ciastolina84
06.07.11, 11:40
Mam do Was drogie mamy i do pani Ekspert parę pytań. Córka ma już 8 miesięcy i 1 tydz, nie ma alergii pokarmowych i zastanawia mnie parę rzeczy. Jest jeszcze karmiona piersią na żądanie. Zjada rano kaszkę ryżową (ok 120 ml), na 2 śniadanie owoce (ok 90 ml), na obiad zupa albo obiadek z mięsem (ok 150 ml), na podwieczorek pierś, na kolacje kaszę jaglaną + owoce miksowane (ok 130 ml). Otórz:
1. Czy mogę podawać jej na podwieczorek od czasu do czasu maślankę, kefir lub jogurt naturalny?? W schemacie żywieniowym jest informacja że mozna dopiero po 11 miesiącu, natomiast w deserkach owocowych dla niemowląt jogurt jest już dodawany po 6m? Wczoraj dałam jej łyczek maślanki i bardzo zasmakował więc dlatego pytam. Ponad to dziecko nie chce pić mm (już próbowalam Bebiko a teraz Bebilon). Chce karmic piersią do 10 miesiąca, ale jesli mała nie chce pić mm będę zmuszona jej to czyms innym zastąpić.
2. Mała ma anemię i bierze ferrum 2x dziennie i zastanawia mnie czy mogę w przyszłości zmienić jej kaszke jaglaną np na kaszkę pszenną lub owsianą?? czy to nie zaburzy wchlaniania żelaza??
3. Skoro mała nie jest alergikiem i na zaden pokarm nie zareagowała źle to czy mogę sprobować dać jej np zupy grochowej czy jednak czekać do 10 m? Z wieloma rzeczami już eksperymentowałysmy,ale z warzywami strączkowymi wole ostrożnie bo ja sama osobiście średnio je toleruje.
Będę wdzięczna za podpowiedzi:) Pozdrawiam