Dodaj do ulubionych

zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupach i..

28.10.10, 09:14
to były kiepskie zakupy. Przeczytałam całą ksiażkę w tym przepisy ( mam wyd. wydawnictwo otwarte kraków 2008), a także przedzierałam się przez forum i wciąż mam wiele znaków zapytania. Będę bardzo szczęśliwa, jeśli mi ktoś odpowie czy:
- serek homogenizowany pilos 3 % jest ok i ile dziennie można go zjeść
- jogurty z lidla 1,5 % sa ok?
Obserwuj wątek
    • lilka208 Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 09:34
      witam w gronie dukajacych !
      serki pilos-okey- jogurty tez okey ,mlekom do kawy moz ebyc te 2% ja uzywam 0,5 % do wszystkiego
      jogurt zott tez może byc.
      a co do ilosci to nie ma chyba ograniczen ja serki homo nawet 4 dziennie jadlam, jogurty naturalne tez ze 3 , teraz mniej bo jestem na 4 fazie ,
      cebula jako dodatek dozwolona ( zalezy na czym pieczesz , )
      gum nie zuję ( ale mozna)
      mozesz wypic 2 litry coli, jak masz ochote(chc niezdrowe
      jak cos to pytaj i powodzenia!
      • mama23lipca Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 09:54
        Lilka bardzo dziękuje za odpowiedzi...a możesz mi podpowiedzieć ile dziennie można zjeść łyżek otrąb, skrobi etc..?
        chodzi mi o pieczywo przede wszystkim i ew. ciasteczka..
        • nancy_callahan Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 10:02
          Otrąb musisz zjeść 2 łyzki owsianych, do tego możesz 1 łyżkę pszennych.
          Skrobi, kakao max. 1 łyżkę dziennie, ale moim zdaniem to zdecydowanie za dużo i lepiej sobie codziennie tak nie pozwalać.
          Ja skrobi używam sporadycznie, głownie do sernika łyżkę, a sernik mam na 4 dni:)
          • mama23lipca Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 10:10
            ;-) ostatnie pytanie: na czym pieczecie? / smażycie ?
            • nancy_callahan Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 10:15
              Pieczemy i smażymy na niczym czyli bez tłuszczu:)
        • lilka208 Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 16:24
          nie ma za co! spozniłam sie z odpowiedzią ale juz ci odpisali> :)
          pozdrawiam!
      • nescafffe Mleko 28.10.10, 13:58
        Jak to jest z tym mlekiem ? Bo ja myślałam, że można tylko 0,5%. To można 2% czy lepiej nie ?
        • nancy_callahan Re: Mleko 28.10.10, 14:04
          Dukan napisał wprost, że nabiał nie powinien mieć więcej niż 4 % tłuszczu, więc można jeść każdy, który to kryterium spełnia, ale w pratyce wiadomo, że im więcej ma białka a mniej tłuszczu i węgli tym jest lepszy.
          Z mlekiem jest tak samo, teoretycznie można i 2% i niektóre dziewczyny tak piją i chudną, ja jednak nie chudę zbyt szybko, więc eliminuję rzeczy, które dla mnie są wątpliwe, czyli np. tłuste mleko i piję odtłuszczone, chyba, że okazjonalnie jako dodatek do kawy poza domem, u gości nie wybrzydzam z mlekiem.
          Moim zdaniem wszystko zależy od tego jak waga spada, jak spada ładnie to można sobie rygor odrobinke poluzować (np. własnie to mleko 2 %, więcej nabiału, jogurtów czy nawet zaszaleć z jakąś jogobellą light), a jeśli nie spada to podręcamy śrubę i te wątpliwe rzeczy eliminujemy.
          Proste.
          • nescafffe Re: Mleko 28.10.10, 14:49
            Wielkie dzięki Nancy_callahan. Ja dopiero zaczynam dietę, stąd było moje pytanie. [url= http://emoty.blox.pl][img]https://emoty.blox.pl/resource/23_134_3.gif[/img][/url]
    • klakierka Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 10:47
      jeśli zaczynasz to ja bym nie szalała z tą colą, dziewczyny często pisały że zatrzymuję wode w organiźmie. Ja bym to traktowała jako zapychacz jak mam ochotę na coś samaniewiemco.
      Pij wodę a jak nie możesz się zmusić to pij herbatki, zielona, czerwona, owocowa - nie słodzone to tylko napary i nie zatrzymują wody jak cola.
      • nancy_callahan Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 10:51
        owocowe herbatki to też owoce, niedozwolone.
        pewnie raz na jakiś czas nie szkodzą jeśli się chudnie zgodnie z oczekiwaniami, ale lepiej nie zaczynać od nich:)
        • edycja_kopiuj_wklej Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 11:55
          nancy-nie przesadzasz? owoce sa odradzane ze wzgledu na spora ilosc zawartej w nich fruktozy, czyli cukru. W wysuszonych herbatach owocowych (gdzie tych owocow jest tyle co kot naplakal) znajdziesz fruktoze?
          Zreszta warto przeczytac sklad i tez popatrzec na zawartosc, herbatka malinowa w 80% herbat nie ma malin, tylko liscie... liscie malin, jezyn, platki hibiskusa... Ja juz jestem na tym punkcie przeczulona, bo jak szukam herbaty malinowej to chce malinowa, a nie zurawionowa czy hibiskusowa jakie sa czasami w opakowaniu z napisem herbata malinowa.

A w lidlu poszukaj dokladnie, czasami produkty z serii Linea sa w dziwnych miejscach, np pseudosyropy u mnie nie staly na dziale z sokami :)
          • nancy_callahan Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 12:05
            edycja
            nie wiem czy przesadzam, na własnym organiźmie nie testowałam.
            To o czym napisałam wynika z doświaczeń forumek, które wskazywały, że mają zastoje i pomagało na nie odstawienie herbatek owocowych, stąd wniosek, że nie są one bez wpływu na wyniki diety.
            Zapewne jak z wszystkim prawda leży po środku,a dodatkowo każdy organizm reaguje inaczej.
            Ja napisałam to ku przestrodze. Myślę, że na początku diety lepiej jednak nie wprowadzać produktów "wątpliwych" jezeli można ich uniknąć. Można spróbować z nimi poeksperymentować później i sprawdzić na własnym organiźmie.
            • vipavka Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 15:01
              O boszszsz...
              A dla mnie dzień bez herbatki owocowej, to dzień stracony :( W ogóle nie skojarzyłam, że to niedozwolone owoce. Kurcze, pewnie dlatego tak marnie mi idzie :(

Właśnie skończyłam kolejny kubek, a tu proszę. W opisie produktu "Herbatka dzika róża" (dla Car.....r) stoi jak wół: suszony owoc dzikiej róży (50%), suszony kwiat hibiskusa - malwy sudańskiej, suszone owoce:jabłka, aronii. Czyli jednak...

Matko z córką !!!
              • nancy_callahan Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 20:57
                vipavka
                nie panikuj.
                Odstaw na jakiś czas te owocowe herbatki i zobacz jaki będzie efekt. Może chudnięcie przyspieszy?

Twój biust nawet o tym nie śnił...
    • el_capricho Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 28.10.10, 12:24
      jakbyś chciała być bardzo ortodoksyjna, to powinnaś odpuścić te jogurty i inne przetwory mleczne z zawartością węgli i tłuszczu przekraczającą zawartość białka. w praktyce jednak jogurt spełniający dukańskie kryteria jest absolutnie niejadalny (pzynajmniej dla mnie), więc używam zwykłego chudego jogurtu naturalnego, jednak bardzo rzadko i wyłącznie jako baza do sosów na zimno.

za to KAŻDY chudy twaróg na pewno jest OK. serki homo na ogół są uboższe w białko i moim zdaniem szkoda na nie miejsca w dukańskim brzuchu - jeśli masz w domu blender, możesz bez trudu przygotować pyszny, aksamitny serek z twarogu i odrobiny jogurtu. konsystencja jak kupny homo a właściwości odchudzające nieporównywalne.

co do przetworzonych, paczkowanych produktów mięsnych zalecałabym ostrożność. lepiej kupić surowe mięso na wagę i ewentualnie zamrozić w porcjach niż faszerować się produktami dopakowanymi tłuszczem i skrobią.
      • mama23lipca Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 29.10.10, 08:58
        el_capricho, dzięki za przepis na serek homogenizowany:-)))))). jeszzce z Wami skonsultuje: wczoraj 1 dnia zjadłam: 3 jajka na twardo, 100 g chudej wędliny z kurczaka, duży jogurt naturalny jogobella, 5!!!! pałek z kury upieczonych z przyprawami samymi, i uwaga: cos na kształt " ciasta" 3 jajka, słodzik, 4 łyżki kakao bez cukru i tłuszczu i to zapieczone ----przepis z ksiazki Dukana z dni wyłącznie proteinowych. Wieczorem myslama, że się ocielę. I wypilam 2 l wody.
        generalnie iść tym "stylem"?
        • aleksandra_b Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 29.10.10, 09:12
          Nie za dużo kakao? Zdaje się, że jest dozwolona łyżeczka dziennie.
          • mama23lipca Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 29.10.10, 09:14
            aha ok, na szczęście zjadlam polowe tego wynalazku:-)
        • miss_siou Re: zaczełąm od dziś...a wczoraj byłam na zakupac 29.10.10, 09:16
          Jeżeli te 4 łyżki kakao przypadły na jedną porcję, to niestety za dużo. Kakao odtłuszczone (10 - 11%) należy do produktów tolerowanych, możemy zjeść dwie porcje takich produktów dziennie, pod warunkiem, że nie mamy zastoju, bo wtedy je odstawiamy. W przypadku kakao 11% jedna porcja to 1 łyżka stołowa, czyli to ciasto należy podzielić na dwa dni i nie spożywać już żadnych innych produktów tolerowanych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka