06.07.11, 11:40
Mam do Was drogie mamy i do pani Ekspert parę pytań. Córka ma już 8 miesięcy i 1 tydz, nie ma alergii pokarmowych i zastanawia mnie parę rzeczy. Jest jeszcze karmiona piersią na żądanie. Zjada rano kaszkę ryżową (ok 120 ml), na 2 śniadanie owoce (ok 90 ml), na obiad zupa albo obiadek z mięsem (ok 150 ml), na podwieczorek pierś, na kolacje kaszę jaglaną + owoce miksowane (ok 130 ml). Otórz:
1. Czy mogę podawać jej na podwieczorek od czasu do czasu maślankę, kefir lub jogurt naturalny?? W schemacie żywieniowym jest informacja że mozna dopiero po 11 miesiącu, natomiast w deserkach owocowych dla niemowląt jogurt jest już dodawany po 6m? Wczoraj dałam jej łyczek maślanki i bardzo zasmakował więc dlatego pytam. Ponad to dziecko nie chce pić mm (już próbowalam Bebiko a teraz Bebilon). Chce karmic piersią do 10 miesiąca, ale jesli mała nie chce pić mm będę zmuszona jej to czyms innym zastąpić.
2. Mała ma anemię i bierze ferrum 2x dziennie i zastanawia mnie czy mogę w przyszłości zmienić jej kaszke jaglaną np na kaszkę pszenną lub owsianą?? czy to nie zaburzy wchlaniania żelaza??
3. Skoro mała nie jest alergikiem i na zaden pokarm nie zareagowała źle to czy mogę sprobować dać jej np zupy grochowej czy jednak czekać do 10 m? Z wieloma rzeczami już eksperymentowałysmy,ale z warzywami strączkowymi wole ostrożnie bo ja sama osobiście średnio je toleruje.

Będę wdzięczna za podpowiedzi:) Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • blue_romka Re: 3 pytania 06.07.11, 19:16
      1.Od czasu do czasu możesz.
      Wiele dzieci kp nie chce się przestawić na mm. Mleko zastąpisz produktami mlecznymi.
      2. Głównie dbaj o to, żeby produkty bogate w żelazo podawać z produktami bogatymi w witaminę C. Pewnie, że podawaj inne kasze, najlepsza dieta to urozmaicona dieta.
      3. Akurat z grochem bym się nie spieszyła.
    • agnieszka.lelen Re: 3 pytania 06.07.11, 23:31
      1. Desery mleczno - owocowe mają tak dobrany skład (proporcję owoców do jogurtu) aby stężenie białka nie obciążało nerek niemowlęcia. Natomiast produkty nabiałowe rzeczywiście zaleca się od 11mies. Może Pani próbować podawać niewielkie ilości wcześniej; natomiast nie zaleca się aby mleko krowie było głównym napojem przed ukończeniem 12 mies. (choć małe ilości mleka można dodawać do pokarmów uzupełniających)
      2. Może Pani podawać różne kaszki; również zawierające gluten choć warto pamiętać że jaglana ma najwięcej żelaza (spośród kasz).
      3. Może Pani spróbować; w razie problemów zawsze można się wycofać.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka