Dodaj do ulubionych

rozszerzanie

21.03.11, 22:12
dziewczyny bardzo Was prosze napiszcie mi jak dziecku karmionemu piersia rozrzerzac diete.corka ma 5miesiecy iza 2tyg chce zaczac.czy najpierw ziemniak czy marchew?po jakim czasie oliwe siedodaje i ile i di ilu g posilku?ile lyzeczek sie daje i jaka kolejnosc?kiedy wprowadza sie gluten w postaci kaszy manny?co po ziemniaku i marchewce?
Obserwuj wątek
    • turnesolka Re: rozszerzanie 21.03.11, 22:40
      Wiesz co przede wszystkim wrzuć na luz. Ja zanim zaczęłam rozszerzać dietę to myślałam że to jest fizyka jądrowa i przeczytałam co tylko się da na ten temat. Wyrobiłam sobie teorie, przekonania etc. A życie i tak wszystko zweryfikowało... Mój synek generalnie nadal tylko pierś postrzega jako jedzenie. Podawanie mu czegokolwiek łyżeczką jest MEGA trudne. Przerobiłam prawie wszystkie warzywa słoiczkowe i domowe, w wersji solo i łączone. Próbowałam jabłko, banana i NIC mu nie smakuje. Cudem udaje udaje mi się wcisnąć mu maluteńskie ilości. Dzisiaj trochę lepiej zaskoczył leciutki kleik ryżowy na wodzie, ale też bez rewelacji. Najchętniej dałabym sobie z tym spokój ale ma słabe żelazo i chcę żeby umiał już jeść łyżeczką jak skończy 6 mcy i będzie mu można mięso wrowadzić, bo sztucznego żelaza nie toleruje.

Uważaj tylko na marchewkę bo podobno uczula i może zapierać. Co do ilości to dziecko pewnie i tak na początku będzie jadło tylko troszeczkę.
    • agnieszka.lelen Re: rozszerzanie 24.03.11, 19:06
      Jeśli niemowlę jest karmione piersią to nie ma potrzeby wprowadzać pokarmów uzupełniających przed 6mies. Wprowadzanie pokarmów uzupełniających= innych niż mleko zaczynamy od zupy jarzynowej - początkowo kilka łyżeczek ugotowanego warzywa. Tradycyjnie zaczyna się od marchewki/ziemniaka lub dyni choć wg zaleceń kolejność nie ma prawdopodobnie znaczenia. Nowe produkty zaleca się wprowadzać osobno ,co kilka dni obserwując reakcję dziecka. Czyli np.: jeśli 3 łyżeczki marchewki/ dyni to kilka kropel oleju (a jeśli 100g to np.: 1/2 łyżeczki).
      Jeśli chodzi o gluten - wg zaleceń wprowadzamy między 5 a 7mies. i optymalnie by było to jeszcze w czasie karmienia piersią. Zaczynamy np.: od 1/2 łyżeczki kaszy manny przyrządzonej w 100ml wody/mleka/ przecieru jarzynowego.
      Pozdrawiam.
    • agnieszka.lelen Re: rozszerzanie 24.03.11, 19:09
      Proszę pamiętać że wprowadzane pokarmy nie zastępują karmień z piersi. Nadal karmimy "na żądanie" i jedynie dodajemy pokarmy uzupełniające. Pozdrawiam.
      • anuszkaania Re: rozszerzanie 26.03.11, 22:34
        dziekuje:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka