Gość: karina IP: 213.25.140.* 03.09.09, 16:50 moja córka ma 10 m-cy, chciałbyn wprowadzic masło, od jakiego zacząć? czy od roslinnego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola11mar Re: jakie masło 04.09.09, 20:36 Jeśli nie ma alergii na mleko to od tradycyjnego. Moja córka ma skazę białkową, więc używamy delmy roślinnej. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.czerwinska Re: jakie masło 12.09.09, 18:32 Witam! Zalecenia mówią o wysokiej jakości maśle tradycyjnym, jeśli Dziecko nie ma alergii na białka mleka krowiego. Pozdrawiam Joanna Czerwińska Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jakie masło 13.09.09, 15:11 czytać skłąd na opakowaniu! ma nie tylko pisać, ze jest to "masło" ale najlepiej, by miało zawartość 82% tłuszczu..oznaką, że jest to "dobre" masło, jest to, że po wyjeciu z lodówki jest twarde, nie da się zbyt łatwo rozsmarować. Dla dzieci które moga mieć skłonnosci do skazy, znaczy obawy ze strony mamy..mozna takie masło dodatkowo sklarować..podgrzac do stopienia, ale nie zagotować.., zebrać łyżka pianę gdyby pojawiła sie na wierzchu (zanieczyszczenia białkiem krowim) i przefiltrować 1-2x np. przez filtr do kawy lub kilkakrotnie złozona gazę, pozostawiając opadłe na dno resztki białka pochodzącego z mleka. W przypadku stwierdzonej skazy przez lekarza nie używać masła. Masło roslinne z masłem ma wspólną tylko..nazwę. Na bieżący uzytek, by łatwiej było smarowac dziecku pieczywo, mozna do małego pojemniczka przełozyć jego małą ilość, np. wielkosci pudełka zapałek i trzymać w zamkniętym pojemniku na chleb, nie wystawione na działanie światła..po wykorzystaniu umyć pojemniczek/talerzyk/filiżneczkę i nałożyć kolejną porcję, resztę trzymać w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś