Dodaj do ulubionych

9,5 miesiąca schemat

IP: *.aster.pl 28.04.11, 12:52
Witam,
moja córka jest na piersi, oprócz tego dostaje:
ok. 8:30 owoce 120-150 g z sucharkiem, kawałkiem pieczywa lub małą porcją kaszki
ok. 13:30 zupkę z mięsem (15 g planowałam niedługo zwiększyć do 20g i podawać z drugim daniem), 2 razy w tygodniu pół żółtka zamiast mięsa
ok. 19:30 sinlac 150 ml ( skaza- zalecenia pediatry)

Po dzisiejszej wizycie u pediatry mamy wprowadzić trochę zmian ale nie do końca jestem do nich przekonana.
1) mam zrezygnować z posiłku z owoców na rzecz zupki z mięsem. Mała chodzi już przy meblach i podobno druga porcja mięsa jest wskazana. Oznaczałoby to, że córka dostanie 2x dziennie warzywa i mięso (to już 30-40g). Czy nie będzie za dużo tego mięsa? Czy konieczny jest drugi posiłek warzywny? Pani doktor nie mówiła tu wcale o drugim daniu, na to mamy poczekać aż przybędzie nam zębów, na razie mamy 2 dolne jedynki. Ja myślałam raczej o zupce bezmięsnej i drugim daniu z mięsem już niedługo.
2) owoce nie mają być samodzielnym posiłkiem, mam je gdzieś dołożyć. Tylko gdzie? Pasowałoby do kaszki ale to będzie spory posiłek, kaloryczny sinlac plus owoce. Wtedy byłoby ich najwyżej 50-60 g. Czy to nie za mało owoców?
3) mięso mam zacząć podawać codziennie. Ilość żółtka zwiększyć do całego 3x razy w tygodniu po skończonym 10 miesiącu. Tak ostrożnie z powodu skazy. Te zalecenia brzmią rozsądnie.

Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: 9,5 miesiąca schemat 29.04.11, 00:55
      W 10 mies. wprowadza się obiad dwudaniowy: 1x zupa jarzynowa ( np.:z dodatkiem kaszy glutenowej) i 1x danie warzywno-mięsne (ryba) z 1/2 żółtka i ziemniakiem/ryżem/kaszą. Ważne są też ilości tych dań warzywnych. Zatem mięso i 1/2 żółtka codziennie. Karmienie piersią nadal na żądanie. Rozumiem że chodziło o to by nie zwiększać ilości żółtka (z powodu uczulenia) a zwiększyć ilość mięsa (jako źródła żelaza)? Proszę się nie obawiać,można zwiększyć porcję mięsa. Tylko całe żółtko 3x/tyg. to prawie to samo co 1/2 żółtka codziennie. Po 10 mies. wprowadza się całe jajko - może o to chodziło? Do wprowadzenia większej ilości warzyw nie jest konieczna większa ilość zębów. Owoce (max.150g) można dodać do porcji kaszki śniadaniowej. Warto też przeanalizować z lekarzem prowadzącym czy konieczny jest ten sinlac.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka