Dodaj do ulubionych

Wróbel w natarciu

08.04.25, 17:39
Witam.
Mam od prawie 3 tygodni bardzo uciążliwy problem. Pewnego dnia wleciał mi w szybę wróbel. Myślałam, że to przypadek, ale nie odpuszczał i co jakiś czas ciągle wpadał w okno. Robi to na tyle mocno, że to stukanie stało się bardzo denerwujące i boje się, że porysuje szyby, a mieszkanie jest wynajmowane. Minął już prawie miesiąc, a ja codziennie od samiutkiego rana jestem budzona przed to stukanie i świergotanie. Co jakiś czas przylatują dwa wróble, zauważyłam, że to chyba samiec i samica bo ten, który wpada w szybę jest mniejszy. Ten drugi pojawia się rzadko i nie na długo. Czasami potrafi się uspokoić i tylko siedzi na balkonie, ale nie trwa to nigdy dłużej niż kilka minut i zaczyna spowrotem swój sport.
Co mogę zrobić żeby go skutecznie przegonić? Uderzenia dzioba i skrzydeł codziennie mnie budzą i mam już dość. Obserwowanie go potrafi być przyjemne gdyby nie to, że mnie budzi i zanieczyszcza cały balkon. Błagam pomocy!
Obserwuj wątek
    • antrop2 Re: Wróbel w natarciu 08.04.25, 19:28
      Płeć u wróbli nie poznaje się po wielkości tylko, tak samo jak u ludzi, po krawacie!Co do stukania to radzże zasłnić okno papierem - kolorową gzetą, Po miesiącu wróble zjmą się gniazdami i przestną. Kupka w©óble nie jest problemme, Gdy wyschnie da sie zmieść a nawet jesłi nie to jest tak drobna że można jej nie widzieć ( w preciwnym razie należy sie troche podleczyć). Trochę tolerancji! i nie robić igły wideł. Radzę też kłaść się wcześniej spać!
    • dar61 Wróbel i walka 16.06.25, 11:23
      Brak ciągu dalszego wskazue na to, że to były swary dwóch konkurentów samczyków.
      Zaloty tam wyglądają nieco inaczej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka