dorota-on-line 25.04.10, 20:12 czy 1 litr coli i do tego jakas kawa, herbata, woda to dobre proporcje?chodzi o to czy trzeba pić WODĘ czy jeśli ja w większości pije cole to jest też ok?bo ja jakos wodę nie bardzo trawię Link Zgłoś Obserwuj wątek
misia_2000 Re: 1,5 litra... 25.04.10, 20:15 Dobra koniec tego głupiego docinania. Co do coli to mysle ze ogolnie plynów trzeba pic 1.5 l i w to wchodzi kwawa , herbata ,woda i cola ja tez w wiekszosci pije cole tylko zero bez cukru podobno z biedonki najlepsza:) Link Zgłoś
dorota-on-line Re: 1,5 litra... 25.04.10, 20:20 no ja pije ta colę tylko sobie mysle czy to nie jest tak ze woda jakoś lepiej wpływa,oczyszcza organizm czy coś.no nie wiem, ale szukam potwierdzenia że nie robię źle pijąc w szczególności colę Link Zgłoś
misia_2000 Re: 1,5 litra... 25.04.10, 20:26 wiesz co mysle ze woda lepiej działa i oczyszcza ja tez z ta cola przeginam ale od jutra obiecałam sobie ze litr wody pol litra coli:) Link Zgłoś
kubasiowo Re: 1,5 litra... 25.04.10, 21:15 misia- z Biedronki to cola light, a nie cola zero jest najlepsza! :-) Link Zgłoś
cn_tower Re: 1,5 litra... 25.04.10, 20:21 moje zdanie jest takie,że od strony odchudzania z dukanem to pewnie można, ale pod względem zdrowotnym to nie widzę tego kolorowo, cola to świństwo, a kawa i herbata podobno odwadnia więc... do wody można się przyzwyczaić, ale sama wiesz najlepiej, nie lubisz to nie lubisz, a coś pić trzeba;) Link Zgłoś
anja_maciejka Re: 1,5 litra... 25.04.10, 20:22 Dukan łaskawca(i nie jest to złośliwe) pozwala liczyć każdy rodzaj płynu do bilansu. Dla mnie to na początku zbawienie było,bo nijak nie mogłam 1,5 litra wody w siebie wlać. Teraz wchodzi bez problemu. Trzy półlitrowe szklanki niegazowanej to pikuś. Jedna czysta,druga z cytryną,trzecia z rozpuszczoną tabletką z wit.C na przykład-te o których pisałam,z Lidla,a jakże, bez cukru. Może tak spróbuj? Z sokiem z cytryny albo tymi witaminami? Bo nie oszukujmy się,świetnie,że można pić colę i liczyć kawę i herbatę bo bilansu-ale cola zbyt;) zdrowa to nie jest, a kawa jest obojętna dl bilansu bo prawie od razu ją i tak ...hmm. wysikasz;) Link Zgłoś
blondalexis Re: 1,5 litra... 25.04.10, 22:34 ale w ksiazce jest wyraznie napisane: cytryna TAK do miesa, ryb, jako przyprawa do potraw, NIE do picia...! Link Zgłoś
kk345 Re: 1,5 litra... 25.04.10, 22:48 Dlatego właśnie anja nie pije cytryny, tylko wciska ją do wody, prawda? Swoją drogą ciekawe, ile trzeba by wycisnąć cytryn, by starczyło na szklankę soku? Link Zgłoś
blondalexis Re: 1,5 litra... 25.04.10, 23:06 nie wiem czy jest jakis hardkor, ktory pija sam sok z cytryny, ale dla mnie jest logiczne, ze skoro nie mozna w 2 pierwszych fazach jesc owocow, to tak jak nie moge pic wody z pomarancza, nie pije tez wody z cytryna... Link Zgłoś
kk345 Re: 1,5 litra... 25.04.10, 23:22 Jeśli chodzi o ścisłość, to Dukan pisze, ze cytryna NIE jako napój, a nie, ze nie można dodać kilku kropel do wody. Dlaczego niby do ryby wolno, a do wody nie, inny skład chemiczny cytryny się zrobi czy co? Wody z pomarańczą nie możesz, bo zawiera fruktozę... Link Zgłoś
blondalexis Re: 1,5 litra... 25.04.10, 23:34 a cytryna to przypadkiem nie jest cytrusem, owocem jak pomarancza? na tej zasadzie mozna w sumie dodac pare kropel oliwy do smazenia, mozna zjesc pare lyzek kukurydzy z puszki - wszystko "dla smaku", nie? dla mnie woda z cytryna = napoj, wiec jest na NIE wg tej diety. Link Zgłoś
rationally Re: 1,5 litra... 26.04.10, 01:17 blondalexis napisała: > a cytryna to przypadkiem nie jest cytrusem, owocem jak pomarancza? > na tej zasadzie mozna w sumie dodac pare kropel oliwy do smazenia, > mozna zjesc pare lyzek kukurydzy z puszki - wszystko "dla smaku", > nie? Nie - Dukan dokładnie określa w książce listę tego co jest a co nie jest dozwolonym dodatkiem 'do smaku'. Dozwolone jest pokropienie ryby czy sałatki cytryną więc logicznie patrząc wody też. Ma to być jednak dodatek a nie szklanka soku. Oliwa czy kukurydza nie jest na liście dozwolonych dodatków (również 'do smaku'). Link Zgłoś
chce_schudnac Re: 1,5 litra... 26.04.10, 13:19 > dla mnie woda z cytryna = napoj, wiec jest na NIE wg tej diety. A napoje mozna a nawet trzeba, minim. 1.5 litra. I lepiej aromatyzowane naturalnie kilkoma kroplami cytryny niz sztucznie. Ha ha ha. tu cie mamy. To jest dieta, nie religia. ps. ladna mam sygnaturke? Link Zgłoś
blondalexis Re: 1,5 litra... 26.04.10, 14:05 no ale GDZIE ja napisalam ze nie pije poltora litra??? pije wode, butle dziennie i jakos nie musze sobie jej ani slodzic ani zmieniac smaku. a sygnaturke masz piekna, gdybym byla rownie nudna, to cieszylabym sie ze znowu znalazlam jelenia, ktory ma tak nudne zycie, ze musi w sygnaturke wstawiac cudze slowa Link Zgłoś
chce_schudnac Re: 1,5 litra... 26.04.10, 15:09 Ok, jeszcze raz i powoli, tak zebys zrozumiala: nie odnioslam sie do ilosci skonsumowanej przez ciebie wody, tylko do pokretnej konstrukcji twojego autorstwa: > dla mnie woda z cytryna = napoj, wiec jest na NIE wg tej diety. I nie zapomnij wkrotce znowu napisac cos roztropnego i pouczajacego. Link Zgłoś
pierzak_w_szpilkach Re: 1,5 litra... 25.04.10, 20:30 Kofeina i teina odwadniają, więc nie bardzo ;) A Cola wypłukuje mikroelementy, więc jest średnio zdrowa... Już lepszy ten Lift (lub jakiś podobny napój). Link Zgłoś
kk345 Re: 1,5 litra... 25.04.10, 20:38 No wiesz, cola w przeciwieństwie do wody jest gazowana, zawiera kofeinę i masę chemii, więc.... Link Zgłoś
kotwtrampkach Re: 1,5 litra... 26.04.10, 00:16 w ksiażce "Metoda DD" (różowo zielona), jest przynajmniej dwukrotnie zaznaczone, że płyn to płyn. W trakcie posiłku, przed posiłkiem, po - kawa, herbata, herbata ziołowa, cola, woda mineralna, źródlana, gazowana i niegazowana. Dosyć łatwo to wypić popijając posiłki i pijąc zamiast przekąsek. Trzeba uważać jedynie na mineralną z dużą zawartością soli (sól wśród minerałów; były podane nazwy tych wód, ale nie pamiętam..) To dobrze, że np. herbata działa moczopędnie - o to chodzi w tych płynach - mają umożliwiać pracę nerkom. Czyli przepływać przez nie, przepływać, przepływać, przepływać :) A co do szkodliwości kawy czy herbaty - opinie są bardzo różne, nawet niedawno czytałam hymn pochwalny na ich cześć poparty badaniami. Link Zgłoś
anja_maciejka Re: 1,5 litra... 26.04.10, 10:17 Tak,tak...odchudzanie ma boleć...a świstak siedzi i zawija :D Jeżeli NIE stosuję soku z cytryny do ryb i mięsa to te same ilości (kilka kropel do smaku) dodaje do wody. No chyba,że w magiczny sposób w kontakcie z wodą cytryna dostaje nóg i fruktozy;) Link Zgłoś
anja_maciejka Re: 1,5 litra... 26.04.10, 10:19 Aha, z doświadczeń z wspominana już przeze mnie cytrynówką ilość cytryn do wyciśnięcia szklanki soku(takie 0,5 litrowej jak ja używam) to...uwaga,uwaga : 16 :) Link Zgłoś
kk345 Re: 1,5 litra... 26.04.10, 12:00 Krople soku z 16 cytryn:) Tak jak w tym dowcipie o zajączku: skoro kropla benzyny nic nie kosztuje, to proszę mi nakapać cały bak:) Link Zgłoś
carrymoon Re: 1,5 litra... 26.04.10, 12:07 Dukan nie zabrania pić coli light ale myślęl, że picie jej co dziennie w ilości hurtowej (litr albo i więcej) to nei najlepszy pomysł. Po pierwsze dlatego, że jak już dziewczyny wcześniej pisaly jest w niej dużo chemii. Po drugie teraz pijesz ligh a jak zakończysz dietę to jaką będziesz pić? Light czy zwykła? Bo o ile od light nie tyjesz to już wypicie codziennie litra zwykłej coli będzi emiało znaczenie dla wagi. Na tej diecie masz okazję zmienic zle nawyki żywieniowe. Też miałam problem z ilością wody. Przed dietą potrafilam przez cały dzień wypić JEDNĄ szklankę herbaty. Nic więcej. Teraz już się tak przywyczailam, że wypijam 1,5 litra wody i dodatkowe napoje. A bywa i więcej. Link Zgłoś
samantha.jones Re: 1,5 litra... 26.04.10, 12:25 Ja przed dietą napojów typu cola nie piłam wogóle. Teraz piję cole light, bo jest namiastką słodyczy i czasem pomaga mi przetrwać trudne chwile ;) Wypijam max. 0.75l dziennie. Co do pytania założycielki wątku to Dukan do 1.5l wlicza wszystkie płyny z kawą, herbatą, colą włącznie. Ja staram się pić 1.5l samej wody + reszta (kawa, herbata: owocowa, rooibos, pu-erh,ziołowa, kawa zbożowa, cola). Przy tej diecie wybitnie chce mi się pić więc taka ilość nie jest dla mnie straszna. Link Zgłoś
luulajka Re: 1,5 litra... 26.04.10, 15:49 no własnie dzis(2 dzien IIfazy) zauwazylam, że mnie suszy jakbym na kacu bylam! Link Zgłoś