Dodaj do ulubionych

Od kiedy kuskus ?

17.03.09, 10:28
Witam, od kiedy można zacząć wprowadzać kuskus? Za 3 dni mój syn skończy 8 mies., wprowadziłam już gluten. Wg. schematu w 9 mies. powinien dostawać jedną kaszkę glutenową, jednak mały nie chce jeć kaszki manny. Wcześniej dostawał do zupki jednak jak zwiększyła się jej ilość to i w zupce mu nei pasowało za bardzo. Czy w związku z tym mogę podawać mu kaszkę kuskus do obiadu? Jeśli tak to ile? Czy chlebek też mogę mu podawać aby dostawał gluten? Już nie wiem co mam robić, bo od 6 mies. wprowadziłam gluten a teraz nie chce tej kaszki manny w żadnej postaci.
Obserwuj wątek
    • piorka22 Re: Od kiedy kuskus ? 17.03.09, 10:36
      Dodam, że za radą znajomej położnej od jakiegoś już czasu podaję mu małe ilości pieczywa i 1-2 biszkopty dziennie, poradziła mi to zamiast kaszki manny. Nie wiem czy dobrze robię, mały bardzo dobrze to toleruje, nie ma żadnych nieporządanych reakcji.
      • gattkaa Re: Od kiedy kuskus ? 17.03.09, 11:11
        Ja na poczatku dawalam tez po jednej lyzeczce do zupy a potem gotowalam na
        wodzie , rozpuszczalam z mlekiem modyfikowanym i jesli wolal bardziej geste to
        uzupelnialam zwykla kaszka ryzowa-smakowa.zjadal chetnie.potem,jak juz
        widzialam,ze jesy ok, to do zupki dodawalam mu kasze jeczmienna i juz przestalam
        kontrolowac ilosc glutenu-nie jest uczulony...wiec je ile chce:)
    • joanna.czerwinska Re: Od kiedy kuskus ? 21.03.09, 21:50
      Witam!
      Kuskus w swym składzie zawiera mąkę pszenną, wodę i inne dodatki, dlatego też
      wprowadzać należy ten produkt tak, jak wszystkie nowości rozpoczynając od
      niewielkich ilości i patrząc na reakcję Dziecka. Jest to produkt glutenowy, więc
      może zastąpić kaszę manną.Jeśli chodzi o pieczywo w nowym schemacie żywienia
      mówi się o wprowadzaniu tego produktu w 10 miesiącu życia.
      Pozdrawiam.
      Joanna Czerwińska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka