Dodaj do ulubionych

kiedy sól i cukier

29.12.13, 13:13
Witam, chcialabym zapytac kiedy moge podać dziecku sól i cukier.
Mam tu na mysli odrobinke soli do zupki i troszke cukru do kaszki (córka je tylko kasze typu manna, jaglana, kukurydziana czy gryczana). Sama kaszke na wodzie je chetnie, ale mam problem zeby cos do niej dolozyc (np owoce), mzoe jak dodam ciut cukru to chetniej taki deserek zje :)
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: kiedy sól i cukier 29.12.13, 13:20
      sol to wlasciwie jest w uzytku jak syn przeszedl na wspolny gar. czyli jak mial mniej wiecej rok. z tym, ze sole baaaaardzo oszczednie i uzywam soli himalajskiej.
      wole doprawiac ziolami.

cukru nie dodaje do tej pory, bo i po co?
      jedynie je w ciastach czy slodyczach.
      • kopiko-lol Re: kiedy sól i cukier 29.12.13, 15:03
        poki co corka nie zna cukru, ale owocow zbytnio nie chce jesc, mysle sobie ze moze dla niej za kwasne sa - chociaz za ogorkiem kiszonym to szaleje (i badz tu madry :))
        Co do soli, to wlasnie tez planuje zaczac gotowac juz dla wszytskich i nie wiem co z ta sola. Chyba tez zaczna zwyczajnie mniej solic dla nas - tez na tym skorzystamy. Przypraw tez uzywam duzo :)
        A popieprzyc juz mozna jej obiadek?
        • murwa.kac Re: kiedy sól i cukier 29.12.13, 15:05
          pewnie ze mozna pieprzem. ale wiadomo - nie chochla, nie? ;)
    • marcowa_aprilla Re: kiedy sól i cukier 29.12.13, 22:12
      u nas sol tez w uzytku od początku prawie, tj gdzieś od 8-go mca
      zupek niemowlęcych i papek bez smaku nie chcial jesc, wolal mleko
      jak zacząl jesc dorosle zupy i drugie dania, oraz chleb i jajecznice to na widok mleka dostawal histerii i od miesiaca nie pije ani kropli
      martwilam się tą solą, ale nie mam wyjscia, wiadomo nie sole nie wiadomo ile, ale do zupy czy ziemniakow musze dodac

cukru nie dodaję bez potrzeby, kaszki bez cukru je, jak na razie z najslodszych rzeczy jadl muffinki z jabłkami z 1/4 cukru z przepisu
    • agnieszka.lelen Re: kiedy sól i cukier 02.01.14, 22:37
      Niewielki dodatek soli i cukru zazwyczaj pojawia się w diecie około 12 mies.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka