko dość drogi (szkoła dla bogatych dzieciaków). Dużym plusem jest brak dzwonków. Cudowna cisza i normalność, nic nie wyrywa cię nagle na lekcję. Każdy po prostu ogarnia, kiedy zaczyna się lekcja, a kiedy przerwa. No i uczniowie są zwykle naprawdę spoko. Jest bardzo duża tolerancja - ubiór, fryzury, kolory włosów, tatuaże, hobby, orientacja - jedna wielka mieszanka, nikt się nikogo nie czepia. Szkoła pod względem nauczycieli - masakra. Na całą gigantyczną kadrę (około 60% to nauczyciele francuskiego zatrudniani nawet na ułamki etatu) przypada tylko kilku naprawdę kompetentnych. Organizacyjnie też do bani. Nic nie da się zorganizować, z wycieczkami są problemy. Jak byłam w zerówce obiecali nam wymianę z Francją. W końcu dostaliśmy Belgię, a do Francji pojechał następny rocznik... Załatwienie czegokolwiek z dyrekcją, a często też z wychowawcami, graniczy z cudem. Często są problemy z pomijaniem którejś z klas (najczęściej ścisłej) w harmonogramie imprez szkolnych. A teraz jeszcze na koniec roku zwalili nam świadectwa i trzeba latać do sekretariatu żeby poprawiać. Podsumowując - gdybym mogła cofnąć się w czasie, NIGDY nawet nie zbliżyłabym się do tej szkoły. Odradzam, odradzam, odradzam. Mam nadzieję, że jeszcze nie jest za późno na zmianę wyboru liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: LO Żmichowska Warszawa 31.01.15, 21:36 Human chyba ok. Przedmioty ściśle, zwłaszcza chemia, leżą. Znam kilku świeżych absolwentów i trzecioklasistow i niestety wszyscy żałują wyboru tej szkoły. Natomiast byli w klasach z innym rozszerzeniem, niż human. Słyszałam tez narzekania na słaby francuski. Wygląda na to, że gimnazjum jest lepsze od lo. Odpowiedz Link Zgłoś
chybaja99 Re: LO Żmichowska Warszawa 01.02.15, 13:44 A dlaczego narzekają? Ze względu na ludzi, nauczycieli, poziom czy ogólnie? Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: LO Żmichowska Warszawa 01.02.15, 18:58 Słaby poziom, konieczność nadrabiania dużej ilości materiału przed matura, szoku na maturze próbnej - bo cały czas piątki, nauczyciel chwali, a próbna wychodzi fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
konop Re: LO Żmichowska Warszawa 02.02.15, 14:39 Nic nie piszą bo się kują (do matury) Odpowiedz Link Zgłoś
chybaja99 Re: LO Żmichowska Warszawa 09.03.15, 15:11 Czy ktoś jeszcze mógłby się jeszcze wypowiedzieć o tej szkole? To prawda że prawie nie ma w niej chłopaków? Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: LO Żmichowska Warszawa 05.05.15, 10:21 ciekawa skąd taka różnica w opiniach o gimnazjum i lo ? część nauczycieli przecież ta sama gimnazjum jest 5 w Warszawie, lo gdzieś 20 chyba .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: LO Żmichowska Warszawa IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.15, 22:09 Potwierdzam ZŁĄ opinię o tej szkole i klasie ścisłej. Jesli ktoś myśli poważnie o jakiś dobrych studiach to rodzice musza mieć zasobny portfel, aby już tak od drugiej klasy zacząć chodzić na korki po 2-3 razy w tygodniu a w klasie maturalnej dodatkowo jeszcze na kursy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania9 Re: LO Żmichowska Warszawa IP: *.play-internet.pl 25.09.15, 23:57 NIE POLECAM LO ŻMICHOWSKIEJ !!! Nie poleciłabym tej szkoły nawet swojemu najgorszemu wrogowi. Jestem absolwentką i to co przeżyłam w tej szkole, szczególnie w klasie maturalnej to piekło. Tu sprawdza się twierdzenie, że dobrą szkołę tworzą tylko i wyłącznie uczniowie. W większości nauczyciele wymagali, ale nie dawali wiele od siebie. Wkład pracy własnej był ogromny, a od szkoły żadnej pomocy. Ponadto nauczyciele zdawali się nie dostrzegać naszego wysiłku - zdarzało się słyszeć o tym jacy jesteśmy beznadziejni, że będziemy marginesem społeczeństwa i nic w życiu nie osiągniemy. Płacz w łazience nie był niczym dziwnym, było to całkiem normalne. Co do francuskiego - okej, nauczyłam się go, ale myślałam, że będę na wyższym poziomie. I proszę też nie słuchajcie ludzi na dniu otwartym - będąc w klasie maturalnej chcieliśmy ostrzec ludzi przed tą szkołą, ale nie zostaliśmy wpuszczeni przez dyrekcję do szkoły. Trzymajcie się z dala od tego miejsca, dobrze wam wszystkim radzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ob Re: LO Żmichowska Warszawa IP: *.centertel.pl 07.05.16, 12:57 Mania9 ma niestety w 100% rację. Stado (większość) niekompetentnych nauczycieli, którzy nie uczą. Dziecko (moje) przyszło z bardzo dobrymi wynikami z testu gimnazjalnego, a przez 3 lata przeżywało wiele horrorów, ponieważ sfrustrowani belfrowie nie wykonywali w większości swej pracy i ze zdziwieniem zauważali brak postępów. Musieliśmy sami zorganizować mu naukę. Poza tym zero tolerancji dla osoby niepełnosprawnej, wbrew temu co o sobie szkółka pisze. Nie polecam LO Żmichowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za dużo dziewczyn za dużo dziewczyn IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.15, 23:22 ponieważ liceum trzyma się nieźle w rankingach, poszedłem na dni otwarte. Tak raczej dla zasady, aczkolwiek również z sympatii dla Kaczmarskiego. Niepokoił mnie zwłaszcza ten nacisk na francuski, bałem się że to nie jest tak bezkosztowo - wpisy wyżej jakby potwierdzają że jest się czego bać. Ale zupełnie odstęczyła nie feminizacja liceum. Mam chłopaka. On może i by się ucieszył, 5 chłopaków i 25 dziewczyn to musiałbyś być szrekiem żeby chociaż jedna się za tobą nie obejrzała. Ale z żoną stwierdziliśmy że - przepraszam za brzydkie słowo - deficyty socjalne gwarantowane. Chłopak będzie dorastał praktycznie bez kolegów. Swoją drogą na drzwiach otwartych kadra wyglądała na całkiem sympatyczną, zdziwiły mnie te dwie miażdżące opinie wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: za dużo dziewczyn 15.12.15, 00:14 Mam chłopaka. On może i by się ucieszył, 5 chłopaków i 25 dziewczyn to musiałbyś być szrekiem żeby chociaż jedna się za tobą nie obejrzała. Ale z żoną stwierdziliśmy że - przepraszam za brzydkie słowo - deficyty socjalne gwarantowane. Chłopak będzie dorastał praktycznie bez kolegów." A sam jakie i gdzie kończyłeś liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
bestdc Re: LO Żmichowska Warszawa 30.08.16, 13:28 Jestem absolwentką Żmichowskiej i to były najlepsze 3 lata mojego życia :) Klasa humanistyczna jest naprawdę na wysokim poziomie, szczególnie jest chodzi o historie. Owszem trzeba włożyć dużo własnej pracy w przygotowanie do matury, ale w żadnej szkole nie naucza całego materiału do matury na lekcji, a w domu luz i mozesz cały dzien siedzieć przed kompem. Ja nie potrzebowałam zadnych korepetycji, a obecnie studiuje dziennie na państwowej uczelni na jednym z trudniejszych kierunków. Atmosfera w szkole jest bardzo przyjemna, dyrekcja pomocna, jeżeli dajesz cos od siebie i nie lekceważysz przedmiotów to nauczyle tez są jak najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś