05.02.11, 11:42
jak to jest z tym cukrem - czy w grę wchodzi tylko zastąpienie go słodzikiem?
bo ja słodzików szczerze nienawidzę i jeżeli tak, to będę musiała całkowicie zrezygnować ze słodkości.
teraz np. słodzę kawę 1 łyżeczkę cukru (jeszcze niedawno słodziłam 3!) i nie bardzo wyobrażam sobie taką zupełnie niesłodką.
czy zamiast słodzika można jakiś inny cukier - trzcinowy, brązowy, glukozę chociaż?
kaw wypijam w sumie ok. 4-5 dziennie (czasami mniej), więc trochę tego cukru się uzbiera....
Obserwuj wątek
    • asfo Re: cukier 05.02.11, 12:44
      Wypróbuj ksylitol. Smakuje znacznie lepiej niż słodziki, ale jest niestety jest drogi.
      Cukru nie wolno, w żadnej postaci, glukoza to też cukier.
      • skinny_florida_bebe Re: cukier 07.02.11, 09:51
        Z tego co czytałam tu na forum, to ponoc ksylitolu też nie można, ani fruktozy.
        bo wszystko to to są węglowodany. więc wątpie, że może być jakiś inny zamiennik cukru- tzn inny niż słodzik. ale jeśli coś znajdziesz i zaczniesz używać i nadal będziesz chudła to chyba wtedy to juz indywidualna sprawa. :)
        • asfo Re: cukier 07.02.11, 10:07
          Jakiś czas temu przytaczano wypowiedź z forum Dukana, w której jakowyś jego współpracownik twierdził, że ksylitol ponoć można.
          • skinny_florida_bebe Re: cukier 07.02.11, 10:11
            a no to nie wiem... ja raz tylko to w sklepie zobaczyłam, za mały woreczek chcieli 28 zł!!! szok przezylam bo porównując to do ilości słodzika ktory konsumuje to bym zbankrutowała po pierwszym miesiącu :) hehe dobrze, ze ja slodzik lubie i nie musze kombinowac z czyms innym :)
    • iwona402 Re: cukier 07.02.11, 11:09
      Dla mnie obrzydliwy w smaku jest słodzik zawierający aspartam, czuję gorzko-metaliczny posmak. Zupełnie przyzwoite są słodziki z cyklaminianem i sacharyną, do tego są najtańsze, np. Cologran z Lidla
    • kaludyna Re: cukier 07.02.11, 15:28
      Sproboj sukralozy. Ona ma stosunkowo najbardziej "cukrowy" smak wsrod wszystkich slodzikow (wliczajac w to te naturalne) i w zasadzie wcale nie zostawia posmaku.
      • kama_msz Re: cukier 07.02.11, 18:27
        ok, będę próbowała po kolei te, które polecacie:)
        u mnie największy problem jest z napojami - ze słodzikiem smakują wstrętnie, bo już ze słodyczami nie - wczoraj robiłam ciasteczka i są całkiem przyzwoite.
    • madzioreck Re: cukier 07.02.11, 20:58
      Dla mnie smak najbardziej zbliżony do cukru ma Sussina Gold - to słodzik do pieczenia, ale wypróbowała go w herbacie, jak miałam ochotę na normalną, słodką, o niesłodzikowym smaku ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka