Dodaj do ulubionych

brak apetytu totalny

IP: *.177.83.114.energint.net 24.10.12, 10:40
witam, wszystkie maamy i pania ekspert. wiem ze podovbne temety juz napewno byly ale kazdy problem jest indywidualny. maja 15 mies corka ma slaby apetyt mam wrazenie ze nic jej nie smakuje. problemy bodajze sa od samego poczatku. jak byla malutka to moze przez pierwszy miesiac nie bylo problemu z jedzeniem. potem zaczely sie kolki, placz nie wiadomo dlaczego. miala okresy ze nie pila nawet mleka jak tylko po pare lykow. zadne owoce jej bardzo nie smakuja, jablko marczewka banan itp ugryzie raz albo dwa i tyle. zachecam ja zeby sama brala z talerzyka, lub trzyma sobie w raczce ale nic to nie daje. teraz podaje jej grysik to cos wypije, rano ok 150 wieczorem tyle samo lub mniej lub wcale, za to w nocy wciaga cala butelke. nie smakuja jej jogurty, serki, jajka, nabial ogolnie, zupek tez nie lubi, czy to rosol czy jarzynowa pomodorowa itp. zje 3 lyzki i tyle. ziemnieka tak samo, miesko podobnie, podaje jej mniej wiecej to co my jemy na obiad. probuje ja zabawic przy jedzeniu, opowiadac bajki, spiewac itp skutkuje na mala chwile i tyle. jest mi ciezko, sama zajmuje sie w wiekszosci coreczka, mam dosc juz, mam wrazenie ze nikt mi nie pomagai nikogo nie interesuje czy dziecko je czy nie. nie jestem przewrazliwiona mama, ale chcialabym zeby poprostu moje dziecko zjadlo z checia choc 10 lyzek zupy...dodsam ze robilam badania krew, mocz, kal. cos pani doktor powoedziala ze ma za malo czerwonych krwinek ale u dzieci to norma ze maja mniej niz dorosli. podaje wit cbion multi.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: brak apetytu totalny 27.10.12, 20:31
      Trudno coś poradzić nie wiedząc ile dziecko waży, czy rośnie i rozwija się prawidłowo, czy wcześniej przybierało na wadze prawidłowo? Jeśli nie to wskazana jest diagnostyka, najlepiej w specjalistycznym ośrodku. Poza tym posiłki trzeba podawać, proponować, nie rezygnować i nie zastępować ich przekąskami. Warto też szukać potraw, smaków, produktów które dziecko polubi.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • Gość: jadzia Re: brak apetytu totalny IP: *.177.83.114.energint.net 06.11.12, 12:24
        Dziekije Pani doktor za odpowiedz. dziecko od poczatku przybieralo na wadze(odkad sie uroszilo)jakies pol kikograma na miesiac. majac13 miesiecy wazyla 9.35, masa urodzeniowa 3330g. gdyby nie moj upor, napewno waga byla by mniejsza. teraz ma 16 mscy ale nie wazylam jej, dopiero za jakis miesiac zeby bylo troche wiecej czasu, podobno teraz dzicko tak szybko nie bedzie przybieralo.chodzi poprostu o to ze moim zdaniem nie smakuje jej to co jej podaje...
        • Gość: aggiej Re: brak apetytu totalny IP: *.icpnet.pl 06.11.12, 14:51
          skad ja to znam! moj syn ma 13 miesiecy i jest wielkim niejadkiem. od samego poczatku byly z nim problemy. jedzenie w ogole go nie interesuje! probowalam dawac mu do reki warzywa, owoce, wedliny, dawalam jedzenie z naszego talerze... wszystko laduje na podlodze, na ubranku i na mnie. on w ogole nie wykazuje oznak glodu i zainteresowania jedzeniem. nie daje mu przekasek, soczkow, karme co 3-4 godz a i tak na ogol po paru lyzkach zaciska buzie. a dajesz swojej corce serki typu danio, parowki? ja zapieralam sie ze nie bede dawala dziecku smieciowego jedzenia ale w akcie desperacji kiedys dostal na sniadanie troche serka typu danio, innego dnia troche parowki cielecej i niestety takie rzeczy jadl z apetytem. wiec potrafi! nadal staram sie mu tego nie dawac ale co 2 tyg ulegam. przynajmniej wtedy sniadanie jest zjedzone w calosci. w tej chwili syn jest mocno przeziebiony, ida mu 4 zeby wiec od 3 dni nie zjadl NIC!!! dzis tylko wypil 30 m mleka! koszmar! zycze Ci duzo cierpliowsci! mam nadzieje ze nasze dzieci z czasem zaczna jesc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka