Dodaj do ulubionych

niskokaloryczne proste potrawy i przekąski

26.02.12, 16:18
Drodzy forumowicze,
zbierzmy tu ciekawe i proste dietetyczne przepisy, propozycje niskokalorycznych przekąsek i 'zapychaczy'.
Bo o ile nie brakuje mi determinacji do odchudzania, o tyle brakuje mi pomysłów na dietetyczne dania i przekąski.
Uwielbiam jeść i perspektywa monotonnych albo pracochłonnych i drogich potraw na diecie mnie przeraża.
Dodatkowym problemem jest mój partner mięsożerca, który mimo iż wykazuje chęć jadania niskokaloryczniej i zdorwiej, to nie wyobraża sobie obiadu bez kawałka mięsa (ryba nie wchodzi w grę).
ZBIERAJMY WIĘC TU PRZEPISY NA DIETETYCZNE, NISKOKALORYCZNE RARYTASY.

Oto moje propozycje:

śniadanie:
- tosty z niskotłuszczowym serkiem wiejskim ze szczypiorkiem lub z pomidorem
- płatki owsiane z owocami
- muesli z jogurtem naturalnym

obiad:
- pierś z kurczaka pieczona w folii z sałatą z sosem vinegret
- warzywa na patelnię smażone na oliwie z oliwek
- schab pieczony z warzywami
- zupa warzywna
- makaron pełnoziarnisty z pesto

CO JESZCZE???
POMYSŁÓW MI BRAK.
WKLEJAJCIE RÓWNIEŻ LINKI DO CIEKAWYCH STRON Z PRZEPISAMI

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • janfranco1 Re: niskokaloryczne proste potrawy i przekąski 26.02.12, 22:37
      Twój partner zmieni zdanie jak go dopadnie wysoki cholesterol, albo inne problemy zdrowotne.
    • lonely.stoner Re: niskokaloryczne proste potrawy i przekąski 28.02.12, 12:41
      ja jestem wege, i z doswiadczenia wiem ze w wielu miesnych potrawach mozna mielone mieso zastapic granulatem sojowym (tylko dobrze go wczesniej namoczyc i doprawic)- wtedy tez jest mniej kalorii i tluszczu, ja robie np. tak lasagne, chilli con carne, kotlety i wlasciwie na co mi przyjdzie ochota. Lasagne mozna tez robic np. z warzywami (cukinia, baklazan, papryka) zamiast miesnego nadzienia.
      • Gość: asx Re: niskokaloryczne proste potrawy i przekąski IP: *.as13285.net 28.02.12, 19:09
        Leczo z cukini - z kawałkami piersi kurczaka lub bez - 30 minut
        Kapusta kiszona z marchewka - super do rybki grillowanej
        Pół melona i plaster szynki
        pieczywo chrupkie z serkiem ziołowym
        super chuda zupa pomidorowa na bulionie warzywnym z dzikim ryżem
        podpieczona w piekarniku brukselka ( bez tłuszczu, chrupiąca)
        sałatka z : kalafiora, pieczarek, pomidora, cebuli, rzodkiewki - z kroplą oliwy
        • Gość: up/nt Re: niskokaloryczne proste potrawy i przekąski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.14, 12:25
    • fryzinka111 Re: niskokaloryczne proste potrawy i przekąski 21.07.14, 12:09
      Bardzo fajna ta propozycja. Myślę, że skorzystam.
    • margonik Re: niskokaloryczne proste potrawy i przekąski 21.07.14, 13:35
      > - warzywa na patelnię smażone na oliwie z oliwek

Zamiast smażyć warzywa (z reguły wówczas niemalże pływają w tłuszczu i chłoną go potwornie), proponuję ugotować je na parze i już na talerzu polać je dobrą oliwą lub innym wartościowym olejem - np. lnianym, orzechowym, z sezamu itp. Będą smaczniejsze, mniej kaloryczne i zdrowsze. W czasie gotowania najlepiej ich nie solić, tylko też dopiero na talerzu i nie solą zwykłą tylko morską. Sól morska daje dużo więcej smaku. Jest droższa, ale starcza na długo.
      • margonik Re: niskokaloryczne proste potrawy i przekąski 21.07.14, 13:54
        Albo zamiast smażyć możesz ugrillować warzywa na patelni grillowej, czyli takiej z żeberkami. Wówczas przed grillowaniem trzeba by je trochę skropić oliwą, a na patelnię juz tłuszczu nie lać. Do takich warzyw polecam dorzucić oscypka pokrojonego na plastry i ugrillować. Uwielbiam takie oscypki! Tak fajnie sprężynują pod zębami :) Całość dobrze posypać świeżym koperkiem.

Ja robię też czasami leczo z oscypkiem zamiast z kiełbasą. Warzywa wówczas gotuję na parze, jak są gotowe wrzucam do gara, do tego pomidory z puszki i właśnie ugrillowany oscypek w grubych plasterkach (kroisz go przed grillowaniem). Trochę to doprawić solą morską, pieprzem, ostrą papryką, poddusić w garnku i zajadać.

Tylko nie zastępuj oscypka innym serem, bo się nie uda - chyba, ze greckim serkiem halumi. Inne sery rozpłyną się na patelni i wyjdzie kiszka.

• Gość: baśka Re: niskokaloryczne proste potrawy i przekąski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.14, 17:23
          Margonik lubię Twoje przepisy, dzięki
    • margonik Re: niskokaloryczne proste potrawy i przekąski 21.07.14, 14:12
      > - pierś z kurczaka pieczona w folii z sałatą z sosem vinegret

Niewiele bardziej pracochłonnie, a ciekawiej:
      Przekrój każdą pierś na dwa cieńsze plastry i rozpłaszcz je nieco (może być pięścią). Posmaruj każdy płat (z 1 strony) pesto albo sosem pomidorowym (może być zwykły ketchup też), a następnie zawiń go w rulonik (jak zraza). Następnie każdy rulonik owiń folią aluminiową wysmarowaną od środka oliwą, tak, jakbyś owijała cukierka i zakręć końce folii, jak papierek na cukierku (dosyć ciasno). W efekcie wyjdą takie równiutkie ruloniki. Po upieczeniu pokrój je w gubsze plastry tak na skos, wówczas wyjdą takie zgrabne ślimaczki, a pesto lub ketchup w środku podkreśli kolorem to, że są zawijane.

Aby miały ładniejszy kolor, możesz je też w tej folii podpiec na patelni (na patelnię nie dodajesz juz wówczas tłuszczu, bo tłuszcz będzie w środku), albo przed zawinięciem w folię dopraw je trochę np. czerwoną papryką dla koloru.

W wersji lux, do ruloników wpakuj suszone pomidory i fetę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka