betinka1978 30.08.10, 18:27 wydaje mi sie temat już byl, ale wyszukiwarka (jak zwykle) mnie nie lubi a ręcznie szlag mnie trafił przy szóstej stronie... czy SERNIX można dodawać do sernika? czy jest zakazany? Link Zgłoś Obserwuj wątek
betinka1978 Re: próbowałam i dopa :\ 30.08.10, 18:45 no właśnie producent łachudra nie podaje i nigdzie znaleźć nie mogę.... podejrzewam że może tam być mąka ziemniaczana ale pewności nie mam Link Zgłoś
betinka1978 Re: próbowałam i dopa :\ 30.08.10, 18:47 wyszły mi zarmbiste placuszki serowe ale chce sprawdzić ten sernix zanim przepis na stronkę wrzuce Link Zgłoś
betinka1978 znalazłam skład 30.08.10, 18:53 Skad: E1404 Skrobia utleniona, skrobia modyfikowana, aromat. E1404 Definicja: Jest to syntetyczna substancja. Pełni funkcję stabilizatora, emulgatora, środka wiążącego, naturalnego zagęszczacza. Wpływa na konsystencję produktów spożywczych, do których została dodana. Skrobia utleniona należy do substancji modyfikowanych genetycznie. Wytwarzana jest poprzez rozkładanie i utlenienie skrobi. Dodaje się ją do gotowych dań mrożonych, sproszkowanych ciast na naleśniki, gofrów, keczupu, konserw mięsno-warzywnych, deserów błyskawicznych, śmietanki niskokalorycznej oraz żywności przeznaczonej dla małych dzieci i niemowląt. Maksymalna, dzienna, bezpieczna dawka nie powinna przekraczać 50 mg na 1 kg masy ciała. Ciekawostki: Skrobia utleniona zaliczana jest do substancji nieszkodliwych. i co myślicie? czy sernix jest dukanowo bezpieczny ? Link Zgłoś
rousse79 Re: znalazłam skład 30.08.10, 19:01 ja raz dałam i chudłam dalej, ale... już więcej nie dodawałam. Wydaje mi się, że tam sa różne skrobie modyfikowane (czyli ziemniaczana też, bo jest tańsza, więc wątpię, żeby dawali tylko kukurydzianą). Pozdrawiam Link Zgłoś
betinka1978 Re: znalazłam skład 30.08.10, 19:06 doczytałam że jest dodawana do środków dietetycznych więc nie może mieć wiele tłuszczu i węgli... mysle ze w umiarze stosowana nie zaszkodzi a placki są pycha! wrzuce wieczorkim przepis :) Link Zgłoś
mess8385 Re: znalazłam skład 30.08.10, 19:41 ja po prostu jak dokładnie nie znam składu lub działania, wolę nie używać.Po co? Link Zgłoś
betinka1978 Re: znalazłam skład 30.08.10, 19:54 > ja po prostu jak dokładnie nie znam składu lub działania, wolę nie > używać.Po co? bo placuszki pyszne są i warte ryzyka :P a skoro składniki sernixa są dodawane do środków dietetycznych to nie mogą być złe. ale każdy robi jak uważa ;) Link Zgłoś
madzioreck Re: znalazłam skład 31.08.10, 01:14 a skoro składniki sernixa są dodawane > do środków dietetycznych to nie mogą być złe. Diety są różne, większość z nich dopuszcza jedzenie węgli, które na Dukanie sa zabronione, więc ja bym jednak nie ryzykowała... Link Zgłoś
betinka1978 Re: znalazłam skład 31.08.10, 08:24 po wczorajszym sernikowym ,,ryzyku" 0,6 kg mniej :D zrobię sobie jeszcze te placuszki (może nawet dziś ;) ) - jak waga dalej będzie spadać to nie będę histeryzować :) Link Zgłoś
betinka1978 Re: znalazłam skład 31.08.10, 08:33 a żeby dusza moja spokojna była wysłałam do producenta pytanie o zawartość tłuszczu i węgli w sernixie :) Link Zgłoś
betinka1978 Re: znalazłam skład 31.08.10, 10:25 Dziękujemy Pani za e-mail. Sernix Dr. Oetkera zawiera następujące wartości odżywcze w 100 g proszku: Węglowodany:87,6g Tłuszcz:0,1g Pozdrawiam Michał Ciąpała SERWIS KONSUMENTA Link Zgłoś
anja_maciejka Re: próbowałam i dopa :\ 30.08.10, 22:52 Powiem tak-ja placuszki robię bez dodatków takich i też są pycha ;) Ale skład nie wygląda groźnie. Na pewno od tego nie zejdziesz;) A jak bardzo ortodoksyjna jest każda z nas to już inna sprawa. A wątku nie znalazłaś w magicznej wyszukiwarce bo w pytani był jakis inny typ "ustrojstwa" do serników. Ja też ten wątek pamiętam, nie kojarzę co to było ale na bank nie był to sernix. Link Zgłoś
wadera3 o ten wątek chodzi? 30.08.10, 22:56 forum.gazeta.pl/forum/w,95274,115484316,115484316,sernik_dukana_z_fixem_sernixem_.html Link Zgłoś