knati 04.08.10, 15:38 Witam was, mam nie lada dylemat. W sobotę robię imprezę na ok 12 osób-w tym 4 osoby na diecie dukana :) co proponujecie przygotować. Raczej imprezka na polu przy grillu Link Zgłoś Obserwuj wątek
niespiacamysza Re: Robię imprezę doradźcie-menu 04.08.10, 15:43 grill a do niego sos czosnkowy (jogurt naturalny + pieprz i czosnek) sałatka z warzywami, sos albo jakiś podobny do tego czosnkowego albo musztardowy, ewentualnie mieszkanka przypraw :) Link Zgłoś
nostress.ka21 Re: Robię imprezę doradźcie-menu 04.08.10, 15:48 Echhh to masz dobrze, jak aż 4osoby na diecie ;) Ja w sobotę przeżyłam podobną imprezę, gdzie tylko ja dietowałam o czym nie chciałam wszystkich informować. Z menu dla Ciebie i pozostałych polecam: --> szaszłyki z kurczaka z warzywami, ja daję cebulkę, cukinię i pieczarki, zajadają się nimi wszyscy :) --> kulki wołowe, najpierw podpiekam w piekarniku, później grilluje --> cukinia faszerowana mięsem mielonym, jeśli macie czas :) --> pieczarki <reszta jak wyżej> Echhh grillowe imprezy to jednak dobra sprawa na Dukanie :) Boję się innych :( Link Zgłoś
nostress.ka21 Re: Robię imprezę doradźcie-menu 04.08.10, 15:49 Aaaaaaaaaaaaa no i nie łatwiej będzie jeśli każdy coś przyniesie? Wstęp to jakieś jadło ;) Dukanowcy niech swoje wezmą, a dla reszty to już nie problem ;) Link Zgłoś
anetabp Re: Robię imprezę doradźcie-menu 04.08.10, 16:02 tak na szybko przejrzałam swoje zapisane przepisy i znalazłam kilka nadających się na grilla. Oczywiście są to przepisy ściągane z różnych stron i blogów, więc jeżeli ktoś odnajdzie swój, to przepraszam za plagiat ;) Do tego oczywiście jakieś sałatki. GRILOWANA PIERŚ PO INDYJSKU Plaster piersi z indyka (ok. 150 g) na osobę 100g jogurtu naturalnego nie słodzonego łyżeczka curry sól ewentualnie ząbek czosnku. Pierś posypujemy curry,solą,ewentualnie nacieramy rozgniecionym czosnikiem i zalewamy jogurtem(jeżeli jest mało kwaśny, możemy dodać troche soku z cytryny).Marynujemy pierś minimum 3 godziny. Następnie, nie wycierając, przekładamy mięso na rozgrzany grill i pieczemy od 3 do 5 min. z każdej strony. ŁOSOŚ Z GRILLA (PW) składniki (dla 1 osoby) 200g filetu łososia (ja dawałam mirune i tez dało rade ) sok z cytryny 2-3 pieczarki poł pomidora ćwiartka cebuli lub dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych zioł do wyboru: bazyli, tymianku, pietruszki (lub 2 łyzeczki świeżych) sol, pieprz Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora obieramy ze skórki, i razem z pieczarkami kroimy w kostkę. Czosnek i cebule drobno siekamy. Warzywa mieszamy, przyprawami i calość dokladnie mieszamy z lososiem. Zawijamy wszystko w folie aluminiową dosc luźno, by do ryby byl dostep powietrza. Taką paczuszke umieszaczamy na rozgrzanym grillu i pieczemy 10-15 min SZASZŁYKI INDYCZE Z PIECZARKAMI,PAPRYCZKAMI,C EBULKĄ,4porcje Potrzebujemy: -udziec z indyka 1kg -2papryki czerwone -250gr UWAGA bardzo malutkich pieczarek (żeby ich nie kroić) -6małych cebulek. Mięso kroimy ,przyprawiamy( solą,pieprzem,czosnkiem,p apryką) kroimy na większe kawałki paprykę i w plastry cebule. Po kolei zaczynając od mięsa nadziewamy na patyk wszystkie skladniki . Grilujemy aż sie upiecze.A na dodatek możemy zrobić sos jogurtowo - czosnkowy. Pycha smacznego. ALA' KARKÓWKA Z GRILA P Potrzebujemy dobry kawał mięsa z udzca z indyka.Kroimy go na kotlety,rozbijamy, przyprawiamy przyprawą do grila wkładamy do miski i UWAGA do mięsa dodajemy obowiązkowo jogurt naturalny!!wszystko trzeba wymieszać i zostawić na kilka godzin w lodówce.Mięso robi sie kruche i smakuje rewelacyjnie.Grilujemy według uznania. pycha SZASZŁYKI Z RYBY P+W -ryba -cukinia Bierzemy swoją ulubioną rybę w filetach. Filet przekrawamy wzdłuż tak żeby uzyskać dwa długie kawałki z których robimy roladki.Nadziewamy je na patyki.Cukinie kroimy w plastry jak ogórka i nadziewamy naprzemiennie z roladami z ryby. Faszerowana cukinia (faza II P+W) 1 cukinię kilka pieczarek (ja wzięłam 6 małych) duża cebula ok. 20 dag mięsa mielonego z drobiu (ja miałam z indyka) ząbek czosnku malutki przecier pomidorowy (ja wzięłam 1/2 i dolałam przecieru pomidorowego własnej roboty) przyprawy według uznania (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek, zioła prowansalskie) Przygotowanie: Cukinię przecinam tak żeby powstały 2 łódeczki. Łyżką ostrożnie żeby nie zrobić dziur na wylot wyjmuję miąższ. Na patelni smażę pieczarki, cebulę, czosnek. Smażę na teflonie, jak zaczyna przywierać podlewam odrobiną wody. Dodaję środek z cukinii. Smażę dalej, doprawiam. Osobno smażę mielone, także doprawiam i mieszam wszystko razem dodając przecier pomidorowy. Następnie faszeruję cukinie. Z wierzchu posypałam chudym twarogiem, który pięknie udaje ser po zapieczeniu. Piekłam w prodiżu, na oko sprawdzając co jakiś czas, czy cukinia jest już miękka. Wyszło przepyszne! Smacznego. Można zlożyć obie części cukini, zawinąć w folię i położyć na grill ŁOSOŚ POD CEBULKĄPora na rybkę :) i to jaką! Uwielbiam łososia, więc nie obeszło się bez przepisu ;) Łosoś wyszedł PRZEPYSZNY! Idealny na fazę naprzemienną-i przepyszny z suróweczką, bez niej również. Polecam! Składniki: łosoś cebula sól biały pieprz sos sojowy plasterki cytryny Łososia oczyścić z łusek i obrać z ości. Posolić, popieprzyć* i zostawić do "przegryzienia" na min.30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik na 220st. Z folii aluminowiej wyciąć prostokąciki. Na środku prostokąta** położyć 2 plasterki cytryny, na to położyć kawałek łososia, polać go 1 łyżeczką sosu sojowego i położyć cebulkę. Zamknąć folię, tak aby było trochę wolnej przestrzeni nad łososiem, żeby para podczas pieczenia mogła sobie krążyć :) Tak przygotowanego łososia położyć na brytfankę i wsadzić do pieca na 15 min. Po tym czasie przełączyć grzanie piekarnika na górne i odkryć górę "namiociku". Wsadzić na 5min do przyrumienia cebulki. KALAREPKA Z SEREM kalarepkę wyrążyć,nafaszerować serkiem wymieszanym z róznymi przyprawami (np suszone pomidory, zioła prowansalskie, co kto lubi), zawinąć w folię i wrzucić na grill a desery, to ja do znudzenia polecam "czekoladową piankę z mikrofali" i "deser jogobella" - oba przepisy zamieszczałam kiedyś w DESERACH Link Zgłoś
imasumak Re: Robię imprezę doradźcie-menu 04.08.10, 17:02 Już dziś, najdalej jutro zamarynuj sobie różne rodzaje mięsa. W sobotę przygotuj sałatkę cezara Przypraw jakieś rybki do pieczenia w folii, ewentualnie krewetki królewskie jeśli lubicie, przygotuj ostry kilka sosów - czosnkowy, tatziki, musztardowy itp, do maczania w sosach mnóstwo pokrojonych w podłużne kawałki warzyw - ogórki, paprykę, młodą marchewkę, rzodkiewkę itp Jako dodatek chlebek Klary i kajzerki. Link Zgłoś
imasumak Re: Robię imprezę doradźcie-menu 04.08.10, 17:03 P.S. Sorry, że tak "poleceniowo" ale łątwiej było ;) Link Zgłoś
emi.la Re: Robię imprezę doradźcie-menu 04.08.10, 20:38 Poproś tych nie na diecie, żeby NIE BRALI chipsów. Wczoraj cholera nie wytrzymałam i na proteinowym "czwartku" (był wtorek) zjadłam kilka sztuk i całodniowy wysiłek szlag trafił! Jak to świństwo ładnie pachnie, nie mogłam się powstrzymać. Link Zgłoś