Dodaj do ulubionych

2 daniowy obiad

IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 10:35
mam pytanie do mam pracujących i które karmią swoje maleństwa własnymi obiadami. Córcia ma 10 m-cy, póki co je zupy z mięsem/żółtkiem. Chciałabym wprowadzić jej obiad 2 daniowy tylko nie bardzo wiem ja kto zorganizować. Zupy gotuję i mrożę - więc babcia ma gotowy obiad. Ale jak drugie danie robić skoro jetem w domu o 15.30. Nie ugotuje wcześniej ziemniaków, ryżu itp czy nawet miesa. Jak to robicie i co podajecie swoim pociechom na drugie danie.Moja mała nie ma uczuleń alergii ale wprowadzam jej nowości powoli. I czy kaszę mogę jej dać taką jaką my jemy np kaszę gryczaną prażoną? Ugotuję kaszę dla nas wiec mała dostanie ale jakie mięso i taka sucha ta kasza? Bo chyba za wcześnie by jadła np schab w sobie co robie dla nas.
dziękuję z podpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Katarzyna Re: 2 daniowy obiad IP: *.elpos.net 15.08.12, 19:00
      Ja jeszcze swojej córci nie gotowałam bo nie skończyła 9 miesięcy ale planuję np. pulpeciki z indyka albo z ryby gotowane w wywarze z warzyw (szybko można podgrzać). Do tego jakiś makaronik, ryż, kasza (wydaje mi się że gryczana jest ciężkostrawna już nie mówiąc o schabie),ziemniaczek. Rybę też można zapiec z jakimiś warzywkami z brokułami, ziemniaczkami. Myślę, że nic się nie stanie jak od czasu do czasu babcia poda zupkę z mięskiem i kaszą a potem tylko dasz jakieś warzywko ze swojego obiadu (żeby uczyła się gryźć). Powodzenia
      • blue_meerkat Re: 2 daniowy obiad 15.08.12, 21:31
        Wyczytalam ze kasze gryczana palona mozna podawac od 8 miesiaca, na pewno gryka jest w kaszkach mieszanych od 4 miesiaca bo bezglutenowa I bardziej odzywcza od ryzu. Schab powinien byc ok, w przepisach jest od 6 miesiaca.
    • agnieszka.lelen Re: 2 daniowy obiad 16.08.12, 20:05
      Dziecko można powoli wprowadzać w "dorosłe" dania. Na początku gotując obiad dla np.:siebie odłożyć część składników w trakcie i przyrządzić nieco inaczej (dla dziecka). Albo też przestawić nieco jadłospis rodziny aby dziecko mogło jeść to co rodzice. Kaszę suchą może jeść; schab - zależy w jakim sosie, jak przyprawiony...
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • Gość: tula Re: 2 daniowy obiad IP: 79.162.251.* 20.08.12, 23:05
      Można zrobić coś w sosiku- koperkowym, pomidorowym ale też i zwykłe mięsko można podgrzać na parze. A ryż czy makaron to, przepraszam, ale chyba umie babcia ugotować?;) przy opiece nad dzieckiem gotowanie ryżu to pikuś;) Zresztą...naszykuj babci kawałek mięsa, pół filiżanki kaszy/ryżu i niech ma w zamrażarce poporcjowane warzywka i w 3 garnuszki do wody i już:)
      A jeśli się tak z babcią nie da to można tak ustawić posiłki, żeby dziecko jadło 2 danie o tej 16-16:30 czyli po twoim powrocie. Bo dziecko w tym wieku raczej i tak nie zje jedno po drugim, tylko z przerwą. Zresztą mój 4 latek w przedszkolu to ma z 2h przerwy między zupą a drugim:) Niech zje np. śniadanie, drugie śniadanie, deserk, zupa i drugie po twoim powrocie a potem kolację. Albo deserek po zupie. Albo nawet...można zjeść obiad na kolację a kolację na II danie;) Dziecku to obojetne raczej;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka