Dodaj do ulubionych

pije tylko mleko

01.09.14, 09:46
Córka ma dwa tygodnie temu skończyła rok. Jakiś miesiąc temu jej apetyt z dnia na dzień był co raz mniejszy. Od ok dwóch tygodni nie chce nic jeść, pije tylko mleko w dzień i w nocy, w sumie ok 700-800 ml na dobę. Próbowałam już dawać jej jedzenie do rączki, podawać widelec, łyżeczkę, ale tym również nie jest zainteresowana. W krzesełku do jedzenia wytrzymuje ok 3 minuty i już jest wiercenie i pisk. Kiedy widzi jedzenie na łyżeczce t się denerwuje więc jej nie zmuszam. Nawet jak jest głodna nic nie zje. Potem jest płacz i wypije mleko. Nie mam serca by ją głodzić i nie podawać mleka. Ogólnie jest bardzo żywa i ruchliwa. Sytuacja taka zaczęła się kiedy zaczęły wychodzić górne jedynki, ale one się już przebiły i nic się nie zmieniło. Proszę o rady, może któras z mam też tak miała to napiszcie jak to się zmieniło.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: pije tylko mleko 04.09.14, 19:48
      Pory posiłków i propozycje potraw powinny być zachowane. Co dziecko z tego zje to inna sprawa; takie fanaberie jedzeniowe są częste i z czasem mijają. Jeśli na każdy bunt dziecko otrzyma to, co próbuje wymusić (akurat teraz mleko) to niebawem tę metodę będzie stosowało w wieku innych sprawach i sytuacjach (najczęściej bardzo kłopotliwych wówczas dla rodziców). Z drugiej strony jadłospis powinien być urozmaicony; potrawy atrakcyjne dla dziecka - kolorowe, pachnące itp. Warto sadzać malucha razem z resztą rodziny do posiłków, jeść razem, zaciekawiać ,smakować posiłki, pozwalać na próbowanie potraw z maminego talerza (oczywiście dostosowanych do dziecka).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • mmajcka Re: pije tylko mleko 26.10.14, 17:26
      Autorko. Jakies zmiany u Was z jedzeniem? Jak znajdziesz chwilke to prosze napisz mi swoje spostrzezenia :).
      Dzieki
    • Gość: Patrycja Re: pije tylko mleko IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.14, 10:33
      Przesyłam poradę Dietetyka. Dziecko także nie chciało jeść nic innego jak mleko. Może te pomysły tobie pomogą www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/8995df86-ad9a-43a9-8e4a-6c637254d36c
      • mmajcka Re: pije tylko mleko 27.10.14, 15:33
        Dzieki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka