Dodaj do ulubionych

Uciążliwe ulewanie

IP: *.kielce.vectranet.pl 06.05.09, 22:24
Moja córeczka za tydzień skończy 6 miesięcy. Mimo to jej ulewanie wcale się nie kończy, a nawet się nasila (choc może mi się tak wydaje, bo odkąd wprowadzam jej pokarmy stałe, to ulewa na kolorowo). Nie wiem czy to normalne, ale jak dam małej zupkę czy jakiś owoc ze słoiczka o godzinie 13, to ona do końca dnia potrafi tym ulewać, pomimo tego,że w międzyczasie pije mleko. Jak dam jej coś nowego, to generalnie wszystko jej smakuje, ale na drugi dzień po kilku łyżeczkach już nie chce tego jeść, tak jakby ją brzuszek bolał. W zasadzie bez problemu je tylko jabłka. Nie wiem czy dobrze robię, ale tuż po słoiczkowym obiadku daję jej mleko modyfikowane, bo się tego płaczem domaga... Poza tym ostatnio ma zaparcia- chyba przez kaszki. Próbuję jej dawać pić, ale ona nie chce soków ani wody - jeśli wypije to najwyżej 20-30ml. ( Zapomniałam dodać,że genaralnie to karmię ją piersią, ale muszę wrócić do pracy,więc przyzwyczajam ją do 2 innych posiłków dziennie- tzn. rano kaszka, a potem obiadek ze słoiczka + mleko). Pomocy!
Obserwuj wątek
    • joanna.czerwinska Re: Uciążliwe ulewanie 12.05.09, 12:57
      Witam!
      Ulewanie u niemowląt może się zdarzac na wet do 12-14 miesiąca. Jeśli Maluszek
      dobrze przybiera na wadze i rozwija się prawidłowo, nie zauważyła Pani takich
      objawów, jak : częste wymioty o charakterze chlustającym ("na odległość"),
      krztuszenie się przy karmieniu, nawracające incydenty kaszlu (zwłaszcza po
      jedzeniu lub w nocy), nawracające infekcje układu oddechowego, obecność w
      ulewanej treści krwi lub żółci, to myślę,że nie ma obecnie powodów do niepokoju.
      Dziecko wymaga jednak obserwacji. Przyczyną zaparc mogą byc kaszki ryżowe. Może
      Pani spróbowac kaszki kukurydzianej lub jaglanej na zmianę z ryżową. Surowe
      skrobane jabłuszko też może pomóc :o)
      Pozdrawiam
      Joanna Czerwińska
      • Gość: aalla Re: Uciążliwe ulewanie IP: *.kielce.vectranet.pl 12.05.09, 21:55
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. W takim razie będę obserwować małą i dam jej jabłuszko:) Pozdrawiam!
        • emi.la Re: Uciążliwe ulewanie 14.05.09, 22:17
          A co oznacza ulewanie żółcią, bo moja tak ma.
          • joanna.czerwinska Re: Uciążliwe ulewanie 16.05.09, 21:22
            Witam!
            Proszę się skontaktowac z lekarzem, jest to niepokojący objaw, jeśli to naprawdę
            jest żółc. Konieczna jest ocena Dziecka i zbadanie przyczyn takiego stanu.
            Pozdrawiam
            Joanna Czerwińska
      • Gość: gość Re: Uciążliwe ulewanie IP: *.echostar.pl 17.05.09, 17:33
        Pani doktor, a jeśli ulewające 7-miesięczne dziecko ładnie przybiera
        i się dobrze rozwija a jednak ma niektóre z wymienionych przez Panią
        objawów: ksztuszenie, kaszel, wiecznie zapchany nos to co to moze
        oznaczać i czy udać się z tym do pediatry (mój powie: "to nic,
        obserwować") czy od razu do specjalisty? Jakiego?
        • joanna.czerwinska Re: Uciążliwe ulewanie 18.05.09, 23:06
          Witam!
          Myślę,że dobrym pomysłem będzie udanie się do alergologa, żeby wykluczyc podłoże
          alergologiczne. Dobrze by było wykona Maluszkowi badanie USG brzuszka w kierunku
          refluksu żołądkowo-przełykowego.
          Pozdrawiam
          Joanna Czerwińska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka