Dodaj do ulubionych

Nowe dania

20.01.14, 12:09
Drogie Mamy, może któraś z Was miała podobne doświadczenia, Moje dziecko jest w szóstym miesiącu. Od kilku dni próbuję podawać obiadki, ale bezskutecznie, mała jak tylko widzi łyżeczkę zaciska usta i nic nie udaje jej się podać. Staram się nie poddawać i próbuję codziennie ale czasem mam obawy, że ona nie będzie chciała nic oprócz mleka. Proszę o rady. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Nowe dania 20.01.14, 12:14
      rada jest jedna.
      odpusc.
      sprobuj za miesiac, dwa.
      widac dziecko nie jest jeszcze gotowe na rozszerzanie diety.
      • Gość: niuniek3 Re: Nowe dania IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.14, 20:57
        Ja mam takiego na stanie. Po pierwszych paru próbach zrezygnowalam z łyżki. Dostał powidla sliwkowe na palcu -smakowało. A wcześniej nic. Ani warzywa ani owoce. Ani domowe ani słoiki. Potem zaczął pić wodę. Potem banana (trzymałam mu calego). I brokuly do ręki. Dziś po 2,5 miesiąca je z nami przy stole. Generalnie prawie to co my. W ilościach symbolicznych - possie skórkę chleba. Albo 2 maleńkie kanapeczki z pastą jajeczną.2 kulki ziemniaka, 3lyzeczki kaszy gryczanej, parę gryzow banana. Czasem siorbnie zupy od nas - ale raczej łyżeczki nie chce. Wygląda dobrze. Az za dobrze; ) a z jedzeniem jest codziennie lepiej więc się nie stresuję. A z kubka to pije jak stary. Ma 8m.
        Radzę wyluzowac. Albo zostawić dziecko z babcią. To też u nas działa. Je lepiej. Czasem; )
    • agnieszka.lelen Re: Nowe dania 23.01.14, 19:36
      Proszę się nie zamartwiać i nie niepokoić (siebie i dziecka). Może Pani nadal proponować dziecku nowe pokarmy, dawać do posmakowania/polizania (miękki kawałki), zapoznawać, zaciekawiać nimi. Ale bez napięcia, niepokoju, nacisku.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka